Dodaj do ulubionych

Tabliczka mnożenia

29.09.16, 21:33
Szukam "pomocy naukowych" w nauce podstaw tabliczki mnożenia - klasa 2 , na razie do 50 ale pewnie za rok do 100
W internecie widziałam tubę pitagorasa, tablice, karty, gry...
Co się u was sprawdziło ?
wiem, wiem trzeba wykuć na pamięć..... ale może coś ułatwi zapamiętywanie
Obserwuj wątek
    • patir23 Re: Tabliczka mnożenia 29.09.16, 21:48
      Podbijam.
    • mini_em Re: Tabliczka mnożenia 29.09.16, 21:58
      i ja się dowiem- a karty grabowskiego ktoś poleca?
    • patatajowa Re: Tabliczka mnożenia 29.09.16, 22:01
      syn miał w spadku po starszej siostrze tube quercetti i domino z granny.
      a i tak najbardziej sprawdziło sie codzienne męczenie tabliczki z babcią...
    • feresska Re: Tabliczka mnożenia 29.09.16, 22:06
      U nas syn miał taką tabliczkę z drewnianymi klockami na któych była właśnie tabliczka mnożenia a pod spodem wynik. Przyznaję że zajrzał może do tego ze dwa razy, głównie po to by sobie kolorowe klocki poukładać wink Skończyło się na tym że mąż wydrukował mu tabliczkę mnożenia (taką jak były za naszych czasów) i powiesił nad biurkiem. Codziennie też miał do nauczenia jeden rządek z tego.. no i jakoś poszło.
    • bigmichal1 Re: Tabliczka mnożenia 29.09.16, 22:13
      Logico picollo - tabliczka z zestawem książeczek.
      www.logico.pl/dzialanie
    • saszanasza Re: Tabliczka mnożenia 30.09.16, 07:42
      Niestety trzeba wkuć. Najlepiej codziennie powtarzać 1 kolumnę, aż się dzieciak nauczy, a potem kolejna. Wystarczy 5 minut, ale każdego dnia.
      Ja z córką ćwiczylam w drodze do/ze szkoły. I nawet jak wydaje się że potrafi, należy powtarzać, bo na tym etapie nauki tabliczkę szybko się zapominauncertain
      • mruu1 Re: Tabliczka mnożenia 30.09.16, 09:09
        Mój syn korzysta w szkole z kart Grabowskiego.
        • pucaluta Re: Tabliczka mnożenia 30.09.16, 09:35
          www.matzoo.pl

Nie trzeba kupować pakietu, reklamy są do wytrzymania. A tabliczka do nauczenia w sposób pożądany.
          Poza tym dla starszych dzieci na epodrecznikach jest pokazany sposób liczenia na palcach (nie tylko mnożenia przez 9, ale też od 6 w górę, ale to już trzeba mieć opanowane liczenie do 25).

Niemniej zgadzam się z patatajową - wkuwanie jest bezkonkurencyjne wink
          • magdalenkaad3 Re: Tabliczka mnożenia 30.09.16, 09:52
            Miałyśmy tubę quercetti. I się sprawdziła w takim układzie : córki bliźniaczki się nawzajem przepytywały : ta z tubą sprawdzała wynik .
          • a-e-p Re: Tabliczka mnożenia 30.09.16, 09:55
            Moja miała na zadanie domowe wykonanie tabliczki. Przy wypełnianiu samych pól nauczyla sie chyba jednej trzeciej, ale jest wzrokowcem, potem było codzienne wkuwanie. Teraz po wakacjach zapomiała połowy i znowu wkuwamy...
            • arafia Re: Tabliczka mnożenia 30.09.16, 11:24
              U nas sprawdził się mój autorski patent wink
              Pocięłam małe karteczki/fiszki, z jednej strony napisałam dzianie (2x2), z drugiej wynik. Każdego dnia syn dostawał 5 karteczek do nauczenia się. Pierwszego dnia odpytywałam go z tych 5 i przy każdej dobrej odpowiedzi odkładałam fiszkę na bok, przy pomyłce fiszka szła na dno do powtórnego pytania. Następnego dnia dostał kolejne 5 fiszek i tym razem pytałam go z 10 (dzisiejszych i wczorajszych) i znów wg. zasady -dobra odpowiedz fiszka na bok zła, na dno stosu, trzeciego dnia kupka do pytania składała się z 15 fiszek itd...Tym sposobem syn nie ma żadnych kłopotów z mnożeniem i dzieleniem do 100. Warto zostawić fiszko do powtórki, np. po wakacjach smile
    • ivaz Re: Tabliczka mnożenia 01.10.16, 10:24
      Może coś takiego www.nygus.pl/tuba-pitagorasa-tabliczka-mnozenia,3,26047,27575
    • luiza765 Re: Tabliczka mnożenia 01.10.16, 19:52
      Kiedyś były długopisy z tabliczką mnożenia. czy coś takiego można jeszcze dostać?

https://legendy-prl.pl/dlugopis_z_tabliczka_mnozenia.jpg

Wkuwanie działa. Utrwalamy np. w drodze do szkoły, 2-3 razy w tygodniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka