Dodaj do ulubionych

pomóżcie mi wybrać wózek!

23.06.06, 00:00
pojechaliśmy dziś z mężem wybrac wózek dla małego który pojawi sie pod koniec
sierpnia. to nasze pierwsze dziecko więc kompletnie nie mamy obydwoje pojęcia
na co trzeba zwracać uwagę przy wyborze fury
w jednym sklepie powiedzieli nam że jak sie urodzi na jesień to konieczna
jest gondola i żaden inny bo dziecko będzie marzło na spacerach, w drugim
natomiast zaoferowali model Deltim Voyager Ligero- obudowana spacerówka z
nosidłem na zimę, waga 15kg
jest tez opcja żeby kupić sam głęboki wózek np. Mikado Dino który waży tylko
9kg a później na lato przerzucić sie na jakąs lekką spacerówkę
doradźcie mamy bo ja naprawde zgłupiałam
zależy mi na wózku który nie będzie zbyt cięzki (mieszkam w bloku bez windy)
oraz na wygodzie malucha
Obserwuj wątek
    • edycia274 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 00:03
      Może lepiej tu
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=583
    • iwles Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 00:05
      Mogę Ci powiedziec, jaki ja miałam:
      Deltim focus.
      waga - to 13 kg.
      Wózek z gondolą, potem można zamontować spacerówkę (dołączona do zestawu - w
      jednej cenie).

Byłam naprawdę zadowolona.

www.deltim.com.pl/fokus.htm
      • subotka Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 00:32
        no właśnie troche czytałam i tak sobie myslę że deltim to chyba dobry wózek
        a jak to jest z tym że małemu może być zimno w nosidełku? myślicie że to prawda?
        • pampeliszka Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 09:55
          Ja tez mam deltima focus i drugi raz bym nie kupila. Glownie dlatego, ze ma zbyt
          szeroki rozstaw kół i tam, gdzie WSZYSTKIE wozki wchodzą przez polowe drzwi, ja
          musze otwierac drugą połowę, bo sie nie mieszcze. Zle sie składa i rozkłada,
          kiedy go wkladamy do samochodu. Z drugiej strony, za tą cene to sie nie mozna
          cudow spodziewac. Mnie najbardziej wkurzają te koła.
    • gacusia1 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 00:17
      Witaj!Nasz synek urodzil sie w pazdzierniku.Na poczatku mielismy wozek
      spacerowy z montowanym nosidelkiem-tym,co sluzy za fotelik samochodowy.Nie
      mielismy gondoli.Malemu bylo bardzo dobrze w takiej pollezacej pozycji.Zima
      wozilam go w kombinezonie i przykrywalam kocykiem.Budy zamykalam z obu stron
      (jedna od nosidelka,druga od spacerowki).Teraz kupilismy nowy
      wozek,trojkolowiec Zooper Everyday Jazz 2005.Jest genialny!Ma odpinana czesc
      budy tak,ze zostaje tylko siatka-przewiewnie na lato.Ma tez siatke przeciw
      owadom na caly przod.Prowadzi sie rewelacyjnie,bo ma skretne przednie
      kolo.Oparcie rozklada sie na zupelnie plasko,wiec synek spi sobie
      wygodnie.Zycze pomyslnego ROZWIAZANIA i udanych zakupow!
    • michalina7 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 09:24
      Kup wózek z gondolą, a potem na lato jakąs fajną spacerówkę. Spacerówka i
      głęboki w jednym to nie najlepszy pomysł - bo jak coś jest do wszystkiego to
      jest do niczego. W sklepie powiedziano nam, ze spacerówki i głębokie wózki
      powinny mieć inne zawieszenia. Spacerówki są twardsze, natmiast głębokie powinny
      być bardzo miękkie. Poza tym jezeli z głębokiego zrobisz spacerowkę, to te
      spacerowe zazwyczaj są wyższe niż typowe "tylko spacerówki" i przez to mogąbyć
      trochę mniej stabilne. Najlepsze są duze gondole bo dziecko szybko rosnie.
      Gondola głeboka i duża dobrze osłania od wiatru a Ty bedziesz wozic dziecko w
      tym wozku zimą. Przy kupnie wózka zwróć uwage na koła. Najlepsze są takie z
      pompowanymi duzymi kołami. Na naszych chodnikach i to jeszcze zimą małe skrętne
      kółeczka to porażka. Wozek szczególnie ten głęboki powinien miec przekładaną
      rączkę - nie raz klęłam na brak tego udogodnienia ciągnąc małego za sobą żeby
      słońce nie swieciło mu prosto w pycholka.
      • bujanna Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 09:32
        Do nosidła można dokupić na alegro specjalny śpiworek z otworami na pasy.
        Super sprawa , nic nie spada, i nie trzeba ciągle przykrywać jak w przypadku
        kocyka.
        Koszt około 50- 60 złotych.
        • a.lenard Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 09:42

• a.lenard Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 09:44
        michalina7 napisała:
        Poza tym jezeli z głębokiego zrobisz spacerowkę, to te
        spacerowe zazwyczaj są wyższe niż typowe "tylko spacerówki" i przez to mogąbyć
        trochę mniej stabilne.

to kolejna bzdura! są wózki głęboko - spacerowe , których spacerówki są niskie,
        np. x-lander X3. Gondola jest montowana na adapterach dlatego jest wyżej, a
        spacerówka jest na tyle niska, ze dziecko 15 miesięczne samo do niej wchodzi!
        • michalina7 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 11:58
          Napisałam "zazwyczaj", a nie że wszystkie. Te, wielofunkcyjne, które oglądałam w
          sklepie właśnie takie w większości były.
      • iwles Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 12:12
        > W sklepie powiedziano nam, ze spacerówki i głębokie wózki
        > powinny mieć inne zawieszenia. Spacerówki są twardsze, natmiast głębokie
        > powinny być bardzo miękkie.

One mają inne zawieszenia, ale nie dlatego, ze taki jest wymóg, że tak powinno
        być, tylko tak po prostu jest producentom wygodniej. Trudno jest zakładać
        resory na małe kółeczka wózków - spacerówek. Poza tym - są one po prostu nie
        potrzebne, bo w spacerówkach dzieci już rzadziej śpią, a o spokój dzieci w
        czasie snu na spacerze głównie chodzi, co zapewniają resoryn na naszych
        okropnych chodnikach.
        Tak więc brak zamortyzowanego zawieszenia w spacerówkach to nie jest żadna
        szkodliwość dla dzieci, tylko oszczędność producentów.
    • b.bujak forum o wózkach 23.06.06, 09:42
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22462
      • subotka Re: forum o wózkach 23.06.06, 10:05
        bardzo bardzo wam dziękuję za uwagi i podpowiedzi
        teraz juz wiem więcej i jak znowu pójde do sklepu przynajmniej zadam sprzedawcy
        kilka rozsądnych pytan smile
        pozdrawiam obecne i przyszłe mamy!
    • steffan Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 12:15
      z moich doświadczeń: ja mam takie coś, co jest głębokie a później rozkłada sie
      jak spacerówka - nie przyło mi do głowy, że dziecko może w tym zmarznąć - sa
      przeciez kombinezony, kocyki, śpiworki itp. pomyśl o tym, że jeżeli kupisz
      oddzialną gondolę, to będziesz musiała te wszytskie graty gdzies zmieścić w
      mieszkaniu.
      i sprawa, moim zdaniem bardzo ważna: duże koła!!! - na naszych wysokich
      krawężnikach, śniegowych koleinach i dziurawych ulicach niezastapione.
      mam wózek czterokołowy i bardzo żałuję że nie kupiłam trójkołowca - są dużo
      lżejsze i lepiej sie prowadzi.
      koniecznie!!!! zwracaj uwagę na wagę wózka!!!! zawsze wybieraj jak najlżejszy.
      ja nosiłam wózek na 2 piętro i wiem, co to udręka.
      • kasia1302 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 12:56
        Trzykołowce są lżejsze? Mój trzykołowy Bebecar waży prawie 17kg, ale i tak nie
        zamieniłbym go na żaden inny. Solidny, wygodny. Cena wysoka, ale przynajmniej
        wiem za co.
    • kleo1 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 12:17
      musisz sprawdzić stabilność, czy się nie przewraca, bierz pod uwagę to, ze
      starsze dziecko mogłoby się chciec oprzec o wózek i zajrzec do środka,
      spprawdzasz stabilność naciskając w dół na bok wózka, jeśłi się nie przewraca
      jest ok,
      musi tez być zamortyzowany,ale nie za bardzo, nie może być tak, że włożysz
      dziecko do środka i osiądzie, jeśli chcesz wybrać wózek z 3 kółkami, tylnia oś
      musi być szeroka, też sprawdzasz stabilność, i koła jakies nowe lepsze, tylko
      nie pamietam jakie,nie nadmuchiwane
    • volta2 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 23.06.06, 14:44
      W/g mojej opinii najlepsza jest opcja trzecia, czyli głęboki wózek, a potem
      gdzy dziecko już siedzi spacerówka, lekka, może nawet parasolka. Weź pod uwagę,
      że nie masz windy.
      Ja miałam na pół roku życia dziecka deltima focusa, i cóż z tego że miał tam
      jakieś siedzisko do spacreówki, skoro był bardzo ciężki. O ile jako gondola się
      super sprawdzał o tyle jako spacerówka zupełnie nie. do dziś dnia chłopaki
      jeżdża peg prerego atlantico(najpierw starszy, potem młodszy)

My z uwagi na cięcie kosztów pierwszy wózek kupiliśmy używany - 300 zł, bo miał
      starczyć na krótko, a potem solidną nową spacerówkę.
    • mosimo Re: najważniejsza gondola!!!!! 01.07.06, 22:28
      bez gondoli na jesień i zime ani rusz.wygoda dzidzi ponad wszystko.ja wybrałam
      emmaljungę bo największa gondola (wew.80 cm.)najlepsza na werandowanie na
      jesieni i w zimie.cała zima przed wami.ja na szybkie wyjścia kupiłam jane ze
      spacerówką i fotelikiem (może na zakupy) i na sierpień.
      nie martwcie się ja miałam ten sam problem.pamiętajcie co przed wami (pory roku)
      pozdrowionka
    • lis888 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 02.07.06, 00:00
      Uważam, że powinnas kupić wózek z gondolą tylko, ponieważ nie będzisz go długo
      użytkować, a taki jest tańszy niz wielofunkcyjny. Używa sie takiego wózka tak
      naprawdę tylko przez 5-7 miesięcy, kiedy dziecko spi na spacerze i ważne jest
      dobre zawieszenie (najlepsze na paskach). Jak tylko skończy się zima i głębokie
      sniegi, na pewno malech chętnie sie przesiądzie do spacerówki, takiej, która
      rozkłada się na płasko na czas snu. Z głebokich wózków polecam Inglesinę, ale
      nie jest niestety lekka (tak naprawdę żaden głeboki wózek nie tylko nie jest
      lekki, również z powodu specyficznej budowy jest trudny do noszenia po
      schodach), zato ma super zawieszenie. Nie polecam pompowanych kół, na naszych
      ulicach często łapią gumy, a potem bujaj się z dętką do sklepu do wymiany .
      Lepsze sa duże piankowe. Odaradzam stanowczo gondole na stelażu spacerówki -
      fatalne zawieszenie, malutkie kółka, ciągle trzeba podbijać wózek na każdym
      krawężniku i trząść śpiaącym dzieciaczkiem. Koszmar. Kup głęboki w miare
      niedrogo, pojeźdizsz nim troche, sprzedasz i zainwestujesz w naprawde porządna
      spacerówkę, bo posłuży ci znacznie dłużej - nawet do trzech lat.
    • leman5 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 02.07.06, 01:54
      Polecam mój wątek: Jaki wózek dla noworodka ?
    • leman5 Re: pomóżcie mi wybrać wózek! 02.07.06, 02:06
      Trochę mnie przeraża ta paranoja dotycząca wyboru Rolls Royca wśród wózków
      (chociaż sami jej trochę ulegliśmy). Czy nie lepiej wyybrać jakiś nizły wózek
      za rozsądną cenę, a ewentualną nadwyżkę finansową przeznaczyć na np. fundusz
      edukacyjny dla dziecka ?
      Przejmujemy się pierdołami, a tak naprawdę tracimy zapominamy o rzeczcach
      naprawdę ważnych ? Mam rację czy nie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka