Dodaj do ulubionych

zmywarka do naczyn

08.06.06, 15:31
zmywarka to wygoda.zastanawiam sie nad kupnem,ale chcialabym znac za i
przeciw.jak jest z efektem i ekonomia?dodam ze codziennie zmywam gore naczyn
wysokosci conajmiej palacu kultury!he he!!!
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 15:35
      Wody na pewno zużywasz dużo mniej, efekt u mnie b. zadowalający (mam
      Elekroluxa). A ile czasu człowiek zyskuje smile))
      • roksanaa22 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 15:36
        aha!jaki koszt dobrej zmywarki sredniej klasy?
        • bri Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 15:54
          My kupiliśmy zmywarkę Ariston 45 cm szerokości za ok. 1700 zł. Jest cudownie smile
          Jeśli dużo gotujesz i dużo zmywasz to kupcie koniecznie tylko większą o ile
          macie miejsce.
    • ajk10 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 16:37
      nie ma przeciw smile
      jak masz miejsce to kup taką o szerokości 60 cm.
    • rufusowa Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 19:09
      zdecydowanie kupuj,a jeśli codziennie zmywasz górę to kup 60 cm. Wodę i czas na
      pewno zaoszczędzisz. efekt doskonały, ale trzeba troszkę popróbować z ułożeniem
      naczyń i dobraniem programu Wrzuć w wyszukiwarkę, temet był już przerabiany.
    • gabrysia_s Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 19:50
      Przepraszam, ze podpinam sie pod Twój wątek, ale też rozważam zakup i mam pewną
      wątpliwość.
      Nieznoszę grubego, kolorowego szkła typu ikea, duralex,porcelit itp. Wszystko
      mam z białej porcelany, z drobnymi kolorowymi dodatkami, kieliszki z delikatnego
      szkła, czy w tym przypadku zmywarka ma sens, czy będę w niej zmywała wyłącznie
      gary? Czy są programy odpowiednie do delikatnych naczyń, które nie niszczą zastawy?
      • aga55jaga a co myślicie o tej???? 08.06.06, 20:53
        mm na nią "ochotę" i zaczełam już wstępne negocjacje ze ślubnym. Dodatkowo ma
        ponoć zdejmowana górę i może być tym samym i pod zabudowę i luzem

bosch srs4343e12
        • aga55jaga Re: a co myślicie o tej???? 08.06.06, 20:59
          kurczę link

www.hoopla.pl/index.php/cPath/109_115/sort/3a/page/3
          srs43e12
      • ja27-09 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 21:32
        są zmywarki z programem do naczyń delikatnych, poza tym zmywarka to nie pralka,
        tam naczynia się nie "kotłują".
        Również polecam zakup tego urzadzenia; oszczędność wody, czasu i rąk smile.
        • gabrysia_s Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 22:14
          ja27-09 napisała:

> są zmywarki z programem do naczyń delikatnych, poza tym zmywarka to nie pralka,
          > tam naczynia się nie "kotłują".

Tak, ale ponoć duże ciśnienie wody + wysoka temperatura powodują że delikatne
          naczynia się niszczą.
          Czy to prawda, czy tak było np. w starszych typach zmywarek?
          • monisia98 Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 22:23
            2 dobre fimy to Bosh i Siemens - ja wybralam Siemensa - ma te same funkcje co
            Bosh - mala 45 cm bo nie mam duzej kuchni - ale z funkcja prania na 30 stopni
            bardzo polecam - zaplacilam za nia 1999 zl a bOsh byl drozszy jakies 300 zl -
            oczywiscie pisze o klasie energetycznej AAA - czyli niskie uzycie wody, niskie
            zuzycie pradu i czegos tam - w kazdym razie to jest bardzo wazne - to jest
            najwyzsza klasa energetyczna.
          • szymanka Re: zmywarka do naczyn 08.06.06, 23:11
            Tak, ale ponoć duże ciśnienie wody + wysoka temperatura powodują że delikatne
            > naczynia się niszczą.

największy wpływ ma wysoka temperatura i chemia której używa się w zmywarce
            i tu niestety nic nie poradzę, delikatna porcelana z wzorkami
            najprawdopodobniej po jakimś czsie zostanie tych wzorków pozbawiona, środek do
            zmywania zeżre te wzorki...
            Odnośnie szkła, owszem może matowieć, zwłaszcza gdy delikatne ale ja mam już
            zmywarkę 5 lat i jakoś nie widzę zmian na szkle a mam całkiem niezłe... choć
            oczywiście do kieliszki wina myję jednak ręcznie smile
    • gruba_dynia Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 08:26
      Wszystko myję w zmywarce. Delikatnej porcelany z wzorkami nie mam więc nie wiem
      jak się zachowuje, ale kieliszki z cienkiego szkła ok. Najbardziej widac
      zniszczenia na arcorocu (kubki z niebieskiego szkła) i na nich są mocne
      zarysowania.
      Mój jedyny problem to rdza która zostaje na widelcach i musze je dodatkowo
      szorować ręcznie. Może wiecie co jest przyczyną tej rdzy?
      • koralik12 Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 12:02
        Sądzę że to jakiś metal ze stopu wchodzi w reakcję ze środkiem czyszczącym. Też
        mam jedną łyżeczkę nie od kompletu co zawsze po wyjęciu ze zmywarki jest
        pordzewiała. Inne sztućce nie.
        -Ala
    • salma75 Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 08:51
      Mąż mi zafundował zmywarkę - prezencik w czasie ostatnich Świąt
      Bożonarodzeniowych. Nie wyobrażam sobie życia bez tego urządzenia smile)). Mam
      Aristona Inox 45cm i na moją 4-osobową rodzinę w zupełności wystarcza. Pakowanie
      mam opanowane do perfekcji, wszystko ślicznie sie mieści, super myje smile
      Przynajmniej raz dziennie całuję w myslach moją zmywareczkę wink
      Oszczędnośc wody, a przede wszystkim CZASU!
    • owianka Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 10:04
      Koniecznie kupić!!! Za wszelką cenę. Zmywarka zmieniła moje życie; dopóki jej
      nie mieliśmy, miałam wrażenie, że połowę życia spędzam na zmywaniu.

Zmywarka jest Bosch, za 1500 zł. Niczego nie niszczy, wszystko domywa - po
      prostu cud.
      • mamaivcia Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 10:22
        ja mam od 5 lat ale odkąd mam dzidzię i mieszkam w nowym domu to jej nie
        używam - a raczej tylko jak trzeba pozmywać stertę naczyń po gościach -
        zupełnie nie wiem czemu ... chyba zwariowałam ...
        ale porcelany z wzorkami to bym nie myła chyba, że są jakieś łagodne środki
        chemiczne specjalnie do tego no nie wiem ...
        w każdym razie na naczyniach są oznaczenia i ostatnio nawet na bardzo ładnych
        zdobionych i porcelanowych serwisach widziałam takie
    • majarzeszow Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 10:18
      KUPIC !
      ja od 3 lat mam boscha.
      nei wyobrazam sobie zycia bez zmywarki. to tak, jakbym sie zastanawiala, czy
      prac recznie czy kupic pralke automatyczna smile

nie wiem, czmeu u nas w kraju uznaje sie zmywarki za luksus tudziez fanaberie
      (tak szawgierka moja raz powiedziala smile)))

MAJA
      • finezze Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 15:38
        Moze dlatego, ze sama nie ma. Z zazdrosci smile
        Ja mam zmywarke Zanussi juz od kilku lat. Jest w porzadku. Nic sie nie niszczy
        niemniej jednak nalezy przestrzegac pewnych zasad ... np. nie zmywac rzeczy z
        aluminium. Rowniez szklanki i kufle z firmowymi nadrukami (np. Zywiec, Lech) po
        jakims czasie traca te swoje znaki reklamowe. Zmywaja sie i tyle smile
    • 76kitka Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 15:05

ja nie wyobrażam sobie juz życia bez zmywarki, nawet gdyby to miało kosztować drożej niż zmywanie ręczne, to i tak bym z niej nie zrezygnowała. Dobra zastawa, z oznaczeniem, że można myc w zmywarce wytrzymuje codzienne kąpiele bez szwanku.
    • kalina_p no to sie opłaca:) 09.06.06, 16:33
      bo sa wtedy zwroty za wode (jak masz licznik). Tylko kup klasy energetycznej A.
    • niusianiusia Re: zmywarka do naczyn 09.06.06, 23:26
      zmywarka to jest to!!!! tylko duża, największy rozmiar z tych domowych. Ja
      kupiłam zmywarkę po pierwszym rachunku za gaz. Mamy ciepłą wodę z piecyka
      gazowego. W rok zwóricły mi się koszty zmywarki. Polecam Siemensa w pełni
      zintegorwanego. Tylko byle czego do niej nie syp.
    • wielorybka Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 12:57
      tak jak napisały poprzedniczki - sa tylko zalety!
      zużycie wody spadło tak, że aż pan z administracji podejrzliwie nam się przyglądałsmile
      bosch ma programy i do delikatnych i do garów więc i rosenthala i spalony gar
      zmyarka umyjesmile
      • mmala6 Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 13:04
        niestety naczynia recznie malowane odpadaja, jest zreszta na nich napisane ze
        nie wolno myc w zmywarce.Mialam fajny pamiatkowy kubek z Londynu i juz jest caly
        bialy.Kupujac naczynia czy garnki zwracam uwage na to czy mozne je myc w
        zmywarce, wiekszosc mozna.Nie mozna np patelni teflonowej.
        Co do ekonomicznosci.Moja sasiadka majaca identyczne mieszkanie, identyczny
        uklad rodzinny tj 2+1, a nie posiadajaca zmywarki placi wiecej za wode i prad od
        nas.Roznice nie sa powalajace ale sa.A prad dlatego,ze mamy piece gazowe ktore
        musza podgrzac zimna wode do umycia naczyn.Piec ciagnie pradu jak mala
        elektrownia, a zmywarka bierze tylko zimna wode i sama podgrzewa, jak pralka.
        Ze o wygodzie nie wpomnewink no i gary domyte tak ze recznie nie dalabys rady, bo
        nie myjesz naczyn w wodzie 50-60 stopni.
    • aniutka99 Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 16:40
      Jak najbardziej polecam, opłaca się przede wszystkim ze względu na TWOJE
      zdrowie. Licząc koszty wychodzi o wiele taniej niż zmywanie w zlewie (brrr...),
      oszczędzasz czas, wodę i energię. My mamy zmywarkę Boscha, jest świetna -
      pomyśl o zainwestowaniu w nią (a niestety nie jest tania, bo około 2,5 tys.)
    • renata28 Re: zmywarka do naczyn 11.06.06, 19:55
      A ja polecam zmywarki firmy AEG. Ciche, oszczędne - rewelacja.
    • jmtor1 Indesit ILD 40 11.06.06, 19:58
      Zamierzam kupić i wstepnie wybrałam Indesita czy któraś z Was ma i korzysta ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka