ana119 Re: klocki MEGA BLOX 16.02.06, 09:55 zobaczysz je tu: www.fajnezabawki.pl/x_C_Dz__P_X__P2_3711629.html Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: klocki MEGA BLOKS 16.02.06, 13:02 no właśnie co słyszałam , ze to duże klocki a jaka jest ich jakość? ja się mają do lego itd? pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
bezi Re: klocki MEGA BLOKS 16.02.06, 13:52 Są wielkości mniej więcej lego quattro, ale mają dużo większe (wyższe) te wypustki do łączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaifilip Re: klocki MEGA BLOX 16.02.06, 13:52 A interesują Ciebie klocki dla dziecka z jakiego przedziału wiekowego? Ja mogę napisać Ci o doświadczeniach mojego dziecka z klockami mega blox 1-5 i lego duplo czyli 2-5. Tylko Twój nik "mam6lat" sugeruje starszego wiekiem młodego człowieka. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: klocki MEGA BLOX 16.02.06, 15:31 Dorota napisz może o tych doświadczeniach, bo jestem na kupnie klocków. Synek ma dopiero 9 m-cy ale już się zaczynam rozglądać. A może innym też się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-j Re: klocki MEGA BLOX 16.02.06, 16:08 To ja sie wypowiem, może przyda się komuś, kto ma trochę młodsze dziecko niż 6- letnie . Są to super klocki dla początkującego budowniczego. LEGO quatro niby są dla maluchów, ale Mój Synek sobie z nimi nie radził (a z mega bloks tak - łatwiejsze do nakładania). Kolejny etap to lego duplo (Mój zaczął się nimi bawićjak miał około 2,5 roku). Ja mega blocks bardzo polecam (dla dzeci od 1- 1,5 roku do ilu to nie wiem, ale mój 3-latek nadal sie nimi chętnie bawi). Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaifilip Re: klocki MEGA BLOX 16.02.06, 16:38 Mały najpierw bawił sie zestawem klocków maga blox (autobus z przyczekami + klocki). Ma jeszcze duży zestaw tych klocków i zestaw figurek zwierząt. Bawił się tym od około roku. Najintensywniej - jak miał 1,5 roku. Tak jak ktoś napisał klocki są porównywalne z lego quatro, bo maja większe bolce i łatwiej je nałożyć jeden na drugi, w porównaniu do lego duplo. Jeśli chodzi o jakość to dla mnie ten plastik jest bardziej sztywny niż w lego, mniej przyjemny. Klocki mały dość szybko porysował, rzucając nimi. Wagoniki ja muszę mu łączyć ( w duplo czasami uda mu się teraz samemu połaczyć). Kółka natychmiast popekały od rzucania. Ale nadal są, nie odpadły, co mnie dziwi, bo mały szaleje mocno. Klocki są większe i jak dziecko lubi budować duże obiekty to są lepsze niż duplo, bo szybciej może zbudować zagrody, wieże, dzwigi itp.. Figurki zwierząt też są większe niż w duplo, ludziki nie mają ruszających się elememtów. I tu farba szybciej schodzi niż w zwierzątkach duplo. Jeśli chodzi o lego duplo to mam krótsze czasowo obserwacje, bo dostał klocki jak miał 20 miesięcy. I na początku nie umiał ich łączyć, szybciej się też rozwalają, bo bolce mniejsze. Lego dla mnie ma przyjemniejszy plastki, na zwierzątka można wsadzać ludziki, ludziki poruszają kończynami. Zwierzątka mały już trochę porysował, ludzikom zrobił minimalny luz w nogach. Teraz kąpie się z nimi codziennie - zobaczę czy farba zejdzie od tego za jakiś czas. Zauważyłam, że jak mały przyzwyczaja się do jednych klocków to z drugich nie umie budować. Teraz jak ma 22 miesiące to lego jest głównie na tapecie. Klocki są mniejsze i bardzej poręczniejsze - teraz budujemy abstrakcyjne figurki typu ludzik, mama, kaczka. Klocki trudniej jednak połączyć z sobą przez małe bolce. Potrzebują "delikatniejszej" obsługi, np. przenoszenie zbudowanej wieży jest trudniejsze i szybciej dziecko może rozwalić ją.Z mega bloxów trudniej małemu zbudować zwierzątka, a jeśli już , to się szybciej rozpadają. Tu mi się przypomniało, że dość szybko się "wyrobiły" mega bloxy i niektóre klocki słabo się siebie trzymają. Z moich doświadczeń wynika, że dla młodszego niż 1,5 roku szkraba lepsze mega bloxy lub quatro. Potem lego duplo, które mi się podoba, bo mniej miejsca zajmuje i jest przez to łatwiejsze do przechowywania. Oba zestawy klocków mają bardzo ładne, żywe, soczyste kolory. pozdrawiam - dorota Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaifilip Re: klocki MEGA BLOX 16.02.06, 16:49 Jeszce przypomniało mi sie, że zwierzątka mega blox można łączyć z klockami duplo. I denerwuje mnie, że nie można łączyć lego z mega bloxami. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: klocki MEGA BLOX 17.02.06, 01:46 mam6lat zaistaniało, gdy pojawiłam sie na forum dziecko takie skojazenie z mojego dziecinstwa....- podrecznk do zerówki mam synka rocznego i 3,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaifilip Re: klocki MEGA BLOX 17.02.06, 15:35 Hej! Pamiętam ten podręcznik dorota Odpowiedz Link Zgłoś