Dodaj do ulubionych

Domek drewniany dla dzieci

23.04.16, 18:54
Zosia marzy o domku do ogródka. Powinien być drewniany i wysoki....tzn. na wysokości wink nie bezpośrednio na trawie. Przeglądam oferty marketów i tylko w praktikerze widzę. Na allegro sporo, ale boję się jakości. Polecicie coś konkretnego?
Cena max 1500 pln
Obserwuj wątek
    • juvian Re: Domek drewniany dla dzieci 23.04.16, 19:51
      Córa ma prawie 7 lat i dopiero teraz taki domek ??? Takie domki kupuje się dla dziecka w wieku 2-3 lat i prawie w wieku Twojej córki się go demontuje... Generalnie zainteresowanie nim było max do 7- 8 roku życia, naszego dziecka jak i tych przychodzących.
      • iberka Re: Domek drewniany dla dzieci 23.04.16, 20:07
        No widzisz, a moja Zosia chce teraz smile i jeśli tylko znajdę coś ładnego to spełnię jej życzenie wink
        • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 23.04.16, 20:11
          to sa zazwyczaj niezbyt duze/wysokie domki. jak masz siedmiolatke to szukaj wiekszego domku ale i tak nie sadze zeby starczył na dłuzej niz rok dwa.
        • juvian Re: Domek drewniany dla dzieci 23.04.16, 20:20
          To najlepiej by Ci było poszukać kogoś w okolicy, kto zrobi taki domek, żeby był większy, bo te standardowe są na małe dzieci, no chyba, że Twoja córa jest wzrostu 4-5 latki, inaczej będzie pół zgięta w takim domku, albo na klęczkach. Albo zainwestować w taki duży domek jakie są np. w praktierze, teraz posłuży dziecku do zabawy, a później na skład narzędzi ogrodowych, ale to wydatek zdecydowanie powyżej 1500 zł.
      • bo1515 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 10:50
        Fajne spostrzeżenie, ale nie każdego stać na domek dla dziecka akurat kieidy ma ono 2 czy 3 lata. to spory wydatek. Moje dzieci mają mały prowizoryczny na trawie z podłogą, ale planujemy im postawić samemu zrobiony taki z piętrem własnie jakby na drzewie moze zaczniemy w tym roku, a skończymy w przyszłym bo to duży koszt jeśli ma byc solidne. Córka ma już 8 lat i jakoś nie zauważyłam zeby była znudzona domkami itp. To jeszcze małe dziecko koniec końców. Ale moze dlatego, ze moje dzieci nie mają telefonów, tabletów, praktycznie nie grają na komputerach ( raz na 2 tyg. sie zdarzy ze pograją). I moze dlatego umieją bawić się na dworze i w domkach i nie nudzi im się wszystko w wieku 8 lat. A co wasze 8 i 9 latki robią na dworze w takim razie? tak z ciekawości pytam, moze jakieś pomysły dla moich podłapię. Sezon się zaczął i moje dzieci kiedy tylko mogą są na naszym cudownym podwórku wśród zieleni i zawsze jakieś zajecie sobie znajdą. Przy tym wysokim domku planujemy zrobić taki zjazd linowy jak czasem się spotyka na placach zabaw. Można kupić na allegro widziałam taki zestaw do zamontowania. To bedzie fajna atrakcja dla dzieciaków jak z domku będą mogły zjechać na dół na linie. U nas zrobimy porządnie z fundamentami itp. zeby było bezpieczne oczywiscie.
        • iberka Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:02
          Ot co! Nie ulegamy modom i zarówno Zosia jak i jej 15 letni brat nie spędzają życia z tabletem/ komputerem itp. Wiem, że domek będzie bardzo trafnym nabytkiem. Przyjaciółka ma little tikes zestaw i obie gdyby mogły to cały czas siedziałyby na tej budowli "dla maluchów" wink
        • juvian Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:04
          Wiesz wszystko jest dla dzieci, telefony, tablety, komputer, bo to podstawa w tych czasach, czy tego chcemy czy nie. Wszystko jednak na głowie mądrych rodziców, aby potrafili pokierować dzieckiem tak, aby umiało ze wszystkiego odpowiednio korzystać. Jeśli pytasz o rozrywkę dla dzieci w takim wieku, to dzieci w tym wieku, przynajmniej mi znane zdecydowanie, na świeżym powietrzu wolą rolki, rower, hulajnogę, grę w piłkę, badmintona, lekcje tenisa itp. niż infantylną zabawę w domku. Przynajmniej u nas to była rozrywka w wieku tych 3-6 lat, potem z takiego domku było wielkie ognisko.... No może dzieci, które nie miały domku w wieku tych kilku latek marzą o tym, ale to będzie zabawka na jeden sezon, no chyba, że ten 8-9 latek ma młodsze rodzeństwo.
          • bo1515 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:15
            No właśnie ja myślę, że w takim domku na piętrze starsze dzieci chętnie pograją w karty, w jakieś gry, córka sobie tam w spokoju pójdzie poczytać książkę itp. że to będzie ich taka letnia baza zamiast siedzieć na poddaszu w swoim pokoju lepiej zawsze na powietrzu. Myślę że dla starszych dzieci jest tam wiele zastosowań tylko trzeba je umieć dzieciom pokazać żeby im się to nie znudziło. Raczej nie będzie się tam bawić lalką czy piaskiem i wiaderkiem, ale właśnie poważniejsze rzeczy też mozna w takim domku robić chyba... Moje dzieci mają sporo dodatkowych zajeć ruchowych też popołudniami, ale jednak zostaje wiosną i latem sporo tego czasu wolnego w domu i coś wtedy muszą robić, żeby nie utknąc przed telewizorem.
            • juvian Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:21
              Tak, na pewno pójdzie latem książkę poczytać do takiego domku, Twoje wyobrażenie jest blade, niestety. Byłaś kiedyś w lecie w takim domku ? Na pewno nie, bo gdybyś była to byś wiedziała, że panuje tam zaduch nie do zniesienia i nikt tam siedział nie będzie, no chyba, że za karę.
              • bo1515 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:22
                Rzeczywiście masz rację, chyba pod domkiem wykopiemy piwnicę, zeby tam mogła posiedzieć poczytać coby się nie zgrzała za mocno
              • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:29
                to jest własnie jeden z powodów dla których syn w tym naszym nieczesto przebywał.w lecie jest tam strasznie goraco i duszno, chyba ze zrobic w takim domku klime wink
                • juvian Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:31
                  Albo wykopać piwnice.....
            • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:26
              stolarnia.staraoleszna.pl/image/tid/2
              czadowe domki ale cena podejrzewam tez....
              w ubiegłym roku budowalismy obok domu szope drewniana dośc wysoką. jako ze syn nigdy domku nie miał bardzo zapalił sie do pomysłu zbudowania dla niego "bazy" w tej szopie-jest to cos w rodzaju antresoli w tej wysokiej szopie.wchodzi sie tam po drabince,podest jest zabezpeczony barierką,syn naznosił sobie rożnych "gratów" w postaci stolika, krzesełka, latarki, kolekcji nerfów i łuków.jest nawet specjalne okienko kupione w castoramie wink i szał był na to tylko w zeszłym sezonie zaraz po zrobieniu-zresztą dość krótki...w tym sezonie nie zajrzał tam chyba jeszcze ani razu. syn miał wtedy 9 lat, teraz niedługo skonczy 10, moze dla dziewczynek które z książka tam sobie siądą czy z lalkami jest ok ale chłopcy sa juz za starzy na to z tego co widze po synu i jego kolegach. no chyba ze byłby to taki wypasiony domek na drzewie jak w jednym z programów tv gdzie je robią w USA smile
            • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 12:30
              musisz zweryfikowac troche swoje wyobrazenia o takim domku wink
              oprócz tego ze jest w nim w lecie duszno i goraco-co juz było napisane - to miejsca w nim naprawde niewiele i dwoje dzieci w środku to juz tłok. raczej nie wstawisz tam wygodnego fotela do poczytania ksiazki bo zajmie pół domku a czytanie na krzesełku wielkości krittera z ikea to srednia przyjemność.
              wpisz sobie w gugle domki dla dzieci i poogladaj zdjecia. w wiekszosci tych gotowych plastikowych dzieciaki na zdjeciach kucają bądź klęczą-te domki sa dla maluszków. te drewniane sa ciut wieksze ale na tych fotkach gdzie sa tez dzieci w tych domkach-sa to moim zdaniem dzieci max.6-7 letnie sadzac po wzroscie. zeby taki domek był wygodny dla dziecka 7+ to powinien byc co najmniej wielkosci takiego narzedziowego z castoramy zeby nie chodzic w nim cały czas ze zgietymi plecami lub tylko siedziec.
              zeby sie w tym dało przebywac latem powinno byc ustawione w miejscu gdzie cały czas jest cień.
              no i jeszcze raz polecam gugle do poogladanie dzieci w takich domkach ale tez zrodło inspiracji wink
        • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:14
          cyt:"Ale moze dlatego, ze moje dzieci nie mają telefonów, tabletów, praktycznie nie grają na komputerach ( raz na 2 tyg. sie zdarzy ze pograją)."
          współczuje twoim dzieciom... bawią sie tym na dworze co sobie znajdą? patykami i kamykami? ekologicznie i rozwijająco ? wink
          to ze kogos nie było stac na wiele rzeczy jak dziecko było małe to chyba nie znaczy ze ma to sobie "odbić" jak dziecko dorośnie? moze dobrze byłoby przemyslec sensownosc takiego zakupu? bo w tym momencie to jest zachcianka dziecka jakby nie było nie najtansza i nie widze tu zadnej róznicy czy kupujemy domek czy wypasiony tablet....
          tak, post jest złośliwy.
          • bo1515 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:21
            Autorka nie chce kupić domku dla dziecka które dorosło (cyt: "odbić" jak dziecko dorośnie) tylko dla małej 7 letniej dziewczynki. Przecież do dorosłości to jej jeszcze trochę lat brakuje....
            • juvian Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:26
              7mio letnia dziewczynka nie jest już MAŁA, za 2 lata to będzie się już za chłopakami oglądać a nie za domkiem na nóżce.
          • bo1515 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:27
            A moje dzieci oczywiscie bawią się świetnie patykami kamieniami a jakże i jeszcze muszlami ślimaków, co więcej na plaży też potrafią muszle zbierać jak jestesmy nad morzem i kamienie też i potrafią je nawet przywieźć ze sobą do domu z wakacji.
    • konwalia-82 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:40
      W katalogu Castoramy jest pokazane jak domek narzędziowy przerobić na taki dla dziewczynek, super efekt
      • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 11:49
        pomalowac na różowo a okiennice i drzwi na biało? wink
    • afroddytta Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 12:52
      Ja napiszę tylko jak to u mnie wygląda, domek taki na piętrze, na dole w połowie piaskownica, a w drugiej częśći kuchnia taka duża LIttle Tikes (plus naczynia itd.), Na górze 'domek' tzn. dach z takiego technicznego ortalionu, dookoła taki gęsty płotek tzn. nie ma ścian, okien, drzwi, tylko ten płotek tak do połowy wysokości, trochę wygląda to jak na statku. Na górę można dostać się po drabince lub ściance wspinaczkowej, zjechać zjeżdzalnią. Z gadżetów na górze zamontowany jest peryskop, luneta, koło sternicze i stary telefon z tarczą do kręcenia. Dodatkowo jest huśtawka, mają różne liny, mamy też 2 samochodziki LT. Domek był przez nas robiony chyba z 6-7 lat temu. Obecnie dzieci 3 chłopców 9, 6,5, 5 i dziewczynka 2,5. Cały czas siedzą na podwórku, robią bazy, bawią się w strażaków, inne akcje, chodzą po drzewach. Młodsza dwójka najczęściej urzęduje w piaskownicy i kuchni. Na górze latem nic się nie nagrzewa bo to nie jest przestrzeń zamknięta, wiec jest tak jak wszędzie indziej, ale też nie ma przez to kąta, aby się np. schować i czytać, starszaki często czytają leżąc na trampolinie.
      • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 13:11
        no i to sa kluczowe kwestie-domek zrobiliscie jak najstarsze miało ok. 2 lat, domek nie ma scian okien i drzwi wiec jest przewiew.
        czy twój 9-latek korzysta z tego"domku" -jak tam jest wysoko? ile dzieci na raz ci sie tam miesci?
        no i jakby sie nie dziwie ze do czytania wygodniejsza jest trampolina smile
        • afroddytta Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 15:31
          Tak 9 latek korzysta nadal (nawet jak jego towarzystwo przyjdzie to tez biegają w kółko gór-dół-drzewo itd.), domek tzn górna podłoga jest na wysokości 160 cm, dach jest w szpic wysokość w najwyższym punkcie może 140 cm (ja nie stanę już, syn ma poniżej 140 i ma jeszcze zapas), sama powierzchnia domku to ok 1m x 2m, ogólnie moja czwórka potrafi tam cała urzędować, ale tam nie ma miejsc siedzących, siedzą na podłodze, deski wyłożone są tzw. sztuczną trawą czyli takim zielonym dywanikiem z Lidla chyba.
          Znajomi z trójką dzieci ( w tym 2 dziewczynki) w wieku moich pierwszych 2. kupili domek ze 3 lata temu chyba, ale taki jak w tych linkach tzn schody i tarasik a z niego zjeżdżalnia, a obok domek cały taki zabudowany -drzwi, okna, cały drewniany-no i szczerze ciemna nora, nigdy nie widziałam, aby jakieś dziecko weszło do środka uncertain Fakt, że niczego tam chyba wewnątrz nie było, więc nie bardzo ogólnie sens siedzenia w takiej ciemnej komórce. Moim zdaniem ten typ domu to jakaś porażka była uncertain, choć pewnie sporo zależy od jego urządzenia itd.
          • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 15:42
            ale czy korzysta w takim sensie ze sobie siądzie i poczyta albo pogra w jakies gry z młodszym rodzenstwem? albo idzie tam sobie podumac w samotnosci?
            bo ze dzieci biegaja góra dół to wiadomo ale to nie jest korzystanie "zgodnie z przeznaczeniem" tongue_out
            • afroddytta Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 16:09
              Mój domek do tego nie służy raczej z założenia, oni tam sobie raczej bazę mają, np. tam jest dyrekcja straży i siedzą tam i przez krótkofalówkę wydają polecania innym jednostkom czy dzieciakom z drugiej strony domu, siedzą tam i coż z takich przestrzennych puzzli układają, czy nerfy zbroją. Gier planszowych to bym raczej im tam nie dała wynieść, bo by w komlecie pewnie nie wróciły, poza tym raczej mało miejsca aby tam usiąść wokół planszy. Podumać w samotności raczej się nie da bo nie można się za bardzo odciąć od świata. Ogólnie siedzą tam, przez peryskop obserwują ulicę, przez lunetę teren wokoło i tak się bawią. Dla mnie to jest korzystanie z godnie z przeznaczeniem tego własnie domku i w takim celu był stworzony. Na dole jest część w której jako młodsze urzędują tzn siedzą w piaskownicy, gotują, wydają posiłki itd.
      • ewolajda88 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 16:23
        Afroddytta, moglabys jakieś zdjęcie domku Waszego wstawić? Chciałabym coś podobnego dla moich dzieciakow wymyślić...
        • afroddytta Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 16:26
          ok wrzucę w wolnej chwili wink
          U nas konkretne miejsce tzn kąt ogrodu i konkretne potrzeby wymusiły własną konstrukcję, ale ostatecznie wyszło super, bo mamy wszytsko coś chcieliśmy, poza tym jakość wyszła ok, tyle lat się trzyma (ogólnie drewno kupowilśmy w Castoramie chyba, górna podłoga jest zrobiona z desek tarasowych). Dach tylko raz wymienialiśmy, ale to z naszej winy, bo na zimę mąż podpiera tę listwę dachową i kijem przedziurawił materiał uncertain)
    • kamimiki2 Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 21:31
      Po przeczytaniu wszystkich postów zaczęłam się zastanawiać... Też przymierzałam się do zakupu domku dla córki (8 lat)... Myśleliśmy o piętrowym w rozmiarze 2,5/2,5 lub 3/3. Córka dopiero teraz zaczęła mówić o domku ale czy to rzeczywiście nie będzie tylko jedno sezonowa przygoda?
      • afroddytta Re: Domek drewniany dla dzieci 24.04.16, 21:33
        A może coś takiego już zbudowanego da się potem sprzedać?
      • iciako Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 12:28
        a ja myślę o domku na ziemi stawianym
        takim 4m na 2-3 m
        czy uważacie że w środku będzie zbyt gorąco latem ??
        mam myśleć by był w cieniu ? i dawać dużo okien ?
        • czarna.perla Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 14:08
          Moja córka ma 8 lat i domek dostanie dopiero w tym roku- wcześniej nie.mieliśmy możliwości. Jak.się zmusi to sprzedamy i juz. Za 1500 zł raczej nic sensownego nie kupisz. Sąsiad kupił dla syna za 2200 i szału nie ma bo dom ma powierzchnię raptem 120 na 120 cm. Jak chcesz mieć coś fajnego za 1500 zł to polecam kupić drewno i zrobić coś samemu.
    • noo_noo Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 15:08
      Mnie od dłuższego czasu podoba się domek DIY z bloga leniwa niedziela

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/sg/gb/u5ek/PegiBBiSxDIj140eaB.jpg
      Wydaje mi się, że powinien kosztować poniżej 1500zł wink
      • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 15:37
        no cóż przewiewny to on jest na pewno ale nic wiecej...
      • ewolajda88 Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 16:45
        To chyba bardziej ławka z zadaszeniem wink
    • noo_noo Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 17:10
      to tu Houseloves DIY domku ze ścianami wink tylko tak naprawdę większych dzieci raczej w nim nie widzę
      • noo_noo Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 17:11
        kiedyś tommebel miał w swojej ofercie cudne domki, ale na ich stronie już ich nie widzę. I nie były "wysokie"
      • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 17:51
        śliczny.
        z tego co czytam to juz w tym roku trzeba by zaczac urabiac M zeby w przyszłym domek stanął wink
        • afroddytta Re: Domek drewniany dla dzieci 25.04.16, 21:18
          No piekny, taki megadziewczyński smile
          Moi znajomi którzy mają 4 córki i dom na ogromnej działce to córkom wybudowali oddzielny praktycznie mały dom wink tzn. ma 2 poziomy, cały z bali z normalnymi oknami, drzwiami, jest tam prąd itd. -jak pierwszy raz do nich pojechałam to myślałam, że to prawdziwy dom big_grin
      • roga.laa Re: Domek drewniany dla dzieci 26.04.16, 08:40
        Robiłam mniej więcej wg tego projektu, jak dla mnie wyszło super, deski podłogowe daliśmy grube (bo taniej z tartaku niż tarasowe), dach wyszedł nam bardzo szczytowy - w środku stoję normalnie, ogólnie i 185 się zmieści. w sumie koszt wyszedł duży, ale mam pewność że mi się nie zawali jak wejdą trzy osoby do środka. Najdroższe były kotwy, ślizg oraz gont na dach. Całościowo się zamknęłam prawie w 3000zł.
        Jeszcze muszę im coś do środka dać, ale to za jakiś czas bo namiętnie gotują tam piasek. dzieci lat 3 i 11latek.
        • iciako Re: Domek drewniany dla dzieci 26.04.16, 08:54
          i jest tam gorąco latem ??
          domek stoi w cieniu ??
          • roga.laa Re: Domek drewniany dla dzieci 26.04.16, 09:14
            Jeżeli mamy 30 stopni w cieniu to trudno aby w domku było chłodniej. W sumie to ciężko mi powiedzieć, bo "budowę" zakończyliśmy w lipcu zeszłego roku. Słońce jest od godzin południowych na połowie domku, ślizg daliśmy od strony północnej, co by się nie nagrzewał za mocno, no akurat takie było miejsce wink
            • katia-szn Re: Domek drewniany dla dzieci 26.04.16, 09:34
              Moje dzieciaki w sezonie, praktycznie codziennie od 5 lat bawią się na "bazie", a mają teraz 9 i 7 lat.
              Mamy wieże zabaw Adaś + ślizg + pojedyncza huśtawka i na niej zawieszone bocianie gniazdo z Leroy Merlin. Zestaw idealny, wszystkie przychodne dzieciaki od 2 lat do nastolatków tam wchodzą i się bawią. Ba, mnie się zdarzyło latem siedzieć na bazie z dzieciakami i czytać z nimi książki. Jak jest zbyt słonecznie, na jeden bok zarzucamy kocyk i jest ok. A to, że domek nie jest w pełni zabudowany powoduje, że nie ma w nim upałów latem.
              www.drewex.sklep.pl/pl/c/Dla-Dzieci/1
              • patatajowa Re: Domek drewniany dla dzieci 26.04.16, 09:54
                ale to nie domek tylko zadaszenie.
                • katia-szn Re: Domek drewniany dla dzieci 26.04.16, 10:29
                  Na samym początku napisałam, że to co mamy zwie się wieżą zabaw.
                  Od zadaszenia do takiej konstrukcji jeszcze daleko.
                  Wątek jest o domkach drewnianych, czyli potencjalnych miejscach zabaw dla dzieci na wysokości, na świeżym powietrzu smile
                  Skoro domki są mało przewiewne i dość klaustrofobiczne, dobrą alternatywą dla nich są właśnie takie wieże zabaw i myślę, że warto w tym wątku o nich wspomnieć.
                  • ursgmo Re: Domek drewniany dla dzieci 26.04.16, 10:45
                    katia-szn widziałaś może na żywo ten domek Oliwia lub Borys ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka