Dodaj do ulubionych

Alternatywa dla Dominikany

02.11.16, 11:46
Czy jest takie miejsce, które :
1) Jest wizualnie podobne do Dominikany (białe plaże, dużo zieleni w krajobrazie, niekoniecznie górzysto, turkusowa woda, palmy kokosowe)
2) Ma bezpośrednie połączenie z Polski
3) Atrakcje dla dzieci w hotelu
4) Nadaje się na wyjazd zimą (luty)
5) Cenowo jest zbliżone do Dominikany (3,5-4 tyś za osobę za tydzień – takie oferty mignęły mi niedawno w TUI na marzec)
6) Leci się jednak trochę krócej niż na Dominikanę
7) Nie jest Kubą bo tylko to jako pierwsze przychodzi mi do głowy.
Na myśl przychodzą mi zimową porą jedynie Kanary, ale raczej nie ma tam palm kokosowych. Na zimę ponoć nadaje się Tajlandia – ale z przesiadkami, więc odpada. Znacie jakieś miejsce, które spełnia wszystkie lub większość warunków ?
Obserwuj wątek
    • beakarp Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 12:49
      koleżanka była w Omanie, wróciła zadowolona. Poza dużą ilością zieleni wszystkie punkty się zgadzają smile
      Itaka zdaje się ma w ofercie
      • car.in Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 13:05
        Nam pani w Itace polecała Zjednoczone Emiraty Arabskie na zimę. Lot ok 5,5 godziny. Podobno bardzo popularny kierunek na ferie.
    • thank_you Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 14:56
      Kenia.
      • thank_you Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 14:57
        A, krótszy lot miał być. To rzeczywiście Emiraty lub Izrael? Ale z kolei w Izraelu pogoda w lutym d... nie urywa. wink
    • iberka Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 15:17
      Mauritius?
      • corrina_f1 Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 15:34
        Dzięki za tropy.
        Mauritius odpada - lot 14 godzin i prawie dwa razy drożej niż Dominikana.
        Emiraty/kraje arabskie - odpadają (bez zagłębiania się w powody), Izrael tym bardziej.
        Kenia czasowo z międzylądowaniem chyba podobnie do Dominikany wychodzi.
        Generalnie te Karaiby mi po głowie wciąż chodzą, Dominikana i Kuba są względnie najtańsze. Ale na Dominikanie już byłam (fakt, 16 lat temu), Kuba mimo wszystko pewnie jest trochę inna. Jeszcze pewnie Meksyk by się pewnie jeszcze kwalifikował, ale nie patrzyłam jeszcze na ceny.
        • iberka Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 15:46
          To zależy czy szukasz opcji all inclusive z biurem podróży cy sama kupujesz bilety, bookujesz hotel itd - polecam moje guru, czyli fly4free wink
        • thank_you Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 17:30
          O jakim miedzyladowaniu mówisz?

Kuba i Dominikana to dwa różne światy.
          • corrina_f1 Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 17:51
            Czytalam na jakichś forach, ze do Kenii bodajże w Egipcie jest stop na tankowanie?
            Z Kuby będe miala relację na początku grudnia, ale plaże i resorty na moje oko wyglądają dość podobnie. Nie mówię o miastach czy zabytkach.
            • thank_you Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 18:19
              A, myślałam, że chodzi Ci o przesiadkę. smile)) Owszem, resorty podobne, ale już kultura i cała reszta to niebo i ziemia, zresztą teraz jest ostatni moment na zobaczenie Kuby nieskomercjalizowanej. wink Też rozglądam się za jakimiś wakacjami, ale nie mogę się zdecydować.
              • thank_you Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 18:23
                A może jednak powiesz, czemu Emiraty odpadają? W Dubaju jest b. europejsko, a i dzieciom by się spodobało. smile
                • corrina_f1 Re: Alternatywa dla Dominikany 03.11.16, 15:49
                  thank_you napisała:

> A może jednak powiesz, czemu Emiraty odpadają? W Dubaju jest b. europejsko, a i
                  > dzieciom by się spodobało. smile
                  >

Kuchnię bliskowschodnią mam w domu na co dzień wink

No i ja właśnie nie chcę żeby było europejsko, ani mnóstwo wieżowców - chcę błękit oceanu i soczystą kojącą nerwy zieleń, a taką właśnie zapamiętałam Dominikanę...
                  Póki co, wychodzi ona względnie najtaniej, tylko ten lot.....
                  Podobno Itaka ma z bezpośrednim lotem Tajlandię zimą, ale pojęcia nie mam, ile się tam leci.
                  • beakarp Re: Alternatywa dla Dominikany 03.11.16, 17:07
                    między 12 a 14h
    • catala Re: Alternatywa dla Dominikany 02.11.16, 22:20
      Popatrz na Wyspy Zielonego Przylądka. Hotele super, morze ciepłe, plaże piaszczyste i zielono. I chyba lot ciut krótszy niż na Dominikanę.
      • joanna_poz Re: Alternatywa dla Dominikany 03.11.16, 13:12
        koleżanka wróciła stamtąd w październiku i skomentowała, ze niestety zieloności nijakiej to tam niestety nie uświadczyszsad za to widziała sztuczne palmy takie jak w Warszawie na rondzie.
        leciała 9 godzin.
        • thank_you Re: Alternatywa dla Dominikany 03.11.16, 13:39
          Wyspy Zielonego Przylądka? To wygląda jak kurorty postawione na pustyni. wink
      • justisia84 Re: Alternatywa dla Dominikany 03.11.16, 13:36
        Wyspy Zielonego Przylądka zieloność mają tylko w nazwie sad
    • ktosco Re: Alternatywa dla Dominikany 03.11.16, 19:42
      Moze znajdziesz cos ciekawego na tym blogu www.tasteaway.pl/2015/03/12/tugu-lombok-witajcie-w-raju/ www.tasteaway.pl/2015/02/23/indonezja-rajski-archipelag-gili-snurkowanie-z-zolwiami/
    • rafgaj Re: Alternatywa dla Dominikany 08.11.16, 13:11
      byłem na Dominikanie 10 lat temu, nic szczególnego, ocean ciepły ale dużo zielska, mnóstwo maj friendów na plażach i niewiele do zwiedzania. nigdy już tam nie polecę. może Floryda?
    • olesia301 Re: Alternatywa dla Dominikany 08.11.16, 13:19
      Zakopane niezmiennie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka