Dodaj do ulubionych

Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia?

08.02.05, 15:29
Czy wasze dzieci chodzą lub chodziły w tych butach, czy ortopeda zalecał wam
może tą markę. Czy jesteście zadowolone?
Jak one się sprawują, ile mniej więcej kosztują, czy gdzieś można je kupić
taniej (W-wa i okolice). Podobno sklep firmowy jest gdzieś w pobliżu szpitala
położniczego na Żelaznej w W-wie, byłyście tam? Czy tam jest taniej niż gdzie
indziej?
Ortopeda zalecił mojemu dziecku właśnie takie buciki i chciałabym dowiedzieć
się coś o nich od doświadzczonych mam.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
mama 13 miesięcznego Wiktorka
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 08.02.05, 15:41
      JA bardzo sobie chwale, moja cora nosi juz ktoras z kolei pare.Przede wszystkim
      solidnie wykonane- nic sie nie prulo, nie odklajalo, co zdarzalo mi sie przy
      innej marce.Jedyny mankament to taki, ze wyzsze numeracje sa malo atrakcyjne
      wizualnie, te mniejsze sa ładniejsze.
      Koszt - odkryte(na lato i po domu) 180 zl., kryte ponad 200 zł.
      Ja kupowalam tylko modele "letnie", bo w nich najwiecej dziecko chodzi, nosi je
      takze cały rok po domu.Kryte obuwie i kozaki kupuje Bartka , a ostatnio Ego(to
      tez marka zwiazana z Memo), bo jak poradzila mi ortopeda, najwazniejsze jest
      obuwie, w ktorym dziecko w ciagu dnia chodzi najdluzej, czyli kapcie.
    • lajlah Re: Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 08.02.05, 16:45
      Mój syn ma koślawe kolana i ortopeda zalecił mu buty memo. Kupiłam je w
      sklepiku koło Auchan (przy Żeraniu)nie wiem jak to ulica. Buty na jesień lekko
      ocieplane, za kostkę 190 zł. Po kilku dniach widzisz która strefa na podeszwie
      się ściera i jedziesz dobrać wkładkę. Rezultaty w przypadku mojego dziecka - b.
      dobre. Pozdrawiam
      • kamma5 Re: Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 08.02.05, 17:25
        Potwierdzam, to co napisały moje przedmówczynie.
        Pozdrawiam.
        "MEMO i tylko Ziemia jest płaska"
    • sylwus.ka Re: Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 08.02.05, 19:01
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
      Czy ktoś jeszcze zna miejsca gdzie można je kupić.
      • zzz12 A ja odradzam 08.02.05, 21:16
        1. Buty koszmarnie drogie;niewspolmiernie drogie do jakosci. Sandaly Bartek o
        podobnym fasonie tylko nieco nizsze kosztuja o polowe taniej.
        2. ciagle problemy z psujacymi sie rzepami. Skladalam reklamacje, w tym samym
        momencie oprocz mnie 2 innych klientow robilo dokladnie to samo z tego samego
        powodu. Zbieg okolicznosci?
        3.Buty sa po prostu ciezkie, jesli dziecko jest slabsze, ma np. obnizone
        napiecie miesniowe, nie chodzi ale powloczy nogami ciagnac buty za soba. Nie
        jest w stanie ich uniesc.
        Z memo przestawilismy sie na sandaly Bartek, dziecko zdecydowanie lepiej chodzi
        w "bartkach"
        4. Firma Doktor Perner podpadla nam z innego powodu, nie wywiazujac sie z umowy
        wykonania butow ortopedycznych robionych na miare, co kosztowalo nas troche
        pieniedzy i nerwow i do reszty zniechecilo do firmy.
        • lola211 Re: A ja odradzam 08.02.05, 22:36
          >ciagle problemy z psujacymi sie rzepami

Nie zebym sie kłocilasmile, ale:
          jak pisalam wczesniej, "przerobilam" juz kilka par i naprawde zadnych
          problemow.A wlasnie z Bartkami byl klopot, bo w 3 parach oderwaly sie rzepy, co
          spowodowalo, ze przerzucilam sie na inna marke.
          Poza tym Bartek w wyzszej rozmiarowce nie ma butów za kostke, proponowane
          sandalki dla dziewczynki jak dla mnie nie spełniaja norm porzadnego zdrowego
          obuwia, pieta az lata.Tak samo buty wiosenne czy jesienne, solidnych trzewikow
          nie uswiadczy sie.Warto obejrzec oferte Ego, tansze i solidniejsze od Bartkow,
          moim zdaniem.

• kamma5 Re: jeszcze raz ja 08.02.05, 22:37
          Przez 2 lata moje dziecko chodziło w tych butach i co najważniejsze "pozbyło
          się" koślawych kolan.Bardziej wskazane są rzeczywiście sandały, bo służą jako
          papcie... w nich chodzi się dłużej.W pierwszym roku kupiłam sandały i buty
          zimowe - przyznaję nie ocieplone. Następne 2 pary to już tylko sandały.
          Ocieplane zimowe są na zamówienie, sprzedawca przyznał, że czeka się długo.
          W tych butach problem "rozwiązuje" wkładka, a u nas ortopedzi, byliśmy u 3
          żadnej wkładki nie zalecili... Doradzali odwrotne zakładanie butów, bądż
          WŁASNORĘCZNE!!! wykonanie podkładki. Te buty doradził mi pediatra i jestem
          zadowolona, bo nogi proste i dobra cała postawa ciała.
          Cena za sandały to o ile dobrze pamiętam 180zl. plus oczywiście cena wkładki
          ok.20zl
          Teraz,kiedy jesteśmy wyprostowani to chodzimy w "Bartkach"
          Cena za te sandały z zeszłego sezonu letniego to 120 zł
          Co do ciężkości sandały memo są cięższe od "Bartków", ale modele zimowe są
          porównywalne, oczywiście "Bartek" ma wiele różnych modeli zimowych, więc pewnie
          będą i lżejsze i cięższe.
          Co do wykonania, u nas rzepy nie odpadały...ale "Bartek" trzyma się nadzwyczaj
          dobrze.
          życzę autorce wątku dobrego wyboru.
          Pozdrawiam

• sylwus.ka Re: jeszcze raz ja 10.02.05, 19:02
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
            Do tej pory mój synek (3 m-ce) chodził w sandałach przejściowych Bartka, z
            których byłam bardzo zadowolona. Narazie było to chodzenie przy meblach, ale
            ubrałam go już w buciki bo w domu mam nie zaciepło. Jak Wiktor zaczął chodzić
            sam udaliśmy się do ortopedy, który powiedział, że buty są niedobre, pomimo że
            synek ma zdrowe nóżki. (Zastanawiam się co mówią ortopedzi rodzicom, których
            dzieci chodzą w szmaciakach Befado? Nie każdego stać na kapcie dla dziecka za
            przeszło 100 zł, które po kilku miesiącach mogą być za małe)
            Zalecił buty ponad kostkę na wyższym obcasie, z w miarę elastyczną podeszwą,
            mogą być na rzepy, jako przykład podał firmę MEMO.
            Jeszcze nie wiem czy kupię właśnie te, w każdym bądź razie muszą spełniać
            powyższe wymagania.
            A przy okazji może ktoś zna inną firmę, która ma buty spełniające te warunki?

Z dotychczasowych Bartków byłam zadowolona bo są leciutkie, mają elastyczną
            podeszwę, szerokie noski, wygodne zapięcie. Ale nie mają obcasa i sięgają niby
            za kostkę ale mają wycięcia po bokach odsłaniające kostkę, co w momencie zakupu
            wydawało mi się zaletą, bo przeczytałam w "Mamo to ja", że dobre buciki nie
            mogą krępować ruchów nogi w kostce.
            Inni ortopedzi znowu twierdzą, że buty powinny być sznurowane a nie na rzep.
            Jedna pediatra chwaliła Postępy, które u mojego synka odpadają, bo on ma
            szeroką nóżkę a Postępy są wąskie w paluszkach, pozatym mają podeszfę nie do
            zgięcia.
            Inni każą chodzić na bosaka.
            Co lekarz to nowa opinia
    • jokrru Re: Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 10.02.05, 19:52
      My z nich zrezygnowaliśmy po około 18 miesiącach noszenia.
      Też kiedyś pytałam o to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=12293957&a=12293957
      K.
      • jokrru przeczytaj link, który Ci zamieściłam, to o MEMO 10.02.05, 20:02
        chodzi o link w poprzednim poście,

K.
        • sylwus.ka Re: przeczytaj link, który Ci zamieściłam, to o M 19.02.05, 17:28
          Dziękuję Ci Jokrru za ten link, przeczytałam go z zaciekawieniem, sporo się
          dowiedziałam.
          Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz ale miałam awarię z internetem,
          pozatym młody miał anginę, więc i tak nie wybralibyśmy się nigdzie po zakup
          bucików.
          Mam zamiar wybrać się na zakupy i obejrzeć jak wyglądają te MEMO, zobaczę też
          co jest aktualnie w Bartku i u Mrugały i poprzymierzamy i wtedy zdecyduję co
          kupimy, czy faktycznie będzie sens kupować MEMO przy zdrowych nóżkach.
          • sylwus.ka Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 19.02.05, 18:09
            sylwus.ka napisała:

> Dziękuję Ci Jokrru za ten link, przeczytałam go z zaciekawieniem, sporo się
            > dowiedziałam.
            > Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz ale miałam awarię z internetem,
            > pozatym młody miał anginę, więc i tak nie wybralibyśmy się nigdzie po zakup
            > bucików.
            > Mam zamiar wybrać się na zakupy i obejrzeć jak wyglądają te MEMO, zobaczę też
            > co jest aktualnie w Bartku i u Mrugały i poprzymierzamy i wtedy zdecyduję co
            > kupimy, czy faktycznie będzie sens kupować MEMO przy zdrowych nóżkach.
            • iwek33 Re: Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 19.02.05, 23:26
              Mój syn źle stawia stopy- koślawi i ortopeda zalecił buciki Memo, miałam nawet
              zniżkę na zakup ( specjalne skierowanie ) Zamówiłam i trochę w nich chodził (
              sandały) ale bardzo narzekał, ze chodzi mu się źle. Wybrałam się do innego,
              bardzo dobrego specjalisty ortopedy, zajmującego się tylko stópkami dzieci i
              ten lekarz po zbadaniu synka stwierdził, że nieprawidłowe stawianie stóp u syna
              wynika tylko ze zbyt słabego napięcia mięsni stóp i ZDECYDOWANIE ZAKAZAŁ w
              naszym przypadku używania Memo, gdyż są zbyt cięzkie. Polecał obuwie przede
              wszystkim lekkie ze sztywną piętą i elastyczną podeszwą. Używamy cały czas
              niektórych modeli Bartka ( tych lżejszych) i sandałków firmy Antylopa ( cały
              czas po domu) te buciki są bardzo leciutkie, elastyczne, mają dobrze
              usztywnioną pietę. Myślę, ze dobór odpowiedniego obuwia to bardzo indywidualna
              sprawa, jednemu dziecku lekarz zaleci Memo, innemy wręcz odradzi, to zależy od
              rodzaju wady stóp.
              • mama_filipa Re: Buciki MEMO - macie jakieś doświadczenia? 19.02.05, 23:46
                Nasz synek "wykańcza" właśnie kolejną pare sandałków MEMO. Używa ich od 3lat.
                Musieliśmy przejść na buty ortopedyczne w wieku 2lat bo miał koślawe kolana i
                płaskostopie. Kolana się wyprostowały. Nad mięśniami stopy jeszcze pracujemy.
                Wracając do butów. Też myślę, że są za ciężkie, ale naszemu dziecku zupełnie to
                nie przeszkadzało, od pierwszej chwili chodził w nich jakby były najwygodniejsze
                na świecie. Gdyby jednak nie konieczność noszenia butów ortopedycznych na pewno
                wybrałabym inne. Myślę, że jak dziecko ma nóżki w porządku to bartek, mrugała
                mają tak piękną stylistykę, że naprawdę można coś wybrać, a jak chcesz wydać
                dużo pieniędzy to naturino lub elefanten nie mają sobie równych. Nasz ortopeda
                twierdzi, że można kupić inne buciki ortopedyczne - tańsze i lżejsze, można też
                zrobić je na zamówienie, ale jak pierwszy raz zobaczyłam te buty to płakać mi
                się chciało, że moje dziecko ma nosić coś tak brzydkiego. Zostałam więc przy
                memo. Pozdrawiam
                • annulak dobry ortopeda w Warszawie - moze znacie? 20.02.05, 09:16
                  Poszukuje naprawde dobrego ortopedy,bo juz wykanczaja mnie sprzeczne inf od
                  roznych przypadkowych ortopedow,szukam naprawde dobrego!!!!!Napiszcie na
                  gazetowy,dziekuje i pozdrawiam.
                  • mama_filipa Re: dobry ortopeda w Warszawie - moze znacie? 20.02.05, 10:36
                    Nie znam bo jestem z Dolnego Śląska, ale wiem, że w Otwocku jest bardzo dobry
                    zespół zajmujący się właśnie stopami (bo rozumiem, że o to chodzi). Zespół
                    stworzył prof. Sotirov, ale nie wiem czy sam profesor jest jeszcze czynny
                    zawodowo. Może uda Ci się znaleźć kto go zastąpił. Jak znajdziesz jakiś namiar
                    to może daj znać bo też jestem zainteresowna. Może na priv
                    irena.murakowska@oretodonta.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka