jb77 27.11.04, 13:16 Poradzcie. Jaki fotelik samochodowy dla noworodka. Dziekuję za odpowiedzi.Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penelina Re: Jaki foteli samochodowy dla noworodka 27.11.04, 15:59 Napisałam Ci maila na adres gazetowy pzdr, penel. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1004 Re: Jaki foteli samochodowy dla noworodka 27.11.04, 17:19 najlepszy będzie fotelik nosidełko i kołyska w jednym idealne jeśli często się przemieszczacie proponuje fire graco jeśli fundusz wieksz jest rewelacyjny choć krutko sie z niego korzysta (ok.7miesiecy) Odpowiedz Link Zgłoś
iwciunia Re: Jaki foteli samochodowy dla noworodka 27.11.04, 20:10 Witam nie polecalabym dla moworodka rzadnego nosidelka. Jest to wygodne dla rodziców ale nie dla noworodka.Nosidelko mozna uzywac dopiero od 3miesiaca zycia. On musi lezec na plaskim.Proponuje gondole. Chyba ze chce pani w przyszlosci chodzic z dzieckiem na rechabilitacje!!!! Prosze porozmawiac na ten temat z lekarzem jesli pania smieszy moja opinia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: Jaki foteli samochodowy dla noworodka 28.11.04, 10:10 O ile dobrze wiem przewożenie dzieci w gondoli jest u Nas zabronione ( byc może zmieniło sie prawo więc nie będe się upierała) Co do fotelika dla noworodka/niemowlaka - każdy fotelik do 13 kg. Takie foteli (nie wszystkie nalezy sprawdzić)mają rekomendację rehabilitantów, więc nie jest prawda, że sa szkodliwe dla dzieci. Ja używałam Bebe Confort Elios (zaakceptowany przez lekarza neurologa i rehabilitanta jako fotelik i leżaczek) a aktualnie zakupiłam Maxi Cosi Cabrio. Kupiłam fotelik uzywany przez cztery miesiace, w idealnym stanie za 3/4 ceny. Warto poszukac na stronie edziecka/sprzedam, allegro lub w komisach Kryterium wyboru: 1) testy zderzeniowe 2) opinia lekarza 3) wygoda dziecka i rodzica (fotelik z baza lub mozliwościa montażu na stelażu wózka) 4) cena (ma ogromne znaczenie, gdyż niektore foteliki do 13kg osigają ceny nawet 600 zł !!!) pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
julinka0304 Re: Jaki foteli samochodowy dla noworodka 28.11.04, 17:23 Polecam fotelik PLAY. Ma on trzy poziomy ułozenia. Dla noworodków można rozłożyć prawie na płasko. Poza tym zdał egzamin przy bardzo groźnym wypadku, (tyłu samochodu prawie nie ma) do końca trzymał, bardzo dobrze zabezpieczył główkę dziecka (dzięki specjalnemu zabezpieczeniu). Dodatkowo mogłam go przypinać do wózka (Musty). Pozdrawiam Ania z Julka (8m). Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 bezpieczenstwo i zdrowie 28.11.04, 18:12 chyba lepiej jest przewozic dziecko przez kilkanascie minut w atestowanym foteliku niz narazac na wypadek szkoda dla kregoslupa (w porownaniu np ze spaniem na miekkim piankowym materacu przez wieksza czesc doby) jest ZNIKOMA troche zdrowego rozsadku zycze i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: bezpieczenstwo i zdrowie 29.11.04, 11:58 Fotelik przede wszytkim nowy a jeśli używany to ze sprawdzonej ręki ( bezwypadkowy) od znajomych nie z komisu... Co do firmy to kwestia gustu choć play jako jedyny robi foteliki rozkładane na plasko. Odradzam gondolkę w roli fotelika, bo: 1. nie zapewnia 100% bezpieczeństwa nawet z ochronnymi pasami dostępnymi tylko w gondolach bebe comfort i delfim za cenę połowy fotelika 2. W polsce nie jest to rozwiazanie zalecane, bo pasy w większości samochodów są za krótkie... Dość dobrym rozwiażaniem jest system isofix z wpinaniem fotelika do bazy , ale nie znam tego rozwiazania z praktyki osobistej. ja używałam fotelika bbbe comfort model elios i byłam zadowolna choć małą była z dużych dzieci i wyrosła z niego w 6 mż. Odpowiedz Link Zgłoś
kubeczek123 Play prima-idealny dla noworodka 29.11.04, 12:27 Zdecydowanie doradzam zakup fotelika Play Prima z rozkładanym oparciem. Jest to jedyny fotelik, w którym maluszek ma wygodnie, a równocześnie jest bezpieczny. Przez pierwsze miesiące można go przewozić w rozłożonym foteliku na płasko, w miarę dorastania podnosi się oparcie. Można też korzystać z niego w domu (jako kołyska , leżaczek). Uważam że wart jest swej ceny, można też kupić używany, wtedy będzie znacznie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś