Dodaj do ulubionych

HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI

IP: *.* 18.06.01, 06:37
Mój synuś dostaje hemofer.Zauważyłam, że ciemnieją mu jedyne dwa ząbki.Co z tym robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI IP: *.* 18.06.01, 08:12
      Witaj Bezato!!! Niestety musze Cie zmartwic!!! Hemofer czyli zelazo ma to do siebie. Zabki beda ciemnialy. Ja kiedy tylko zauwazylam to u mojego synka nic nie mowiac lekarzowi odstawilam ten lek. Wiazalo sie to z dezaprobata moich bliskich bo twierdzili ze szkodze dziecku ale co moje dziecko by pozniej powiedzialo widzac swoje czarne zabki? Zastosowalam leczenie naturalne. Podawaj dziecku duzo natki z pietruszki, zoltka jaj, roslin straczkowych, czerwonego miesa,watroby wolowej i wieprzowej. To jedyne wyjscie. Poziom zelaza wzrosl po miesiacu i pozniej sie stabilizowal. Hemofer poza tym nie jest dobrym lekiem na uzupelnienie zelaza bardzo slabo sie wchlania ja pozniej zastosowalam niemieki lek ale to nie zmienilo zachowanie sie zabkow (dalej czarnialy). Jesli sie nie boisz to sprobuj tylko musisz byc cierpliwa i podawac posilki dodatkowe ktore ulatwia jego wchlanianie( czyli z duza iloscia wit.C .(natka tez ja ma) z dodatkiem cebionu, herbatek z wit C.Lekarze przepisuja leki nie uprzedzajac rodzicow o skutkach ubocznych... widzisz i nic po wszelkich staraniach nie przywrocilo bialosci zabkow Piotrusiowi. Niestety. A lekarz skomentowal tylko... no to woli pani zeby dziecko mialo anemie czy czarne zeb7y bo to nieuchronne po hemoferze. Szkoda tylko ze powiedzial mi o tym po fakcie. Poszulakam innego lekarza, moze Ty tez powinnas sprobowac?? Zycze powodzenia i wytrwalosci!!!
      • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI IP: *.* 18.06.01, 19:19
        Nie martwiłabym się ciemniejącymi zębami. Mojemu dziecku też ciemniały, a potem z powrotem zbielały. Trzeba płukać zęby po podaniu Hemoferu, albo dać coś do popicia.
        • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI IP: *.* 19.06.01, 07:38
          Jagoda a mojemu nie przestaly ciemniec mimo ze mylam je po kazdym podaniu leku. Wydaje mi sie ze trzeba byc uczulonym na takie zjawiska. Ma ciemne do tej pory i mam nadzieje ze to tylko te mleczaki beda ciemniejsze a stale wyjda biale.
      • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI IP: *.* 20.06.01, 08:51
        Fynn, a Twoje dziecko chciało jeść to wszystko co mu dawałaś? Moja córeczka nie lubi za bardzo mięska a pietruszką wręcz pluje. A jeśli mam być szczera to ja osobiście stokrotnie wolę mieć anemię, (która dokucza mi tylko osłabieniem w czasie miesiączki) niż ciemne zęby - zgroza! Przecież dziewczynki już w przedszkolu chcą ładnie wyglądać i wpadają w pierwsze kompleksy. A rówieśnicy są bezlitośni.
      • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI - do Fynn IP: *.* 20.06.01, 11:55
        Fynn robię prawie to samo co Ty i tak samo jak Ty spotkałam się z dezaprobatą moich bliskich. To boli i czasami już sama wątpiłam w moje przekonanie, dlatego Twoje słowa są dla mnie pociechą. Czy mogłabyś mi napisać w jakim wieku jest Twój synek , jak długo przyjmował hemofer i w jakich dawkach . Ile przed rozpoczęciem leczenia wynosił u niego poziom żelaza i na jakim poziomie jest obecnie ? Pisałaś też o leku niemieckim czy to chodzi o ferro 66 ? Jak długo stosowałaś ten lek. Będę wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam Ela
    • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI IP: *.* 21.06.01, 14:23
      Moja mama, pielęgniarka, poradziła mi wczoraj myć zęby cytryną i węglem leczniczym na szczoteczce - podobno schodzi każde przebarwienia. Ale oczywiście nie jest to metoda dobra dla niemowląt, moja córeczka jest już starsza i w dodatku nie boi się cytryny.
    • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI IP: *.* 23.06.01, 13:24
      moja coreczka miala duza anemie; przepisano jej hemofer; jednak w torsce o jej zabki zrezygnowalam z kropelek na rzecz soku z pokrzyw, ktory jest bardzo bogaty w zelazo; po miesiacu kuracji wyniki morfologii zadowolily nawet pania doktor
    • Gość: guest Re: HEMOFER A CIEMNIEJĄCE ZĄBKI IP: *.* 31.07.01, 20:01
      Moja koleżanka ma ten sam problem. Podawała dziecku żelazo i teraz jej córeczka 13 mieś ma prawie wszystkie ząbki czarne.Okazało się że to próchnica. Padło pytanie od dentysty o sposób jego podawania. podawała żelazo metalową łyżeczką. okazało się że absolutnie nie wolno tak robić bo podobno żelazo wchodzi w reakcję z metalem i powoduje w ten sposób próchnicę. Doszło do tego że małej wyrzynają się od razu czarne ząbki. Teraz muszą chodzić na lapisowanie tych ząbków. a żelazo najlepiej podawać na starkowanym jabłku. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka