Dodaj do ulubionych

Zmywarka - jaka???

IP: *.* 16.03.03, 17:23
No właśnie temat zmywarki mnie ostatnio męczy.Mamy niedługo zamiar kupić takowe urządzenie ale pojęcia nie mamy na co zwracać uwagę i co jest istotne w takich urządzeniach. No i jakiej firmy.No i jeszcze rozróżnienie na zmywarki wolnostojące lub do zabudowy- też nie jesteśmy zdecydowani.Więc mam prośbę o doradzenie :DDosłownie "ciemna" jestem w tym temacie :lol:Pozdrawiam :hello:Lila_
Obserwuj wątek
    • Gość: MonikaM Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 16.03.03, 17:50
      Hej!Ja mam wbudowana zmywarke firmy AEG Favorit Sensorlogic i jestem z niej baaardzo zadowolona.Moni
      • Gość: nitka_york Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 16.03.03, 19:14
        Ja mam Zanussi obudowana- wydaje mi sie, ze ladniej wyglada i nie rzuca sie w oczy. Decydujac sie na zmywarke musisz przede wszystkim podjac decyzje jak ma byc duza- na ile kompletow zastawy ma sluzyc. To w duzej mierze zalezy jak duza masz rodzine a potem poprzegladac parametry tech.: pobor wody, zuzycie pradu itp. Najlepiej jednak spytac sie w sklepie. ja z czystym sumieniem moge polecic Zanussiego.
    • Gość: aronka Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 16.03.03, 19:48
      My mamy zmywarkę Bosch. Mniejszą, o szerokości 45 cm. Większe mają 60 cm. Może zdecydowalibyśmy się na większą, ale właściwie nie mieliśmy specjalnego wyboru. :( Wprowadziliśmy się do mieszkania z zabudowaną kuchnią, ale poprzedni lokatorzy zabrali zmywarkę. Tak więc musieliśmy nową wpasować w dziurę. :lol: Myśleliśmy nawet o przerabianiu mebli, ale w końcu zrezygnowaliśmy. Jeśli zdecydujecie się na większą, zwróć uwagę na funkcje, czy np. jest możliwość zużycia połowy wody. My takich problemów nie mamy, bo zmywarka zawsze jest zapakowana po brzegi... :sarcastic:Ale w ogóle zmywarkę polecam! :jap: Naprawdę duże udogodnienie, no i znika problem "Kto dziś myje gary?". Nooo, oczywiście teraz jest inny: "Wypakujesz zmywarkę, kochanie?" ;)Życzę dobrego wyboru! :hello:
      • Gość: eKachna Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 16.03.03, 20:36
        Jeśli masz rodzinę i obiady jadacie w domu a nie wstołówkach, czyli po prostu od czasu do czasu coś gotujesz, nie ma sensu kupować mniejszej zmywarki. Ale prawdą jest, że do zmywarki trzeba posiadać większą ilośc naczyń. Czy obudować czy nie jest to tylko kwestia Twojego wystroju kuchni. Używam już trzeciej zmywarki ( choć ta ostatnia jest dopiero moja ) i robiłam rozeznanie wśród fachowców: najlepsze marki i w zasadzie liczące się na rynku, jeśli chodzi o zmywarki, to: AEG, Bosh i Siemens - ta ostatnia najlepsza i najdroższa.Należy zwrócić uwagę na możliwość zmiany ułożenia koszów. Droższe modele mają wskaźnik płynu nabłyszczającego i soli oraz panel sterowania na zewnątrz. Jeśli chodzi o to ostatnie wolałam mieć w środku, choćby ze względu na małe dziecięce paluszki :) .
        • Gość: Michalinka1 Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 17.03.03, 12:18
          Poniewaz mamy niewielka kuchnie, z czysto praktycznych wzgledow zakupilismy niedawno Candy Trio czyli kuchenke gazowa, piekarnik i zmywarke w jednym. Poniewaz kuchenke gazowa mielismy tez do wymiany, wiec akurat nam pasowalo idealnie. Jestesmy z zakupu bardzo zadowoleni i jaka ulga, ze po calym dniu nie trzeba zasuwac do kuchni zmywac! Ma 60 cm szerokosci, piekarnik z roznem, polowa standardowego (w sumie wystarczy, bo jak juz cos pieke to i tak max. jedna blache na raz) i jednopietrowa zmywarke. Wbrew pozorom da sie do niej calkiem sporo zaladowac i jak na nasza 3-osobowa rodzine jest w sam raz - wlaczamy ja raz na dwa dni. Gdybysmy mieli wieksza, to musielibysmy zakupic zdecydowanie wiecej naczyn, a to trzeba tez gdzies w szafach pomiescic. Jest w miare cicha i ekonomiczna. Do malych kuchni naprawde polecam. Michalinka
          • Gość: kena Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 18.03.03, 15:15
            Ile kosztuje takie combi i jaka jest szerokośc całego urządzenia
        • Gość: irenapodolak Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 21.03.03, 21:44
          ja mam siemens-wolnostojaca.Jest super bo nie ma zadnych przyciskow na zewnatrz czyli dzieciak mi nic nie poprzestawia.Panel sterowania jest wewnatrz a na zewnatrz tlko wyswietlacz.Ma duzo programow.specjalny do kieliszkow,inny do zaschnietych garow -z namaczaniem i inne.Posiada tez wszystkie wskazniki soli i nabłyszczacza.Jest tez z klasy AAA,czyli bardzo oszczedna.Potrafi przechowac wode z ostatniego mycia jezeli była czysta(posiada sensor do badania tego)i wykorzystac ja w kolejnym myciu.Jest naprawde super ,jestem bardzo zadowolona,jest tez bardzo cichutka i posiada ustawienia na zegar,np,ustawiam ja ze ma sie właczyc dopiero o 23.00(mamy tani prad w nocy).Serdecznie polecam.Irena(ma duzo bajerow ale nie chce mi sie pisac o wszystkich)
    • Gość: Ziuta Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 17.03.03, 22:28
      Ja Tobie powiem jakiej nie polecam, bo niestety mam - jest to zmywarka do zabudowy Whirlpool ADG 3556 IXM. Jest bardzo głośna. A najlepsze- moim zdaniem - są firmy Miele ale strasznie drogie.
      • Gość: burek Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 18.03.03, 02:12
        Ja mam wolnostojącą Candy Forma CDW 966 S szeroką i jestem baaardzo zadowolona. Włączam ją raz na dwa dni i wrzucam do niej wszystko (łącznie z garami i patelniami).Dobrze jest, gdy zmywarka ma regulowaną wysokość kosza (przydaje się np. do wysokich kieliszków) , wyjmowane wkładki w koszach (możesz włożyć co tylko chcesz nawet coś bardzo nieforemnego), kontrolki zapasu soli i nabłyszczacza (nie musisz pamiętać), przycisk połowy załadunku i przyciski wewnątrz drzwi (paluszki :love: ), przycisk opóźnienia prania (zmywanie idzie nad ranem). Warto zwrócić uwagę na wyciszenie zmywarki (niektóre hałasem jaki robią mogą się równać z traktorem). Moja ma napis acoustic comfort, ale ważne żeby było coś w tym stylu.Niektóre zmywarki mają jeszcze inne bajery typu: pranie bardzo intensywne, bardzo delikatne (szkło), ekologiczne (nagrzewa tylko do 55 stopni) itp., ale szczerze powiem, że często używam tylko tego eco i czasami delikatnego, ale tylko na połówke (kto ma w domu tyle kieliszków).A co do zabudowy czy też nie, ja wybrałam za tę samą cenę lepszą zmywarkę niż gorszą i do tego szafkę. Życzę udanych zakupów. burek
    • Gość: gemma Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 18.03.03, 10:04
      My mamy małego (45 cm szerokości) Siemensa, polecam. Średnie zużycie wody przy temperaturze mycia 50 stopni to 15 litrów (zużycie prądu - 1,09 kWh, o ile Ci to coś mówi ;) ), przy 65 stopniach - 22 litry (1,30 kWh). Dla porówanania dodam, że jak myłam gary (mniej więcej tę samą ilość) ręcznie, to zużywałam około 60 litrów wody :ouch: - specjalnie mierzyliśmy. Mąż był oszczędny - zużywał tylko 45...Zmywarka włączana jest przeciętnie co drugi dzień. Może to i często, ale po pierwsze nie chciałabym, zeby mi się naczynia kisiły tygodniami, zanim całość się załaduje, a po drugie, nawet gdybym chciała, to nie mam tyle kubków, talerzyków i sztućców, żeby przez trzy czy cztery dni korzystać ciągle z nowych. :grin:POzdrawiam i życzę trafnego wyboru :hello:gemma co się garom nie kłania ;)
    • Gość: Doska Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 18.03.03, 12:25
      hej,ja uzywam Bosch"a Silence i nie mam zastrzezen. Jest rzeczywiscie cicha, wszystko domywa, chociaz garnki i tak myje recznie, bo czesciej ich potrzebuje, a zmywarke wlaczam raz na dwa dni.Warto sprawdzic ceny w kilku sklepach, my nasza kupilismy 150 zl taniej niz w wiekszosci sklepow.pozdrawiam i trafnego wyboru zyczeDośka
    • Gość: Lila_ Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 21.03.03, 16:19
      Ogromne dzięki :DRozjaśniło mi się :lol:Dziękuję raz jeszcze :DPozdrawiam :hello:
    • Gość: Iwona2 Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 22.03.03, 20:37
      Ja mam zmywarke Whirpool ADG 6556Ixm i jestem zadowolona. Co do rodzajów to zmywarki sa w dwóch rozmiarach 45 i 60 cm. Do zabudowy czyli takie które same nie moga stac tylko w ciagu kuchennym i trzeba miec do nich front odpowiedniego wymiaru i sa około 30% droższe. Wolnostojące czyli takie któro mozesz postawic w dowolnym miejscu maja własny blat który mozna zdjąc i wtedy postawisz zmywarke w ciagu kuchennym pod wspólnym blatem. Zmywarki mają sporo bajerów ja uwazam ze i tak ich sie nie wykorzystuje wazne zeby była cicha i dobrej firmy bo jesli sie popsuje to nie ma fachowców którzy potrafią naprawić. Nasza ma możliwośc prania w jednym koszu , chyba pięć programów , elektroniczne wskaźniki i jakieś inne bajery których i tak nie używamy. Moja mama ma Boscha takiego naj prostrzego i używa go juz 7 lat i tak samo dorze działa jak nasza. Pozdrawiam i polecam zakup. Duzo mozna sie dowiedzieć ze stron w intern.
    • Gość: Mira Re: Zmywarka - jaka??? IP: *.* 23.03.03, 21:37
      Ja jeszcze na jedną rzecz zwrócę uwagę :) Mianowicie na kosze na naczynia. Ja akurat mam Bosha i kosz gorny i dolny jest taki sam - mozna ustawiac naczynia, szkalnki, filizanki, kieliszki, talerze, miski, półmiski i garnki na górnym i na dolnym poziomie (czasami mam same garnki, miski i przykrywki, więc załaduje nimi całą zmywarkę). Wiele zmywarek ma tak,że na górze jest miejsce tylko na szklani, kieliszki, ewentualnie na malutkie talerzyki, a tylko na dole mozna postawic talerze i jak mamy dużo talerzy, grnków i misek to nie mamy gdzie tego wsadzić, bo na górze można tylko szklanki i kiliszki :) Ufffff nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam, ale generalnie polecam zmywarkę z dwoma identycznymi koszami na górze i na dole. No i teraz, mając juz dziecko wybrałabym zmywarkę z ukrytymi wewnątrz przyciskami, bo mój synek już odkrył jak się wciska przyciski i potrafi mi przestawic program podczas zmywania np. na płukanie :cry: Życzę miłych zakupów i trafnego wyboru Pozdrawiam :hello: Mira mama Olka, szczęśliwa posiadaczka zmywarki. Ps. Moja ciocia, która jest NIemką, ale bardzo fajnie mówi po polsku, zadzwoniła do mnie i powiedziała: "wiesz, kupiłam taka sama zmywaczka do talerz jak ty" :lol: :lol:
      • Gość: aronka Re: Zmywarka - jaka??? - do Miry IP: *.* 23.03.03, 22:03
        My też mamy zmywaczkę do talerz Bosch! :lol: :lol: :lol:Masz super ciocię!!! :grin::hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka