Dodaj do ulubionych

prezent dla 5 latka

09.11.15, 17:34
co proponujecie dla 5 letniego chłopca z zaburzeniami koncentracji uwagi?
problem mamy bo synek bardzo szybko się dekoncentruje i zniechęca
odpadają puzzle i klocki (mamy baaardzo dużo) gry zręcznościowe i planszowe (też mamy sporo a dzieciak pogra 15 min i koniec, mówi ze nudne, trudne, ze nie umie wygrywać) książki, książki aktywizacyjne, materiały plastyczne, do kreatywnej zabawy kupujemy na bieżąco
a w domu jeszcze brat 3,5 roku, bawią się tymi samymi zabawkami i niespełna roczniak (czyli odpadają zabawki z małymi elementami, które notorycznie się gubią i boję się ze mały pożre)
myślałam o klockach magnetycznych albo grze typu figuraki
pomożecie?
Obserwuj wątek
    • magdalenka79k Re: prezent dla 5 latka 09.11.15, 19:43
      To jak sobie wyobrażasz zabawe klockami magetycznymi przy roczniaku , który wszystko pożre? Przecież to jest bardzo niebezpieczne... Już lepiej kup zwykłe małe lego, tor kulkowy, koła zębate Quercetti, klocki np wafle, clics, chociaż piszesz że klocków macie dużo. Gra figuraki bardzo fajna. Poza tym tory drewniane + kolejka, parking, autostrada drewniane z oferty lidlowej...Kase sklepową z wagą i artykułami do kupienia, sztuczne pieniądze do zabawy w sklep.
      --
      • mmala6 Re: prezent dla 5 latka 09.11.15, 19:59
        No tak male lego i tor kulkowy tez super dla roczniaka 😊
        Jak mój drugi syn się urodził to starszy syn miał 5lat i spora kolekcje lego. Jak maly miał rok,to starszy miał jeszcze wieksza kolekcje lego. Po prostu pilnowaliśmy aby dobrze sprzątal a klocki trzymał zamknięte w pudełku. Sam o to dbał. Ja polecam playmobil,owszem niektóre zestawy maja male elementy ale te można pochować i bawić się ludzikami,pojazdami. Można kupic dla 5latka i z podobnej serii dla 3,5latka,będą się mogli razem bawić. Mój pięciolatek ma na liście prezentów pojazd sil specjalnych😃 chciałaby komisariat ale to troche za droga impreza.
        Możesz tez cos z imaginext,super zabawa dla dwóch starszych synów. Najmłodszy musi poczekać na swoja kolej😃
        • magdalenka79k Re: prezent dla 5 latka 09.11.15, 22:47
          Nie proponowałam tego dla roczniaka tylko dla starszych dzieci. I będę się upierać, że jednak połknięcie lego jest bezpieczniejsze niz połknięcie silnego magnesu.
          • gosiacizio Re: prezent dla 5 latka 10.11.15, 08:07
            problem jest taki, ze większość z tego już mamy... no poza małym lego (nie ogarnia jeszcze i mamy duplo)
            garaz/parking dostanie w tym roku średniak, kolejkę i tory autostradowe były w zeszłym roku
            zabawkami z małymi elementami bawią się przy stole, albo w osobnym pokoju przy zamkniętych drzwiach inaczej się nie da
            wiem ze najbardziej by się ucieszył z jakiegoś autka itp, ale tego mam całe pudła a chciałabym coś żeby się i pobawił i żeby jednocześnie było rozwijające
    • mkgc Re: prezent dla 5 latka 10.11.15, 08:40
      To może piasek kinetyczny - tu na jednym z blogów są pokazane pomysły na wykorzystanie takiej "zabawki" ( mojedziecikreatywnie.pl/2015/11/piasek-kinetyczny-pomysly-na-zabawe-i-nauke/#more-7639) wink
      • gosiacizio Re: prezent dla 5 latka 10.11.15, 09:38
        ooo taak, to jest świetnewink dzięki
        nawet roczniak się pobawi (pod moją kontrolą oczywiście)
        więcej takich pomysłów poproszę..
        • gosiacizio Re: prezent dla 5 latka 10.11.15, 11:02
          widziałam też kolorowy piasek kinetyczny... te kolory mieszają się ze sobą, czy każdy kolor lepi się tylko do siebie?
    • beverlyja90210 Re: prezent dla 5 latka 13.01.16, 22:09
      Sekrety elektroniki to jest mega zabawka
    • agus1976 Re: prezent dla 5 latka 14.01.16, 08:04
      Jeśli chodzi o gry planszowe dla 5-latków, to normalne, że gra trawa 15-20 minut. Mój syn jak miał tyle lat, to też nie mógł usiedzieć w miejscu dłużej. Egmont wydało w zeszłym roku bardzo fajną grę Kot Stefan (allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=kot+stefan&bmatch=s0-cul-1-4-0113 i serię: www.krainaplanszowek.pl/aktualnosci/art,276,nowa-seria-gier-dla-dzieci-zagraj-ze-mna.html. Gry zbierają bardzo dobre opinie. Poczytaj i spróbuj.
    • kakaka2 Re: prezent dla 5 latka 14.01.16, 09:50
      ja bym poleciła na 5 lat grę nogi stonogi lub lotti karotti - szybkie rozgrywki, 3.5 latek też sobie poradzi z małą pomocą i klocki cliks.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka