Dodaj do ulubionych

Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej dost.

07.12.17, 12:56
Kupiłam przedmiot w tygodniu darmowej dostawy, który nie został wysłany. Po przepychankach ze sprzedającym dostałam zwrot kosztu towaru. I tak się zastanawiam, bo z jednej strony ok - tyle zapłaciłam, ale z drugiej sprzedający dostał przecież koszt wysyłki - 8,60 ( to akurat 50% wartości towaru). I mam pytanie do sprzedających - jak nie wysłaliście towaru przez inpost - to allegro żądało zwrotu tej kwoty?
A może jednak trafiłam na cwaniaczka, który wystawił atrakcyjny cenowo towar, sporo "sprzedał" , nic nie wysłał i zarobił po 8,60 od transakcji ?
Oczywiście sprzedawca twierdzi że wysłał towar , ale zaginął i zgubił też potwierdzenie nadania.
Obserwuj wątek
    • bim-bol Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 12:58
      No ale przecież masz numer paczki, można sprawdzić na stronie paczkomaty.pl a sprzedawca ma w manager.paczkomaty.pl/
      • makoja Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 13:06
        Nie mam numeru paczki - nie został wprowadzony , nie ma na stronie allegro , nie dostałam też maila z inpostu
        • misia_75 Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 13:44
          Ja kupiłam w tym tygodniu z darmową dostawą i niestety musiałam zwrócić, a że zakupiłam w moim mieście to nie bawiłam się w odsyłanie tylko podjechałam do sklepu. Zwrócono mi za przedmiot i wysyłkę. Poinformowałam Panią że przesyłka była gratis, o ona że allegro przesłało im kwotę za przesyłkę a oni przy zwrocie oddają za towar i najtańszą przesyłkę.
          Wygląda na to że trafiłaś na cwaniaczka , któremu zostało 8,60 w kieszeni
        • bim-bol Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 14:18
          To raczej nie została wysłana w przeciwnym wypadku dostała byś powiadomienie o nadaniu na maila lub telefon.
    • araceli Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 13:44
      Ale jak niby "dostał" ten koszt wysyłki?
      • misia_75 Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 13:50
        Normalnie, im na konto wpływała kwota za przedmiot i przesyłkę . Jak dostałam maila od allegro że " sprzedajacy otrzymał twoją wpłatę " to była tam pełna kwota z wysyłką
        • araceli Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 13:54
          To w takim razie sprzedający powinien zwrócić za przesyłkę Allegro.
          • makoja Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 14:29
            Tak by sprawiedliwie, ale moje pytanie jest właśnie o to czy allegro ma jakąś nad tym kontrolę i żąda zwrotów kosztów niewysłanych przesyłek , bo chcę by sprzedający ponownie wysłał mi jeszcze raz przedmiot, tym razem za pobraniem bez kosztów wysyłki ( bo za nią dostał już pieniądze).
            Niestety przedmiotu sprzedaży nie ma nigdzie indziej a zależy mi na nim
            • patatajowa Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 16:53
              Chyba żądasz za dużo. Dostalas zwrot kosztów które wplacilas. Gdybyś dostala zwrot calej kwoty oszustwo byloby w drugą stronę 😉 Napisz do allegro z pytaniem jak oni rozliczają sprzedających z tych dofinansowanych kosztów za paczki i jeśli allegro będzie zainteresowane to na pewno dobierze mu sie do skóry niestety już bez twojego udziału....
              A kupującego w zaden sposób nie zmusisz zeby ci cos wyslal, możesz wystawić tylko odpowiedni komentarz do transakcji.
              • smoczy_plomien Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 17:22
                Bez przesady. Nie widzę powodu, dla którego autorka miałaby teraz chodzić od Annasza do Kajfasza i pytać każdego co kto komu ma oddać. Powinna dostać zwrot od sprzedającego łącznie z kosztami wysyłki i kropka. Sprzedający dostał pełną kwotę i naturalnie oddaje tyle, ile dostał.
                • araceli Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 18:09
                  smoczy_plomien napisała:
                  > Bez przesady. Nie widzę powodu, dla którego autorka miałaby teraz chodzić od An
                  > nasza do Kajfasza i pytać każdego co kto komu ma oddać. Powinna dostać zwrot od
                  > sprzedającego łącznie z kosztami wysyłki i kropka. Sprzedający dostał pełną kw
                  > otę i naturalnie oddaje tyle, ile dostał.

Przecież ona nie zapłaciła za przesyłkę.
                  • smoczy_plomien Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 20:26
                    Przecież sprzedający tego nie wie.
                    • patatajowa Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 21:10
                      czego nie wie ? że miała kupon? oczywiście ze wie skoro oferował darmową dostawe do paczkomatu- przy jego aukcji było info że przesyłka gratis.
                      • smoczy_plomien Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 21:57
                        Tę opcję dało się odznaczyć, choćby przypadkowym kliknięciem. Zatem nie wie.
                        • patatajowa Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 08.12.17, 06:38
                          Chyba jednak wie i zaznaczyl świadomie skoro oddal tyle ile wplacila kupująca.Zwłaszcza w kontekście zarabiania na niezrealizowanych przesylkach....
                          • smoczy_plomien Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 08.12.17, 12:13
                            Nie wie smile Sprawdzone.
                    • araceli Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 08.12.17, 12:49
                      smoczy_plomien napisała:
                      > Przecież sprzedający tego nie wie.

I w związku z tym ona ma WYŁUDZIĆ pieniądze?

Krude - polactwo w ludziach mnie dobija sad
                • patatajowa Re: Allegro - koszty wysyłki w tygodniu darmowej 07.12.17, 18:40
                  smoczy_plomien napisała:

> Bez przesady. Nie widzę powodu, dla którego autorka miałaby teraz chodzić od An
                  > nasza do Kajfasza i pytać każdego co kto komu ma oddać.>
                  przeciez ona nic nikomu nie oddaje. to sprzedający oddaje kasę jej.
                  > Powinna dostać zwrot od sprzedającego łącznie z kosztami wysyłki i kropka. >
                  dlaczego skoro miała kupon na darmowa dostawe i za wysyłkę nie płaciła? w tą stronę to juz by było sprawiedliwie?
                  >Sprzedający dostał pełną kwotę i naturalnie oddaje tyle, ile dostał.>
                  i własnie oddał tyle ze nie całą kwotę dostał od kupującej.

a kupująca jest dociekliwa stad moja rada o zapytaniu allegro.
    • makoja Zakończenie 08.12.17, 13:31
      Wątek na forum założyłam jak w trakcie trwającego sporu na allegro, po tym jak sprzedający dołączył potwierdzenie zwrotu kosztów tylko towaru i poprosił o zakończenie sporu. Nie odpowiedziałam na niego i nie zakończyłam sporu.
      Dziś rano wypowiedział się w sporze pracownik Allegro : " Z tego co widzę, Kupujący dokonał wpłaty w wysokości X zł, natomiast zwrot opiewa na kwotę Y zł.
      Proszę więc Sprzedającego o wyjaśnienie, skąd taka kwota zwrotu. "
      Sprzedający milczy.
      Wynika z tego że bon na darmową dostawę jest gratisem dla kupującego a nie sprzedającego
      • lucyjkama Re: Zakończenie 08.12.17, 16:22
        Tak to gratis dla kupującego. Kupiłam kilka rzeczy w czasie akcji darmowej dostawy i w "liście twoich wpłat" podana jest kwota jakbym zapłaciła za przesyłkę. Podobnie na paragonach jest cena za rzecz i cena za przesyłkę.
        • els.ol Re: Zakończenie 08.12.17, 17:39
          Ja kupiłam maskę marokańską, po czym dostałam informację o zwrocie 19,50 (z paczkomatem sprzedający dostał +8,60zł)
          Wróciło mi na konto oczywiście bez opłaty za dostawę, ale uznałam, że pewnie allegro potrąciło swoją dolę - nie wnikałam. Postanowiłam jednak, że wystawię stosowny komentarz i kliknęłam "nie polecam" dając po 1 gwiazdce (że wystawiają towar którego nie mają na stanie etc.). Nie minęło 10min. - telefon... Że bardzo proszą o anulowanie komentarza, a oni mi tę maskę wyślą, bo jednak znaleźli dla mnie jedną wink
          Tego samego dnia maska została wysłana, zgodziłam się na anulowanie komentarza, ale śmierdzi oszustwem na kilometr (w kontekście wyżej opisanej historii)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka