Dodaj do ulubionych

Buciki firmy "Postęp" i "Gucio"

02.02.05, 17:12
Przymierzam się do zakupu pierwszych bucików dla mojej córeczki i biorę pod
uwagę dwie opcje: albo takie bez palców Postępu z obcasem Tomasa albo takie
śliczne zamszowe Gucie.
Które są lepsze? Gucie wyglądaja ślicznie, ale czy dobrze trzymają nóżkę i
czy dziecko nie będzie podwijać w nich paluszków?
A o Postępie czytałam gdzieś, że są za ciasne w paluszkach i coś się może
dziecku stać. Poza tym wyglądają na takie porządnie usztywniające,
ortopedyczne.
Co o tym myślicie?
Które butki Wy kupiłyście swoim pociechom i jak się sprawdziły?

P.S. Jeśli ktoś jest "na kupnie" butków i jest z Krakowa to podpowiadam, że
jest promocja - taniej o 20% w sklepie na Starowiślnej, prawie na rogu
Miodowej. Bartki i inne.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 02.02.05, 18:21

Uzywalam obu, wiec moze cos ci podpowiem. U nas Gucie okazaly sie niewypalem -
      byly przede wszystkim za sliskie i na panelach moje dziecko (poruszajace prawie
      zawsze biegiem) po prostu sie w nich przewracalo. Nie uzywalismy wiec Guciow
      wystarczajaco dlugo, zeby stwierdzic, czy sa za miekkie, ale pewnie tak by sie
      okazalo, poniewaz przy zmianie bucikow z Postepu na niskie kapcie nozka sie
      wykoslawila w kostce i ortopeda zalecil powrot do Postepow. Natomiast mam
      jednak watpliwosci, czy Postepy sa idealne dla dziecka o zupelnie zdrowych i
      mocnych nozkach. Ja wybralam Postepy troche na "czuja" i okazalo sie, ze
      instynkt podpowiedzial mi dobrze smile, bo okazalo sie, ze corka ma sklonnosci do
      koslawienia stopek (iksy w kostce).

> A o Postępie czytałam gdzieś, że są za ciasne w paluszkach

Faktycznie sa dosc waskie - moja corka akurat ma dosyc drobne stopki, wiec nam
      to nie przeszkadzalo.
      Ciesze sie, ze coreczka juz jest dosc duza, zeby nosic inne buciki po domu (ale
      wciaz nie smiem przestawic jej na miekkie, w ogole nie usztywnane kapce).

aga
    • coronella Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 02.02.05, 20:00
      u nas tez zachwyt nad Guciami minął po paru dniach. Zdecydowanie za miękkie, za
      śliskie, za szerokie w palcach (od zewnątrz- Dominika chodząc zaczepiała
      czubkami o wszystkie nierówności, raz skonczylo się upadkiem na róg futryny i
      potężnym guzem na czole).
      mam nadal jedną parę, jest jeszcze dobra, ale zakładam je bardzo okazjonalnie.
      Mi te buciki nie przypadły do gusty.
      Postępu nie miałam.
      Dominika po domu chodzi nadal w skarpetkach.
    • pia_ Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 09:30
      Mieliśmy Postępy i w naszym przypadku okazały się za ciasne w paluszkach i
      ogólnie bardzo niewygodne. Dlatego szybko kupiliśmy Tombuty, które sa bardziej
      wycięte i wg. mnie "przyjaźniejsze". Ponieważ córa nie ma żadnych wad, to teraz
      kiedy juz zaczęła lepiej chodzić kupiliśmy jej kapciuszki Befado (wersja
      letnia), na panelach spisują się ok (ale nie odważyłabym się ich kupić dziecku,
      które dopiero uczy się chodzić).
      • katse Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 10:06
        NIsi ortopeda zalecil butki dobrze trzymajace piete (ma fizjologiczne jeszcze w
        jej wieku plaskostopie, ale z obciazeniem genetycznym bo ja mam)
        wiec poki co ma postep. ale teraz kupie tombuty.

Pia, trzymaja piete rownie dobrze??

Pozdrawiam

Kasia
        • pia_ Re: do katse 03.02.05, 13:09
          Jeżeli tylko zasznurujesz Tombuty do końca to trzymają bardzo dobrze. Niestety
          niektóre mamy (w tym i moje znajome) sznurują tylko do połowy "aby dziecku było
          wygodniej" i wtedy nie trzymają dobrze pięty.
    • dominikams Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 13:00
      Ja używałam i Postępu (pierwsza córka) i Guciów (druga). Postep jest dla mnie
      za sztywny (zwłaszcza nie podoba mi się bardzo sztywna podeszwa). Gucie u nas
      się nie ślizgają (też mamy panele), są OK. Jednak dla dziecka z wskazaniami do
      sztywnego trzymania stópki będą za miękkie.

Przy okazji - kapcie Befado dla mnie są zupełnie poronionym pomysłem. Już
      lepiej boso.

---
      Dominika
      mama Zosi (4,5 l.) i Mai (16 mies.)
      • pia_ Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 13:15
        > Przy okazji - kapcie Befado dla mnie są zupełnie poronionym pomysłem. Już
        > lepiej boso.

Nam się akurat sprawdzają i były to jedyne modele wśród Lemigo, innych Befado i
        Guciów, które były niezabudowane (a przez to bardziej przewiewne). Niestety na
        bosaka dziecko by się na naszych panelach zabiło, a i temperatura też nas nie
        rozpieszcza. Ale podkreślam, że są to kapciuszki dla dzieci bez wad i dobrze
        chodzących. W naszym przypadku lekarz stwierdził, że nie ma już dalszej
        potrzeby, aby dziecko chodziło w obuwiu typu Postęp i Tombut.
    • blamblam Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 14:41
      Hej
      mój synek używal 2 pary bucików POstęp i jestm z nich zadowolona. pociły mu sie
      nieco nóżki ale moze dlatego że u nas jest gorąco. teraz używamy Naturino Nemo
      też są ok. Mój synek ma tendencję do wykrzywiania stópek stąd wybór takich
      akurat bucików.
      • ingga Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 17:09
        A czy gdzieś w Krakowie można takie Tombuty nabyć?

P.S. Bardzo jestem wdzięczna za tak liczne odpowiedzi, Guciów chyba nie kupię,
        ale nadal nie wiem co zrobić...
        wink)))
    • zorza28 Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 17:39
      Niedawno pytałam na forum o buty Gucie i zdecydowałam się je kupić. Założyłam
      córce te buty i Julka kilka razy się w nich przewróciła. Raz nawet nabiła sobie
      porządnego guza. Także buty te odłożyłam i wróciłam do butów Postęp. Jak widzę
      nie tylko moja córka "nie umie" w nich chodzić.
      • ingga Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 18:17
        www.tombut.com.pl
        Mam prośbę do emam, które kupiły dzieciom buciki tej firmy. Który model
        wybrałyście i który jest najlepszy?
        Zastanawiam się nad trzewikami LW i KLW. Tylko te LW są płaskie w środku i nie
        mają wkładki ortopedycznej. ???? Tzn. mam ją dokupić czy bez niej też można
        chodzić, jeśli dziecko nie ma żadnej wady???
        I które są najlepsze: welurkowe czy nubukowe, a może skóra licowa?

Dzieki!
        • pia_ Re: do ingga 04.02.05, 10:11
          Zdecydowanie polecam te LW i to właśnie ze względu na brak wkładki w środku.
          Wkładkę dorabiają pod konkretna wadę, albo jak juz widać, ze maluch ma
          tendencję do koślawienia itp wtedy wybierany jest model KLW. W bucikach Postępu
          jest już profilowana wkładka. Wg mnie oraz sprzedawcy w specjalistycznym
          sklepie z bucikami dla maluchów, Tombuty LW bez wkładki są dobre dla dzieci bez
          wad, które zaczynają chodzić bardzo wcześnie, albo też mają bardzo dużą masę
          ciała. Wtedy takie buciki stabilizują nóżkę, która pod wpływem ciężaru moze się
          chybotać w kostce itp. Moja córa była tego świetnym przykładem - bardzo wysoka
          i ciężka, choć zaczęła późno chodzić to miała z tym problemy, bo nózka
          wykrzywiała jej się na prawo i lewo. W Tombutach chodziła przez 2,5 (model LW
          bez wkładki, z nubuku) miesiąca i teraz kiedy juz dobrze chodzi, nózki są
          stabilne przeszłyśmy na zwykłe kapcie Befado.
          • pia_ Re: do ingga 04.02.05, 10:19
            Aha, przeszliśmy na Befado, bo faktycznie, stópka w Tombutach (i Postępach)
            jest bardzo usztywniona i troszkę utrudnia normalne chodzenie. Poza tym takie
            usztywnienie powoduje, że mięśnie śródstopia nie pracują (podeszwa jest tak
            sztywna, że stópki się nie zginają). Jeżeli więc maluch nie ma żadnych wad i
            dobrze już chodzi, to jestem za zmianą obuwia, na takie, które ma bardziej
            elastyczną podeszwę i pozwala pracować stopie. W każdym innym przypadku, to
            ortopeda powinien decydować, jakie zastosować obuwie i jak długo dziecko ma je
            nosić. Stosowanie sandałków letnich Bartka to świetny pomysł - sęk w tym, że w
            zimie nie można ich kupić.
            • ingga Re: do ingga 04.02.05, 14:11
              Sandałki Bartka w zimie są dostępne - znam taki sklepik, ale w Krakowie! I
              jeszcze w promocji 20% taniej!!!!
    • sylwiawiktor Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 19:44
      Wielu ortopedów odradza buty firmy Postęp dzieciom zacynającym chodzić, które
      mają normalnie zdrowe nóżki, gdyż mają bardzo sztywną podeszfę. Nie wyobrażam
      sobie jak dziecko może np. kucać w takich butach.

Ortopedzi polecają je dzieciom, którym np. nóżki "lecą" do środka, które
      mają "iksy" itp. Ze wzgędu na tą sztywność zrezygnowałam z zakupu tych bucików,
      pozatym są one brzydkie.

Mojemu synkowi, który zaczynał chodzić na początku zimy, kupiłam do chodzenia
      po domu przejściowe sandały BARTEK z nubuku, sięgające do kostki. Przejściowe
      tzn. z zakrytmi palcami, co jest bardzo dobre bo dziecko wstając na kolanach
      przy meblach nie obciera sobie palcy. Mają dwa wycięcia na podbiciu. Podeszfa
      jest bardzo elastyczna, noski szerokie, co jest ważne dla mojego Wiktorka bo ma
      szeroką stópkę. Zapinają się narzepy co jest bardzo wygodne, nie wyobrażam
      sobie sznurowania, gdyż zdejmuję mu buciki i rajstopki przy każdym przewijaniu.
      Ogólnie jestem bardzo zadowolona, jedynie cena była wysoka - 109,00 zł - jak
      na "kapcie". Ale przez 3 m-ce codziennegto prawie całodziennego chodzenia nic
      się w nich nie porwało ani nie uszkodziło, a buciki typu Befado podobno rwą się
      po dwóch miesiącach, no i oczywiście nie nadają się do nauki chodzenia bo nie
      usztywniają stopy tak jak należy.
      • katse Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 19:49

ortopeda nam odradzil butki na rzep.

Córka, ma płaskostopie i probujemy jej pomoc wlasnie butkami.

K
        • iwek33 Re: Buciki firmy "Postęp" i "Gucio" 03.02.05, 23:01
          Oczywiście, że buciki wiazane zdecydowanie lepiej trzymają stópkę, niż nz
          rzepy. Nam też ortopeda odradzał buciki zapinane na rzepy.
    • beata963 Re: Sprzedam postęoy rozm. 22 03.02.05, 23:14
      Witam
      Mam do sprzedania Postępy rozm. 22 , wkładka 14 cm. , skórzane ,
      popielate .posiadam orginalne pudełko z butów.Zainteresowanym prześlę
      fotki.Mieszkam koło Krakowa ,ale mogę wysłać pocztą
      Cena 25 zł.
      • katse Re: Sprzedam postęoy rozm. 22 03.02.05, 23:43
        dziewczyny, jesli dziecko ma zalecone butki przez ortopede, nie kupujcie
        uzywanych.

zaoszczedzcie na ciuchach, ale kupcie nowe buty.

K
    • misia_mama_ptysia a buciki NEMO 05.02.05, 23:39
      Ja mam buciki firmy nemo, cos w rodzaju postępu, jestem zadowolona
      pozdr.
      misia
      • maja45 Re: a buciki NEMO 06.02.05, 20:44
        Nemo czy Memo?
        • monika_lwo Re: a buciki NEMO 07.02.05, 12:45
          Ja też mam Nemo, kupione w Smyku. Jak narazie są supersmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka