Dodaj do ulubionych

Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE

19.08.05, 10:19
Witam
Właśnie "odziedziczyłam" swoją pierwszą w życiu zmywarkę. Wcześniej nie
miałabym gdzie jej wstawić. Potrzebuje teraz troszkę rad.
Czy uzywac tabletek np.3 lub 4 w 1, czy czegos innego. Czy używając tabletek
3, 4-składnikowych musze dosypać jeszcze sól- do tego specjalnego pojemnika?
Czy wszystkie środki musza byc tej samej firmy?
Moja zmywarak strasznie rysze mi szklanki-dlaczego? Mam Candy Forma CDW 575 S
(ma 5 lat). Na programatorze jest oznaczenie HSL które nie wiem co znaczy-
może ktos mnie oświeci??? Ponadto jak zmywarke nastawie na bardzo zabrudzone
garnki to czy tabletka wypłucze się od razu przy garkach i do mycia szklanek
już jej nie straczy? Jak to jest z tą zmywarką, bo ja zauważyłam (na razie 3
mycia), że garnki to ona za dobrze nie doczyści.
Pozdrawiam i będe wdzięczna za rady Endrzi
Obserwuj wątek
    • aniaop Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 10:27
      Mam zmywarke 3 lata, firma Bosh.
      Na poczatku uzywalam odzielnie sol, nablyszczacz i detergent, ale po jakims pol
      roku mi sie znudzilo i przerzucilam sie na tabletki 3 w 1- zwykle wszystko
      Calgonit. Jedna tabletka starcza na cale mycie pelnej zmywarki. Myje sie
      wszystko rewelacyjnie, nawet naczynia po lasagne czy brytfanki do ciasta.
      Domywa sie pieknie. Nic nie rysuje sie. Moze zle ukladasz i cos trze po
      szklankach?
      Pozdrawiam
    • alexsc Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 10:28
      Witaj,
      po pierwsze przed załadowaniem zmywarki warto spłukać naczynia pod bierząca
      wodą, wtedy filtr nie zapcha się tak szybko resztkami jedzenia i naczynia
      prędzej się domyją. Ja używam tabletek calogit, 3w 1, inne wypróbowałam i były
      do kitu. Sól musisz wsypywać, tak samo radzę dolewać płyn nabłyszczający.
      Tabletki niby mają to wszystko w sobie ale jednak naczynia wyglądają inaczej po
      użyciu wszystkiego. U mnie jak nie wsypię soli to świeci się lampka, z płynem
      jest tak samo. Denerwuje mnie to.
      Uzywam płynu calgonit a soli takiej jak sie trafi.
    • leigh4 Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 10:37
      Ja też mam pierwszą w żyiu zmywarkęsmile Opanowałm już jej obsługę, więc mogę
      podzielić się wiedzą, hi, hi...
      Itak: fajne są tabletki 3 w 1, ponieważ ta kuleczk zawiera nabłyszczacz. Ale
      niektórzy na nią narzekają, że przez to mniej dokładnie myje. U mnie jest ok.
      Sól trzeba dosypać-jeśli nie dosypiesz albo będzie za mało zmywarka się upomni
      i nie będzie zmywaćsmile
      Ja wstawiam zawsze na program 1 i myje ładnie. A szklanki rysuje, ponieważ
      prawdopodobnie postawiłaś je blisko siebie, tak, ze dotykają się i rysują jedna
      o drugą(ja też tak zrobiłam na początku, więc nic się nie martwsmile
      Do zmywarki nie można wkładać naczyń z resztkami jedzenia, anizaschniętych, ani
      przypalonych. Trzeba spłukać wodą(może być zimną) przed wstawieniem. No
      niestety to spory minus zmywarek, ale tak mają wszystkie. Ważne też jest, żeby
      dobrze ustawić w niej naczynia: zauważ, gdzie masz w zmywarce punkty myjące i
      tak ustaw naczynia, żeby jedne nie przykrywały drugich(jeśli np. postawisz
      jakieś naczynie, a na nim garnek do góry dnem, a punkty myjące są z góry, z
      dołu i po bokach, to będziesz miała umyty garnek z zewnątrz, a miseczkę od
      wewnątrz, ale i tak jedno i drugie będzie brudne, bo woda nie będzie miała
      dostępu. "Moc" mycia zależy od środków myjących raczej niz od rodzaju zmywarki,
      więc musisz wypróbować różne-który najlepiej będzie ze zmywarką działał. Ja po
      kilku próbach używam calgonitu i dla mnie jest najlepszy.
      Acha, trzeba używać do zmywarki środków tej samej firmy(czyli jak kostki
      calgonit, to i sól i nabłyszczacz też).Powodzeniasmile
      • aniaop Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 11:10
        Ja nie wsypuje soli przy tabletkach 3 w 1. Zmywarka nie dopomina sie a zmywa
        piekniesmile)
        Resztki zywnosci splukuje, oczywiscie, ale juz zaschnietych i przypalonych
        naczyn nie szoruje recznie. Jesli jakims cudem za pierwszym myciem cos sie nie
        domyje, pakuje jeszcze raz i za drugim razem juz na 100% jest czyste i lsniace.
      • pia_ Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 16:11
        Czy u mnie jest coś nie tak, bo ta kuleczka z tabletek zawsze zostaje
        nierozpuszczona gdzieś na dole, albo co gorsze przyklei się do jakiegoś
        talerza sad Dlatego muszę kupować tabletki 2 w 1.
    • mruwa9 Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 13:25
      a ja preferuje oddzielnie sol, nablyszczacz i proszek. Sol i nablyszczacz
      uzupelniam baardzo rzadko, proszek kupuje w duzych opakowaniach i starcza na
      bardzo dlugo (2.5 czy 3 kg), minimum kwartal. Zreszta fachowcy od zmywarek tak
      zalecaja- tabletki X w 1 rozpuszczaja sie jednoczesnie, te kuleczki to taki
      bajer dla kupujacych. W przypadku osobnego stosowania tych skladnikow zmywarka
      pobiera kazdy detergent czy preparat w odpowiednim momencie, nie jednoczesnie,
      jak to jest w przypadku tabletek. No i wychodzi znacznie taniej (ok. 40zl za
      proszek, ktory starcza na 3-4-5 miesiecy, sol ok. 10zl stacza chyba na pol
      roku, podobnie nablyszczacz). Z garnkami rzeczywiscie bywa klopot, czasem
      trzeba poprawic pod kranem. Gary zmywam w 70stopniach. Wazne, zeby patrzec, czy
      naczynia nadaja sie do mycia w zmywarce: nie moze to byc aluminium, platery,
      srebro, drewno, delikatna porcelana zwlaszcza ze zloceniami, ewentualnie te
      ostatnia mozna sprobowac myc w niskiej temperaturze i sama woda, bez proszku,
      inaczej zlocenia zejda.
      • agnieszkaela Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 14:13
        Sol zmiekcza wode, wiec w zaleznosci od tego jaka plynie w waszyh kranach jest
        ona konieczna lub nie. U mnie wystarcza jej niewielka ilosc, ale zawsze dodaje-
        zreszta zmywarka sama sie upomina o sol.
        • mruwa9 Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 18:11
          wiele zmywarek ma regulacje zuzycia soli zaleznie od jej twardosci (moja-
          whirpool) ma malutkie koleczko w drzwiczkach. Jesli po zmywaniu na szkle sa
          zacieki, tzn. ze otrzymuje za duzo nablyszczacza (powinna byc regulacja zuzycia
          nablyszczacza). jesli naczynia sa ewidentnie mokre- nablyszczacza jest za malo.
          Rozumiem, ze ta zmywarka-w spadku- jest uzywana, ale warto zdobyc sie na
          wysilek i znalezc do niej instrukcje, to ulatwia szycie.
      • moccia1 Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 15:57
        Rowniez zakupuje wszystkie detergenty oddzielnie. Starczaja wszystkie na bardzo
        dlugo. Najszybciej konczy sie proszek, ale duze opakowanie wystarcza na ok. 3
        miesiace (przy myciu co drugi dzien).
        3 uwagi:
        1. przy pierwszych myciach bardzo szybko skonczyl sie nablyszczacz. Po kilku
        myciach juz zmywarka sie upominala. Ale teraz dolewam co kilka miesiecy.
        2. jesli cos sie rysuje to chyba soli za duzo. Powinno sie sprawdzic czy
        dozownik jest dobrze ustawiony
        3. uwaga na plastik, drewno i inne. Ostatnio upralam drewniana deske do
        krojenia i rozkleila sie pod wplywem wilgoci i temperatury. Poza tym sztucce,
        ktore nie nadaja sie do zmywarki moga rdzewiec.
        Powodzenia! To naprawde genialny sprzet - chyba uratowalo moje malzenstwo, bo o
        zmywanie byly najwieksze klotnie wink
    • pandziksa Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 19.08.05, 22:34
      Kurcze ale ze mnie brudas!!! Nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło wypłukać talerzy
      przed wstawieniem do zmywarki. Ale domywają się super. Używam tabletek
      Rossmana. 50 tabletek za 15 złotych i starcza na 3 miesiące bo myję co drugi
      dzień. Używam też soli i nabłyszczacza. Gdzieś w instrukcji przeczytałam, że
      nawet jak używa się środków 3 w 1 to sól i nabłyszczacz tez oddzielnie powinny
      być.
      • cruella Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 20.08.05, 21:41
        Mam Boscha od dwóch lat.

Serwisant ustawił mi poziom zużycia soli i płynu do nabłyszczania. On też
        zalecił dosypywanie dodatkowo soli, warszawska woda jest bardzo twarda.

Początkowo używałam soli, proszku i nabłyszczacza osobno, potem wkładałam kostki
        3w1 Calgonitu, dodatkowo sól i nabłyszczacz.
        Teraz zamieniłam w/w kostki na Somat, jak to mówią w reklamie "nie widzę żadnej
        różnicy...", sól i nabłyszczacz również,choć uzupełniać trzeba je bardzo rzadko.

Nie płuczę rzeczy przed włożeniem do zmywarki. Ktoś powiedział mi dowcipnie, że
        wystarczyłoby dołożyć trochę płynu i naczynia byłyby umytesmile))

Zmywarkę upycham po same brzegi, naczyniami z dwóch dni, czteroosobowa rodzinasmile
        Nastawiam na program 65st. (około 130min., zmywarka sama ustala czas zmywania) i
        idę na kawęsmile))))
      • mruwa9 Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 21.08.05, 00:18
        to po co uzywac tabletek?nie prosciej proszek?..
    • anaoda Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 22.08.05, 14:02
      A może ktoś wie, czy w zmywarce można myć naczynia z duralexu (nie jestem
      pewna, czy tak to się nazywa, chodzi mi o takie ciemne dymne szkło), bo u
      mojego brata te zmywane w zmywarce zrobiły się takie białe, jakby wyblakłe czy
      porysowane.
      • pandziksa Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 23.08.05, 00:17
        Myję w zmywarce takie właśnie szklanki juz jakieś 4,5 rokui...
        są trochę porysowane ale bez przesady
        jeśli zrobiły się białe to niech brat raz na 3 miesiace przetrze je cifem czy
        innym tego typu - to jest jakiś osad i po tej operacji i dokładnym wypłukaniu
        szklanki są jak nowe smile
        • pandziksa Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 23.08.05, 00:18
          zapomniałam talerze też myje takie dymne a oprócz tego mam cały biały komplet
          • anaoda Re: Do posiadaczy zmywarki - NAUCZCIE MNIE 23.08.05, 08:32
            Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka