aska_kotek 09.02.05, 19:23 Podpowiedzcie prosze, na co warto zwrócić uwagę, oprócz oczywiście wszelkich norm bezpieczeństwa ?! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lgosia1 Re: Foteliki samochodowe 09.02.05, 19:34 koniecznie sprawdź jak "wybierany" fotelik wypadł w crash testach np ADAC-a. W tych testach wkładają manekin do fotelika i patrzą co się dzieje, przy wielkim bum! Często super fajne foteliki, wielkie, wygodne, drogie, firmowe - wypadają w testach tragicznie. Np Chicco Zenith, czy trochę lepiej Casual Play. Mimo, że noty mierne, a rodzice i tak kupują, bo fajny design, wygodne itp. Tylko, że w razie wypadku, boję się pomyśleć co z tych dzieciaczków z tych miernych fotelików zostanie? Ja polecam zwycięzców testów w swoich klasach. A testy robią różne instytucje w różnych krajach. Warto postudiować i mieć pewność, że zrobiło się wszystko co w naszej mocy, by zapewnić dziecku bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_kotek Re: Foteliki samochodowe 09.02.05, 19:38 Skąd moge się dowiedzieć o wynikach takich "eksperymentów" Bo w sklepie z fotelikami, zapewne nie powiedza mi takich rzeczy..... Z góry dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia Re: Foteliki samochodowe 10.02.05, 22:47 Moim zdaniem powinnaś kupić przede wszystkim fotelik BEZPIECZNY. Na poniższej stronie znajdziesz polskie tłumaczenia testów ADAC : www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249 Najlepiej oczywiście kupić fotelik 4-ro gwiazdkowy. 5-cio gwiazdkowego na razie nie ma. Ja używam Kiddy Life Plus - 9-36 ale rozciąga się we wszystkich kierunkach. Kiddy jest właśnie 4 gwiazdkowy. Generalnie dobre są też Romery. Myślę że warto poglądać testy szczególnie zagraniczne organizowanoe przez niemiecką StiWe (Stiftung Warentest) , ADAC , OEAMTC itp gdyż to niezależne od reklamy i producentów organizacje badające bezpieczeństwo produktów. Sprzedawcy w sklepach są bardzo róźni ale trafiają się i tacy co nawet nie wiedzą co to ADAC!!! To tak jakby pani w pracująca w kosmetykach nie wiedziała co to Nivea - straszne. Pozdr. GALA linki do testów: www.oeamtc.at/netautor/html_seiten/kisitest_2003/gesamt.html www.adac.de/Tests/Kindersitze/2003/default.asp?ComponentID=53459&SourcePageID=82337%230 a tu już reklama (strona producenta) ale popatrz na zakładkę "safety" po angielsku - taka ciekawa piramidka tam jest www.kiddy.de/eng/index_eng.html Odpowiedz Link Zgłoś