Dodaj do ulubionych

dlaczego nie używacie nosidełek?

29.03.06, 12:43
Nie planuję kupować wózka, tylko nosidełko, takie do noszenia przed sobą
dziecka, jak plecaczek. Jak myślicie, doświadczone mamy, czy to dobry pomysł?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, karolina
Obserwuj wątek
    • wi0la Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 12:47
      mam nosidelko i wozek tez i gwarantuje Ci ze bedzie ciezko nosic dziecko w
      nosidelku.Moj synek ma 6 miesiecy i wazy ponad 9 kg.Bylam juz z nim jak sie
      zrobilo cieplej na dowrze ,mysle ze okolo 30 minut i myslalam ze ramiona mi
      odpadna.A i malemu na dluzsza mete bedzie niewygodnie
    • przeciwcialo Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 12:51
      to jest dobre na mały spacer a nie na stałe. i dziecku wcale nie jest wygodnie.
      • mik04 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 12:53
        Ani dziecku nie jest wygodnie ani noszącemu.
        • guruburu Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 13:07
          ja nie używam wózka tylko chusty typu 'wrap' - tzn. jeden długi kawałek
          materiału do wiązania. Dziecko ma w tej chwili skończone 6 miesiecy i waży 9
          kg. Chodzimy codziennie na spacery, po 2 godziny itp. itd. To raczej lepsze
          rozwiazanie niż nosidełko, bo można używać spokojnie do trzech lat (tzn. jak
          długo masz siłę wink i wiązac na różne sposoby - na leżąco, na piersiach, na
          plecach, na biodrze.
    • ankapw24 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 13:58

Ja mam wózek i nosidełko i szczerze to nie wyobrażam sobie nie mieć
      wózka...mały spacerek z dzieckiem w nosidełku jest ok, ale na dłuższą metę to
      ramiona odpadają...mój syn waży już ponad 8 kg i ma niecałe 6 m-cy, do
      nosidełka biorę go na chwilę, bo nosić takiego dzidziusia+ubranie+jakaś torba
      to niezły sport wyczynowy nie mówiąc już o tym jak mało to wygodne.Radzę mieć
      wózek, zresztą przekonasz się sama. Pozdrawiam.
    • clio1979 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 14:04
      Używamy, ale tylko na krótkie spacery lub do sklepu czy centrum handlowego.
      Mam nadzieję, że to nie podpuchasmile
    • maja111 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 14:28
      Najpierw nie używałam, bo mi rehabilitantka zakazała. Kiedy juz pozwoliła, to
      dziecię nieprzywykłe do takich wynalazków wściekało się i ryczało. Szlag mnie z
      lekka trafia, bo kupiłam "pandę" firmy Bebe Comfort, tanie to nie było, a
      używane łącznie ok. pół godziny sad.
      Tak było teraz, kiedy mój synek był mały na dłuższe spacery wychodziłam z
      zestawem wózek + nosidełka i przeważnie pchałam pusty wózek, a on spał w
      nosidełkach
    • anias29 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 14:31
      Dla mnie nosidełko było dobre na krótki wypad np. do sklepu. Albo do
      mieszkającej niedaleko, acz wysoko, koleżanki (nie opłacało się brać wózka). Na
      dłuższe spacery tylko mąż dźwigałwink
    • shady27 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 14:32
      nosidelko nie jest dla noworodka....vchyba ze jest super wyprofilowane ( z tym ze sa one super drogie), poza tym maluch moze zle sie w nim czuc....moj synek od niedawna chodzi w nosidelku, bo wczesniej byl ryk.....
      • oda100 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 14:44
        ja mialam dwa nosidelka, na szczescie odziedziczone, zadnego nie uzywalam. W
        trzecim miesiacu maly wazyl kolo 7 k i byl za ciezki, bylo dosc cieplo, a do
        tego pozycja brzuszek w brzuszek. Poza tym w nosidelku dziecko nei moze sie za
        duzo ruszac i mojemu synkowi bardzo sie to nie podobalo.
    • bonkreta Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 15:11
      Moje doświadczenia podobne jak większości - dziecko długo nie wytrzymuje. Mój
      jest bardzo spokojny i zgodny, ale dłużej niż jakieś 20-30 minut nie wyobrażam
      sobie go mieć w nosidełku - jest mu po prostu niewygodnie, nie może zmienić
      pozycji. Dla noszącego zresztą to też górna granica czasowa, ciężko jest (a mam
      bardzo porządne nosidełko Baby Bjorn). Poza tym dziecko w grubszym ubraniu do
      nosidełka zwyczajnie się nie zmieści, więc jego funkcjonalność jest ograniczona
      do cieplejszych miesięcy. Wreszcie - last but not least - z nosidełkiem
      praktycznie nie da się usiąść, a wyjmowanie i wkładanie dziecka niekoniecznie
      jest kwestią trzech sekund.
    • figrut Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 15:22
      A ja poleciła bym Ci chustę do noszenia. Ja mam kangalu i bardzo ją sobie
      chwalę, ale dziewczyny chwalą sobie też wrap - myślę że obydwie [a może też i
      inne] są godne polecenia i odpowiednie nawet dla noworodka. Ja przy moim
      młodszym wózka prawie nie używałam. Chusta jest o wiele wygodniejsza od
      nosidełka [przynajmniej takie są moje odczucia]. Nosidełka mam trzy i w żadnym
      nie dało się dziecka dłużej nosić [ramiona siadają]. Przydał by Ci się jednak
      wózek, choćby lekka spacerówka rozkładana na płasko - jest wygodniej przy
      robieniu cięższych zakupów. Czytam tu o tym, że dziecku bez wózka niewygodnie -
      biedni w takim razie są ci nasi praprzodkowie, którzy byli noszeni przytuleni do
      matki. Kiedyś wózków nie było, a całe pokolenia bez nich przetrwały noszone
      przez swoje matki i o dziwo wtedy krzywe kręgosłupy nie były taką plagą jak
      dziś. Pozdrawiam.
    • ma.pi Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 15:54
      Zamiast nosidelka takie jak opisujesz polecam nosidelko-chuste. Moja corka
      gdzies do ok. 5 miesiaca nie cierpiala wozka. Kazda proba spaceru konczyla sie
      dzikim wrzaskiem. Takze wszedzie nosilam ja w chuscie. Nawet w tej chuscie
      przebyla podroz z Kanady do Polski.
      Taka chusta jest o wiele wygodniejsza niz nosidelko.
      Nosidelko mialal dla starszych dzieci i lezalo prawie nieuzywane. Dzieci nie
      lubialy jak sie ich tak nosilo. A i dla mnie bylo to niewygodne.

Pozdr.
      • yagga1 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 17:18
        neurolodzy odradzają długie korzystanie. Nie chodzi tylko o krzywy kręgosłup.
        Ja używałam chusty, ale okazjonalnie - Młody nie chciał w niej za długo być.
        Kompletnie nie wyobrażam sobie życia bez wózka. Chociaż na samym początku Młody
        zdaje się nie wyobrażał sobie życia w wózku...
    • agastrusia Re: A jakie macie nosidełka? 29.03.06, 18:08
      Ja w prawdzie mam wózek ale rónież planuje kupno nosidełka i zastanawiam się nad
      firmą
      Aga wink
      • majan2 nosidelko 29.03.06, 21:08
        raz uzaywlam pozycozne nosidelka Baby Bjorn- rewela, ale wiem ze drogie, ale i
        tak nawet w takcih bola mnie kregoslup. Pomysl uzywnaia tylko nosidelek, a nie
        wozka jest slaby moim zdanim iz punktu widzenia maluszka i mamy
        • ajka1 Re: nosidelko 29.03.06, 21:18
          nosidełka są raczej od 3 m-ca. Również jak większość uważam, że nie jest dobrym pomysłem mieć tylko nosidełko. Jest to super sprawa wyskoczyć gdzieś na chwilę z maluszkiem ale nie na dłuższą metę. Ja osobiście użyłam nosidełka dosłownie dwa razy. Poza tym na wiosnę i lato ok. ale już późną jesienią czy zimą raczej dziecku nie byłoby przyjemnie być wciskanym w nosidełko w kurtce czy tym bardziej w kombinezonie
    • iws Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 21:45
      chyba trudno bez wózka się obejść, poza tym nosidełko wcale nie jest takie
      zdrowe dla dziecka. Mamy zachwalające zalety nosidełek - gdzie jesteście?
      jeszcze nie zdarzyło mi się spotkać na spacerku żadnej.... a tatusia to i
      owszem ale w centrum handlowym. mój maż też chce kupić nosiedłko i bardzo mnie
      to cieszy ale wiem na pewno, że długo nam nie posłuży. dziecko jednak musi mieć
      wygodę i swobodę ruchu a poczucie bliskości można dziecku lepiej zapewnić bez
      nosidełka.
    • aga2008 Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 29.03.06, 22:39
      Nosidełko jest dobre, ale do stosowania sporadycznie.
      • bassiek Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 30.03.06, 00:15
        Nosidełko jest cudwone, gdy musisz na chwile wyskoczyc do sklepu. Po około pól
        godzinie moja córcia zaczyna marudzić a ja mam wrażenie że ramiona sięgaja mi
        do kostek. Też miałam na początku takie plany - głównie nosidło, wózek
        sporadycznie. Zycie weryfikuje, sama się przekonasz
    • malwisienia Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 30.03.06, 13:15
      ja używałam wózka sporadycznie, w zasadzie głównie do wystawienia śpiącego
      dziecka na balkon, bo nie uznaję spacerów po osiedlowych uliczkach za zbyt
      interesujące; natomiast do lasu wózek jest po prosu niewygodny; do 3 miesiąca
      życia nosilimy małą na spacerach w nosidełu-foteliku samochodowym (we dwie
      osoby nie jest tak ciężko) a później w nosidełu najpierw miękkim, a następnie
      takim ze stelażem, zimą natomiast-sanki
      wcale nie uważam,że wózek to niezbędne wyposażenie dla niemowlaka (szczegółnie
      jak się mieszka na 4 piętrze, tak jak ja)
      • kaskazuza Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 30.03.06, 15:35
        Ja sobie nie wyobrażam, zebym musiala we dwie osoby na spacer chodzic...

A co do głównego tematu to nasz ortopeda stanowczo odradzał w pierwszych
        miesiacach nosidło, mimo, ze mamy takie ktore producent oznaczył jako od
        urodzenia...
        U starszej pociechy sprawdziło się swietnie jak juz miała jakies 7 miesiecy.
        Godzinami mogla w nim chodzic smile
    • igulinda Re: dlaczego nie używacie nosidełek? 31.03.06, 11:43
      radze jednak kupic wozek, do nosidelka mozesz wsadzic min 3 miesieczne dziecko i
      to na krotko(nosidelko nie jest zbyt wygodne dla maluszka) a w wozku mozesz
      wozic dziecko nawet przez caly dzien. radze wiec kupic nosidelko i wozek, ja
      uzywam i jednego i drugiego, nosidelko jak ide po bulki i oddac ksiazke do
      biblioteki a wozek jak ide na wieksze zakupy czy po prostu na spacer.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka