Dodaj do ulubionych

idę na zakupy

12.04.05, 12:12
dziewczyny idę po ciuszki dla dzieciaczka, pierwsze nic nie mam smile rodzę na
poczatku czerwca ale boję się ze w maju bedę nieruchawawink
chcę kupić rzeczy na sam poczatek w rozmiarze 62 cmm ile sztuk kupić
pajacyków etc
dzidzia przecież szybko się brudzi ulewa etc
jakiś cieplejszy sweterek
?????
Obserwuj wątek
    • coronella Re: idę na zakupy 12.04.05, 12:23
      kup tez kilka rzeczy w rozmiarze 56, nie wiesz jak duże urodzisz dziecko. Można
      niby podwijac rękawki, ale moim zdaniem, to nie duzy wydatek, a dzieciaczek w 2
      razy za duzysz spioszkach wygląda... troszke smutno smile
      Nie kupuj za duzo. Dzieci wcale nie brudza, i wcale nie wszystkie ulewają, moja
      Dominika nie ulewała wcale, chyba ani razu jej sie to nie zdazyło.
      Za to potwornie, koszmarnie szybko rosną.
      I z pewnością dostaniesz sporo ubranek od gości
    • izia30 Re: idę na zakupy 12.04.05, 12:27
      myślę ze wszystkiego po 3-4 sztuki wystarczy. nie ograniczaj się tylko do 56,
      kup także 62, 68 itd, bo dziecko szybko rosnie i możesz potem nie mieć okazji do
      spokojnych zakupów, lepiej mieć na zapas.
    • mareike1 Re: idę na zakupy 12.04.05, 12:35
      dzięki dziewczynysmile

• iks_75 Re: idę na zakupy 12.04.05, 14:41
      Napisz koniecznie co kupiłaś. Mnie także niebawem czekaja zakupy (poród w
      lipcu). Na poczatku myślałam, że bedę kupowac tylko rozmiar 56 i 62, ale
      rzeczywiście gdzie ja potem bedę chodzić na zakupy, czasu na przebieranie i
      grymaszenie także nie bedzie i pewnie trzeba by kupowac w pierwszym lepszym
      sklepie, gdzie ceny moga niekoniecznie być interesujace.
    • kinga3 Re: idę na zakupy 13.04.05, 02:40
      Body rozpinane na całej długości, takie zapinane kopertowo- 1 lub 2x56, 2x62,
      przynajmniej 1 niech ma długi rękaw (ja widziałam tylko z długim rękawkiem, ale
      kupowałam zimą) Polecam H&M, porządne i mięsiste(19,9) Sofija, gładkie i
      mięciutkie(16,9) Ja mam 3szt, ale wystarczą 2.

Pajacyki całe zapinane z przodu na napki, koniecznie ze stópkami, 3x 0-3 mies.
      albo 1x56, 2x62. Polecam Mothercare (b.drogie, ale warte swojej ceny, ja
      kupiłam trójpak za 99zł, ale są idealne) i Zip Zap, czy coś takiego- są w Smyku
      (kosztują 17,9zł, mają dobrą bawełnę) Ja mam w sumie 5 sztuk 0-3 mies. Przydają
      się, jak nie ma czasu na pranie, ale 3 też by wystarczyły.

1 bawełniana czapeczka z wiązaniem (polecam H&M- najtaniej, Cubus, C&A)

2x skarpetki bawełniane 0-1 mies. -na gołe nóżki albo do podtrzymania za
      długiego pajacyka.

1x butki malutkie, bo skarpetki lubią się zsuwać ze stópek, butki bawełniane,
      takie "pro forma"

2x sweterek bawełniany, cały zapinany z przodu, na zameczek plastikowy,
      guziczki albo napki, 1x56, 1x62, koniecznie bez kapturka, może być z bawełnianą
      podszewką (H&M ma je po 39,9)

ogrodniczki bez szelek, bardzo mięciutkie, zapinane na napki, z szerokimi
      ramiączkami, rozpinane w kroku 1x56, 1x62 (H&M za 34,9zł, Cubus ok.50zł)

dla dziewczynki może być wygodna trapezowa sukienusia

półśpiochy ze stópkami- ja dorwałam jakieś polskie, ale są też w Mothercare,
      albo w H&M w zestawie z bluzeczką dł.rękaw zapinaną na napki- to by był świetny
      wybór, bo kosztuje zestaw 39,90

spodenki miękkie bawełniane, mogą być dresikowe 1x62, dopasuj kolorystycznie do
      bodziaków.

Spiworek do spania lekki, na lato

10-12 pieluch tetrowych do utrzymywania porządku w domu i wokół buźki- przydają
      się praktycznie wszędzie. Ja mam po 6 białych i we wzorki, dla urozmaicenia.

4 pieluchy flanelowe, do podwójnego pieluszkowania. Do niedawna miałam 2 i
      stwierdziłam, że nie nadążam z ich praniem (czasem Antosiowi się srutnie, i
      zabrudzi pieluszkę)

ręcznik zwykły, ale miękki

kocyki kwadratowe lub zbliżone, 1x 130x170 (polecam Ikea), 2 lub 3 mniejsze,
      ok.100x110, do zawijania w pierożek, jak dzidzia marudzi, do podkładania pod
      ciałko na sofie albo na podłodze.
      • iks_75 Re: idę na zakupy 13.04.05, 11:49
        Ooo... jaka super rozpiska! Taka praktyczna! Bardzo ci za nią dziękuję!
      • iks_75 Re: idę na zakupy 13.04.05, 11:52
        A czy jesteś zadowolona z ubranek Sofija? Czy jednak lepsze są np te z H&M lub
        inne?
        • kinga3 Re: idę na zakupy 13.04.05, 14:30
          H&M zdecydowanie lepsze stylowo, kompletny brak kiczu, ale trudno czasem dostać
          tam coś konkretnego. Obecnie na przykład jest chyba tylko jeden pajacyk ze
          stópkami, śpioszków takich bez ręawków, ze stópkami nie ma wcale (a były, takie
          śliczne 2 odcienie beżu i błękitne)
          Z Sofiji pasują mi wyłączne gładkie serie z dzianinki w dziurki, z maleńkim
          haftem w tym samym kolorze, choć te kolory nieco oklepane (ale biały, kremowy i
          ŁADNY niebieski zawsze będą w modzie) Uważaj na rozmiarówkę: Mój Antoś miał 56
          cm, jak się urodził, ważył 3950, potem schudł do 3450, cały czas jest drobny,
          ale bodziak kopertowy na 56 odpada w przedbiegach, 62 też nie kupiłam, tylko
          zaczęłam od 68cm, zawijając rękawki 1,5cm (Antoś miał wtedy 4 tygodnie).
          Wszystko przez tą flanelową pieluchę, ona ściąga body w dół i wypełnia w
          bioderkach.
    • ewitak25 Re: idę na zakupy 13.04.05, 14:00
      Moja córcia ulewała straszliwie a poza tym zdarzało się, że kupka wydostawała
      się z pieluszki na zewnątrz, miałam 12 zestawów a pralka i tak była włączana
      bardzo często. Co do ciuszków z H&M to rozmiarówka jest zawyżona, body na 62
      (wg metki 2-4miesiace) córcia nosiła w wieku 6 miesięcy a wcale nie jest mała.
      Body Sofija zapinane kopertowo - super, polecam. Kupiłam w Smyku. Miałam tez
      body i pajacyki Pinokio i Amaro, mięciutkie, miłe w dotyku i tanie. Twoje
      dziecko rodzi sie latem, będzie ciepło więc może kup też śpioszki (rozpinane w
      kroku) a do tego body z krótkim rękawem? Co do podwójnego pieluchowania: w
      szkole rodzenia lekarz powiedział, że jeśli dziecko nie ma problemu z biodrami
      to nie ma takiej potrzeby.
      Ale pieluchy flanelowe i tetrowe sie przydają.
      • pia_ Re: idę na zakupy 13.04.05, 14:36
        Co do ulewania, to świetne sa takie małe śliniaczki pakowane po 2 lub 3 z H&M.
        Sa mięciutkie, zapinane na rzep i doskonale chronią, jak sie coś dzidzi uleje
        (przydają sie też jak maluch się bardzo ślini).
      • kinga3 Re: idę na zakupy 13.04.05, 14:39
        Ja na razie mam szczęście, piorę właściwie raz w tygodniu, czasem mam pecha z
        kupkami na flanelowej pieluszce, to załatwiam sprawę "od ręki". Zawsze można
        dokupić, jak się okaże że czegoś jest za mało. Body i pajacyk to taka podstawa
        przy noworodku, rekawek nie ma nawet znaczenia- maluszek szybciej marznie,
        latem też nie ma 30stC przez całą dobę, osobiście uważam że idealny byłby
        rozpinany z przodu na całej długości pajacyk ze stópkami i krótkim rękawkiem,
        ale nie wiem, czy jakaś firma na to wpadła. Pozostaje więc doć przyjemny
        półśrodek- jakiś dopasowany rampersik.
        Mnie w szpitalu pediatra mówiła, że teraz pieluszkuje się WSZYSTKIE dzieci do 3
        miesiąca, profilaktycznie. Jeśli ktoś rezygnuje, to podnosi ryzyko wystąpienia
        ew.zmian dysplastycznych.
        • ewitak25 Re: idę na zakupy 13.04.05, 15:56
          A w szpitalu, w którym rodziłam (Św. Zofii w W-wie) pediatrzy mówili, żeby
          tego nie robić. Moje dziecko nie ma żadnych zmian i rozwija sie świetnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka