Dodaj do ulubionych

pralko-suszarka, co wybrać?

IP: *.* 05.03.03, 11:20
Dziewczyny pomóżcie, muszę wymienić starą trzydziestoletnią pralkę Polar na coś nowszego, bo wszystko szare po praniu jest. Myślałam opralko-suszarce, ale...no właśnie, przydałaby się suszraka, bo suszyć w zimie nie bardzo mam gdzie, ale z drugiej strony chciałabym, aby była energooszczędna i wodo oszczędna.Aha i najlepiej pakowana od przodu. Czy możecie coś polecić?Podzielcie się doświadczeniami z używania pralko - suszarek. Czy warto w to inwestować, czy lepiej dać sobie spokój i kupić pralkę?Wronka
Obserwuj wątek
    • Gość: MKatarynka Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 12.03.03, 12:31
      Ja mam pralko suszarkę Indesit i bardzo jestem z niej zadowolona. Nie wiem jak jest u niej z ilością zużywanej wody ale takie rzeczy to możesz sobie sprawdzić w sklepie. Ale ja gdybym teraz miała kupować to tylko pralko-suszarkę. Ja nie wiem co to problem że nie mam nic czystego lub suchego :-) Dla młodego mam kilka (dosłownie) ciuszków na krzyż i zwykle co drugi dzień wrzucam je do pralki na krótki progam prania wieczorem i rano mam suche :-) czy lato czy zima czy deszcz czy mróz...Naprawdę polecam. MKatarynka
    • Gość: @!@ Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 12.03.03, 12:40
      ja mam pralko-suszarke whirlpoola i szczerze mowic juz dawno suszylam w niej ciuszkizre strasznie prad :fou: pralka jest leciwa i zajezdzona i niedlugo bedzie trzeba sie z nia rozstac i nie zdecyduje sie napewno na pralko-suszarke ale na zwykla pralke ale za to bardzo dobra (czyt droga) i energo- oraz wodnooszczednaobawiam sie, ze decydujac sie na pralko-suszarke nie ma mowy bys kupila energooszczedne urzadzeniasuszenie zre straszna ilosc pradu!!!!ale wszystko zalezy od tego jak bardzo ci potrzebne jest suszenie ubran... skoro nie masz gdzie suszyc...
    • Gość: AneczkaG Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 12.03.03, 14:21
      Też mam indesita, nie mogę powiedzieć, zeby żarł jakoś dużo prądu... Płacimy najniższe rachunki za prąd w rodzinie :)Ale ostatnio mój mąż się zaczął burzyć, żeby mu ubrań nie suszyć, bo w suszeniu się "szmacą". Fakt, wysuszone na sznurku są "trwardsze", a w suszarce miękkie i nie takie sztywne. ale np ręczniki czy pościel albo pieluchy obowiązkowo suszę - nie tak na pieprz, ale tak, że są jeszcze lekko wilgotne i wieszam je na godzinke i są suche.No, ale kto co lubi...Aneczka
    • Gość: zalotka Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 12.03.03, 21:35
      Witam ! też mam Indesit , ale suszę bardzo sporadycznie - na dzień dzisiajszy kupiłabym oddzielnie pralkę i szuszarke , albo tylko pralkę . Jednak w tych łączonych p.s. ubrania niestety szybko się mechacą i są trudne do wyprasowania mimo " cudownych " żelazek z funkcją steamera.Wolę wieszać na suszarce a wszystkie koszulei bluzki na wieszakach - mniej roboty z prasowaniem,pozdrawiam ,Iza
    • Gość: Wronka Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 14.03.03, 16:55
      Hmmm, opinie akurat pół na pół. Ale dzięki za wszystkie. To teraz druga część. Gdybym zdecydowała się na pralko - suszarkę to na co zwracać uwagę przy zakupie?jaką markę wybrać?To samo pytanie do samych pralek, czyli na co zwracać uwagę i jaki model, typ, marke wybrać?
      • Gość: nitka_york Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 14.03.03, 19:48
        Ja mam pralko-suszarke i tez indesita :)Szczerze powiedziawszy nie wyobrazam sobie bez niej zycia. Nawet jesli ktos uzywa sporadycznie, to i tak uwazam, ze warto. W naglych przypadkach niezastapiona. Juz wiele razy dziekowalam "opatrznosci", ze cos mnie tknelo z ta suszarka :) Moj Indesit ma juz 6 lat i jeszcze nigdy nic z nim sie nie dzialo. Z czystym sumieniem polecam pralko-suszarke Indesita. A! I chyba bardzo wazna rzecz- one nie sa drogie!
        • Gość: Wronka Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 24.03.03, 15:38
          No dobrze, mąż się nawet zaczął przekonywać do suszarki, gdy ostatnio trzeba było rozwiesić bieliznę pościelową z dwóch prań i kolorowe rzeczy z jednego prania. Cała kuchnia wyglądała jak suszarnia dla całego bloku.Więc pralko- suszarka. I chyba Indesit, bo posiadaczki innych marek się nie odezwały. Teraz pytanie takie. Czy pralko - suszarki dobrze dopierają, tak na super biel, czy przez to, że urządzenie jest dwojakiego przeznaczenia, coś traci na jakości? I jak wygląda kwestia suszenia, to sławetne mechacenie. Bardzo niszczą się ubrania? Trudno je potem rozprasować? Słyszałam, że są metody, że koszule wysuszone w suszarce nie są pomięte ( coś jak wirowanie kurtek puchowych z piłeczkami tenisowymi w bębnie ).
    • Gość: Kasia_M Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 24.03.03, 18:13
      ja mam od lat 4 Boscha własnie pralko-suszarkę i jestem z niej bardzo zadowolonawogóle Bosch ma dobre produkty co widać po właśnie kilkuletnim użytkowaniu - nic się nie psuje, zużycie prądu małe, cicho pracuje mimo jakiegoś tam już przebegu :)wiem ze teraz są juz nowocześniejsze modele w których można np ustawiać dokładną godzinę rozpoczęcia prania i inne bajery - ja tego nei mam ale z mojej jestem naprawdę bardzo zadowolona i z całą pewnością mogę ją polecić
    • Gość: E.T. Re: pralko-suszarka, co wybrać? IP: *.* 25.03.03, 05:33
      Co do marek nie bede sie wypowiadac bo nie mieszkam w Polsce i to nie mialoby sensu. Mam oddzielnie pralke i suszarke do ubran (jedno pranie sie pierze, a drugie w tym czasie suszy :) ). Nie wyobrazam sobie zycia bez obu urzadzen. Jedyne problemy z suszarka to ze czasem trzeba uwazac czy nie wrzuci sie np. do bialego czegos kolorowego co farbuje, lub czegos co wszystko zmechaci. W suszarce "na zimno" w trybie delikatnym bezproblemowo susze nawet rzeczy ktore wg producenta maja schnac "na plasko." A to ze nie sa sztywne po praniu uwazam za zalete (jak latwo wcisnac sie dzinsy!), pranie ladnie pachnie (uzywam specjalnych serwetek do suszenia, ale i bez tego jest zapach) - moja siostra specjalnie dla zapachu targa swoje mokre ubrania zeby jej suszyc :) A reczniki jakie sa miekkie! Faktycznie nie ma problemu z "nie mam w co sie ubrac, bo wszystko brudne". No i duzy plus na zimowe chlodne ranki - ubranie "podgrzane" w suszarce :) Jedyna uwaga to wyziew "puchu" na zewnatrz ktory musi miec suszarka. Jak sadze problem pewnie dotyczy tez pralko-suszarki, chyba ze urzadzenia elektryczne tego nie potrzebuja (moja suszarka jest gazowa).
    • gwronka Re: pralko-suszarka, co wybrać? 17.04.03, 11:52
      no dobrze. znalazłam w sklepie pralko - suszarkę firmy Ariston. W miarę tania,
      ma niezłe opcje typy 1000 obrotów przy wirowaniu, automatyczny dobór wody ( czy
      to oznacza, że jak wrzucę skarpetki, to pobierze tylko litr wody ?) 2 programy
      suszenia, 56 litrów zużywa przy cyklu prania i około 1,05 kW prądu. No i co?
      Może być? Jakie notowania wśród konsumentów ma firma Ariston?
      Można jej ufać? Czy okaże się, że na przykład nie mają serwisu, albo części są
      bardzo kosztowne?
      Help, po raz drugi
      gwronka, dawna Wronka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka