flurcia 18.11.05, 22:39 Muszę kupić nawilżacz i kompletnie nie wiem jaki. Sprawa jest dośc pilna . Wolałabym jakiś dobry a nie drogi jeśli w ogóle takowe są. Podzielcie się swoimi doświadczeniami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agacz2905 Nawilżacz ultradźwiękowy Domix. 19.11.05, 00:13 Ja mój nawilżacz kupiłam (a raczej kupił mój mąż) zaraz po urodzeniu Szymka) - a więc prawie 5 lat temu. Jest to nawilżacz ultradźwiękowy, rozbija dość dobrze cząsteczki wody na drobny nieco lżejsze od powietrza. Rzeczywiście nawilża powietrze. Efakt uboczny: kurz osiada na meblach, zwłaszcza zaś na sprzęcie RTV. Za to powietrze w mieszkaniu bardziej czyste i mniej suche. Mając wielce alergicznego syna - chwalę sobie nawilżacz (pamiętaj, należy do niego kupować i wlewać wyłącznie wodę zdemineralizowaną - taką jak do żelazka). Na moim nawilżaczu widneje napisomix, ale niestety nie wiem, czy jest to nazwa firmy. Niespełna 5 lat temu kosztował ok.350 zł. Z tego co wiem,sprzęt ten tanieje, nie drożeje. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Nawilżacz ultradźwiękowy Domix. 19.11.05, 09:49 Ja mam nawilżacz parowy, zimna mgiełka, f-my Boneco. Działa bez zarzutu czwarty rok, kosztował ok.350zł. Niedawno znajoma kupiła nawilżacz "ciepła mgiełka" i w realiach blokowych bardzo narzeka, że dodatkowo nagrzewa powietrze. Mój ochładza i nawilża. W ciągu nocy, na I "biegu" (tym cichszym, wolniejszym) wyrzuca ok. 3litrów wody. Polecam Boneco i Bionair, przystępne ceny i bardzo duży wybór, znajoma kupiła w sklepie internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Nawilżacz ultradźwiękowy Domix. 19.11.05, 13:02 a co z mokrym ręcznikiem na grzejniku.??mnie ni ekosztował nic a i działa bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: Nawilżacz ultradźwiękowy Domix. 19.11.05, 20:05 Niestety przy kaloryferach stoją cieżkie sprzęty i nie mam możliwości ich odstawienia i dostania się do kaloryfera, żeby wieszac mokry ręcznik Odpowiedz Link Zgłoś
zduno2 Re: Nawilżacz ultradźwiękowy Domix. 19.11.05, 20:41 www.euro-plus.pl/produkt/nawilzacz_powietrza_delonghi_vh_200.php?kat_g=4&kat_id=1247&kat_idd=1248 ja mam delonghi od zeszłej zimy i jestem bardzo zadowolona, nawilżacz jest tani- nawet sama nie wiem dlaczego.Nawilża naprawdę świetnie, rosa nie osiada na meblach jednym słowem brak "efektów ubocznych" Pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
kinga3 Re: Nawilżacz ultradźwiękowy Domix. 19.11.05, 23:07 Też chiałam kupić dokładnie ten model, bo jest taki śliczny, i miał to, co mi było potrzebne, bez drogich bajerów, niestety nigdzie go nie mogłam spotkać. I na szczęście, jak się okazało... Wczytałam się w opis, i wynika z niego, że nawilżacz zużywa 400W, pewnie dlateg relatywnie niższa cena (chyba że to był błąd) W końcu kupiłam nawilżacz ultradźwiękowy Bionaire BU 1300. Cena sklepowa 199zł (Mega Avans), ja się załapałam na jakąś promocję -20% (160zł), ale może gdzie indziej to normalna cena. Oprócz tego, że jest śliczny i długo będzie wyglądał jak nowy (matowy zbiornik), to ma: kompaktową obudowę moc 33W wbudowaną lampkę nocną obrotową dyszę regulację intensywności nawilżania zbiornik o pojemności 1,4l (na noc wystarczy) dostarcza 4l chłodnej pary na dobę do pomieszczeń max 25mkw Polecam serdecznie (zdjęcie mogę przesłać, jak nie znajdziesz nigdzie) Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna do kinga3 :) 25.11.05, 21:29 przymierzam sie do zakupu nawilzacza BU1300 i mam do Ciebie kilka pytan czy faktycznie dziala cicho? czy ma automatyczny wylacznik, gdy poziom wody jest niski badz innego rodzaju zabezpieczenie przed przegrzaniem lub zwarciem? czy faktycznie wystarczy do malego pomieszczenia, tzn czy dobrze nawilza? czy "kurz" wodny osiada na meblach, czy chlapie z niego woda lub czy masz wilgotne meble i podloge wokol nawilzacza? przeczytalam chyba wszystko co napisano na forum o nawilzaczach i te wlasnie "skutki uboczne" troche mnie niepokoja, producent oczywiscie o nich nie wspomina... ogolnie czy kupilabys go po raz drugi? jak przedstawia sie sprawa filtra, czy jest wymienny czy mozna uzyc granulat? z gory dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
mmarysia Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 19.11.05, 22:26 juz kiedyś pisałam, przeklejam trezba zwrócić uwagę przedewszystkim na wielkośc mieszkania czy pomieszczenia które ma być nawilżane, ja miałam już nawilżacze parowe kilku firm i nie byłam zadowolona, (mimo iż nie były tanie (400-600zł) obecnie Venta jest super i dodatkowym jej atutem jest to iz nie podgrzewa wody tylko nawilża zimnym powietrzem co istotne przy juz raczkujących czy tez starszych dzieciach że nie ma możliwości oparzenia sie parą w przypadku takiego nawilażania, od kiedy cały czas monitoruje wilgotnośc w pomieszczeniu to bez zaglądania do nawilżacza wiem że skończyła sie woda i to jest super, naprawde polecam mimo iż nie jest tani Odpowiedz Link Zgłoś
gapciams Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 05.12.05, 13:49 a ja mam pytanko trochę w temacie : jaka powinna być wigotność w mieszkaniu ??? gdzie ewentualnie moge znalesc widelki w jakich trzeba by sie zmiescic ??? dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tuznik Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 19.11.05, 22:52 A ja ostatnio miałam możliwość testowania nawilżacza firmy Rainbow. Dla mnie rewelacja, poza ceną oczywiscie. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mmarysia Re: nawilżacz do tuznik 20.11.05, 00:02 a jaki koszt nawilżacza? znajomi mają odkurzacz Rainbowa i tez chwalą? Odpowiedz Link Zgłoś
tuznik Re: nawilżacz do tuznik 25.11.05, 23:08 Ok. 900 zł. Ale jesli weźmiesz udział w prezentacji Rainbowa, i polecisz 4 osoby na kolejne prezentacje nawilżacz jest w prezencie. Mi również odkurzacz bardzo sie spodobał, choć nie zdecydowałam sie na kupno, ale może kiedyś. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Bionair 20.11.05, 07:33 Polecali mi w sklepie ten nawilżacz ultrdzwiękowy -269 zł. Czy ktoś może mi coś powiedziećieć na jego temat Odpowiedz Link Zgłoś
plosia Nawilżacz Mr.Pin Solac 20.11.05, 12:37 Szukałam w tamtym roku i wybrałam ten model.Kosztował 180zł jest ultradzwiękowy,puszcza mgiełkę o tem pokojowej zużywa mało energi 45W,cicho pracuje ma wbudowaną lamkę malutką i w ciemnościach widać ile jest wody.Używam go do inhalacji wpuszczam kilka kropli olbasa i dzieci wdychają.Nie kupuj nawilżacza DeLongi .Miałam go w domu na przetestowaniu.Działa jak czjnik elektryczny-gotuje wodę i ta para nawiża.Para leci z niego gorąca-nie polecam przy dzieciach no i zżera dużo prądu.Mr Pin jest w kształcie pingwina do dziecięcego pokoju super Odpowiedz Link Zgłoś
plosia Re: Nawilżacz Mr.Pin Solac 20.11.05, 12:39 to jest link do sklepu masz tam szczegółowy opis i ceną .Ja kupowałam w Media Markt za 180zł www.agd2000.com.pl/info.php?idprod=h200 Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 20.11.05, 15:39 czesc Agnieszka, nie ma Cie na gg więc pisze tutaj. Akurat mam wolną chwilkę. My temat nawilzaczy wałkujemy w zasadzie od narodzin Dominiki, i nie trafiliśmy jeszcze na żaden, który byłby chociaz bliski ideału. Mieliśmy ultradzwiękowe. Są fajne, ale tam jest filtr, który trzeba co jakiś czas wymieniac. Kosztuje sporo (chyba ok 40 zł), czas działania podany przez producenta to 3 miesiące. Ale ten czas liczony jest w najbardziej sprzyjających warunkach, czyli miękkiej wodzie bez mikroelementów i zanieczyszczeń, pomieszczeniach bez kurzu. W rzeczywistości okazuje się, że filtr zużywa się duzo szybciej. Poza tym sparawa samego filtru, a raczej tego, co na nim sie hoduje... jestem po ochronie srodowiska, kiedys robilismy badania mikrobiologiczne takich foltrów. Koszmar!! co z nich wyhodowalismy! One maja cały czas kontakt z wodą, kurzem, zanieczyszczeniami i czastkami organicznymi- idealne podłoże dla bakterii. I nie szkodzi, że są weglowe, teoretycznie antybakteryjne- to sprytny chwyt producenta. Żeby taki filtr rzeczywiście był antybakteryjny, musiałby kosztować setki złotych, a nie kilkadziesiąt. Tak więc to wszystko co na fitrze rośnie jest rozpylane do pomieszczenia. teraz mamy zwykły mechaniczny nawilzacz. działa identycznie, tylko nie ma filtra. Kosztował chyba z 60 zł, kupilismy go w markecie, i w działaniu nie widzę różnicy ( a mieliśmy bionare chyba za prawie 600 zł) druga sprawa to cos, z czym my walczymny przy kazdym nawilżaczu. A jest to biały osad, taka mgiełka, jakby ktos sypał cukrem pudrem. Opanowuje to zawsze nasze mieszkanie koszmarnie!! Juz kilka dni po uzywaniu nawilżacza. Wdziera się wszędzie, meble, sprzęt (a szczególnie sprzęt) wygladają jak posypane mąką, i strasznie trudno to zmyć. Włazi nawet do srodka komputera!! do kieszeni magnetowidu, wszedzie! I to my równiez wdychamy. To osad z twardej wody. A nasza jest twarda i wysoko zmineralizowana. Ten problem nie pojawia sie u wszystkich, nie wiem dlaczego. Ale już kilka razy o tym słyszałam. W sklepie (pierwszy nawilzacz oddaliśmy przez to do reklamacji) twierdzą, że to zużycie filtra. Być może, bo zaraz po zmianie filtra tego nie ma. Ale pojawia się po ok 3-4 dniach! A więc tak często musielibysmy wymieniac filtr. Ten osad jest koszmarny! I tylko przez niego nie uzywamy nawilżacza, chociaz powinnismy. Kolejnym problemem jest umiejscowienie. My mamy na parapecie, pod parapetem jest łóżko. Gdy nawilzacz działa (w nocy) cała pościel jest mokra. Nie da sie go postawić wyżej, bo nie starcza kabla. Stał kiedyś na szafie, ale wtedy szafa i wykładzina były mokre, i bardzo trudno zakładało sie pojemnik z wodą. Został tylko parapet i problem z mokra pościelą. Z nawilżaczem oddycha się super, jest różnica. Ale tak, jak na poczatku miałam na niego wielka ochotę, tak teraz go nie lubię. Kupiliśmy w Art Domie takie plastikowe pojemniki do wieszania na kaloryferze. Co wieczór go płucze świeżą woda, cały czas jest tam woda i paruje. I tez jest odczuwalna róznica. Jeśli chcesz wypróbowac sobie przez kilka dni taki nawilżacz, przyjdz do mnie. Weżmiesz sobie nasz. Stoi nieuzywany. Zobaczysz wtedy, czy u Ciebie to się sprawdzi, czy bedziesz musiała szukac innego rozwiązania. Bo pzykro wydac pieniadze, a potem być niezadowolonym. Odpowiedz Link Zgłoś
lidziairys Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 05.12.05, 15:02 Witam Was drogie Mamusie i od razu zaznaczam, że nie chcę nikogo straszyć czy przekonywać,ale... Mam 12 miesięczną córeczkę - alergiczkę, no cóż my też nawilżaliśmy nasze mieszkanie, ale do czasu. Ponieważ w 3 miesiącu zaczęły się problemy skórne u Oleńki, udaliśmy się do jednego z najlepszych dermatologów- alergologów, nie był to wprawdzie dermatolog dziecięcy, ale ... najpierw wypytał nas o wszystko, m.in. warunki jakie panują w domu, czy są kwiaty, czy nawilżamy powietrze, czy mieszkanie jest bardzo "zagracone"(dywany, bibeloty,tzw.zbieracze kurzu), po czym zabronił nawilżać, a WIETRZYĆ!, pozbyć się kwiatów (są siedliskiem grzybów), a już broń Boże nie kupować dziecku akwarium, bo tak podobno jego kolega doprowadził swoje dzieci do astmy. Tak więc wietrzymy, wietrzymy, wietrzymy! Nawet zimą, kiedy jest mróz, wychodzimy z pokoju i 15 min. wietrzenia 2x dziennie wystarcza. Ola ma piękną skórkę od 2 miesięcy. Zostawiam pod rozwagę i proszę mnie źle nie oceniać, wybór należy do każdej z nas. pozdrawiam gorąco i życzę zdrówka pociechom lidka Odpowiedz Link Zgłoś
domin19761 Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 06.12.05, 11:10 ja też tylko witrzę mieszkanie i to prawie cały dzień - jestem już tak przyzwyczajona ze w duchocie nie mogę mieszkać i do tego przyzwyczajam córkę. Mimo to w nocy jest dosyć uszno i rano wszyscy mamy zapchane nosy. zastanawiałam się więc nad nawilżaczem, ale z tego co pisze lidziairys trzeba bedzie sie nad tym powaznie zastanowic. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorka99 Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 07.12.05, 15:13 witam moja coreczka pzyszla na swiat w okresie zimowym i co za tym idzie grzewczym z racji tego ze mamy w domu podlogowe ogrzewanie od razu kupilismy nawilzacz zdecydowalismy sie na Rainbowa polecam go bardzo ale......... gdy moja niunia wlasnie zaczela kaszlec i miala dziwna wysypke zabronil stosoac nawilzacza elektrycznego kazal wlasnie duzo wietrzyc i nawilzac ale rozkladajac n podlodze mokre reczniki teraz jest spokoj dlatego moj nawilzacz lezy w szafie i go nie uzywam Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: nawilżacz jaki polecacie - pilne 08.01.06, 20:54 A ja zglupialam, musze kupic nawizacz i juz sama nie wiem jaki bylam dzis w media markt wogole wyboru nie ma,,,i nie wiem co kupic Odpowiedz Link Zgłoś