Dodaj do ulubionych

Trójkołówka - do użytkowników.

26.04.05, 13:23
Mam zamiar kupić trójkołowkę spacerową na pompowanych kołach. W związku z tym
moje pytanie, jak prowadzi sie taki wózek, szczególnie zima oraz na plaży.
Mam teraz Roana Marite i ten jest rewelacyjny na takie trasy, ale na wypady
za miasto jest troche za duży. Możecie mi napisac o wadach i zaletach takiego
wózka, ewentualnie polecic konkretny wózek dla rocznej dziewczynki.
Roana kupiłam pod wpływem opini na forum, i był to dobry zakup choć dośc
drogi, teraz moge przeznaczyc na spacerówkę ok 500zł.
pozdrawiam gorąco
Obserwuj wątek
    • valentina11 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 26.04.05, 22:09
      Nie korzystalam, ale zawsze zadaje sobie pytanie jak wlascicielki takich wozkow
      korzystaja z podjazdow dla wozkow? Mysle,ze nie sa to wozki na nasze drogi-
      tzn.na istniejace u nas rozwiazania.
      • nilgau Re: Trójkołówka - do użytkowników. 26.04.05, 22:38
        ja jestem z 3kołowca Quinny bardzo zadowolona . 6 lat temu przy pierwszym
        dziecku miałam wózek "normalny". Ten jest o niebo wygodniejszy. Łatwo się
        skręca, jest w miarę lekki.wydaje się nie tak kolumbryniasty jak 4 kołowce.
        Łatwiej go zmieścić w bagazniku samochodu po złożeniu - przednie koło można
        łatwo zdejmować.Dodatkowo ma opony tzw sliki -łyse, więc błoto nie wchodzi. W
        domu mogę postawić go w rogu przedpokoju i zajmuje mało miejsca.
        Co do podjazdów - to mieszkam w domu, nie w bloku, więc z tym nie ma problemu.
        Raz mi się zdarzyło - pojechałam do koleżanki mieszkającej w bloku, ale
        wjechałam tyłem na 2 kółkach, a zjazd już był prosty - też na 2 tylnych.
        po plaży nie jeździłam...Podsumowując - łatwiej się prowadzi, ale na płaskim
        terenie i w miarę równym.Jeśli zamierzasz chodzić po straszliwych wertepach -
        nie kupuj 3kołowca.
      • sushi_1 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 26.04.05, 22:42
        podjazdy nie stanowią problemu. Poprostu jade na dwóh kołach a nie na 4.
        Uzywam Quinny. Dla mnie minusem jest gorsza stabilność takiego wozka.
        Autentycznie, pchając wozek jedną ręką kilka razy prawie przewrocilam wozek z
        dzieckiem. Poza tym smile) pojazd jest bardzo wygodny. Slyszałam ze kwestie
        stabilnosci trojkołowcow rozwiazano przez zwrotne przednie kółko. A takiego
        niestety nie mam.
        powodzenia
        • zuziarozia Re: Trójkołówka - do użytkowników. 27.04.05, 08:25
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeśli ktoś jeszcze może się podzielić swoimi
          spostrzeżeniami na temat trójkołowki, bardzo proszę. Sama juz nie wiem czy się
          zdecyduję na taki wózek. Boję się tej stabilności i jazdy po wertepach np w
          górach i na plaży.
          Pozdrawiam
          Dzięki.
          • apolka Re: Trójkołówka - do użytkowników. 27.04.05, 09:54
            Nie mam, ale o mało nie nabyłam driwera 3xl, jednak dla mnie stabilność wózka
            to podstawa, mie chcę sobie nawet wyobrażac, co się stanie, gdy taki wózek się
            przewróci, choćby potrącony przez jakiegoś rozpędzonego dzieciaka, bywa różnie;
            Podkjazdami się nie przejmowałam, można wjechać na dwóch kołach;
            Ja jednak wybrałam 4XL;
            • oliwe Re: Trójkołówka - do użytkowników. 27.04.05, 10:09
              Ja też nie mam bo w sklepie niechcący oparłam się o rączką trójkołowca
              z jednej strony i wózek się przechylił. Mało mi serce nie stanęło jak uruchomiłam
              wyobraźnię - coby było gdyby.
              • margin1 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 27.04.05, 21:06
                Trójkołowiec nie nadaje sie w góry i na plażę !!!
          • topol Re: Trójkołówka - do użytkowników. 05.05.05, 14:25
            Polecałbym Casualplaya T4, podwójne obrotowe kółko eliminuje problem
            stabilności, koła są duże i pompowane, wózek bardzo dobrze amortyzowany i
            bardzo zwrotny. W teren jest rewelacyjny. Zastanawiałbym się jeszcze nad Quinny
            Buzz'em, baaaaaardzo wygodne rozkładanie....
            topol
      • edycia274 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 31.05.05, 23:14
        ja mam taki i jestem zadowolona dobrze sie jezdzi
    • gagula97 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 28.04.05, 09:18
      A dlaczego uważacie, że trójkołowiec nie nadaje się na plaże, góry i wertepy??
      My wybraliśmy QUINNY SPEEDY - ten ma obrotowe przednie kółko, jeździłam nim po
      sklepie i wierzcie mi naprawdę trudno było go wywrócić.
      Ma pompowoane i amortyzowane wszystkie koła - jest tam jakiś system tej
      amortyzacji - nie pamiętam jak to się nazywa i faktycznie nie jest wielki po
      złożeniu, a dodatkowo mozna zdjąć boczne kółka, a przednie kładzie się na
      płasko po złożeniu.

pozdrawiam - aga
      • magda.mama.antosia Re: Trójkołówka - do użytkowników. 28.04.05, 10:35
        Witam wszystkie dziewczyny - i nie tylko.
        My uzywamy trojkolowcow juz prawie 20 miesiecy i oto moje uwagi na temat Quinny
        Fashion
        * stabilnosc - nigdy nie mialam problemow z jej brakiem, a korzystalam z wozka w
        wersji glebokiej, z fotelikiem i spacerowej
        * latwosc prowadzenia - tu tez bez problemow, a po plazy czy glebokim sniegu
        bylo mi o wiele latwiej niz kolezankom z tradycyjnymi wozkami, czeste spacery po
        lesie i innych wertepach tez OK
        * krawezniki, podjazdy - pokonywanie tych przeszkod wymagalo troche cwiczen, ale
        potem szlo gladko
        * po zlozeniu stosunkowo maly, chociaz do bagaznika Nubiry ze zbiornikiem na gaz
        nie wchodzil
        * efekt wizualny - to juz rzecz upodoban, dla mnie bomba, ale mojej Babci
        kojarzyl sie z taczka

Na koniec dodam, ze teraz przesiedlismy sie na parasolke - tez Quinny i tez
        trojkolowa a dokladnie na Zapp'a. O nim bylo juz tyle ahow i ohow na forum, ze
        odsylam do archiwum.

Podsumowujac, dla mnie trojkolowce to rewelacja i gdybym miala wybierac wozek
        jeszcze raz to tez bylby to trojkolowiec, tez Quinny, tyle, ze nowy Freestyle,
        bo ma dodatkowo to, czego mi w Fashion brakowalo - skretne kolo.

Pozdrawiam
        Magda
      • mikus11 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 05.05.05, 10:35
        Gagula widzę, ze jednak zdecydowałaś się na Speede SX, ja również czekam na
        niego. Około 20 maja mam juz go mieć i co gdzie kupiłaś i jaki kolor, ja
        wybrałam Sand?
        pozdrawiam
    • pia_ Re: Trójkołówka - do użytkowników. 28.04.05, 10:51
      Jestem użytkowniczką dwóch wózków - 3-kołowego Quinny Formula (wózek
      przeznaczony do trudnego terenu - góry, lasy itp) i 4 kołowego Quinny
      Freestyle - tez świetnie sobie radzi w trudnym terenie. Oba wózki sa super
      stabilne, oba mają przednie koła skrętne, co ułatwia jazdę, oba są świetnie
      amortyzowane - więc maluch nie odczuwa tak nierówności terenu. Dla mnie hitem
      najnowszym jest Quinny Formula Comfort. A teraz uwaga ostatnia: za 500 zł nie
      kupisz bardzo dobrej, nowej, terenowej 3-kołówki. Jak będziesz miała szczęście
      to może trafisz w tej cenie używaną, ale musisz mieć bardzo dużo szczęścia.
      • zuziarozia Re: Trójkołówka - do użytkowników. 28.04.05, 14:35
        Chyba macie rację za 500zł nic ciekawego nie kupię. Przeglądnełam oferty
        polskim producentów, ale jakoś żaden mnie nie przekonał. Teraz zastanawiam się
        nad x-landerem 4, lub guinny freestyle , bo jest promocja za 999zł.
        Co o nich sądzicie.
        Dziękuje za wszystkie rady.
    • mamami Re: Trójkołówka - do użytkowników. 28.04.05, 12:05
      Po pierwsze chciałam zapytać czy te osoby które pisza że trójkołówki nie nadaja
      się w teren posiadają takowe wózki?
      My używamy trójkołowca od 10 miesięcy. Wózek jest super stabilny, nigdy mi się
      niebezpiecznie nie przechylił. Teren nierówny jest łatwiej pokonywać bo świetnie
      manewruje się przednim kołem. Wózek ma kształt klinu wiec znacznie łatwiej
      przepychać się w ciasnych przestrzeniach, czy choćby omijać przeszkody.
      Ja mam trójkołowca firmy Herlag, miałam tez Maclarena Mac3 i Maclaren ma tylne
      koła ustawione pod kątem (tzn góra koła jest pochylona do wewnątrz) to zapewnia
      mu mega stabilnośc, trudno go nawet dwoma rękami przechylić tak żeby stał na
      jednym tylnym kole.
      Uwielbiam trójkołowce, teraz kupiłam Atlantico i nie wiem jak znosę rozstanie z
      trzema kołami, choć pewnie tylko czasowe bo nęci mnie wózek na 16" kołach smile

Tak jak pisze pia za 500 zł nie zabierałabym sie do kupienia nowego wózka,
      szukałabym uzywanego bo niekiedy zdarzają się świetne okazje.
      • zuziarozia Re: Trójkołówka - do użytkowników. 04.05.05, 20:08
        Dziękuję.
        Nadal się nie zdecydowałam.
        W każdym wózku , który mnie zainteresuje widzę jakić minus.
        Może jeszcze ktoś coś napisze.
        • fk4i4 baby jogger 04.05.05, 22:31
          My takowego posiadaliśmy, każdy kto złapał za rączkę tego wózka doznał pewnego
          szoku, jak wózek łatwo się prowadzi i jaki jest zwrotny. I jeśli w teren to
          TYLKO TAKIM WÓZKIEM, a jeśli ktoś ma jakiekolwiek argumenty przeciw, to
          zapraszam na testy w terenie, przez jakiś czas jeździliśmy typową parasoka choć
          dobrej klasy i czasem miałam problemy żeby z wysokiego chodnika zjechać, bo
          wózek stał już dęba, a dziecko przez pałąk zwisało.
          Co do niestabilności to nie pojmuję o co chodzi, o to chyba że
          łatwo "podrzucić" przednie koło, ale właśnie o to chodzi!!!!! ,a w dobrze
          wyważonym wózku dziecko nie jest w stanie siedząc w wózku go przewrócić, a kto
          zostawia dziecko same wózku??!!
          • zuziarozia Re: Trójkołowce 28.05.05, 12:28
    • gemmavera Re: Trójkołówka - do użytkowników. 28.05.05, 13:05
      Ja też jeżdżę trójkołowcem (już niedługo, właśnie zbieram się do sprzedaży,
      chociaż trochę mi żal... wink) i również sobie chwalę. Mam Maxi Taxi Speedi
      (poprzednia wersja, bez skrętnego koła). W życiu nie zdarzyło się, żeby mi się
      przewrócił, jest naprawdę stabilny (a to chyba dzięki temu, że jest długi). Raz
      tylko starsza córka pociągnęła rączkę wózka w dół, chcąc powozić młodszego
      brata - i mało go nie wyrzucila z gondoli, bo leżał w niej nieprzypięty. smile)
      Ale to była ewidentnie moja wina, bo jej nie upilnowałam. Przód wózka jest
      lekki i dzięki temu tak łatwy do podniesienia (to akurat zaleta przy braku
      skrętnego koła), że nawet trzylatce się udało.
      Akurat ten wózek Maxi Cosi to taka "prosta" wersja - nie rozkłada się zupełnie
      płasko, nie ma pałąka, a jedynie pięciopunktowe pasy. Za to jest lekki, jak na
      wózek z pompowanymi kołami - 12 kg. Prowadzę go bez problemu jedną ręką (drugą
      muszę trzymać starsze dziecko), manewruję bez użycia siły i bez jakiegokolwiek
      zmęczenia, mimo iż do skrętu trzeba podnieść przednie koło. Ale wózek jest tak
      wyważony, że to naprawdę robi się super lekko. Z podjazdów nie korzystam, bo
      wciągam wózek po schodach tyłem.
      Kolejny plus jest taki, że na dłuższych trasach zdarzyło mi się nieraz wozić
      straszą córkę, jeśli się zmęczyła - wózek bez problemu wytrzymuje wagę dwójki
      dzieci plus zakupów. smile
      Po plaży też jeździliśmy, chociaż miałam wrażenie, że na takim suchym piachu
      wózek był.., zbyt lekki. wink) Lepiej mi się go pchało, jeśli w środku siedziało
      cięższe dziecko, niż mój wtedy dziesięciomiesięczny syn.
      Mówiąc szczerze kiedyś trójkołowce bardzo mi się nie podobały, ale ich
      funkcjonalność w połączeniu z wagą przekonały mnie ostatecznie i teraz jestem
      ich wielbicielką. wink Chociaż wolę taki bardziej klasyczny kształt trójkołowca,
      bez skrętnego czy podwójnego przedniego koła. Ale to oczywiście sprawa gustu.
      Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru smile
      gemma
    • jowitak1 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 30.05.05, 11:07
      Mam Quinny Fashion i mimo ,że jestem b.zadowolona nie kupię więcej trójkołówki
      bo one są niestabilne!Nie chodzi o stabilnośc na płaskim jak wózek stoi czy
      jedzie.To widac dopiero na lekko nawet nierównym terenie.Jest taki moment gdy
      przednie koło i jedno tylne są niżej ,a drugie tylne zostanie wyżej i wózek
      leci w bok -tak po skosie!W normalnych wózkach tego nie ma -po prostu dwa koła
      jadą wyżej ,a dwa niżej.Ja jestem w stanie przewidziec i opanowac ten
      przechył,ale moja mama prawie wywaliła wnusia do rowu!I nie sądzę aby miało
      znaczenie to czy koło przednie jest skrętne ,obrotowe czy sztywne.To ilośc kół
      ma chyba znaczenie.
      • gemmavera Re: Trójkołówka - do użytkowników. 30.05.05, 16:00
        jowitak1 napisała:

> Mam Quinny Fashion i mimo ,że jestem b.zadowolona nie kupię więcej
        trójkołówki
        > bo one są niestabilne!Nie chodzi o stabilnośc na płaskim jak wózek stoi czy
        > jedzie.To widac dopiero na lekko nawet nierównym terenie.Jest taki moment
        gdy
        > przednie koło i jedno tylne są niżej ,a drugie tylne zostanie wyżej i wózek
        > leci w bok -tak po skosie!
        > Ja jestem w stanie przewidziec i opanowac ten
        > przechył,ale moja mama prawie wywaliła wnusia do rowu!I nie sądzę aby miało
        > znaczenie to czy koło przednie jest skrętne ,obrotowe czy sztywne.To ilośc
        kół
        > ma chyba znaczenie.

Jowita, a według mnie znaczenie ma długość wózka - im mniejszy (krótszy), tym
        mniej stabilny. Przy odpowiednio długim, a przez to dobrze wyważonym wózku, nie
        ma szans na taki niekontrolowany przechył. W każdym razie mnie się to nigdy nie
        zdarzyło - dlatego uważam, ze to kwestia konkretnego modelu wózka, a nie cecha
        trójkołowców w ogóle.
        POzdrawiam smile
        gemma
        • edycia274 Re: Trójkołówka - do użytkowników. 31.05.05, 23:15
          ja mam taki firmy hauck i jestem bardzo zadowolona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka