Dodaj do ulubionych

spis wyprawki dla dziecka

IP: *.* 26.02.03, 10:39
dzien dobry!bardzo prosze kochane Panie podajcie mi jesli mozecie dokladny spis rzeczy i przedmiotow potrzebnych dla dziecka!poczawszy od ilosci spioszkow przez akcesoria kosmetyczne az do ilosci kompletow poscieli.w przyszlym tygodniu chcialabym wyjechac na zakupy raz a dobrze i spis by sie przydal zeby nie jezdzic po kilka razy w to samo mijscedziekujekasia
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia977@gazeta.pl Re: spis wyprawki dla dziecka IP: *.* 26.02.03, 22:15
      Tego jest bardzo dużo, napisz co już masz, a ja postaram Ci się to uzupełnić, jeśli chcesz
      • Gość: ZuziaZwierzchowska Re: spis wyprawki dla dziecka IP: *.* 02.03.03, 22:35
        Witaj! Pozwolicie,że dorzucę kilka moich zupelnie luźnych uwag.Wg mnie nie warto inwestować w kaftaniki-body są o wiele praktyczniejsze-nie robia się fałdki itp.Wystarczy dosłownie kilka. Oilatum emulsja do kąpieli jest super łagodzi i nie uczula.Po kąpieli uzywam jeszcze kremu Oilatum-dziecko ma nawilżoną skórę i nie jest takie tłuste,no i czasem oliwki uczulają. Bepanthen jest świetny oprócz brodawek tez do pupy-nie włazi tak jak Sudokrem w zakamarki ciała(zwłaszcza dziewczynki)Warto kupić sól fizjologiczną w ampułkach-np do oczyszczania noska lub przemycia oczu.Guziki sa niepraktyczne,najlepsze ubranka z rozpinanymi nogawkami-bardzo ułatwiają życie gdy zależy na nierozbudzaniu maluszkasmilePozdrawiam i przyjemnych zakupów!!
    • Gość: Agnieszka71 Re: spis wyprawki dla dziecka IP: *.* 02.03.03, 17:28
      No to jedziemy :-))spioszki - jakies 5 sztuk na poczatek (rozmiary 56 i 62), zawsze mozesz wyslac meza zeby dokupil wiecejbody - tez przynajmniej z 5 szt., dla noworodka koniecznie rozpinane, a nie wkladane przez glowe. koszulki - najlepiej na zatrzaski, a nie wiazane - kilka sztukpajacyk bawelniany - 1-2 szt.Ubranka dla noworodka najlepiej kupowac biale, bo mozna je razem z pieluchami tetrowymi wyprac w wysokiej temp.pieluchy tetrowe - ze 20 szt. co najmniejpieluchy jednorazowe - 2 paczki (male) Newborn (2-5kg), najlepiej roznych firm. Moja Gabrysie Pampersy na poczatku leciutko uczulily.Jesli chodzi o posciele, to tak naprawde na poczatku potrzeba przescieradla z gumka do lozeczka. Ochraniacz jest potrzebny dopiero po 2-3 miesiacach, a koldra i poduszka od 12 mies.warto miec rozek z usztywnieniem - ulatwia to bardzo karmienie na poczatku, kiedy dziecko nie trzyma jeszcze w ogole glowki.Jesli chodzi o kosmetyki i akcesoria - mydelko, po 1. mies - szampon, szczoteczka do wloso, grzebyk, nozyczki tzw. bezpieczne) do paznokci, krem przeciw odparzeniom (male op. Sudocremu powinnas dostac w wyprawce ze szpitala), krem do twarzy (ja uzywam Stelatopia), oliwka (polecam Penaten lub Johnson"s, bo zawieraja plynna parafine).Dla siebie warto miec Bepanthen na pekajace brodawki i wkladki laktacyjne (polecam NUK).AgnieszkaPozdrawiam
    • Gość: Zilka Re: spis wyprawki dla dziecka IP: *.* 02.03.03, 22:04
      Bardzo proszę, nasza lista. Podaję oryginalną, dużymi literami napiszę uwagi z perspektywy 6 miesięcy.Kąpiel:WanienkaPrzewijakMiseczka do wody czystej - NIE MAMY I NIE POTRZEBNA NAM BYŁATermometr do wodyTermometr pokojowyRęczniki z kapturkiem 3 szt.Myjki 2 szt. - NIE UŻYWAMYStojak do wanienki - DOMOWEJ ROBOTY NA WANNĘGąbka do wanienki - NIE MAMYSpanieŁóżkoMateracPościel – 1 kompletPrześcieradła x 3 (bawełna na gumce)KołderkaPrzybornik - NIE MAMYKocykRożek z rzepami - NIBY MAMY ALE UŻYWAMY JAKO KOCYKCeratka pod prześcieradłoŚpiworek - MAMY ALE JESZCZE ANI RAZU NIE UŻYTYPodróż:WózekFotelikKocyk wózekPrzewijanie:KomodaPieluchy tetrowych (2 paczki) Pieluchy flanelowe 3 szt.Pampersy 3-5 kg paczkaChusteczki Pampers - UŻYWAMY JOHNSON&JOHNSONKosmetyki:Oliwka - NIE MAMYKrem natłuszczający - LinomagKrem leczniczy Sudokrem i BepantenKrem do twarzy - NIE MAMY, NA ZIMĘ WAZELINAMydło - NIE UŻYWAMYPłyn do kąpieli - Oilatum - TYLKO TO I SUPER SKÓRA OD 6 MIESIĘCYŚrodki dezynfekujące - gaziki Leko ze spirytusem 70%Sól fizjologicznaPatyczki do uszu i pępkaTabletki do kąpieli/rumianek ?? - NIE MAMYPłatki kosmetyczne do czyszczenia buzi - NIE MAMYGaza jałowaDo pielęgnacji buzi – Aphtin - MAMY NIE UŻYTY BO TO NA PLEŚNIAWKIKarmienie (TO GŁÓWNIE DLATEGO ŻE JA WRACAŁAM DO PRACY I MUSIAŁAM ŚCIĄGAĆ POKARM)Laktator z butelkamiWoreczki do przechowywania pokarmuWkładki laktacyjne – profilowanePodgrzewacz do butelek - NIE MAMYŚliniakiOsłonki na biust do karmienia - MAMY NIE UŻYTECoś do karmienia – łyżeczka? - DOPIERO TERAZ ZACZYNAMY UŻYWAĆDOKUPIŁAM - STERYLIZATORInne:NożyczkiSzczotka do włosówGruszka do nosaMata-kocyk do zabawy na podłodzeNiania elektronicznaLeżaczekKaruzelaBecik do noszenia?Z UBRANKAMI NIE PRZESADZAJ, TO ŻADEN PROBLEM DOKUPIĆ JAK MALUCH JUŻ BĘDZIE A MUSISZ SAMA SIĘ PRZEKONAĆ CO LUBISZ :)Ubranka 56 cm:PajacykiBody z krótkim rękawemBody z długim rękawemCoś ciepłego? Sweterek?Ubranka 62 cm:Kaftanik z długim rękawem wiązany z boku x 6Body zapinane na zatrzaski krótki rękaw x 3Body zapinane na zatrzaski długi rękaw x 3Śpioszki x 4Pajacyki x 4Czapka bawełniana wiązana x 2Czapka bawełniana naciąganaSkarpetki bawełniane x 4Nakładki na łapki x 2Bluza i sweterek x 2Buciki z materiałuKombinezonBluzka z przodu na zatrzaskiT-shirtSZPITALJa:Koszule na zmianęSzlafrok, skarpetki, klapkiPodpaskiBiustonosze do karmieniaPrzybory toaletowe – szare mydłoDwa ręcznikiRęczniki papieroweWoda mineralna!Florka:3 batystowe kaftaniki (cienkie)3 bawełnianie kaftaniki (ciepłe)10 pieluch tetrowych1 paczka pieluch jednorazowych2 bawełniane czapeczki2 pary śpioszków2 pary skarpetek1 para osłonek na rączkiKocyk lub śpiworek/rożekRęcznikMały jasiekDowód i legitymacja ubezpieczeniowaWyniki badańKarta ciążyI to tyle naszych przygotowań, ze mną nawet nie było tak źle, prawie nie mamy rzeczy nie użytych, trochę ubranek, które podostawaliśmy. Miłych zakupów jeśli jeszcze ich nie zrobiłaś :)zilka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka