mamachlopca1 28.12.06, 21:22 chcemy sobie z mężem kupić kamere ale nie za bardzo wiemy jak się zabrać nawet za wybór.oczywiście żeby nie była koszmarnie droga i chyba lepiej na płytki DVD.macie jakies sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nunik Re: kamera cyfrowa-jaka? 28.12.06, 23:13 My również palnujemy zakup kamery ponieważ to pierwsza nie chcemy przeznaczyć dużko kasy. Aktualnie rozważamy model Sony Mini DV DCR HC 23, JVC GR 320 E lub Canon MV 890. Nagrywa się na małą kasetę. Wszystkie mają wyjście DV całkiem przyzwoite parametry. Odpowiedz Link Zgłoś
mamachlopca1 Re: kamera cyfrowa-jaka? 28.12.06, 23:25 a co potem robic z ta kaseta?mozna ogladac w TV ale w komp sie nie wsadzi.trzeba jakies programy?zreszta nie wiem jak to technicznie potem przegrac na płytke dlatego mysleliśmy o DVD Odpowiedz Link Zgłoś
asia-24 Re: kamera cyfrowa-jaka? 29.12.06, 14:10 witam ja mam kamere canon dc10 nagrywa na płytki małe dvd potem finalizujesz nadzajesz tytuł i ogladasz na dvd bez zbednych ceregieli szybko i wygodnie bez kabli i przegrywania pół roku tem w zestawie z futerałem i dodatkowym akumulatorem zapłaciłam 2500 teraz duzo tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
nunik Re: kamera cyfrowa-jaka? 29.12.06, 18:17 Asia 24 jaki masz program do zrzucania z kamery na kompa Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: kamera cyfrowa-jaka? 30.12.06, 11:22 My kupowaliśmy kamerę przed Świętami, przewertowałam całe forum Audio-wideo w poszukiwaniu informacji, bo też byłam kompletnie zielona w tym temacie. Ogólnie można powiedzieć tak - najbardziej polecane są kamery na Mini Dv (takie specjalne małe kasetki)- zalety: - bardzo dobra jakość obrazu, - kasetki są tanie (na allegro po 8 zł za sztukę), - można wielokrotnie na nich nagrywać, potem kabelkiem podłączasz kamerę do komputera, zgrywasz film i możesz go wypalić na płycie Kamery DVD - podobno są wygodne, ale sporo słabsza jakość obrazu, zapisanie od razu na płycie powoduje straty w jakości. Brak możliwości obróbki filmu, wycięcia jakiś scen itp. Poza tym płyty są sporo droższe (ponad 20 zł) i po zamknięciu płyty już nic na niej nie nagrasz. Trzeci typ to kamery z twardym dyskiem - najnowsze rozwiązanie, niestety jeszcze drogie. Trzeba by kupować kamere z dyskiem co najmniej 30 GB. No i jak nie masz dostępu do komputera (np. na wakacjach) to po zapełnieniu dysku już nic więcej nie nagrasz. Zaznaczam, że te wszystkie informacje wynotowałam sobie z ww forum i nie odpowiadam za rzetelność osób, które tak tam pisały ) My wybraliśmy kamere Panasonic NV-GS 180, akurat na tamtym forum była bardzo polecana , ma jakiś przetwornik 3CCC, dający bardzo dobrą jakość obrazu. Na razie jesteśmy zadowoleni, mała, poręczna, łatwa w obsłudze. Cena z dodatkowymi akcesoriami niecałe 2000 zł. Ponadto polecają bardzo JVC i ewentualnie Sony. Inne firmy możesz sobie darować. Uff, rozpisałam sie Odpowiedz Link Zgłoś
mamachlopca1 Re: kamera cyfrowa-jaka? 30.12.06, 13:03 a JVC i Sony jakies konkretne polecaja czy po prostu firmę?a gdzie kupowałaś swoja kamere?te dodatkowe akcesoria to co to jest-futeral,kable,cos jeszcze?i jeszcze jedno pytanie odnośnie wlasnie twojej kamery-jak jest z akumulatorkami? gdzies czytalam ze nie wystarcza jeden zestaw nawet na nagranie jednej kasetki i trzeba miec w zapasie drugi w trakcie nagrywania"urwie' i koniec-to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka my kupiliśmy sony z dyskiem 30Gb 30.12.06, 14:14 mieści się na takim dysku ponad 20 godzin filmu, więc to całkiem dużo, zwłaszcza na 10 dni wakacji kasetki czy płyty nie są tanie - kupowanie nośnika tez generuje koszty 21 kasetek godzinnych czy płytek to dodatkowe 200 złotych, policz ile wydasz w ciągu kilku lat, nie wspomnę o gratności nośnika i rozmiar kamery tez ma znaczenie, ja byłam w szoku jaka malutka jest kamera, można do torebki wrzucić a zrzucić z dysku można w trakcie wakacji nie mając laptopa - mając kabelek w dowolnej kafejce internetowej, punkcie wywoływania zdjęć można zarchiwizowac na płytę zawartość dysku Odpowiedz Link Zgłoś