Dodaj do ulubionych

Kto z Was sprzedaje książki?

14.12.15, 15:35
Ponieważ mam małe mieszkanie i miejsce na książki się kurczy, chciałabym część z nich sprzedać, ale nie wiem jak się za to zabrać. Dlatego będę wdzięczna za każde wskazówki.
Dam taki przykład.
Dostałam książkę w prezencie, zupełnie nietrafioną, tak mnie znudziła, że nie doczytałam. Oczywiście wystawiłabym jako używaną, w idealnym stanie. No i ile mam sobie za ta książkę zażyczyć skoro cena okładkowa to 34,90, a na allegro najtaniej znalazłam (używaną w dobrym stanie) za 7 zł? (plus 8 zł przesyłka)
Czy jest w ogóle sens bawić się w takie aukcje? Za ile wystawiacie (mniej więcej) książki? Czy one Wam się sprzedają? Z może lepiej na OLX? Mam takich książek do sprzedania około 10 (na razie), ale nie wiem czy mi się chce za 7 zł od książki.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 15:47
      Z mojego doświadczenia - nieźle sprzedają się popularne nowości, np. szwedzkie kryminały (Lackberg, Nesbo itp.) raz przeczytane, w idealnym/BDB stanie udaje mi się sprzedać za ok. 1/2 ceny okładkowej (a ponieważ kupuję je w promocjach/tanich księgarniach, więc de facto sprzedaję za ok. 2/3 lub nawet niemal 100% tego, co sama zapłaciłam). Zazwyczaj sprawdzam po ile inni wystawiają, i po ile sprzedała się ostatnio dana ksiązka i dostosowuję do tego cenę. Niestety, jeśli danego tytułu jest dużo na All., to albo nie pójdzie, albo sprzeda się za symboliczną kwotę.
      Druga kategoria książek, które się nieźle sprzedają, to dawno nie wznawiane książki dla dzieci, Amberki itp., np. przed wznowieniem kilka lat temu przez Media Rodzinę "Śpiewająca lipka" osiągała zawrotne ceny na All.
      Można tez pobawić się w wystawianie jakichś grubszych ksiąg popularnonaukowych czy naukowych, albumów itp., ale czasem trzeba wystawić kilka razy, żeby trafić akurat na amatora tej pozycji. No i cena musi być atrakcyjna, czyli ciut niższa niż najniższa aktualna cena na Allegro.
      Generalnie, jeśli to nie najnowsze nowości lub cos dawno nie wznawiane, to nie jest to zbyt lukratywny interes wink
      • sonrisa06 Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 15:56
        Dzięki, no tak właśnie widzę, że kokosów to na takim handlu nie zbiję. Po przejrzeniu książek naliczyłam 7 z którymi mogę się rozstać wink no i mam w tym tylko jeden kryminał Lackberg.
        Książek dla dzieci nie sprzedaję, mam komu dać.
        Zadzwoniłam do kilku antykwariatów w mieście, jeden był zainteresowany moimi książkami, ale dopiero po Nowym Roku kazali przyjść, pokazać. Ciekawa jestem ile mi zaproponują.
        Może tak się będzie lepiej opłacało? Po prostu nie chce mi się za 5 czy 7 zł robić aukcji.
        • xxxtabxxx Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 16:12
          Można też w skupszopie sprzedać (chyba dobrze nazwę napisałam), ale tam to jak chcesz się ich po prostu pozbyć, bo ceny to jakieś grosze. Tyle, że bez kłopotu, bo po książki kuriera przysyłają.
    • hela_mela Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 18:09
      Proponuje nie kupować tylko wypożyczać z biblioteki na przyszłość. Lub zainwestować w Kindle.
      • eda_79 Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 18:54
        Ostatnio wystawilam kilkanascie ksiazek w tym kilka kryminalow. Sporo nowosci, wszystkie w idealnym stanie. Poszlo kilka glownie po ok. 8 zl. Nie zorientowalam sie wczesniej w cenach przesylek dokladniej i musialam jeszcze doplacic za wysylke. Jedyne zaskoczenie to "Dziwny przypadek psa nocna pora" poszedl mi za jakos oszalamiajaca kwote. Nie wiedzialam ze to taki unikatsmile Takze generalnie - nie oplaca siesad
        • sonrisa06 Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 19:41
          eda_79 napisała:

Takze generalnie -
          > nie oplaca siesad

więc chyba zaniosę po nowym roku do tego antykwariatu i ile dadzą tyle wezmę
      • sonrisa06 Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 19:39
        Akurat te książki, które chcę sprzedać są w większości nietrafionymi prezentami. Chyba tylko jedną z tych siedmiu kupiłam sama.
        • eda_79 eda_79 14.12.15, 20:22
          Z jednej strony duzo zachodu: robienie zdjec, opisywanie, pakowanie, bieganie na poczte a nieh sie trafi jeszcze jakis upierdliwiec ktory sie bedzie czepial ze ksiazka nie jest w tak idealnym stanie jak myslal, ehh... Ale z drugiej strony - wolne polki w domu - bezcennesmile
      • agni71 Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 22:57
        eee tram, ja i wypożyczam, i mam Kindle, i kupuję też. Choć przyznaję, że w papierze raczej jakieś non-fiction, biografie, historyczne, przewodniki. Czasem zdarza mi się kupić jakiś kryminał w super cenie, odsprzedaję później i wychodzi, że ksiązka kosztowała mnie parę złotych. Za tyle, to i ebooka legalnie nie kupię.
    • slonko1335 Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 20:40
      Sprzedaję tylko książki warte więcej niż kilka złotych-cała resztę wynoszę do biblioteki lub wykładam na półce "podziel się książką" jeśli nawet biblioteka ich nie chce albo zanoszę na rózne akcje gdzie ksiązki są zbierane.
      Przy kilkunastu ksiązkach wartych kilka złotych może rzeczywiście ten antykwariat spróbować, wystawiac, wysyłać na pewno by mi się tego nie chciało.
    • magia Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 21:05
      Kokosów nie zbijesz. Mi się zdarza sprzedawać książki ale głównie dziecięce. Trzymam się zasady, że wystawiam przynajmniej 20 książek. Bardzo często miałam sytuację, ze jedna osoba licytowała 5-10 sztuk naraz, żeby potem płacić jedna przesyłkę. Wtedy łatwiej i szybciej się sprzedają.
      Kryminały sprzedawałam po 2 albo 3 na jednej aukcji. Dużo szybciej schodziły.
      Oszałamiającą cenę osiągnęłam za 5 tomów Julka i Julki, coś ponad 200zł.
      • magia Re: Kto z Was sprzedaje książki? 14.12.15, 21:06
        To co mi się nie sprzeda, albo wiem, że jest pożądaną lekturą szkolną, oddaję do lokalnej biblioteki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka