Dodaj do ulubionych

który Topgal do 5 klasy?

01.08.16, 13:30
Dla szczupłego 11 latka. Plecak miałby posłużyć przynajmniej 2 lata.
Obserwuj wątek
    • agafu Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 10:28
      też chętnie się dowiem smile
    • joanna_poz Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 10:36
      a napewno ten Twoj 5 klasista będzie pomykał z Topgalem?

wiem, taka dygresja nie na temat, ale wlasnie wystawiam na OLX Topgala kupionego przed IV klasa, z perspektywą noszenia przez 3 lata... wylądował w kącie gdzies w połowie V klasy, porzucony na rzecz "zwykłego" plecaka..
      bez sensu wyrzucone pieniadze, tym bardziej, ze niestety ma -co prawda małe, ale ma - przetarcia..
      • renata28 Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 16:15
        No moja córka "pomykała" całą piątą klasę i na szóstą też wystarczy. Nie zniszczył się, nie poprzecierał.
        Taki topgal-plecaki.pl/plecaki/mlodziezowe/efi-134/u---pink/
    • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 21:39
      Kupiłam szczupłemu 10latkowi topgal hit 869 i zdecydowanie odradzam. Plecak jest potwornie ciężki, szelki wbijają się boleśnie w ramiona, spód jest nieusztywniony, a suwaki nie chodzą płynnie. Mega rozczarowanie sad Dobrze, że można zwrócić. Teraz szukam czegoś zdecydowanie lżejszego i niższego, bo w końcu plecak nie powinien wisieć na tyłku. Radzę zmierz plecy swojego syna od ramion i dopiero na tej podstawie szukaj plecaka. Plecak powinien też ważyć poniżej 1kg. Sądziłam, że to przesada i nie ma się co przejmować wagą plecaka w tym wieku, ale jak włożyłam do tego topgala (1,4kg) książki i picie, bez innych akcesoriów to plecak był masakrycznie ciężki nawet dla mnie i po 30 sekundach z nim na plecach bardzo długo czułam ból ramion.
      • ra-sowa Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 22:17
        ale kupiłaś szczupłemu i małemu 10 latkowi plecak przeznaczony dla gimnazjum i liceum.
        Ale fakt, na młodsze dzieci też ważą ok kilograma, szkoda, bo swojej 10 latce też miałam zamiar kupić.
        A najgorsze, że nie mam jak obejrzeć na żywo. Nie wiem już na jakie plecaki patrzeć, zastanawiam się jeszcze nad hamą albo 4you, Ale też ich nie widziałam
        • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 22:34
          Wiem, mam świadomość, że to był błąd. Brałam ten plecak z myślą, że jeśli dla młodego będzie za duży to ja go będę używać. Niestety okazał się tak beznadziejny, że nawet nie będę testować innych modeli.

Ja rozważam teraz hama all out, cookazoo jobber, jack wolfskin board walk 20 i dakine, ale obawiam się, że wszystkie są za wielkie sad
          • arafia Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 23:06
            Cookazoo Jobber ma 46 cm wysokości (topgal hit 869 - 44 cm) więc będzie zdecydowanie za duży. Mój 10latek (142cm) z CJ wyglądał masakrycznie. Można je obejrzeć w Smyku.
            Hama All Out i JW Board Walk też mają 45 cm sad
            Ja zastanawiam się nad Togalem CHI 706A, bo ma 41cm.
            • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 23:15
              Dzięki, bardzo mi pomogłaś. Ja topgale sobie odpuszczam zdecydowanie, ale ciężko będzie znaleźć coś innego w tym rozmiarze sad Jest w sumie Berkeley S i Be.Bag Herlitza. Ten drugi oglądałam na żywo i jest fajny, tylko stylistyka mi się nie podoba.
              • mama_pyzuni Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 23:50
                Berkeley S do piątej klasy? Moj pierwszak ledwo sie w niego mieścił ...
            • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 23:22
              Zerknęłam teraz na ten model, o którym mówisz i też go wcześniej rozważałam. Daj znać jak leży jeśli się zdecydujesz.
          • zielonakrasnoludka Re: który Topgal do 5 klasy? 04.08.16, 14:34
            Zerknij na Satch Air Ergobag - ale Air, bo są różne. Waga 900g, w środku fajny (lepszy niż topgal IMO), pas biodrowy, super wykonany. Na wysokość 43cm
            www.ergobag.de/satch-air
            www.ergobag.de/satch-air
    • mama_pyzuni Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 22:39
      CHI 754
      Kupiłam dla młodszego syna ale obejrzałam go pod kątem starszego (rownież 5 klasa) i wydaje mi sie ze spokojnie pasowałby rownież do 5/6 klasy. Wzornictwo spokojniejsze i bardziej stonowane niż te typowo dziecięce.
    • czarna.perla Re: który Topgal do 5 klasy? 03.08.16, 23:48
      Jeszcze zanim pojawiły się odpowiedzi w tym wątku to mocno zastanwiałam się czy faktycznie wybrać topgala. Syn miał kupiony do pierwszej klasy model z dinozaurem, świetnie sprawdził się przez 3 lata, do 4 klasy chciałam kupic inny plecak ale dziec stanowczo chciał dalej nosić ten z dinozaurem. Tak więc plecak używany był przez 4 lata (w 4 klasie książki ledwie się mieściły) i szczerze powiem że po tych 4 latach nadal wgląda świetnie, zresztą piórnik od kompletu też syn używał przez 4 lata. Po tych 4 latach jestem przekonana do jakości tych plecaków ale jesli chodzi o wage to faktycznie jest sporo za duża i własnie w związku z tą waga zastanawiam się czy aby na pewno ma być topgal.
    • krotanna Re: który Topgal do 5 klasy? 04.08.16, 02:45
      Kupiłam swojemu również szczupłemu 10-latkowi topgala CHI 752
      na allegro jest "nieco" tańszy smile
      Plecak jest naprawdę fajny. Nie łudzę się, że przetrwa więcej niż rok, więc wzór nie ma znaczenia...
      Coocazoo evverclevver przetrwał pół roku; rozszedł się na szwach materiał i reklamowaliśmy.
      Był moim zdaniem jednak zbyt duży, mimo fajnej regulacji szelek. Ten natomiast jest akurat.
      W środku oczywiście mniej miejsca, ale może to sprawi, że synek będzie utrzymywał większy porządek?? wink
      • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 04.08.16, 08:01
        Ile syn ma wzrostu? Cyknęłabyś fotkę plecaka na plecach?
        • ra-sowa Re: który Topgal do 5 klasy? 04.08.16, 10:19
          ale przecież na stronie topgala są zdjęcia dzieci w plecakach i podany jest ich wzrost
          • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 04.08.16, 22:10
            Są, ale nie przy każdym modelu. A akurat przy tym są takie, że mało co na nich widać.
            • krotanna Re: który Topgal do 5 klasy? 05.08.16, 22:18
              Syn ma 143cm.
              Postaram się cyknąć. Gdzie wysłać? Na priv?
              • patatajowa Re: który Topgal do 5 klasy? 05.08.16, 22:34
                no cos ty, wstaw tutaj bo zaraz pielgrzymka sie ustawi po fotki smile
              • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 05.08.16, 23:59
                O, to tak jak mój smile Najlepiej wstaw tutaj, jeśli nie chcesz publicznie to na gazetowego, dzięki smile
                • krotanna Re: który Topgal do 5 klasy? 06.08.16, 15:21
                  Razem z modelem wink Sorki, że takie wielkie wyszły...
                  I jeszcze jedna uwaga: jak zobaczyłam plecak to wydał mi się maleńki. Ale jak młody go założył i wypchał - jest akurat smile
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/qj/sb/xyrv/P454BxPtM0SHIpo19B.jpg
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/qj/sb/xyrv/i2vzA8SzI9jj6ri4dB.jpg
                  • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 06.08.16, 15:44
                    Dzięki smile Wydaje się wielki smile A jak chodzą suwaki i jak oceniasz jakość wykonania?
                    • krotanna Re: który Topgal do 5 klasy? 07.08.16, 19:43
                      moim zdaniem jest naprawdę ok smile
                      • ewekub Re: który Topgal do 5 klasy? 08.08.16, 00:06
                        I ja bardzo dziękuję. Dzięki Tobie podjęłam decyzję, również go kupujemy smile
    • redgirl1 Re: który Topgal do 5 klasy? 08.08.16, 07:26
      Młody idzie do IV klasy i zakupiliśmy coocazoo carrylarry2 beautifule black syn ma około 145 cm, waga piórkowasmile ten leżał na nim najlepiej. Ma 44 cm pas piersiowy i biodrowy.
      • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 08.08.16, 09:12
        Byłaby szansa na zdjęcie? smile Ale chyba i tak mnie przekonałaś i też kupię smile
    • redgirl1 Re: który Topgal do 5 klasy? 08.08.16, 09:37
      Zdjęcie możliwe za dwa tygodnie jak młody wróci z obozusmile
      Przymierzaliśmy i topgala i coocazoo jobjobber i majewskiego st.reet z nowej kolekcji, ale jobjobber jest dość długi, majewski jakoś tak nie bardzo leżał. Ten jest trochę krótszy i to widać i lekki dość, taki jakiś bardziej kompaktowysmile no i czarny cały bez żadnych ozdób i wzorów więc jest szansa że trochę go ponosismile
      • stillgrey Re: który Topgal do 5 klasy? 08.08.16, 09:41
        Też przymierzaliśmy st.reet i jakis taki szeroki jest i szelki ocierały synowi szyje. Już po paru chwilach miał zaczerwienienia. Ale i tak z tych, które mieliśmy okazje przymierzać był najlepszy. Z tym, że u mnie w małym mieście wybór plecaków jest żaden, jedynie herlitz be.bag jeszcze był.
        • redgirl1 Re: który Topgal do 5 klasy? 08.08.16, 09:59
          Be.bag air go teraz mieliśmy i syn narzekał że po zapakowaniu ciężki i jakiś taki mało pakowny. Już w 3 klasie po zapakowaniu książek nie wiele było miejsca, ze szkoły do domu ma 10 minut i narzekał że go plecy bolą i że ciężki, i faktycznie nawet dla mnie był jakiś taki ciężki. Jak dla mnie po tych przymiarkach wchodziły w grę dwa ten carrylarryII i jobjobber, synowi bardziej pasował carrylarry, chociaż jobjobber też był fajny. A młody naprawdę jest dość wysoki (ma teraz 9 lat poszedł jako 6 latek) i chudziutki bardzo, a w obu tych plecakach miał delikatny zapas jeśli chodzi o długość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka