Dodaj do ulubionych

Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie

02.01.06, 22:29
Mam prośbę do osób posiadających fotelik concord trimax (9-36kg)o opinię na
jego temat. Czy wart jest tej ceny? czy ten system cyrkulacji powietrza
faktycznie zdaje egzamin i dziecku nie pocą się plecki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc w podjęciu decyzji co do ewentualnego
zakupu.
Obserwuj wątek
    • dorotaifilip Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 03.01.06, 05:49
      Nie mam , też jestem ciekawa opinii. Kiedyś przeglądałam strony testów
      zderzeniowych i ten fotelik uzyslał mało punktów ( nie jest zbyt bezpieczny), w
      odróżnieniu od concorda lift ( to fotelik, gdzie nie ma pasów).
      Albo może polecicie jakiś inny fotelik dla dziecka, co nie mieści sie w fotelik
      do 18 kg., a młode jest (nie ma 2 lat).
      pozdrawiam - dorota
      • greenland do dorotafilip 03.01.06, 15:08
        Dorota, ja wlasnie dla synka ktory w lutym bedzie mial 2 latka kupilam Concorda
        Lift Evo X-line przed swietami. Rewelacja!!!!!!
        Podroz - 6 godzin w jedną stronę oraz 4,5 w drugą przebiegala spokojnie,
        cichutko a nie jak zawsze po 3 godzinach byl krzyk i wariacje. Synek w nim
        sobie pospal i widac, ze mu fotelik podpasowal. A tez mialam obawy, ze
        niespelna 2-latek w takich pasach nie bedzie bezpieczny i nie bedzie mu
        wygodnie. Przymierzylam go do tego fotelika w sklepie i okazalo sie ze jest
        idealny a pasy przebiegają tak jak powinny.
        Przejechal sie w nim rowniez bratanek meza (3,5 roku) i teraz marudzi rodzicom,
        ze tez taki chce wink

Bralam pod uwage MaxiCosi Rodi XP oraz KiddyLife Plus. Pierwszy ma miekki
        stelaz wg mnie, a drugi jest ogolnie maly jakis takis....
        No i Lift Evo w testach jest wysoko oceniany.

Polecam!
        • dorotaifilip Re: do dorotafilip 04.01.06, 06:44
          Greenland! Dziękuję za odpowiedź. Pewnie u nas skończy się kupieniem dla małego
          fotelika bez pasów. Mamy teraz concorda ultimaxa i moim faworytem jest fotelik
          concord lift właśnie. tak na marginesie , to to moje dziecko za szybko mi
          rośnie.
          pozdrawiam - dorota
    • mamaigora1 Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 03.01.06, 10:55
      Nma go odradzono, miedzy innymi ze względu na duzy przedział wagowy - jak cos
      jest do wszystkiego to jest do niczego - jak mówi stare powiedzenie wink
      • viki76 Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 03.01.06, 14:50
        Oj, no to teraz juz nie wiem co myśleć. Byłam przekonana, że to jeden z
        bezpieczniejszych modeli dostępnych na rynku sad
        A z drugiej strony, czy fotelik do 18 kg faktycznie służy do ok 3 roku życia?
        Moja córka ma 15 m-cy i już mi się wydaje, że nóżki jej za bardzo wystają i
        kopie nimi po przednim siedzeniu, które jej przeszkadza, gdy jest nie
        przesunięte wystarczająco do przodu. A gdzie tam do 3 roku życia?
        Natomiast foteliki od 15 kg nie mają już własnych pasów tylko zapina się
        dziecko pasami samochodowymi, czy jest to z kolei wygodne dla takiego malucha 2-
        3 letniego?
    • galaxia Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 03.01.06, 22:39
      Witaj,
      tu masz wyniki testu:
      www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249
      Ten fotelik jest marny pod względem bezpieczeństwa.
      Zainteresuj się KIDDY LIFE PLUS
      calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=2874
      - ten sam przedział wagowy a dużo lepsze wyniki bezpieczeństwa - 4 gwiazki
      zamiast dwóch jak u Trimaxa.

Pozdrowienia
      • viki76 Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 04.01.06, 15:26
        Dzięki za linki smile
        Masz może ten fotelik Kiddy? Jak się sprawdza w codziennym użytkowaniu?

Pozdrawiam, Sylwia
        • gabi54 Re: galaxia 04.01.06, 15:51
          Dlaczego podajesz stare dane z 2003? Zastanawia mnie to że podajesz dane z roku
          w którym akurat Twój fotelik zdobył dobre oceny, a świat idzie na przód i
          foteliki też się zmieniają i powstają lepsze. Tu są najnowsze dane z 2005 roku
          www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=424
          Polecam podobnie jak greenland Concord lift pro tect, rewelacja, niesamowicie
          wygodny dla dziecka i dla mnie do zapinania, ma ruchome oparcie, ja akurat mam
          obniżane oparcie z tyłu więc mogę go świetnie dopasować do pozycji pochylonej
          • galaxia do Gabi 05.01.06, 01:17
            Witaj Gabi.
            Może najpierw przeczytasz zasady testów ADAC a potem będziesz mnie bezpodstawnie
            krytykować?
            Wiem że świat idzie naprzód.

Podaję link do testu 2003 roku gdyż w tym roku był testowany Kiddy Life Plus o
            którym pisałam oraz Concord Trimax o który pytała autorka wątku. To chyba logiczne?

Ponadto Twoja uwaga o tym że świat idzie naprzód nie do końca jest w tym miejscu
            trafiona - ADAC testuje foteliki w momencie ich wejścia na rynek, testuje po
            prostu rynkowe nowości zakupione wprost z rynkowych półek bez wiedzy i zgody
            producentów. I te testy są tak długo "ważne" jak długo dany model pozostaje w
            produkcji w niezmienionej formie. A ponieważ warunki i schemat testów jest taki
            sam są one np testy z 2003 z tymi z 2005 roku porównywalne. można to wszystko
            wyczytać na stronie ADAC (ale po niemiecku).
            Dodatkowo Concord Life wygląda na rozsądny fotelik, bezpieczny fotelik
            przeciwnie niż Trimax który wypada marnie.

Pozdrawiam wszystkich, życzę trafnych wyborów i bezpiecznych podróży.
            Gala
            • iwek33 Re: do Gabi i do Galaxia 05.01.06, 16:40
              No właśnie. Przed chwilą w innym wątku o fotelikach ( ale się ich namnożyło
              ostatnio...)zadawałam pytanie o testy, bo jedna forumowiczka napisała tak:

"to są aktualne testy smile
              www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=424
              romer kids plus spadła na pozyję 3 smile"
              Przeklajam moje wątpliwości:
              Jak to możliwe, że ten sam fotelik w jednym roku dostaje 4
              gwiazdki, a za rok spada na 3 gwiazdkowy????? Jeśli jest bezpieczny na 4 to
              powinien być bezpieczny na 4 ( tak mi się wydaje) bez względu na to, w którym
              roku go testują, Co jest grane????? A za rok spadnie na 2 gwiazdki, za dwa lata
              okaże się, że jest jednym z mniej bezpiecznych.... Jak robią te testy, że ocena
              tego samego fotelika jest zmienna ???

Chyba Galaxia ma rację, że ocena fotelika powinna być stała, ale jak jest
              faktycznie??? Już zaczynam się gubic w tych fotelikach...
              • galaxia Re: do Gabi i do Galaxia 05.01.06, 23:48
                Oj dziewczyny - czytajcie uważnie. Nic nigdzie nie spadało.
                Romer KID PLUS 15-36 ma 3 gwiazdki w teście 2005
                www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=424Amen.

Romer KING TS 9-18 ma zaś 4 gwiazdki test 2004
                www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=244Amen

To dwa różne foteliki tyle że o podobnych nazwach.
                • iwek33 Re: do Gabi i do Galaxia 06.01.06, 07:45
                  NO. I to rozumiem. Dzięki.
    • gabi54 Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 04.01.06, 15:58
      do viki76, zapomniałam dodać że właśnie sprzedałam TRIMAXA X_LINE i kupiłam
      LIFT PRO TECT, moja córka mimo że ma 2,5 roczku już wyrastała z tego fotelika,
      może latem nie, ale zimą w tych kombinezonach siedziała jak robocik sztywna,
      ale Twoja ma dopiero 15 mies i myślę że konieczne są 5 punktowe pasy, polecam
      również trimaxa, ja byłam z niego zadowolona ale do 18 kg (bo taki ma
      certyfikat na siedzisko z oparciem)to on się chyba nie nadaje - chyba że w
      tropikalnym klimacie wink
      • viki76 Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 04.01.06, 19:38
        Dzięki Gabi za radę, my obecnie mamy fotelik 9-18 kg, jednak chcę kupić drugi
        bo denerwuje mnie to ciągłe przepinanie fotelika z samochodu męża do mojego-
        gdy chcę sama gdzieś jechać z córką (tym bardziej, że ja mam samochód
        trzydrzwiowy i naprawdę niewygodne jest włażenie tam do tyłu i instalowanie
        tego wszystkiego). Dlatego myślałam o foteliku 9-36 kg zeby mógł posłużyć
        dłużej, jako ten drugi, dodatkowy, biorąc pod uwagę to, że ceny tych lepszych
        fotelików nie są zbyt niskie i nie chciałam stanąć w niedługiej przyszłości
        przed dylematem, że mam dwa foteliki 9-18, które nadają się do wymiany. Jedna z
        Was napisała wcześniej, że jej odradzono fotelik 9-36 "bo jak coś jest do
        wszystkiego to jest do niczego". Zastanawiam się więc teraz co robić i nadal
        bawię się w "przepinanie" sad

Sylwia
        • gabi54 Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 04.01.06, 20:25
          No faktycznie posiadanie 2 fotelików 9-18 to bezsens, no to może po prostu jedź
          do sklepu i przymierz np do concorta lift protect. Sama zobaczysz, z resztą nie
          wiem, może stosować taki większy na krótkie jazdy np, do sklepiku a na dłuższe
          to już ten z 5 punktowymi pasami, który już masz, może tak bym zrobiła?
        • galaxia Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 05.01.06, 01:19
          A ja Ci jednak radzę Viki pooglądaj Kiddy Life Plusa - będziesz zadowolona. On
          się reguluje we wszystkie strony - dopasujesz go dokładnie do dziecka z całą
          pewnością.

Pozdr.
          • galaxia Re: Fotelik Concord Trimax- proszę o opinie 05.01.06, 01:21
            Zajrzyj jeszcze tu:

www.aamotoringtrust.com/files/reports/01052004_crash_test_ataglance.pdf
            www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1104611&menu_active=21
            www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/2003/default.asp?ComponentID=116888&SourcePageID=116437#
            • viki76 Do galaxia 05.01.06, 15:35
              galaxia możesz jeszcze raz podać te linki, bo te nieaktywne albo u mnie coś nie
              tak...
              Przyznam, że nie widziałam jeszcze tego fotelika Kiddy na żywo ale na zdjęciu
              wygląda dość ciekawie (chociaż wydaje mi się jakiś taki mocno "zabudowany")
              Dzięki i pozdrawiam
              Sylwia
              • galaxia Linki raz jeszcze 05.01.06, 23:41

Oto one , moze zadziałają (sorry ale komputery to nie jest moja najmocniejsza
                strona)

www.aamotoringtrust.com/files/reports/01052004_crash_test_ataglance.pdf
                www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1104611&menu_active=21
                www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/2003/default.asp?ComponentID=116888&SourcePageID=116437#

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka