Dodaj do ulubionych

wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!!

28.02.07, 15:49
Własnie jestem na etapie decyzji o kupnie wozka. Przy pierwszym dziecku
miałam klasyczny wózek głeboko spacerowy, który się dobrze sprawdzał. Minęło
kilka lat - pojawiło się wiele nowości.
Bardzo kuszą mnie wózki trojkołowce, szczególnie wydają sie być interesujące
w kontekście spacerówki. Ale wiele z nich ma również możliwosć montowania
gondoli, co wydaje się być bardzo rozsądne patrząc na cenę wózków a
jednocześnie stosunkowo krótki czas używania gondoli.

Mam jednak wiele pytań - głównie obawiam się ze taki wózek może być mało
stabilny, lub nawet wywrotny. Ponieważ nie mam z takimi wózkami doświadczenia
a jednocześnie jestem zablokowana w domu (kłopoty z ciążą) to nie mam
możliwości porównania i sprawdzenia takich wózków w rzeczywistości.

BARDZO proszę o szczerą opinię osoby użytkujące takie wózki od początku i
takie ktore się na to nie zdecydowały lub nawet wycofały.

Bardzo proszę także o rady dotyczące waszych typów - konkretne marki z opisem
wad i zalet. Wiele rzeczy mam po pierwszym dziecku wiec chce kupić sobie
porządny, dobry, nawet trochę droższy wózek.

Będę polegać na waszych opiniach. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

jorutka
Obserwuj wątek
    • bluestarfish Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 16:49
      Jezuuu... jak długo jeszcze będzie pokutował ten bzdurny i nie wiadomo przez
      kogo ukuty stereotyp jakoby trójkołówki miały być "mało stabilne, lub nawet
      wywrotne"?! Co ciekawe, twierdzą tak zawsze ci (a raczej te), którym się te
      wózki jakoby w sklepach wywracały, a jakoś nie słyszy się mam, które tymi
      wózkami swoje dzieci codziennie wożą, żeby kiedykolwiek miały tego typu
      problemy. Czy myślisz, że wózki te byłyby produkowane i sprzedawane, gdyby
      faktycznie tak było? Może wiele lat temu, kiedy trójkołówki dopiero wchodziły
      na rynek i nie były jeszcze dopracowane, pojedyńcze modele mogły mieć jakieś
      problemy ze stabilnością, jednak obecnie (w przypadku solidnych, markowych
      trójkołowców) jest to problem po prostu wydumany.

Ja i moja córka od blisko roku jesteśmy użytkowniczkami Quinny Freestyle 3xl
      Comfort i mogę Ci ten wózek z czystym sumieniem polecić. Pisałam o nim na tym
      forum już tyle razy, że nie będę się powtarzać - skorzystaj z wyszukiwarki.

Dodam jeszcze tylko, że wcześniej miałam Inglesinę Magnum, solidny, włoski
      wózek na 4 dużych pompowanych kołach, i choć w sumie byłam z niego zadowolona,
      na pochyłościach pod względem stabilności czułam się z nim mniej pewnie niż z
      obecnym Freestylem. Stabilność wózka nie tyle wynika z ilości kół co z
      umieszczenia punktu ciężkości, szerokości rozstawu kół, wysokości mocowania
      siedziska, itp.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.
      • ariadna14 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 16:58
        Mam trójkołowca x landera x2, bardzo lekko się go prowadzi i mam nadzieję, że
        jest wygodny dla mojej córeczki. Aktualnie jeździmy już w spacerówce. Wady
        jakie zauważyłam to beznadziejna pompka oraz zły dostęp do koszyka przy
        spacerówce. Wózek jest bardzo stabilny, ponieważ tylne koła są szerzej
        rozstawione niż w wózku czterokołowym.
    • katka74 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 16:52
      Ja użytkuję wózek trójkołowy od 3 lat, od urodzenia córki. Nigdy mnie nie
      zawiódł, nie był wywrotny a duże koła były zawsze na plus. Obecnie spodziewam
      sie drugiego dziecka i wózek zostaje na nastepne lata. Także ja osobiście
      polecam. Mam Quinny.
    • arogos2 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 17:23
      Ja, do dnia wczorajszego byłam użytkowniczką Quinny Speedi SX i jeżeli chodzi o stabilność
      wózka zarówno przy gondoli jak i spacerówce było ok. Zrezygnowałam z tego wózka bo bardzo
      często łapałam gumę, ale to już minus pompowanych kół.
    • hipopotamama Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 17:25
      Nie licz na szczere odpowiedzi bo wiadomo, że każda sroczka swój ogonek
      chwali...
      Moja sąsiadka buja się trójkołówką i strasznie narzeka bo jest dla niej
      niepraktyczny (dośc ciężki, słabo z akcesoriami, a jak są to w cenach
      zaporowych, kiepsko się składa i ma nieciekawy kosz na zakupy). Męczy się na
      podjazdach chodnikowych bo zamiast pchać to musi wózek ciągnąć. A i młoda nie
      wygląda na zachwyconą podróżą w tym wózku (w kontekście spacerówki). Druga
      sąsiadka ma Q Buzza i przednie kółko wymieniała już trzy (!) razy, a i to
      aktualne trzyma się na słowo honoru. Trójkołówki to chwilowa moda dziś jest
      jutro przeminie, a pojutrze wszyscy wrócą do starych, sprawdzonych dwuśladów.
      Powodzenia!
    • mariken maclaren mx3 28.02.07, 17:33
      mam, używam, jestem zachwycona
      jest lekki, fantastycznie zwrotny (pokaż mi czterokołowca, którym zawraca się w
      miejscu bez wysiłku!), ma gondolę i sporą spacerówkę, jest bardzo dokładnie i
      fajnie wykończony, ma duży kosz na zakupy, składa się łatwo i nie zajmuje dużo
      miejsca, na modelu z 2007 można montować fotelik. wpisz do
      wyszukiwarki "maclaren mx3", niedawno był o nim wątek, tam napisałam więcej smile
      jest stabilny - NIGDY nie miałam problemów z wjazdem na krawężnik etc, przez
      śnieg jedzie jak czołg smile. mogę ci podesłać foty gondoli (na spacerówkę
      przesiadam małą za 2 miesiące).

najbardziej mnie bawi jak o czymś wypowiadają się osoby nie mające o tym
      pojęcia ("moja sąsiadka/koleżanka/przyjaciółka/pani w sklepie mówiła, że...")...

joaśka
    • agamama123 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 18:10
      Miałam Bebe Confort Everest i byłam baaardzo zadowolonasmile Gondola super, duża,
      dosc głęboka. Na stelaży spokojnie można zamontować fotelik i to tez wielki plus.
      Generalnie kocham wózki trójkołowe (od 3 dni jestem dumna posiadaczka Q
      Zappsmile)). W bebe Confort widziałam tylko jedna wadę - mój model nie miał
      skrętnego koła.
      Jeśli chodzi o koła pompowane - miała spacerówke Quinny i własnie Everesta i
      NIGDY nie złapałam gumy.

I wrócę jeszcze do jednego - podjazdy. Dla mnie argument, że trójkołowiec trzeba
      wciagać na podjazdach jest akurat nielogiczny. Bo moim osobistym zdaniem o niebo
      lepiej jest wciągnąc taki wózek niz pchac go przed sobą!
      • hipopotamama Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 18:40
        agamama123 napisała:
        > Bo moim osobistym zdaniem o nieb
        > o
        > lepiej jest wciągnąc taki wózek niz pchac go przed sobą!

No...ja tez sobie nie wyobrażam ja wepchnąc trójkołowca wink
        A jeżeli chodzi o logikę to...łatwiej jest wepchnąc coś co jedzie po podłożu
        czterema kółkami niż wciągnąć coś co styka się w dwóch miejscach (ciągniesz na
        dwóch kółkach z trzecim wiszącym w powietrzu co wymaga jeszcze odpowiedniej
        siły nacisku)- podstawówka się kłania.
        • duszka30 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 18:42
          Nie ma już w Quinny Buzz problemu z przednim kółkiem, a tak na marginesie mają
          świetny serwissmile) Ale ja jestem tą sroczką co chwali swój ogonek, bo ja
          sprzedaję wózki Quinny!!!
        • agamama123 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 18:45
          Miałam na mysli każdy wózek... Ja ZAWSZE wózek wciągam - wtedy opieram go na
          tylnych kołach o górę podnosze do góry dzieki czemu moje dziecko nie zwisa, nie
          zsuwa się...
          Tak samo odbywa sie zjazd. Czy to dziwne? I zdecydowanie mniej siły musze uzyc
          aby wózek wciągnac nawet naciskając na rączke w celu uniesienia kół niz
          wpychając go przed sobą. A uwierz - w tej chwili jestem posiadaczka o ile dobrze
          pamietam 14 wózkasmile Wiem jak sie je najlepiej prowadzismile
          • mariken Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 19:03
            dokładnie, ja też nie pcham po podjazdach tylko wciągam. robiłabym tak samo z
            czterokołowcem zresztą. no, ale jak ktoś nie ma porównania to nie wie, że
            trójkołowce są super ;-DD.

pozdr,
            j.
          • maczkama Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 13.03.07, 15:42
            Ja też każdy wózek wciągałam. Miałam czterokołówki, ale w tym wypadku to nie ma znaczenia. KOła są w górze, nie wyobrażam sobie innego sposobu przetransportowania wózka po schodach, zwłaszcza jak w wózku dziecko, zakupy i baniak oligocenki...
            Pzdr.
    • kasia100-23 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 19:50
      My mamy chiccco S3. Ogolnie sprawuje sie ok.
      Zaczne od poczatku.
      Wybralismy go bo gondole mozna uzywac jako fotelik samochodowy do 10 kg.
      Fotelik samochodowy jest ok,syn ma prawie 10 m-cy i wazy 10 kg i wlasnie
      zamowilismy juz nastepny fotelik.
      Gondola jest nieduza,wrecz mala do ok. 6 m-cy. Po 2-3 miesiacach uzytkowania
      zaczela sie lekko ruszac tzn. tam gdzie robi klik klak zrobily sie lekkie luzy.
      Reklamowalismy go, ale niestety to nic nie dalo. Przedstawiciel chicco
      powiedzial nam ze wszystkie sie tal lekko ruszaja,ale nasz sie nie ruszal,na co
      pan odpowiedzial, ze jeden sie rusz inny nie.
      Maz byl w Raszynie,w siedzibie firmy,aby osobiscie go reklamowac,niestety
      rowniez go zbyli.
      Teraz jezdzi spacerowka-rewelacja,duza,wygodna.
      Wozek jest dosc ciezki,ale bardzo stabilny,pomimo ze trojkolowka.
      Po prostej drodze mozna prowadzic go jedna reka.
      Tak jak wyzej wspomnialam gondola jako fotelik jest bardzo przydatna,bo dziecko
      w zwyklym foteliku moze podrozowac tylko 1,5 h dziennie. Dluzej to zbyt duze
      obciazenie dla kregoslupa malenstwa.
      Caly komplet kosztowal niecale 3 tys.
      • mariken ***niestety, nie masz racji! 28.02.07, 20:51
        przepraszam za lekką ucieczkę od tematu, ale...
        pomysł na przewożenie dziecka w gondoli zamiast w foteliku jest po prostu
        fatalny - mimo atestów gondol! nie wiem, czy czytałaś testy - gondole wypadają
        w nich makabrycznie w porównaniu z fotelikami. nie jest prawdą, że dziecko w
        foteliku może przebywać tylko 1,5 godz dziennie - może więcej, trzeba jednak
        robić często przerwy. do mnie przemówił obraz który na którymś forum
        przedstawiła jedna z mam - wyobraź sobie, co się dzieje z główką małego dziecka
        nawet przy zapiętych pasach w gondoli i gondoli przypiętej pasami przy
        zderzeniu czołowym!!
        artykuły:
        fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html
        fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html
        mam nadzieję, że to przemówi do osób, które upierają się, że gondola jest
        równie bezpieczna jak fotelik. nigdy nie przewiozłabym dziecka inaczej jak
        tylko w dobrym foteliku!

joaśka
        • duszka30 Re: ***niestety, nie masz racji! 28.02.07, 20:54
          POPIERAM!!!!!
        • kasia100-23 Re: ***niestety, nie masz racji! 03.03.07, 18:02
          Ja bralam pod uwage gondole ktora mozna przypiac pasami,gdyz czasem sie
          przydaje. Nam przydala sie 3 razy,ale i tak uwazam, ze warto kupic wozek, ktory
          posiada taka funkcje.
          Przyklad:Bylismy u znajomych samochodem,padal deszcz,syn usnal nam w wozku,
          wiec nie budzilismy go,tylko zapielismy gondole i wrocilismy do domu.
          Jechalismy ok. 10 minut.
    • kotka.szrotka Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 28.02.07, 21:48
      Dziecka w gondoli się nie wozi autem, to w ogóle poza dyskusją. Oczywiście
      pisze o gondoli dostosowanej do podróży autem, chyba tylko Bebe Confort ma taki
      model. Może czasem, ale to nie jest rozwiązanie na stałe.
      Zapewniam, że trójkołowce są absolutnie stabilne. Oczywiście jakieś marki a nie
      no name. O niestabilności piszą jedynie osoby, które nigdy takim nie jechały. O
      moim Quinny Speedi mogę powiedzieć, że jest super zwrotny, bezszelestny,
      szeroki, ma fantastyczny kosz do którego ładuję naprawdę niemało (piętrowo),
      jest niski i szeroki i mam nadzieję, że jeszcze pojeździmy a nie będziemy
      wymieniać po roczku. Do gondoli nie miałam zasrzeżeń żadnych - rewelacja,
      spacerówka już gorzej (nieprzekłane siedzisko, nieco leżące oparcie) ale i tak
      kocham ten wózek. No i trójkołowce są śliczne, nowoczesne.
      Aha, na początku kupiłam czterokołowego grzmota. Skrzypiał, ciężki jak cholera,
      nie można było unieść gondoli, jakiś taki wielki klamot. Miał wszystko w
      komplecie, nawet dorzucili fotelik ale zwróciłam go.
    • olka_krakow Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 01.03.07, 11:30
      Ja jestem uzytkownikiem X-landera Xt. Chcialam kupic Jane Slalom Pro, ale jest
      on znacznie drozszy, a ze mialam zbyt duzo wydatkow, bo to bylo 1 dziecko,
      zdecydowalam sie na tanszego X-landera.

Plusy: Prowadzi sie lekko, bardzo zwrotny. Folie od gondoli uzywam rozniez do
      fotelika, a spiworek od spacerowki do gondoli. Gondola latwo sie wypina, dla
      mnie to bylo wazne, bo spiace dziecko zabieralam do mieszkania, a podwozie
      zostawialam w garazu albo na klatce. Spacerowka sie zaklada latwo. Kola bardzo
      latwo sie zdejmuje, na 1 wcisk. Oceplacz na nozki do spacerowki.

Minusy: waga 11 kilo (stelaz 9 kilo i 2 kilo kola), uwazam wiec ze jest ciezki.

Plis/ minus:
      1. W nowej wersji gondoli (jest wieksza) trzeba miec rozne adaptery, jedne do
      gondoli, inne do fotelika. Przy zakupie wozka myslalam, ze to minus, natomiast w
      trakcie uzytkowania nie sprawilo mi to zadnego problemu.

2. Spacerowka nie rozklada sie na plasko. Dla niektorych jest to minus. Dla nas
      akurat nie, poniewaz dziecko ulewalo i tak nigdy nie lezalo na plasko, nawet w
      lozeczku.
    • azzo-iki Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 02.03.07, 12:58
      Ja używam od urodzenia trójkołowego wózka Quinny speedy.
      Mogę powiedzieć że:
      - na pewno to nie jset wywrotny wózek, świetnie się go prowadzi, w ogóle nie
      czuje się jego wagi,
      - wożąc dziecko w gondoli byłam nawet bardziej zadowolona niż obecnie ze
      spacerówki (bo ona ma takie pochylone siedzenie co bardziej przeszkadza mi niż
      dziecku i nie ma parasolki więc czasem słońce mu świeci w oczy, dokupiłam taką
      za 30 zł. ale wytrzymała tylko jeden sezon),
      - wózek wciągam tyłem po schodach, ale ten wózek ma dość szeroki rozstaw kół i
      nie zawsze mieści się w szynach,
      - gumę złapałam dwa razy, a jeżdżę wózkiem coddziennie,
      - użytkuję swój wózek bardzo intensywnie praktycznie coddziennie jeżdżę na
      spacer, poruszam się tramwajami i autobusami,
      - mój wózek jest dość lekki, więc jak np. wracam do domu składam go - bardzo
      fajnie i szybko się składa - i sama wnoszę po schodach, jak miałam gondolę to
      ją wypinałam zanosiłam do mieszkania i wracałam na dół po podwozie,
      Ogólnie jestem bardzo zadowolona z mojego wózka i dziś wybrałabym tak samo.
      • jorutka Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 02.03.07, 21:27
        Bardzo dziekuję wszystkim dziewczynom, które się wypowiedziały. Czuje sie
        przekonana do trójkołowca, szczególnie ze tak bardzo zalezy na nim mojemu
        męzowi. Sledząc wasze wypowiedzi i inne watki na temat tych wózków zastanawiam
        się nad wyborem pomiędzy:
        - Quinny Freestyle 3XL
        - Maclaren MX3
        - X-lander XT
        Czy macie może jakies sugestie? Który ma największą gondolę? A jak wyglada
        sprawa resorowania? Szczególnie maluchy lubią być jednak bujane, czy to jest
        możliwe w trójkołowcach?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
        jorutka
        • altyn Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 03.03.07, 09:47
          odzruciłabym X-landera, koleżanka ma i mówi, że 2 raz tego wózka już by nie
          kupiła.
          My mamy Freestyl'a, jestem b. zadowolona, świetna amortyzacja, gondolka nie
          jest największa - ale nasz troll jeżdzi w niej od listopada do teraz i wygląda
          na to, że jeszcze nam posłuży (ma jeszcze trochę miejsca wink)
          • altyn Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 03.03.07, 09:48
            aha, na stelaż Freestyla można zamontowac gondolę od X-landera - jest ciut
            większa i tańsza wink
            • aniuszkaa Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 03.03.07, 10:04
              My zdecydowaliśmy się, że kupimy maclarena mx3 smile po dokładnym obejrzeniu
              różnych pojazdów nie mamy żadnych wątpliwości.
          • ariadna14 Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 03.03.07, 16:57
            Mówiła "jedna pani drugiej pani". Mam osobiście landera i jestem bardzo
            zadowolona, a z tego co wiem to niewiele różni się stelaż od quinny, jest za to
            ciut tańszy, a jak sama piszesz gondola jest o wiele bardziej interesująca.
    • bamboo Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 03.03.07, 11:41
      używaliśmy Quinny Formula 3XL.

zalety:
      - duze kola i swietna amortyzacja, nie bylo dla niego przeszkod terenowych, ani
      dziurawe chodniki, ani snieg, ani piach, z wozkiem po lesie zbieralam grzyby! smile
      - stabilny, szedl jak czolg,
      - zadnego problemu z podbijaniem itp.,
      - ze wzgledu na to, ze synek mial obnizone napiecie miesniowe, nie spieszylam
      sie z przesadzeniem do spacerowki, wiec w gondoli jezdzil do 10 m-ca zycia,

wady:
      - jedyna jego wada, to waga i gabaryty. ale jezdzilo mi sie nim naprawde bardzo
      dobrze. tyle ze to juz model nie produkowany.
      • jorutka Re: wózek trójkołowy dla noworodka??????!!!! 06.03.07, 16:54
        Bardzo dziękuje za wszystkie opinie. Z całą pewnościa skorzystam z
        zamieszczonych tu uwag i komentarzy. Teraz jednak będe musiała wybrać sie do
        sklepu i na żywo wybrać sposród waszych propozycjismile).
        dziękuje i pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka