Dodaj do ulubionych

łóżko dla dwójki dzieci

25.10.05, 20:21
Drogie emamy i etaty smile, posiadający więcej niż jedno dziecko,
chciałam się was poradzić w sprawie kupna lóżka. Nasza Jula za tydzień
kończy 2 lata, a w czerwcu spodziewamy się kolejnego dzidziusia. Zastanawiamy
się nad kupnem lóżka piętrowego lub też wysuwanego (jedno spod drugiego), bo
raczej nie mamy miejsca na 2 osobne lóżka (oczywiście na początku jakoś
przeczekamy okres, póki dzidziuś będzie w niemowlęcym łóżeczku ze
szczebelkami). No i nie wiemy, na który wariant się zdecydować, oba maja
swoje zalety i oba wady. Czy moglibyście podzielić się swoim doświadczeniem i
przemyśleniami na ten temat?
Serdecznie dziękujemy zawczasu
Marta, Dmitrij, Jula
Obserwuj wątek
    • lilek6 Re: łóżko dla dwójki dzieci 25.10.05, 22:38
      U mnie różnica między dziećmi wynosiła równiez 2 lata i 8 mc-y.Na początku nie
      było problemu starsza spała w swoim łóżeczku ze szczebelkami a mały w naszym
      (dużym!) łóżku przy cycusiu. Trwało to dość długo bo dwa lata.Obecnie śpią w
      łóżkach wysuwanych jedno spod drugiego i bardzo sobie to chwalę.Córce która śpi
      na górze musiałam dokupić taką barierkę z ikei,bo przez pierwsze noce lądowała
      na braciszku.Z tego tez powodu myślę,że na łóżku piętrowym ( oczywiście na
      górze)może spać dopiero 6-7 latek.Życzę udanego zakupu.
      • niespodziewanka Re: łóżko dla dwójki dzieci 26.10.05, 08:50
        Ja też dla tak małych dzieci polecam łóżko wysuwane. Co prawda nasza trzy latka
        śpi na łóżku piętrowym ale na dole.
    • tygisek Re: łóżko dla dwójki dzieci 26.10.05, 09:51
      moja przyjaciolka ma dwoch chlopcow, a roznica wieku pomiedzy nimi to rok z
      haczykiem...poniewaz maja bardzo mala przestrzen zyciowa, chlopcy maja lozko
      pietrowe, ktore aby sie zmiescilo, trzeba bylo skrocic smile Malcy spia na nim
      odkad urodzil sie Mlodszy, czyli Starszy mial roczek i troche - najpierw Starszy
      spal na dole, Maly w dzien pod okiem mamy odpoczywal na gorze - mialo to swoje
      plusy, Starszy mogl sie swobodnie bawic wraz z kuzynem bez obaw, ze wskocza na
      Malutkiego, ze niechcacy do lozeczka wpadnie jakas zabawka, no i pieterko
      chronilo Malego przed nadmierna ciekawoscia Starszaka, bo malo jeszcze rozumial
      jako dziecko roczne i troche ze Brat to nie lala smile
      z biegiem czasu, jak Mlodszy zaczal wykazywac zdolnosci w podnoszeniu sie, lozko
      gorne zajal Starszy, bylo to nie lada atakcja i podniesieniem morali dla
      Starszaka, natomiast Mlodszy zostal zasloniety na dole barierka od lozeczka
      szczebelkowego (kawalkiem, tak by latwo bylo go wyjmowac, ale tak by nie wypadl
      z lozeczka) i tak bylo dokad nie probowal z niego wyjsc, barierka zostala
      usunieta...
      chlopcy nigdy nie spadli z lozeczka, tylko ze oni sa naprawde wyjatkowo
      samodzielni i sprawni, Starszak ponad miare, majac dwa lata swietnie sam
      wchodzil po drabince na gore lozka, mozna bylo bez obaw mu na to pozwalac
      Ja osobiscie chyba kupilabym lozko pietrowe, tymbardziej ze macie jeszcze czas
      do czerwca, a pozniej jeszcze troche zanim Maluszek podrosnie (rozumiem z postu
      ze macie w planach uzywanie lozeczka niemowlecego), wiec Coreczka napewno
      podrosnie na tyle, by spokojnie moc spac na gorze lozka pietrowego.
      Moim zdaniem bedzie miec to jeszcze taka zalete, ze Corka bdzie miala swoje
      miejsce do ktorego Mlodsze nie bedzie mialo dostepu przez jakis czas, swoj cichy
      kacik, a to wedlug mnie bardzo wazne, jesli rodzenstwo dzieli pokoj....
      • iwek33 Re: łóżko dla dwójki dzieci 26.10.05, 10:34
        U nas różnica wieku jest trochę większa: 3,5 roku.Kupiliśmy łóżko piętrowe jak
        młodszy syn miał 1,5 roku, a starszy 5 lat. Mąż długo wybierał odpowiedni
        model, wiele łózek mu się nie podobało, bo wyglądało zbyt delikatnie, barierka
        na górnym łóżku była wg niego trochę za niska, no i wkońcu znalazł solidne,
        sosnowe łózko w sklepie Praktiker. Starszy oczywiście wybrał górny tapczanik,
        ja miałam i tak obawy, bo do bardzo zręcznych i wyćwiczonych, to ten mój
        starszy synek nie należy, a jednak bez problemu sobie radził. Barierka u góry
        jest wysoka, nie ma mowy o tym, zeby dzieciak spadł, a ogólnie łózko jest na
        tyle niskie, że ja stojąc przy łóżku spokojnie zaglądam do starszego, podaję
        coś do picia, czy mierzę temperaturę, jak jest chory. Młodszy śpi na dole, nie
        ma żadnej dodatkowej barierki, na noc podkładam mu pod łóżko materacyk, który
        został z łóżeczka szczebelkowego, ale jeszcze nigdy nie spadł, a śpią juz tak
        od roku. Z tego łóżka jesteśmy bardzo zadowoleni, tym bardziej, ze jest
        możliwość rozkręcenia go na dwa osobne tapczaniki, gdyby była taka zachcianka i
        możliwości lokalowe. Dodam jeszcze tak jak poprzedniczka, że dla starszego
        synka ten górny tapczanik, to prawdziwy azyl, mały nic mu tam nie rusza, może
        spokojnie rozłożyć książeczki, czy schowac jakiś zbudowany z klocków pojazd i
        nie martwi się, ze mały mu zepsuje. Szczerze mówiąc ja zastanawiałam się
        najpierw na łóżkiem wysuwanym, ale jakoś mój mąż nie bardzo był za tym
        rozwiązaniem, teraz jestem zadowolona z tego piętrusa, no ale jednak śpi na nim
        już teraz 6-latek.
    • niki2002 Re: łóżko dla dwójki dzieci 26.10.05, 10:33
      Ja mam dwójkę maluchów-córka ma 3,5 a synek roczek. Gdy urodził sie mały
      kupilismy łózko pietrowe ale nie montowalismy dołu łózka-jak na razie wygląda
      jak na andresoli. Na miejscu dolnego łózka stoi łóżeczko-gdzie spi synek, jak
      podrosnie zamontujemy dół łózka.Mozna kupić specjalne barierki ochronne np w
      Ikea) żeby dzicko nie wypadło.
      • dusia_dusia Re: łóżko dla dwójki dzieci 26.10.05, 15:25
        Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi, wygląda na to, że jednak zdecydujemy
        się na łóżko piętrowe.To, o czym piszą Tygisek i Iwek33 też wydaje nam się
        ważne – żeby dzieci miały trochę prywatności, w końcu nie można zakładać, że
        będą miały ochotę przez cały czas, nawet w nocy, być obok siebie. Iwek, czy
        mogłabyś napisać, ile kosztowało to łóżko z Praktikera?
        Aha, myslimy o kupnie łóżka już wkrótce, żeby nie było tak, że
        maluch „zabierze” Juli niemowlęce łóżeczko. Na początku oczywiście spałaby na
        dole (a na górze może być „składnica” zabawek – ja tak miałam w dzieciństwie),
        maluch po narodzinach w łóżeczku, dopiero po jakimś czasie (pewnie co najmniej
        z półtora roku – jakoś trzeba będzie rozplanowac przestrzeń)
        przeprowadzilibyśmy Julę na górę, a malucha na dół pietrusa .
        To takie gdybanie, bo na razie malucha jeszcze nawet nie widziałam na USG smile
        Pozdrawiam
        Marta
        • iwek33 Re: łóżko dla dwójki dzieci-dla Dusia_Dusia 26.10.05, 17:27
          Łóżko z Praktikera kosztowało ok. 600-700 zł, już dokładnie nie pamiętam, ale
          to cena bez materacy. Za materace, które też kupowaliśmy w tym samym sklepie
          daliśmy ok.300 zł( za dwa).
    • annadusza Re: łóżko dla dwójki dzieci 02.11.13, 00:42
      super do pokoju dzieciecego sa takie łóżka tablica.pl/oferta/m-a-g-i-c-z-n-e-lozko-skladane-do-szafy-firmy-vox-wall-bed-ID3y9sJ.html

do swojej sypialni bym się nie zdecydowała, bo wolę wersję king size, ale do pokoju gości albo dla dzieciaków są super. Z porządnym materacem to pełnowartościowe łóżko.
      • coronella Re: łóżko dla dwójki dzieci 02.11.13, 06:17
        wszystko zalezy od dzieci. Moje w nocy wierca się koszmarnie, nie wyobrażam sobie miec łózko pietrowe. mamy wysuwane na brak prywatności nie narzekają, trudno mowić o prywatności w przypadku jednego pokoju. Łóżko pietrowe niewiele tu zmieni.
        Ja bałabym się, że wypadną, np wychylając się do siebie. A tak będzie, wieczorami będa rozmawiac,
        wedrówki w nocy do WC
        bałagan na górnym łóżku- jak tam bezpiecznie dla dziecka pościelić?
        i grzmot taki w pokoju

Mamy wysuwane i jestem baaardzo zadowolona.
        Dzieci mają 10 i 8 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka