Dodaj do ulubionych

Książeczki 3d

08.07.17, 23:20
Zainspirowana wątkiem o książeczka z okienkami chce zapytać - kojarzycie (spotykane za czasów mojego dzieciństwa) książeczki jakby "3d"?
Takie, gdzie po otwarciu kolejnej strony "rozkladal" się powycinany, trójwymiarowy obrazek?

Czy to się jakoś nazywa? Nie chodzi mi o te proste wersje np z 3d paszcza ktokodyla, gdzieś tam widziałam banalne rozkładające się obrazki, ale o coś takiego skomplikowanego?
No i dla dziecka oczywiście, aktualnie mam 3-latke, ale może być na przyszłość.
Obserwuj wątek
    • opa33 Re: Książeczki 3d 09.07.17, 08:04
      My kupilismy Jasia i Małgosie oraz Czerwonego Kapturka Kubasty, nowe wydanie ksiazek z dziecinstwa
      • ja_mamma Re: Książeczki 3d 12.07.17, 15:16
        opa33 napisał:

> My kupilismy Jasia i Małgosie oraz Czerwonego Kapturka Kubasty, nowe wydanie ks
        > iazek z dziecinstwa

Nie znałam tych książek ale tak mi się spodobały, że zamówiłam. Dzięki za wpis wobec tego. Dziś kurier dostarczył paczkę. Jestem bardzo zadowolona. Obie książki stylizowane na retro, oprócz rozkładanych obrazków jest też możliwość przesuwania postaci np.babcia rusza głową, albo dzieci wkładają Babę Jagę do pieca.
        Przypadkiem widziałam dziś w Biedronce książeczki podobnego typu. Bez możliwości "pociągnij i przesuń", same rozkładane obrazki. Dwie bajki w jednej książce. Cena 14.9; wydawnictwo Olesiejuk. Nie wiem tylko czy nie lepiej trochę dołożyć i kupić Kubastę (ja kupiłam za 25zł)

• agnieszka_mmm Re: Książeczki 3d 12.07.17, 15:30
          My mamy jeszcze Pinokia www.empik.com/przygody-pinokia-opracowanie-zbiorowe,p1054785088,ksiazka-p i Śnieżkę tej samej serii.
          Ponoć była jeszcze Alicja w krainie czarów, ale już się nie załapałam.
          Bardzo ładne ksiązki, bardzo dużo okienek do otwierania i przesuwania postaci, ale te rysunki są specyficzne i nie każdemu się podobają
          • ja_mamma Re: Książeczki 3d 12.07.17, 16:52
            Interesujące ale chyba dla starszego dziecka. Tak mi się na szybko wydaje bo i tekstu więcej i stylistyką inna.

Na marginesie - jak wyszukujecie takie perełki?
            • agnieszka_mmm Re: Książeczki 3d 12.07.17, 16:57
              Ja sama bardzo lubie takie książki, bo pamiętam je z dzieciństwa (do tej pory mam Czerwonego Kapturka Kubasty) i zaczęłam takich szukać jako książki 3d, książki rozkładane czy z okienkami. I tak kilka znalazłam.

Akurat mam córkę 5 lat i bardzo lubi Śnieżkę, Pinokia trochę mniej. Młodszy syn jak na razie więcej niszczy niż korzystasmile
    • aggala Re: Książeczki 3d 10.07.17, 06:57
      Taka forma książki jest nazywana z angielskiego pop-up. Po polsku będzie Ci ciężko znaleźć. Nie jestem zbytnio na czasie, bo mi dzieci już powyrastały, ale dla maluchów poza wspomnianym wcześniej Kubastą kojarzę tylko zupełnie proste rzeczy, typu ten krokodyl, o którym piszesz. Dla zdecydowanie starszych są jeszcze edukacyjne książki wydawnictwa Debit m. in. "Odkrycia i wynalazki, które zmieniły świat. Trójwymiarowe modele", "Galileusz. Obserwacje, eksperymenty i wynalazki" i kilka podobnych tytułów. Są też świetne, ale koszmarnie drogie Archi-tekturki. Po angielsku są świetne pop-upy. Jeśli Ci zależy i możesz wydać nieco więcej, warto poszukać np. na Amazonie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka