Dodaj do ulubionych

Jakich pieluszek macie zamiar używać?

22.05.06, 09:50
Słyszałam gdzieś, że na początku dobrze jest używać pieluszek tetrowych ale
zupełnie nie rozumiem dlaczego? Myślalam że będe używać jednorazowych od
samego początku, ale różne słyszę opinie na ten temat. Chyba mokra i
odparzona mała pupcia nie będzie się czuć dobrze a tetrowe pieluszki właśnie
mi się z tym kojarzą!!! Zwłaszcza że w szpitalach też używa się już
jednorazowych - tylko nie wiem czy dla własnej wygody czy dla zdrowia
dzidziusia. Co sądzicie na ten temat? Jakich planujecie używać na początku?
Obserwuj wątek
    • mmalicka21 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 09:52
      ja jednorazowych
      tetrę zakupie bo zawsze może się przydać
      ale raczej nastawiona jestem na jednorazówki
      • baaalbina Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 09:58
        ja już kupiłam megapaczkę "Pampers New Born" 2-6kg smile zamierzam używać
        jednorazówek, ale mimo to mam pare sztuk tetry
        pozdrawiam wszystkie mamusie

www.snugglepie.com/ezb/501265.png
    • malgosiek2 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 10:18
      Ja używam jednych i drugich.
      Jak chcę aby pupa Maksia odpoczęła od pampersów to zakładam tzw.suche majtki
      gdzie do środka wkłada się tetrę.
      Działa podobnie jak pampers i pupa też jest sucha.
      Dlaczego nie rozumiesz?
      Wiele doświadczonych mam twierdzi iż używając tetry łatwiej dziecko oduczyć od
      pieluch czyli łatwiejsza i szybsza nauka nocnikowania i załatwiania potrzeb
      fizjologicznych.
      Ja niedługo będę w domu używać tetry a na wyjścia pampersy.
      Maksio ma teraz 3 mies.
      Następny aspekt to ochrona środowisak.
      Pampersy rozkładaja się przez wiele dłuuuuugich lat czyli tetra jest bardziej
      ekologiczna.
      pzd.Gosia
    • zu2ka Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 10:20
      Ja będę używać jednorazowych ( na początek pampers new born, a później zobaczę)
      przede wszystkim oszczędność czasu. W szkole rodzenia pielęgniarka powiedziała,
      że kiedyś obliczały ile kosztuje używanie pieluszek tetrowych, a ile
      jednorazowych. I wyszło im, że w ogólnej ocenie używanie pieluszek
      jednorazowych jest tańsze od tetrowych o jeden grosz, mimo ze to właśnie
      tetrowe wydawałyby się tańsze. Zakupiłam też oczywiści 20 pieluch tetrowych dla
      np. podkładania, wycierania itp
    • femme-marie Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 10:38
      jesli decydujesz sie na jednorazowki pamietaj dodatkowo o tak zwanym szerokim
      pieluszkowaniu,przy pomocy tetry automatycznie jest wiekszy roztaw nózek co
      działa profilaktycznie przeciwzwyrodnieniu stawów biodrowych, ale można taką
      pieluche załozyć na pampersa i wten sposób zapewnic szerokie pieluchowaniesmile))
      • barbara.g Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 13:47
        Pamietaj rowniez, ze profilaktyczne szerokie pieluszkowanie, jak i wogole 'ten
        proceder' ma wielu przeciwnikow wsrod ortopedow i rehabilitantow....

Ja polecam Huggies.
    • kiniak22 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 13:21
      nie ma czegos takiego jak od jednych pieluch sa odparzenia a od innych nie sa
      tylko proste zasady zawsze zmieniaj pieluche po kupce od razu i nie czekaj az
      sie siuski wyleja z pieluchy zeby ja zmienic ja kupke sprzatam od razu a
      pieluszke z siuskami zmieniam mniej wiecej co 3 godziny a to zalezy tez ile
      dziecko sika i w jakich porach bedziesz miec wlasne to sie dowiesz jak to jest
      ja uzywam od poczatku jednorazowych bo w koncu po cos nam maja sluzyc luksusy i
      tylko nadal szukam tych idealnych ktorych jeszcze nie znalazlam a tetrowe i tak
      ci sie przydadza np do kapania, do wytarcia buzi a jesli sie bedzie dzidzi
      ulewalo to tetra jest niezbedna bo nie bedziesz wycierac buzi papierowym recznikiem
      • mariolka55 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 13:40
        ja uzywałam jednorazowych,na samym poczatku tylko troche tetre bo mały kupkał
        co chwilkewink potem jednorazówki,pampersy a potem odkryłam duzo tansze i nawet
        nie wiem czy nie lepsze huggies (rózowo-niebieskie opakowanie)

tetra tez sie przydaje jak juz dziewczyny pisały do podkładania,wycierania
        itp... przy jednorazówkach ja miałam 20 szt.

Co do nocnikowania,to moze i ciezej oduczyc,bo tez mamie sie nie chcesmile)) bo
        przy jednorazówkach sie nie odczuwa po prostu tego ze dziecko sika w porywink

Co do odparzania,mały sie tylko wtedy odparzył gdy miał tetre,w pampersie nigdy
    • alinkamarcinek Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 13:59
      Mogę się oczywiście mylić, ale chyba nie ma wiele do rzeczy rodzaj pieluszki
      jeśli chodzi o oduczanie siusiania i kupkania w pory! Znam 2 letnią
      dziewczynkę, która już od dawna nie chce słyszeć o pampersie i awanturuje się
      przy jego zakładaniu np. w czasie pordóży, a z kolei mój chrześniak ma już 6
      lat i niestety na noc musi mieć pieluchę. Lekarka powiedziała że to kwestia
      indywidualna psychiki każdego dziecka. Skłaniam się w stronę pieluszek
      jednorazowych. Co do wygody i oszczędności jestem w pełni przekonana, ale
      chodzi mi głównie o zdrowie i komfort Maluszka, bo on niestety nie będzie
      potrafił mi powiedzieć które wolismile
      • malgosiek2 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 14:08
        6 lat i pampers?
        A do szkoły też będzie w pampersie chodził?
        No to już przesada.Chyba,ze ma problemy z nerkami i leczy sie u nefrologa.
        Właśnie ja znam sporo mam używających tetry i jakoś dość szybko sie nauczyły.
        Mój obecnie starszy 7 letni syn przed skończeniem 2 lat nie nosił pampersów a
        zakładałam jemu tetrę.Jakoś przeżył jest zdrowy i jego psychika nie ucierpiała.
        Pzd.Gosia
        • alinkamarcinek Do małgosiek2 22.05.06, 14:21
          W nocy raczej do szkoły się nie chadza! Przeczytaj dobrze!
          • malgosiek2 Re: Do małgosiek2 22.05.06, 14:22
            Faktsmile)))
            No ale stresy też coś robią?
            Pzdr.Gosia
          • alinkamarcinek Do małgosiek2 22.05.06, 14:27
            On biedaczek bardzo się wstydzi i w przedszolu nawet nie zmruży oka. Po prostu
            ma problemy z kontrolowaniem siuśków w nocy!
            • malgosiek2 Re: Do małgosiek2 22.05.06, 14:35
              No dobra.
              A nefrolog sie wypowiedział coś na ten temat?
              To nie jest normalne przecież.Jeśli nie był u specjalisty to pora się wybrać.
              Domyślam się,że wstyd ale koniecznie trzeba coś zaradzić temu.Pozostawienie
              problemu sam się nie rozwiąże.
              Pzdr.Gosia
              • alinkamarcinek Do małgosiek2 22.05.06, 15:20
                Już od 4-go roku chodził do lekarzy i wszystko było ok aż wylądował u
                psychologa, który stwierdził, że wiele dzieci ma taki problem, ale to kwestia
                za którą ospowiada przysadka mózgowa. Coś tam jeszcze się nie rozwinęło. Do
                tego dochodzą różne przeżycia i sytuacje dziecka z dnia. Powiedział, że dzieci
                mogą sikać w nocy nawet do 8 lat! Może być to również sprawa dziedziczna - i ta
                teoria się potwierdziła - jego siostra cioteczna siusiała w nocy do 6,5 roku!
    • karolinkaa3 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 14:34
      przy pierwszym synku uzywalam tetrowych a jednorazowek tylko na spacer i do
      lekarza.i wcale mnie to nie meczylo.synek nigdy nie mial odparzonej pupci,nawet
      jednej czerwonej kropeczki.jak zaczal siedziec to juz go sadzalam na nocnik
      zeby sie przyzwyczajal.jak skonczyl rok to sam zaczynal chodzic po nocnik(choc
      nie zawsze po to zeby do niego nasiusiacsmile)teraz ma 4,5roku i sam chodzi juz od
      dawna do wc.teraz przy drugim dzidziusiu mam zamiar zrobic tak samo.a z
      jednorazowek to polecam Huggies Freedom
      • malgosiek2 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 14:38
        Też teraz używamy Huggisów Freedom i jestem z nich bardzo zadowolona.
        Przy pierwszym synku tezsprawdziły się Huggisy.
        Na początku po promocyjnej cenie kupiłam New borny firmy Pampers i po godzinie
        były tak pełne,że aż je prawie "rozsadzało"
        Pzdr.Gosia
        • invicta1 Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 14:41
          no własnie-ja chyba tez huggiesy bede uzywała
        • gosika78 Słyszałam o innym argumencie za tetrą 22.05.06, 15:29
          Ponoć lepiej na początku tetrę bo łatwiej sprawdzić, ile razy maluch robi siku, a to podobno ważne. Ja nie wiem, mimo to i tak nastawiam się na jednorazówki, tylko na razie małą paczkę Huggisów kupiłam, żeby sprawdzić, czy nie będzie miała uczulenia.Pozd
          • malgosiek2 Re: Słyszałam o innym argumencie za tetrą 22.05.06, 15:33
            Owszem ważne,ale wtedy jak dziecko ma przedłużajacą sie żółtaczkę by sprawdzić
            diurezę czyli ilość wydalanego moczu.
            Pzdr.Gosia
    • mariejo Re: Jakich pieluszek macie zamiar używać? 22.05.06, 22:47
      Zdarzaja sie dzieci uczulone na .. tetre. Niektore pieluchy uczulaja dlatego
      warto przetestowac kilka marek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka