Dodaj do ulubionych

Jaką chustę wybrać?

22.12.05, 14:14
Witam smile
Mam taką gorącą prośbę do mam, które używają chust. Polećcie mi jakąś dobrą, sprawdzoną, najlepiej taką, która maksymalnie odciąża plecy (mam problemy z kręgosłupem). Jestem teraz w drugiej ciąży i czuję, że chusta będzie mi bardzo potrzebna - jestem zwolenniczką częstego i długiego kontaktu Maluszka z mamą, a przy dwulatku szanse na częste noszenie noworodka i niemowlaka na rekach są znikome... Nie mówiąc już o spokojnym karmieniu. Nie będę miała nikogo do pomocy, więc nie wyobrażam sobie, że będę karmić Maluszka, np. godzinę (co przy starszym było normą), a w tym czasie mój straszy synek będzie musiał radzić sobie sam...
Cena nie jest taka istotna - prawie wszystko będziemy mieć po starszym, więc niewiele będzie do kupienia i mogę sobie pozwolić na droższą chustę, tylko wolałabym wiedzieć, jaka jest najjlepsza, albo na co zwrócić uwagę przy kupnie. Szukałam już na forum, ale znalazłam tylko o tym jak nosić. Jeżeli był juz taki wątek, to nie krzyczcie prosze na mnie...
Proszę, doradźcie smile
Obserwuj wątek
    • dariaza Re: Jaką chustę wybrać? 22.12.05, 15:09
      z chustami to trzeba uważać. Ja kupiłam zaraz po porodzie chustę Bebelulu-
      Hamalu. Cena nie była taka niska, a Maleństwo za żadne skarby świata nie chce w
      niej być. Ma teraz 11tyg i ciągle nie chce. A próbowałam już od 2 tyg. W tej
      chuście jakoś główka jej się zagina, a poza tym nic nie widzi. A zresztą moje
      dziecko jak skńczyło 4 tyg to zakazało nam wszystkim nosić ją na poziomosmile)
      Podobno najlesza chusta, dość droga, bo chyba ze 100 euro kosztuje to jest taka
      której nazwa zaczyna się na D, nie mogę sobie przypomnieć. czytałam o niej na
      forum "CIąża i poród". Tą chustę można kupić tylko na jakięś niemeickiej
      stronie. Poszukaj opini na tym forum. Ja z moją chustą czekam na to jak Mała
      zacznie siedzieć. Może wtedy się uda. Póki co używam bardzo fajnego nosidła,
      które nadajwe się również dla noworodków- Red Castle. Było dość drogie- 240zł,
      ale ma szerokie pasy, również pasek w talii, co bardzo odciąża kręgosłup.
      Polecam.
      • kayah73 Re: Jaką chustę wybrać? 22.12.05, 15:16
        Driaza, jaka masz chuste?

Mnie najlepiej sprawdza sie zwykly "unpadded ring sling", czyli taki dlugi szal
        z kolkiem na jednym koncu, przez ktory przewleka sie drugi koniec. (np tutaj:
        www.mammasmilk.com/pages/unpadded.php ) Byl moment ze trudno bylo nosic
        mloda, kiedy nie trzymala jeszcze glowy a chciala byc pionowo, ale jak tylko
        glowa zaczela byc stabilniejsza, zaczelam ja uzywac znow, nie czekajac na to az
        mloda bedzie w stanie siedziec. URS daje na prawde duzo roznych opcji i to mi
        sie w nim podoba.
        Dla starszego dziecka kupie solidne nosidlo na plecy, zeby bylo wygodnie na
        dlugie wycieczki.
        • dariaza Re: Jaką chustę wybrać? 22.12.05, 15:21
          mam Bebelulu-Hamalu. Może też spróbuję w pozycji siedziącej.
        • dariaza Re: Jaką chustę wybrać? 22.12.05, 15:23
          czyli taką jak ty, bo to zwykły szal z kółkiem i możliwością ściągnięcia
          boczków.
          • kayah73 Re: Jaką chustę wybrać? 22.12.05, 15:37
            No to ja mloda nosilam na prosto, buzia mnie, w pozycji pionowej, chusta pod
            pupa (dochodzaca do kolanek) rozciagnieta na plecach, raczki w chuscie
            (przynajmniej jedna), ale nie bylo to do konca na siedzaco.
            Od jakiegos 4-tego mies. mloda najbardziej lubi przodem do swiata (to jest na
            siedzaco, w kucki), badz ostatnio (6mies) na boku.
    • smallwitch Re: Jaką chustę wybrać? 23.12.05, 10:09
      up
    • anaesthes Re: Jaką chustę wybrać? 23.12.05, 18:29
      Wątek ciekawy i dla mnie, także się dopisuję.
      Moje dziecko lada dzień skończy 2 miesiące. Czy u tak małego dziecka chusta
      może się przydać w zimnej porze roku, jaką teraz mamy? W kwietniu będzie mieć
      pół roku, myślę o zakupie chusty na wiosnę- lato. Czy może lepiej nosidełko? I
      jak się chusta/ nosidełko ma do rozwoju kręgosłupa dziecka?
      Podobnie jak autorkę wątku interesuje mnie model chusty, ew. nosidełka.
      Czy rzeczywiście chusty odciążają kręgosłup (patrząc na reklamy chust, babybean
      czy bebelulu, mam wrażenie, że mama się męczysmile
      • magda236 Re: Jaką chustę wybrać? 23.12.05, 19:00
        www.allegro.pl/show_item.php?item=76677477
      • kayah73 Re: Jaką chustę wybrać? 23.12.05, 20:23
        anaesthes napisała:
        > Moje dziecko lada dzień skończy 2 miesiące. Czy u tak małego dziecka chusta
        > może się przydać w zimnej porze roku, jaką teraz mamy?

Ja uzywam, wkladam mloda pod kurtke, jesli jestesmy np w sklepie, to kurtke
        rozpinam, mloda sie nie przegrzewa. Bardzo duzo uzywam chuste w domu, pomimo ze
        mloda sama sie soba umie zajac, lubie ja nosic kiedy robie jakies proste rzeczy
        w domu - ona bardzo lubi obserowac swiat z mojego punktu widzenia. wink

> W kwietniu będzie mieć
        > pół roku, myślę o zakupie chusty na wiosnę- lato. Czy może lepiej nosidełko?

Ja mam i chuste i nosidelko. Jesli masz dryg do krawiectwa (chocby malenki wink )
        chuste nie problem samej uszyc, sa wykroje na internecie.

Nosidlo trudniej sie zaklada, trudniej sie w nie wklada i z niego wyjmuje
        dziecko (wprawy wymaga szczegolnie wariant na plecy), musi byc dobrze
        dopasowane dla noszacego - szerokie paski, pasek wokol talii, oraz dla dziecka -
        nozki nie moga dyndac, lepsze jest takie w ktorym dziecko siedzi, tzn material
        podchodzi pod kolanka, jeszcze lepiej gdzie kolanka sa wyzej niz pupa i dla
        stop jest podnozek (to jest w nosidlach - plecakach dla starszych dzieci)
        W nosidle dziecko jest po srodku noszacego, wiec nawet jesli jest z przodu, to
        obie rece sa wolne. Dobre nosidlo jest doskonale na dluzsze wycieczki. Nosidla
        sa tez bardziej "meskie" i tatusiowie chetniej z nich korzystaja niz z chust.

Chusta (taki wlasnie zwykly szal z kolkiem) jest b. szybka i latwa do zalozenia
        (zadnych placzacych sie paskow), latwo w nia wlozyc i wyjac dziecko (ok, jak
        sie nabierze wprawy jest to na prawde kilka sekund), dziecko moze w niej byc w
        najrozniejszych pozycjach - na lezaco, pollezaco, pionowo, buzia do mamy, buzia
        do swiata, siedzac na boku mamy, na plecach mamy. W chuscie mozna dyskretnie
        karmic "bez rak". Dobrze zalozona chusta - mocno naciagnieta i szeroko
        rozlozona na plecach i ramieniu jest bardzo wygodna, dobrze rozklada ciezar
        ciala dziecka. Mankamentem jest (da mnie) to, ze w niektorych pozycjach dziecko
        jest troche bardziej z boku i zajmuje jedna reke noszacego.

> jak się chusta/ nosidełko ma do rozwoju kręgosłupa dziecka?

OK o ile nie dyndaja nozki w pionie (jak spadochroniarz). Chusta lepsza dla
        malych dzieci, bo moga byc na lezaco.

> Podobnie jak autorkę wątku interesuje mnie model chusty, ew. nosidełka.
        > Czy rzeczywiście chusty odciążają kręgosłup (patrząc na reklamy chust,
        > babybean czy bebelulu, mam wrażenie, że mama się męczysmile

Ja sie nie mecze. wink Ale przyznaje bez bicia, ze chwile potrwalo zanim
        znalazlam technike i styl noszenia, ktory mi odpowiada. Teraz jednak bez chusty
        nie wyobrazam sobie zycia. smile Maz woli nosidlo.
    • asia710 Re: Jaką chustę wybrać? 25.12.05, 00:11
      Dlugo ogladalam strony z chustami a wkoncu zdecydiowalam sie na taka ktora jest
      poprostu dlugim, kilkumetrowym szalem, kupilam ja na stronie
      www.mamankangourou.com Teraz widze, ze sama moglam ja spokojnie zrobic sama a
      kosztowala mnie 70 dolarow kanadyjskich. jestem z niej naprawde zadowolona, moj
      maz potrafi nawet poodkurzac z dzidzia w tej chuscie a ja uzywam jej glownie na
      spacery i noszenie po domu. Od znajomej mam pozyczona tez chuste-hamak i tez
      jest fajna ale na krocej, bo po godzinie mala zaczyna sie wiercic i budzi sie.
      Na stronie mamankangourou masz trzy rodzaje chust -zajrzyj i porownaj. Mozesz
      tez zobaczyc jak sie taki bawelniany szal wiaze i zrobic go sama.
      pozdrawiam serdecznie i zycze fajnej, zdrowej ciazy
    • figrut Re: Jaką chustę wybrać? 25.12.05, 01:00
      Ja mam taka zwykla, uszyta przez siebie [ a raczej zszyta z kawalka flaneli ].U
      mnie byla podobna sytuacja [mlodszy sie urodzil jak starszy mial rok i dziesiec
      miesiecy]. Dla mnie chusta to REWELACJA , nieoceniona do dnia dzisiejszego
      [mlodszy ma juz prawie 20 miesiecy],mlodego od dlugiego czasu nosze juz tylko w
      pozycji siedzacej. Wiekszosc ubieglej zimy maly przespacerowal w chuscie,
      latwiej wlozyc cieplo ubranego maluszka do chusty niz do nosidelka. Co do
      szkodliwosci chusty na kregoslup - oj, nasluchalam sie od starszych pan i
      mlodych mamus ktore pewnie zazdroscily mi wygody i odwagi [bo wyjscie na ulice z
      dzieckiem w chuscie do tej pory wzbudza olbrzymiom sensacje]. Zadnych skutkow
      ubocznych noszenia w chuscie u mojego synka nie dostrzeglam [przeciwnie,
      wyjatkowo szybko zaczal samodzielnie chodzic]. Nie dostrzeglam ich rowniez u
      siebie, moj 34 letni kregoslup ma sie swietnie. Nosidelka nie byly tak wygodne-
      nozki "dyndaly" obijajac sie o moje nogi i caly ciezar "ciagnal" do przodu, nie
      mowiac juz o bolacych ramionach i trudnosciach przy wlozeniu w nosidelko dziecka
      [szczegolnie nozek] ubranego w zimowy kombinezon.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka