Dodaj do ulubionych

Allegro problem

03.03.16, 07:56
Kupiłam na aukcji buty, okazały się być za duże. Tego samego dnia, ktorego odebrałam przesyłkę, zawiadomiłam sprzedającego, ze odstępuję od umowy kupna.
Jasno mi dał do zrozumienia, że nie jest z tego zadowolony.
Odesłalam buty, dwa razy kurier nie zastał nikogo, obecnie paczke mozna odebrać w terminalu kuriera.
Cos czuję, że sprzedający tego nie zrobi.
Co w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • mama.nygusa Re: Allegro problem 03.03.16, 08:00
      Licytacja, opcjka kup terez, sprzedawca firma, osoba prywatna? napisz cos wiecej, bo nic nie poradzimy.
    • patatajowa Re: Allegro problem 03.03.16, 08:07
      było sie zapytac przed odesłaniem butów. jesli kupiłas od osoby prywatnej to nie przysługuje ci prawo odstapienia od umowy.chyba ze sprzedajacu sie na to zgodzi.
      jak jasno dał ci do zrozumienia ze jest niezadowolony z tego faktu? powiedział ze zwrotu nie przyjmie ? wink
      • nini6 Re: Allegro problem 03.03.16, 08:52
        Licytacja, ale byłam jedyną licytującą. Kupiłam za cene wywoławczą.
        Sprzedawca - firma (raczej firemka, IMO, handel mydłem widłem i powidłem) ma w kazdej aukcji info o procedurze zwrotu towaru.
        Nie napisał, że zwrotu nie przyjmie, ale , że to dla nie go problem bo nie jest "duzym sklepem internetowym" oraz przymierzalnią i "jak licytuję, żeby przymierzyć i odesłac to mam nie brać udziału w jego aukcjach."
        Obecnie napisał mi, że nie zamierza odbierać paczki z terminala, bo to za daleko i w godzinach jego pracy. Mam mu jeszcze raz wysłać paczke poczta polską. Wczoraj rano pisałam do niego maila, jak zobaczyłam, że paczka awizowana i nie odebrana, i że bedzie jeszcze jedna próba dostarczenia. Że może zmienić datę albo adres dostarczenia, z linkiem do strony. Nie zrobił nic, paczka awizowana, nie odebrana.
        I co Wy na to, drogie panie?
        • alojw Re: Allegro problem 03.03.16, 09:19
          Zgodnie z przepisami to zwrotu przyjąć nie musi, bo to licytacja.
          • patatajowa Re: Allegro problem 03.03.16, 09:35
            bzdura. jesli prowadzi dz.g to przyjąc zwrot musi. nie ma znaczenia czy licytacja czy Kup teraz.
          • bo1515 Re: Allegro problem 03.03.16, 09:36
            Ja czytałam jakieś oficjalne artykuły pamiętam, moze na stronie uok i k , że chyba w jakichś dokumentach jest już określone że licytacja na allegro to nie jest aukcja publiczna czy jakoś tak i że te przepisy o braku zwrotu jej nie dotyczą. I zauwazyłam że jednak większośc firm na allegro sprzedających rzeczy tylko na licytacjach zaczęła przyjmowac takie zwroty. Więc chyba jednak ma prawo do zwrotu.
          • bablusiek Re: Allegro problem 03.03.16, 09:36
            Nie pisz jeśli nie znasz aktualnych przepisów. Po zmianie przepisów nie ma znaczenia czy to licytacja, czy "kup teraz". Jeśli sprzedaje firma (nie ma znaczenia czy mały sklep czy duży) to zwrot przyjąć musi.
        • patatajowa Re: Allegro problem 03.03.16, 09:41
          nie ma znaczenia czy licytacja, i czy ktos liytował czy nie.
          nie ma znaczenia czym handlują.
          nie ma znaczenia co napisał.
          jesli prowadzi działalnośc gospodarcza/jest przedsiebiorca to zwrot przyjac musi.
          w ustawowych terminach.
          natomiast zeby nie komplikowac sobbie i komus zycia dobra regułą jest dopytanie wczesniej w jaki sposób ten zwrot mozna zrealizowac. i w tym momencie zgodze sie zwrot poczta jest najmniej problemowy dla odbiorcy ze wzgl na termin i godziny pracy pp. bo z kurierami moze byc sytuacja j.w a paczkomat w sasiednim miescie. pamietaj tez ze sprzedajacy nie ma obowiazku zwrócic ci kosztu kuriera tylko najtanszy sposób dostarczenia.
    • mama.nygusa Re: Allegro problem 03.03.16, 09:53
      Patatajowa jestes pewna, ze jak w licytacji to musi przyjac zwrot? do tej pory bylo ze tylko jak w opcji KT czy cos sie zmienilo w tym wzgledzie?
      • aurinko Re: Allegro problem 03.03.16, 10:10
        Zmieniło się już dawno. Patatajowa ma 100% racji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka