Dodaj do ulubionych

gry planszowe 9-10 lat

30.10.18, 13:31
witam, wypadłam trochę z obiegu co do fajnych gier planszowych dla starszych już dizeci. A idzie sezon świąteczny i kupiłabym fajną ciekawą planszówkę synom (8,5 i 10 lat). Co byście polecili w tym przedziale wiekowym?
Obserwuj wątek
    • an-nette Re: gry planszowe 9-10 lat 03.11.18, 20:32
      Fajny jest "Biznes po polsku".
      W tym wieku chłopakom podobaja się też gry karciane - ja bardzo polecam serię "Timeline" (takie zestawy kart tematycznych w metalowych puszkach) np. Wiedza ogólna albo Odkrycia i wynalazki. Jest ich trochę w serii i można dobrać do zainteresowań dziecka. Rewelacyjna jest też "Cardline. Zwierzęta".
    • kha1 Re: gry planszowe 9-10 lat 04.11.18, 13:20
      Ja z dzieckiem gramy nie tylko w planszówki, ale też gierki logiczne, np. ze sznurkami (coś jak Puzzle Collection). Zamawiam na AliExpress z dużym wyprzedzeniem, bo jest tańsze i język nie ma tu znaczenia. A w najgorszym przypadku możesz kupić luźne gierki gdzie dziecko poduczy się podstawowych zwrotów. Zobacz sobie Global Shopping Festival od AliExpress bo rusza za parę dni.
      • afroddytta Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 09:32
        A podrzucusz jakiegoś linka do tych z Ali?

U mnie chłopcy 7,9 i 12 i obecnie głównie Pociągi, osadnicy z Catanu, San Marco, rodzinnie z sieistra lubimy grać w Glodostwory.
        • afroddytta Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 09:33
          A i oczywiście Splendor i tajniacy, to najnowsze hity!
          • ofelia1982 Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 09:44
            Splendor jest rewelacyjnysmile wlasnie napisalam , a dopiero potem zobaczylam Twoj wpissmile
            • afroddytta Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 13:14
              A Tajniaków znacie? Niby prosta a rewelacyjna gra, u nas głównie w gronie dorosłych, ale tak przeżywaliśmy rozgrywki ze dzieciaki pozazdrościły i same zaczęły grać smile Toearxystko zdecydowanie nr 1!
    • agulek.3 Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 08:34
      mam chłopców w podobnym wieku i bardzo lubią metropolię,celestię,dixit,5 sekund,karuba,wsiąść do pociągu. Warto sprawdzić szaloną misję,potwory w Tokio,domek,wybuchowa mieszanka. My uwielbiamy grać w Talizman, Magię i Myszy ,ale to już większe tytuły. Można tu poczytać: scheherazade.znadplanszy.pl/
    • ofelia1982 Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 09:44
      My uwielbiamy planszówki, mamy dużą kolekcję, ale od jakiegoś roku zazwyczaj kończy się na tym, że z dziecmi gramy w "Splendor". Wczoraj też graliśmysmile Świetna gra, polecam!
      "Domek" jeszcze jest fajny, ale "Splendor" to nasze rodzinne nr 1
      • joa33 Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 20:58
        Mi Splendor nie podszedl.
        Ostatnio lubimy Rummikub. Tajniakow uwielbiam. Dzieci tez lubia, ale raczej jest dla starszych
        • afroddytta Re: gry planszowe 9-10 lat 05.11.18, 22:31
          U nas Splendorowe rozgrywki na różnych poziomach tj dorośli, dorośli-dzieci, dzieci. Moim zdaniem jest właśnie fajny tez dla młodszych tzn różni gracze mogą grać razem bo właśnie nie jest konieczne wymyślenie strategii na cała grę, tj starsi oczywiście tak robią, ale np moja 5 latka która 7 latek nauczył grać, po prostu zbiera dobie kamyczki i wymienia i ma radość. Może grać z nami i to w niczym nie przeszkadza naszej rozgrywce na innym poziomie wink

Tajniacy u bas tez 7 latek jest pierwszy chętny, fakt ze czasami musimy zamieniać niektóre hasła bo dzieci ich nie znają ale kombinują umysłowo pięknie, wiadomo ze to najczęściej hasła na 2 wyrazy, nie na 5/6 ale od czegoś trzeba zacząć i ta gra moim zdaniem wiele uczy. Cena tez niewygórowana, bardzo kompaktowa wiec dobra inwestycja wyjazdowa!
          • joa33 Re: gry planszowe 9-10 lat 06.11.18, 20:43
            Musze dac 2ga szanse Splendorowi 😉 Choc teraz moj 1.5 roczniak skutecznie mnie odsuwa od jakiejkolwiek gry ze starszymi dziecmi 😞
    • malowanka06 Re: gry planszowe 9-10 lat 07.11.18, 12:39
      Polecam, ale karcianą
      pl.aliexpress.com/item/Jednoro-ce-Lalki-Niestabilny-Jednoro-ce-Karty-Gry-Uncut-Jednoro-ec-Ekspansji-Kolekcja-Gra-Zabawy-Dla/32872329011.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.688.58ff3c00FuZrdE
      • afroddytta Re: gry planszowe 9-10 lat 07.11.18, 14:10
        A o co w tej grze mniej więcej chodzi?
        Bo szczerze to dość mroczna i niesympatyczna się wydaje. Ja np w Dixit grać nie mogę bo ta grafika jest dla mnie nie do wytrzymania
        • joa33 Re: gry planszowe 9-10 lat 07.11.18, 22:40
          O. W koncu ktos kto nie lubi Dixit 😀 Te obrazki takie "psychodeliczne" 😉
          • afroddytta Re: gry planszowe 9-10 lat 08.11.18, 00:07
            Dokładnie, nie mogę na nie patrzeć, jakieś normalnie dreszcze mam i mnie odrzuca 😬 trochę tajniacy się wpisują w podobne myślowe rozgrywki wiec czuje się nieco zaspokojona rozrywkowo- umysłowo w tej działce, ale nie obraziłbym się na wersje Dixit w innej szacie graficznej
    • kinia-883 Re: gry planszowe 9-10 lat 08.11.18, 09:52
      Od 8 lat jest na przykład gra Gdybyś Był Junior. To gra, która sprawdza na ile znamy samych siebie. W wersji dla dzieci dostosowane są do świata dziecięcego więc bez obaw szybko załapią wszystkie zasady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka