shunt Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 11:03 Od dłuższego czasu kupuję synkowi ciuszki tej firmy. Wiele było już mówione "za" i "przeciw" tej marce, ale jedno jest pewne. H&M to był dla mnie zawsze symbol świetnej jakości - o stylistyce nie dyskutuję bo to rzecz gustu. Ciuszki były nie do zdarcia, nie farbowały, nie odkształcały się i.t.p. Od jakiegoś czasu mieszkam w Niemczech i tu zaopatruje się w "synkowe" rzeczy. Do niedawna wszystko było świetnie, ale od pewnego czasu jakość okropnie się popsuła!!!Sztruksy po pierwszym praniu z granatowych zrobiły się prawie błękitne, na dodatek farbowały tez "na sucho" farba została też na rajtuzkach. Koszulki wyglądają ohydnie. Porównałam sobie te rzeczy z kupionymi wczesniej i załamałam się. Chyba przeboleję wyższe ceny i przerzucę się na C&A - niestety, nie ma tu (albo są mocno zakamuflowane) sklepów dziecinnych z ciuchami niefirmowymi (albo niesieciowych). Ale wracając do tematu. Czy w polskich H&M też się popsuło, czy może to tylko wypadek przy pracy - chociaz jak na wypadek to trochę długo trwa. Jeszcze do niedawna większość ciuchów była oryginalnie szwedzka, teraz głównie Chiny i Tajlandia - może to o to chodzi. Szkoda, że ceny są jak najbardziej europejskie.Ciesze się, że już w sierpniu kończy się kontrakt męża i wracamy "na ojczyzny łono". Przynajmniej sobie pobuszuję w ciuszkach Wójcika, Mariquity itp. Pozdrawiam wszystkie zakupowiczki Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 11:08 Nie wiem jak jest w polskich H&M ale kiedy jeszce kilka lat ( 7) wyjechałam do Francji to pamietam H&M jako sklep z ciuchami na jeden sezon. Krój fajny ale jakośc do d... o C&A to nawet nie wspominam bo oni tam mieli przedpotopowe stroje. Więc może jakośc tych ciuszków zależy od kraju. A i wydaje mi sie że dla dziecie h&m jest duzo lepszej jakości niz dla dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 11:19 Ja jestem zadowolona z jakości ich ciuszków dla dzieci, które kupuję w Polsce. Natomiast jeżeli chodzi o jakość ubranek C&A to jest różnie. Seria Baby Club do r. 92 ma egzemplarze zarówno fajne gatunkowo jak i tragiczne. Seria dla dzieci starszych Palomino od 92 w górę jest już bardzo dobra gatunkowo, tylko niestety droższa. A co do Twoich wypadków z ubrankami - dlaczego ich nie reklamujesz? Jestem pewna, że zwrócą Ci pieniądze bez gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
shunt Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 11:29 Oczywiście, że reklamuję i z tym nie ma problemu. chciałam się tylko dowiedzieć jak wygląda sprawa jakości w polskich H&M, bo jeżeli tu jest OK, topo prostu powstrzymam sie do powrotu do kraju z zakupami. A co do C&A to lubię ta marke w wersji "dorosłej" - nie wiem co ma na myśli pomme pisząc o przedpotopowości tych ubrań, ale jak juz pisałam - stylistyka to kwestia gustu, a o tym sie nie dyskutuje . Co do dziecięcych ciuszków to mam kilka własnie "baby club" kupionych przez mamę w Polsce i sa całkiem faje, ale może dobrze wybrała. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 11:41 Ogółem kiepskiej jakości z Baby Club są np bluzeczki z długim rękawem lub krótkim z cieniutkiej bawełny. No ale są po 9,90, więc moze coś za coś. Najbardziej podoba mi się w C&A, że dla starszych dzieciaków jest jeszcze seria (nie pamiętam nazwy) do 176 cm wzrostu. Ja kupuję tam dla siebie świetne trykotki, bluzki i spodnie. A ceny są rewelacyjne, ostanio za bluzkę na lato zapłaciłam 17,90 zł Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 11:49 mam masę ubrań z H@ M i nic sie z nimi nie dzieje - jestem wciaż zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna78 Re: co się stało z H&M? 23.05.05, 20:30 Ja po raz pierwszy jestem strasznie zawiedziona!!! Wprawdzie nie dziecięcymi ubraniami ale "dorosłymi" Dwa miesiące temu kupiłam sobie jeansy i przetarły się na tyłku ...całkowicie po prostu dziury się zrobiły. Wiem że to normalne że jeansy się wycierają ale chyba nie po dwóch miesiącach... przy normalnym praniu i nie codziennym noszeniu??? Dodam że do sklepu mam 30 km więc już mi się uśmiecha jechanie z reklamacją i dochodzenie swoich praw!!! Reklamowałyscie coś w poslkim h&m? Jak została załatwiona reklamacja. Będę wdzięczna za odpowiedź, będę wiedziała na co się szykować.... Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ A co to za marka Topolino? 12.05.05, 11:43 Kilkakrotnie znajoma przywoziła ubranka i bieliznę tej firmy dla mojej córy i przyznam, że były świetne gatunkowo. A jak kształtuje się ta marka cenowo w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś
tulcia Re: A co to za marka Topolino? 14.05.05, 12:49 Cenowo jest to chyba jedna z najtanszych marek w Niemczech a rzeczy faktycznie czesto maja bardzo fajne jakosciowo, tzn. koszulki, spodenki, skarpetki. Body sa raczej takie sobie, ale cena jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 16:24 Myslę Shunt że jakbys zobaczyła C&A we Francji tez bys sie załamała stylem, W Polsce jest zupełnie inny klimat, oczywiście duzo lepszy. Wydaje mi sie że takie sieciowe sklepy chyba dostosowuja sie do otoczenia. Mnie sie wydaje że duzo sklepów w Polsce ma po prostu dobrej jakości ciuchy Odpowiedz Link Zgłoś
shunt Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 18:22 Sorry Pomme, nie znam wersji ciuchów francuskich i nie miałam najmniejszego zamiaru Cię krytykować. Po prostu mnie sie polskie C&A dla dorosłych podoba i nie sądziłam, że gdzie indziej wygląda to zupełnie inaczej. A tak w ogóle to jest faktem, że w Polsce mozna kupić naprawdę super rzeczy dla dzieci i nie tylko za wcale nie porażające sumy. Dlatego już sie nie moge doczekac powrotu (no oczywiście nie tylko zpowodu ciuchów) Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: co się stało z H&M? 13.05.05, 09:25 ja mieszkam w Austrii i tez ubieram corcie w H&M i musze powiedziec, ze jakosc ubranek jest naprawde super. C&A jakos nie lubie. Kilka razy nic tam nie znalazlam wiec teraz juz nie wchodze. Swoja droga w Austrii tez nie widzialam nigdzie "normalnych" sklepow z ciuszkami dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: co się stało z H&M? 13.05.05, 09:46 Nie przepraszaj mnie, ani przez moment nie czułam sie urazona ani skrytykowana:- ) Tak jak mówisz o gustach sie nie dyskutuje to raz a dwa,że w kazdym kraju ta sama siec lansuje inny styl jak widać Odpowiedz Link Zgłoś
ircias Re: co się stało z H&M? 14.05.05, 18:35 Ja dużo ubrań z H&M (Kapahl, Lindex) kupiłam w Norwegii, głównie dla siebie i rodzinki. Było to w 2002r jak byłam na praktykach studenckich (zimą). Kupiłam mnóstwo rzeczy i do tej pory w nich chodzę. Nie znizsczyły się. Co najważniejsze to za grosze. Najdrozszą rzecz kupiłam za (w przeliczeniu na pln) 30 zł. Wiele zreczy było po ok. 15 zł. kurtki bluzki spodnie koszule. Zimą była wyprzedaż i zkorzystałam. Kurtkę zimową można było kupić za 20 zł. Zastanawiam się dlaczego u nas nie ma takich przecen w żadnym sklepie nawet w Faktory. Odpowiedz Link Zgłoś
bergo1 Norwegia 19.05.05, 10:59 MIeszkam wlasnie w Norwegii i nie sadze abym miala jakies problmy z ubrankami dla dziecka. Nie jestem zwoleniczka nadmiernego strojenia malych dzieci, kupowania im drogich ciuszkow, z ktorych one i tak szybko wyrosna. Zgadzam sie ze ubranka w Hennes ( czy H&M jak wszyscy w POlsce mowia, u mnie wszyscy nazywaja to Hennes and Mauritz - rozmawialam z kuzynka podczas wizyty w Warszawie o sklepach H&M uzywajac ich pelnej nazwy - i nie miala pojecia o czym mowie, mimo, ze tam czesto handluje ) czy w Lindexie sa dobre gatunkowo i w przystepnych cenach. Szykuje sie na sierpniowe , wyprzedazowe zakupy Chociaz bez znajomosci plci dziecka Na szczescie istnieje duzo kolorow poza rozami i niebieskim (dodam ze podczas ostatniego pobytu w Londynie zalamalam sie po wejsciu do jednego sklepu z ubrankami dziececymi - wybor mialam WYLACZNIE pomiedzy rozem a niebieskim brrrrrr). Odpowiedz Link Zgłoś
ircias Do bergo1 25.05.05, 21:58 Gdzie dokładnie mieszkasz? Ja zwiedziłam Oslo. Przez 3 m-ce mieszkałam w Fall. A od 8 lat (z małymi przerwami) w wakacje bywam w okolicach Trondchaim. Odezwę siędo Ciebie na gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 15:38 Ja mojego synka obkupuję w H&M od noworodka i nic się nigdy nie wyciągnęło, nie odbarwiło. Ale jeśli mogę skorzystałabym z waszej wiedzy, a mianowicie: ciuszki rozmiar 80 są już na mojego bobasa za małe (97 centyl wzrostu) a na dziale chłopcy od rozmiaru 86 są już takie dorosłe modele. Czasem udaje się na stoisku 50-80 dostać coś kolorowego w rozmiarze 86, ja kupuję w Jankach, czy znacie może w Warszawie jakiś H&M gdzie bywają rzeczy w rozmiarze 86 na stoisku do rozmiaru 80. Ostatnio po godzinie grzebania i przebierania udało mi się wyszperać dwa rampersiki i komplecik koszulka i spodenki, trochę mało jak na całe lato. pozdarwiam mama Mikołaja Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 15:48 Ja co prawda nie z Warszawy, ale może poradzę. Niestety rozmiar 86 w H&M bywa sporadycznie i jeśli już jest to przeważnie w jednym egzemplarzu i żaden sklep nie jest bardziej uprzywilejowany. Jedyne co mogę polecić, to zobacz sobie do C&A (jest w Arkadii), tam rozmiarówka dla najmłodszych jest do rozmiaru 92. Widziałam tam letnie dresiki po 39,90, koszulki po 14,90, komplety kr spodenki + koszulka za 24,90. Jestem pewna, że coś fajnego znajdziesz, a cenowo będzie podobnie jak w H&M, albo nawet taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: co się stało z H&M? 12.05.05, 16:17 Dzięki za informację, w sobotę się wybiorę bo inaczej mały będzie świecił golizną Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ola Re: co się stało z H&M? 13.05.05, 18:57 Ubranka z H&M są regularnie poddawane testom jakości i zgodności z normami UE. Jeśli jednak jaiś towar nie spełnia norm (farbuje, drze się itp) możesz go reklamować. Jeśli chodzi o rozmiar 86 w dziale niemowlęcym... ---->>> ---->>>Dopiero od stycznia tego roku powiększyliśmy ten dział o rozmiar 86 (wcześniej był do 80 cm). I cieszy się on OGROMNĄ popularnością. Proponuję dowiedzieć się w jakie dni są w Waszym sklepie dostawy i przyjść tego dnia po południu (lub dzwonić i rezerwować na 1 dzień). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bgoralska Re: co się stało z H&M? 13.05.05, 20:05 a co mechacącymi sie na wieszakach body i dresikami. Miestety rzeczy made in Chine są moim zdaniem tragiczne, a już na pewno gorsze niż te produkowane w Turcji czy Bułgarii (takie kraje wypatrzyłam w H&M w Krakowie). W ogóle nie widziałam w Polsce kolekci Baby Bayby tej firmy. Co do C&A i Baby Club to kupiłam kilka ich rzeczy, które uważałam za fajne i atrakcyjne cenowo w ich firmowym sklepie. Ostatnio mieli skromniejszy wybór, szczególnie jesli chodzi o chłopców. Czasami kupuję też w Cubusie, choć widziałam tam też totalne "szmaty" obok super ubranek. Choć moim zdaniem wynika to z polityki firmy reprezentującej Cubusa w Polsce a nie ich polityki jako takiej. Ubranko ubranku nie równe. Generalnie omijam produkcje made in chine tej firmy, choć niektórym zmechacenie jeszcze praniem może nie przeszkadza. Ja osobiście lubie kolekcje Sofiji (polska bawełna) i Tup Tupa. Niestety w Krakowie ciężko coś tych firm sensownie skompletować (jest to wyłącznie wina tutejszych sklepów i ich polityki). Ostatnio zamawiałam ubranka tup tupa przez internet i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ola Re: co się stało z H&M? 19.05.05, 10:25 Sorry ale nie widziałam mechacących się na wieszakach body ani dresików... A jeśli tak zwracasz uwagę na jakość to dziwię się, że kupujesz ubranka Sofiji... Po pierwszym praniu wyglądają jak szmaty, nie mówiąc o dziurach które robią się przy napach... Jeśli chodzi o produkowane w Chinach ubranka H&M to o jakości nie świadczy to gdzie zostały uszyte tylko rodzaj/gatunek bawełny. Ja nie mam zastrzeżeń do ubranek H&M, jako jedyne mogę je komuś podarować. Bawełniane body Sofiji mogę użyć chyba tylko do wycierania kurzu w domu bo wstyd komuś je dawać, wyglądają fatalnie... Już po pierwszym praniu. I wiem co mówię bo całą wyprawkę dla mojoj córki kupiłam tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: co się stało z H&M? 24.05.05, 08:54 Ja kupuje body Sofiji i sie sie swietnie sprawdzaja. Niektóre córka nosi od prawie 7 mcy a są w bardzo dobrym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bgoralska Re: co się stało z H&M? 25.05.05, 19:40 nawet mój mąż zauważa kiepska jakość niektórych rzeczy z H&M. Ludzie je kupują, a potem próbują sprzedać jako rzecz w idealnym stanie. Szczególnie to widać po komisach. I dziwią sie jak to nikt nie chce ich kupić przecież to taka wspaniała firma. A co do sofiji, jakoś nic mi sie nie mechaci i nie wyciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: co się stało z H&M? 25.05.05, 21:46 ja małego ubieram w H&M i mam chyba szczęście bo mi się nigdy nic nie zmechaciło, nie rozciągnęło, nie odbarwiło. Miałam parę rzeczy z S. i też były ok. Kilka razy kupiam coś w 5 10 15 ale u nich śpiochy się tak dziwnie niedomykają w kroku i mają strasznie mocne zatrzaski trzeba uważać kiedy się rozpina można wyrwać dziurę w materiale Odpowiedz Link Zgłoś
ircias Do mama-ola 25.05.05, 22:01 Czy pracujesz w H@M? - w którym? - jeśli można wiedzieć. Odezwę się na email gazetowy Odpowiedz Link Zgłoś
kdb.se Re: co się stało z H&M? 26.05.05, 07:16 hej ja kupuje ciagle ubrania w H&M w Szwecji i jestem zadowolona , zadnych problemow , kupuje ubarnka dla malego , siebie jakosc dobra , po praniu bez problemow .... Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuzy Re: co się stało z H&M? 26.05.05, 21:36 Ja ostatnio kupiłam koszulkę i po jednym praniu ma dzury przy szwie! Skandal Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna78 Re: co się stało z H&M? 27.05.05, 09:30 A ja byłam w szoku. Zaniosłam moje spodnie do reklamacji - te o których pisałam kilka postów wczesniej i bez najmniejszej dyskusji oddali mi kasę. Więc albo już wiedzieli że w obiegu jest wadliwa partia albo faktycznie to taka dobra firma...... Odpowiedz Link Zgłoś