Dodaj do ulubionych

Pływanie noworodka

IP: *.* 13.05.01, 09:38
Poszukuję informacji na temat pływania noworodków. Mamy 5 tygodniową córeczkę, a wiem, że wiek pomiędzy 6-8 tygodniem to ostatni dzwonek do pierwszej kąpieli w basenie dla niemowlaków. Czy ktoś może udzielić nam więcej informacji, może jakaś książka dotycząca tego tematu. Dziękują.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 14.05.01, 15:09
      W Claudii Rodzice nr2(23), luty 2001 jest duży artykuł dotyczący niemowlakow na basenie. Jesli nie macie mozliwości zdobyc tego numeru to wyslijcie do mnie maila, to zeskanuje go i Wam przesle. Sa tam tez adresy dwoch basenow dla dzieci (w Warszawie i Poznaniu). Pozdrawiam. DariaMariusz napisała/ł:> Poszukuję informacji na temat pływania noworodków. Mamy 5 tygodniową córeczkę, a wiem, że wiek pomiędzy 6-8 tygodniem to ostatni dzwonek do pierwszej kąpieli w basenie dla niemowlaków. Czy ktoś może udzielić nam więcej informacji, może jakaś książka dotycząca tego tematu. Dziękują.
    • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 15.05.01, 10:52
      Chyba jeszcze lepszy był w Encyklopedii Mamo to ja, "Kalendarz rozwoju dziecka" czy jakos tak, gdzies na początku roku było w kioskach. Troche ćwiczeń i co w ogóle z tym dzieckiem robic na basenie. Też mogę zeskanować i wysłać
    • Gość: Ankuś Re: Pływanie noworodka IP: *.* 15.05.01, 12:18
      Żaden wiek nie jest ostatnim dzwonkiem, nie wiem czemu tak napisałeś. Moja córka miała już ponad 9 miesięcy jak zaczęłyśmy pływać, bo wcześniej nawet nie wiedziałam o takiej możliwości w Poznaniu. Ale na wcześniejszą godzinę chodzą tam też znacznie młodsze dzieci: 3, 4 miesiące i świetnie sobie radzą, obserwuję je czasem w szatni i w wodzie. Co dokładnie chciałbyś wiedzieć?
    • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 22.05.01, 12:40
      UWAŻAM,ŻE TO DOBRY MOMENT NA TO BY ZACZĄĆ CHODZIĆ Z DZIECKIEM NA BASEN. NASZA OLA MIAŁA OKOŁO 4 MIESIĄCE I UWAŻAM,ŻE POSZLIŚMY ZA PÓŹNO.WAŻNA WSKAZÓWKA - POLEWAĆ GŁÓWKĘ DZIECKA W CZASIE KĄPIELI ILE SIĘ TYLKO DA. NASZA OLEŃKA TERAZ WOGÓLE NIE BOI SIĘ WODY. JEŹDZIMY Z NIĄ NA BASEN DWA RAZY W TYGODNIU.WARTO.
    • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 24.05.01, 08:03
      Czy chodzicie z waszymi dziećmi na jakieś specjalne baseny dla noworodków,z czystszą, cieplejszą wodą, czy można skorzystać ze zwykłego basenu np. w parku wodnym z wodą ozonowaną. Czy konieczny jest instruktor?
      • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 24.05.01, 21:29
        W Warszawie są dwa baseny prowadzące zajęcia dla maluchów. Na Żoliborzu, ul. Potocka. Nowy aquapark, woda nie jest specjalnie podgrzewana dla dzieci ma zaledwie 28-29 stopni (to za mało dla niemowlaka, starsze może wytrzyma). Prowadzone są zajęcia w grupach przez okres 3 miesięcy, przerwa na wakacje i nie wiadomo co dalej. Ja z synkiem chodzę na basen przy ul. Spartańskiej na Mokotowie. W każdą niedziele basen przyjmuje maluchy od 2 miesięcy do 6 lat(przewarzją niemowlaki i małe dzieci), woda na niedziele jest specjalnie podgrzewana 32-34 stopnie. Basen jest stale kontrolowany, woda jest ozonowana. Zaczęliśmy chodzić z synkiem kiedy skończył 2 miesiące (pod koniec września), chodzimy do tej pory (nawet zimą), nigdy jeszcze nie chorował, świetnie się rozwija i uwielbia wodę. Może to dość chaotyczne, ale chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami i odpowiem na pytania.
    • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 24.05.01, 22:15
      Każdy moment na rozpoczęcie chodzenia jest dobry. Mieszkam w Poznaniu, gdzie przy AWF-e jest specjalny basen dla niemowląt i małych dzieci. Najmniejsze jakie są przyjmowane to 3-miesięczne. I właśnie mój synek miał tyle gdy zaczełam z nim chodzić. Obecnie chodzimy do grupy 3-12 miesięcy. Niestety na początku mieliśmy trochę problemów. Bardzo bał się specyficznego hałasu, pogłosu będącego na basenie i głosnego, silnego głosu trenera. Obecnie będąc w wodzie po prostu szaleje.Osobom chcącym chodzić ze swoimi dzoiećmi na basen radziłabym: przyzwyczajać do wody, przez kąpanie w normalnej wannie (dziecko samo w wannie) i w czasie kąpieli polewanie głowy wodą. Basia :hello:
      • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 28.05.01, 21:01
        Chodzimy na Spartańską od 3 miesiąca, nikt tam nie wrzuca dzieci do basenu!Chyba, że jakiś mądry rodzic sam to zrobi(tylko po co?)
    • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 27.05.01, 23:23
      Polecam temat "basen" na forum edziecko.W Warszawie na Spartańskiej podobno wrzucają takie maluchy do wody. My z Jaśkiem chodzimy od 3. miesiąca. To wcale nie jest za późno! Instruktorka radziła poczekać, aż dziecko będzie pewnie trzymać głowę, żeby mogło pływać w kółku czy w rękawkach. Poza tym napisz, skąd jesteś i gdzie tego basenu szukasz.
      • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 29.05.01, 14:50
        Cześć dziewczyny- co prawda mój smok dziś kończy 1,5 roczku, ale na basenie (krytym) jeszcze nie byliśmy, w lecie kąpaliśmy się w zwykłym pod gołym niebem- był zachwycony! Ale skoro jest taki temat to mam pytanie dotyczące pływania malucha- co z pieluszką?? Jakie mają być? No bo chyba zwykłe nie wytrzymają!
        • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 29.05.01, 19:07
          Cześć. Mój mały na początku nosił majtko-pieluchę, czyli majtki z ceratki i z miejscem do włożenia tetry. Obecnie ubieram go w zwykłe bawełniane majteczki. Te nie zbierają wody. Wczesniej, podczas zajęć podnosiłam syna (7 kg) i jego majtki (chyba też 7 kg).Najlepiej zapytaj na basenie. Basia
        • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 30.05.01, 08:07
          Nie lubię się powtarzać, ale dla dobra sprawy zrobię to. Przeczytaj sobie dyskusję pt. basen na forum edziecko - jest tam mnóstwo informacji nt. basenów i pieluch.PozdrawiamJustyna
        • Gość: guest Re: Pływanie noworodka IP: *.* 01.06.01, 22:12
          Na basenach są różne zwyczaje, na Spartańskiej można kupić specjalne pieluchy Huggies Little Swiming. Nie są jeszcze dostępne w Polsce i są dość drogie, sprawdzają się jeżeli sporadycznie chodzi się na basen. Mój synek natomiast używa specjalnych kąpielówek (dwie warstwy materiału, a w środku cerata) są dostępne w sieci sklepów Mothercare. Kosztują w granicach 50 zł, cena zależy od fasonu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka