roksanaa22 08.06.06, 15:31 zmywarka to wygoda.zastanawiam sie nad kupnem,ale chcialabym znac za i przeciw.jak jest z efektem i ekonomia?dodam ze codziennie zmywam gore naczyn wysokosci conajmiej palacu kultury!he he!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 15:35 Wody na pewno zużywasz dużo mniej, efekt u mnie b. zadowalający (mam Elekroluxa). A ile czasu człowiek zyskuje )) Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 15:36 aha!jaki koszt dobrej zmywarki sredniej klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 15:54 My kupiliśmy zmywarkę Ariston 45 cm szerokości za ok. 1700 zł. Jest cudownie Jeśli dużo gotujesz i dużo zmywasz to kupcie koniecznie tylko większą o ile macie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 16:37 nie ma przeciw jak masz miejsce to kup taką o szerokości 60 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
rufusowa Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 19:09 zdecydowanie kupuj,a jeśli codziennie zmywasz górę to kup 60 cm. Wodę i czas na pewno zaoszczędzisz. efekt doskonały, ale trzeba troszkę popróbować z ułożeniem naczyń i dobraniem programu Wrzuć w wyszukiwarkę, temet był już przerabiany. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 19:50 Przepraszam, ze podpinam sie pod Twój wątek, ale też rozważam zakup i mam pewną wątpliwość. Nieznoszę grubego, kolorowego szkła typu ikea, duralex,porcelit itp. Wszystko mam z białej porcelany, z drobnymi kolorowymi dodatkami, kieliszki z delikatnego szkła, czy w tym przypadku zmywarka ma sens, czy będę w niej zmywała wyłącznie gary? Czy są programy odpowiednie do delikatnych naczyń, które nie niszczą zastawy? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga a co myślicie o tej???? 08.06.06, 20:53 mm na nią "ochotę" i zaczełam już wstępne negocjacje ze ślubnym. Dodatkowo ma ponoć zdejmowana górę i może być tym samym i pod zabudowę i luzem bosch srs4343e12 Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: a co myślicie o tej???? 08.06.06, 20:59 kurczę link www.hoopla.pl/index.php/cPath/109_115/sort/3a/page/3 srs43e12 Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 21:32 są zmywarki z programem do naczyń delikatnych, poza tym zmywarka to nie pralka, tam naczynia się nie "kotłują". Również polecam zakup tego urzadzenia; oszczędność wody, czasu i rąk . Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 22:14 ja27-09 napisała: > są zmywarki z programem do naczyń delikatnych, poza tym zmywarka to nie pralka, > tam naczynia się nie "kotłują". Tak, ale ponoć duże ciśnienie wody + wysoka temperatura powodują że delikatne naczynia się niszczą. Czy to prawda, czy tak było np. w starszych typach zmywarek? Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 22:23 2 dobre fimy to Bosh i Siemens - ja wybralam Siemensa - ma te same funkcje co Bosh - mala 45 cm bo nie mam duzej kuchni - ale z funkcja prania na 30 stopni bardzo polecam - zaplacilam za nia 1999 zl a bOsh byl drozszy jakies 300 zl - oczywiscie pisze o klasie energetycznej AAA - czyli niskie uzycie wody, niskie zuzycie pradu i czegos tam - w kazdym razie to jest bardzo wazne - to jest najwyzsza klasa energetyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 23:11 Tak, ale ponoć duże ciśnienie wody + wysoka temperatura powodują że delikatne > naczynia się niszczą. największy wpływ ma wysoka temperatura i chemia której używa się w zmywarce i tu niestety nic nie poradzę, delikatna porcelana z wzorkami najprawdopodobniej po jakimś czsie zostanie tych wzorków pozbawiona, środek do zmywania zeżre te wzorki... Odnośnie szkła, owszem może matowieć, zwłaszcza gdy delikatne ale ja mam już zmywarkę 5 lat i jakoś nie widzę zmian na szkle a mam całkiem niezłe... choć oczywiście do kieliszki wina myję jednak ręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_dynia Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 08:26 Wszystko myję w zmywarce. Delikatnej porcelany z wzorkami nie mam więc nie wiem jak się zachowuje, ale kieliszki z cienkiego szkła ok. Najbardziej widac zniszczenia na arcorocu (kubki z niebieskiego szkła) i na nich są mocne zarysowania. Mój jedyny problem to rdza która zostaje na widelcach i musze je dodatkowo szorować ręcznie. Może wiecie co jest przyczyną tej rdzy? Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 12:02 Sądzę że to jakiś metal ze stopu wchodzi w reakcję ze środkiem czyszczącym. Też mam jedną łyżeczkę nie od kompletu co zawsze po wyjęciu ze zmywarki jest pordzewiała. Inne sztućce nie. -Ala Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 08:51 Mąż mi zafundował zmywarkę - prezencik w czasie ostatnich Świąt Bożonarodzeniowych. Nie wyobrażam sobie życia bez tego urządzenia )). Mam Aristona Inox 45cm i na moją 4-osobową rodzinę w zupełności wystarcza. Pakowanie mam opanowane do perfekcji, wszystko ślicznie sie mieści, super myje Przynajmniej raz dziennie całuję w myslach moją zmywareczkę Oszczędnośc wody, a przede wszystkim CZASU! Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 10:04 Koniecznie kupić!!! Za wszelką cenę. Zmywarka zmieniła moje życie; dopóki jej nie mieliśmy, miałam wrażenie, że połowę życia spędzam na zmywaniu. Zmywarka jest Bosch, za 1500 zł. Niczego nie niszczy, wszystko domywa - po prostu cud. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 10:22 ja mam od 5 lat ale odkąd mam dzidzię i mieszkam w nowym domu to jej nie używam - a raczej tylko jak trzeba pozmywać stertę naczyń po gościach - zupełnie nie wiem czemu ... chyba zwariowałam ... ale porcelany z wzorkami to bym nie myła chyba, że są jakieś łagodne środki chemiczne specjalnie do tego no nie wiem ... w każdym razie na naczyniach są oznaczenia i ostatnio nawet na bardzo ładnych zdobionych i porcelanowych serwisach widziałam takie Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 10:18 KUPIC ! ja od 3 lat mam boscha. nei wyobrazam sobie zycia bez zmywarki. to tak, jakbym sie zastanawiala, czy prac recznie czy kupic pralke automatyczna nie wiem, czmeu u nas w kraju uznaje sie zmywarki za luksus tudziez fanaberie (tak szawgierka moja raz powiedziala ))) MAJA Odpowiedz Link Zgłoś
finezze Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 15:38 Moze dlatego, ze sama nie ma. Z zazdrosci Ja mam zmywarke Zanussi juz od kilku lat. Jest w porzadku. Nic sie nie niszczy niemniej jednak nalezy przestrzegac pewnych zasad ... np. nie zmywac rzeczy z aluminium. Rowniez szklanki i kufle z firmowymi nadrukami (np. Zywiec, Lech) po jakims czasie traca te swoje znaki reklamowe. Zmywaja sie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 15:05 ja nie wyobrażam sobie juz życia bez zmywarki, nawet gdyby to miało kosztować drożej niż zmywanie ręczne, to i tak bym z niej nie zrezygnowała. Dobra zastawa, z oznaczeniem, że można myc w zmywarce wytrzymuje codzienne kąpiele bez szwanku. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p no to sie opłaca:) 09.06.06, 16:33 bo sa wtedy zwroty za wode (jak masz licznik). Tylko kup klasy energetycznej A. Odpowiedz Link Zgłoś
niusianiusia Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 23:26 zmywarka to jest to!!!! tylko duża, największy rozmiar z tych domowych. Ja kupiłam zmywarkę po pierwszym rachunku za gaz. Mamy ciepłą wodę z piecyka gazowego. W rok zwóricły mi się koszty zmywarki. Polecam Siemensa w pełni zintegorwanego. Tylko byle czego do niej nie syp. Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 12:57 tak jak napisały poprzedniczki - sa tylko zalety! zużycie wody spadło tak, że aż pan z administracji podejrzliwie nam się przyglądał bosch ma programy i do delikatnych i do garów więc i rosenthala i spalony gar zmyarka umyje Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 13:04 niestety naczynia recznie malowane odpadaja, jest zreszta na nich napisane ze nie wolno myc w zmywarce.Mialam fajny pamiatkowy kubek z Londynu i juz jest caly bialy.Kupujac naczynia czy garnki zwracam uwage na to czy mozne je myc w zmywarce, wiekszosc mozna.Nie mozna np patelni teflonowej. Co do ekonomicznosci.Moja sasiadka majaca identyczne mieszkanie, identyczny uklad rodzinny tj 2+1, a nie posiadajaca zmywarki placi wiecej za wode i prad od nas.Roznice nie sa powalajace ale sa.A prad dlatego,ze mamy piece gazowe ktore musza podgrzac zimna wode do umycia naczyn.Piec ciagnie pradu jak mala elektrownia, a zmywarka bierze tylko zimna wode i sama podgrzewa, jak pralka. Ze o wygodzie nie wpomne no i gary domyte tak ze recznie nie dalabys rady, bo nie myjesz naczyn w wodzie 50-60 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka99 Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 16:40 Jak najbardziej polecam, opłaca się przede wszystkim ze względu na TWOJE zdrowie. Licząc koszty wychodzi o wiele taniej niż zmywanie w zlewie (brrr...), oszczędzasz czas, wodę i energię. My mamy zmywarkę Boscha, jest świetna - pomyśl o zainwestowaniu w nią (a niestety nie jest tania, bo około 2,5 tys.) Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 19:55 A ja polecam zmywarki firmy AEG. Ciche, oszczędne - rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jmtor1 Indesit ILD 40 11.06.06, 19:58 Zamierzam kupić i wstepnie wybrałam Indesita czy któraś z Was ma i korzysta ?? Odpowiedz Link Zgłoś