Dodaj do ulubionych

rozmiarówka ubranek dziecięcych

03.07.05, 20:23
mam pytanie dot. rozmiarówki ubranek dziecięcych, a szczególnie niemowlęcych.
jakie są Wasze doświadczenia z ubrankami dostępnymi w Polsce?
dzisiaj kupiłam śpiochy CUBUS na rozmiar 62 i mam wrażenie, że starczą dla
półrocznego bejbika.
podobno w kwietniowym Mam dziecko było jakieś zestawienie rozmiarów ubranek z
różnych firm. czy ktoś na to trafił i chciałby spisać smile ?

będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi.
pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • kika_kika Re: rozmiarówka ubranek dziecięcych 04.07.05, 11:35
      Ja też kupiłam w Cubusie kilka ciuszków i na szczęście kupiłam tez kilka w
      rozm. 56... bo w domku okazało się, że są one większe lub równe innym ubrankom
      w rozm. 62.
      Tak wiec.. nie warto się kierować numeracją a raczej.. centymetrem.
      Warto zwrócić na to uwagę, ponieważ na wyprzedażach sporo jest ciuszków 56....
      a tak naprawdę, można je kupowac, bo są duże.
    • pia_ Re: rozmiarówka ubranek dziecięcych 04.07.05, 11:47
      Pamiętam ta tabelę z rozmiarami i powiem szczerze, że w wielu przypadkach
      napisali bzdury i jesli ktos się kierował tymi wytycznymi, to kupił za małe
      ciuszki. Rozmiarówka w Cubusie jest strasznie dziwna, ja kupowałam specjalny
      zestaw dla noworodka na 50 cm i moja córa, która urodziła się i miała 55 cm
      utonęła w nim, zaś sam komplet służył nam jeszcze przez dwa miesiące!
      Zauważyłam, ze zachodnie firmy typu H&M, C&A, Cubus, KappAhl mają rozmiary 50-
      62 nieco zawyżone, później rozmiarówka "normalnieje" i dokładnie odpowiada
      wymiarom dziecka w danym wieku. Odwrotnie jest z rozmiarówką od 92 w górę - te
      rozmiary są w Cubusie bardzo zaniżone, moja córa nosi rozmiar 92, a w Cubusie
      musze jej kupować 104 aby posował (wyjątkiem są spodnie, bo te kupujemy
      mniejsze).
      • nikko100 Re: rozmiarówka ubranek dziecięcych 04.07.05, 21:57
        Ja natomiast kupilam dzis w Mothercare ubranka do 4.5 kg bedac przekonana, ze
        kupuje "na wyrost" tzn. na 62-68. Niestety w domu okazalo sie, ze sa identyczne
        jak te na 56....ktore tak teoretycznie powinny odpowiadac dziecku 3.5 kg.
        Troche to przykre, bo ubranka sa wkladane przez glowke i nie jestem pewna czy
        bede w stanie takiemu malenstwu je zalozyc.
        W motercare niestety kroluja wielopaki i zawartosci nie za bardzo da sie
        obejrzec w sklepie. Nastepnym razem po prostu poprosze o odpakowanie i zmierze
        centymetrem, ktory w tych wszystkich "sieciowkach zachodnich" jest faktycznie
        jak najbardziej wskazany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka