marta_znawca 19.02.06, 16:59 Chciała bym się was zapytać czy te gatunki kaczek wymarły: -płaskonos -kaczka labradorska -tracz brazylijski -różanka???? Przeczytałam tak na jednej stronce i troche się wystraszyłam... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blotniak32 Re: Czy wymarły 19.02.06, 17:35 Cześć Nie wiem ,czy te konkretne gatunki wymarły,ale polecam film odcinkowy na "Planette" pt."Rozstania ze zwierzętami".Jest w nim mowa właśnie o gatunkach które wymarły z winy człowieka.Ptaki również są tam omawiane. A gdzie to przeczytałaś? Tomek Odpowiedz Link
marta_znawca Re: Czy wymarły 19.02.06, 20:47 Na tej stronie:www.kurnik.int.pl/viewtopic.php?t=168 pod zdjęciami tych kaczek które wczesniej wypisałam pisze ze sa wymarłe albo że prawie (czy jakoś tak). Odpowiedz Link
niwela.zj Re: Czy wymarły 19.02.06, 21:41 > Na tej stronie:www.kurnik.int.pl/viewtopic.php?t=168 Prawie się zgadza z tym, że wymarłe to: kaczka maskareńska, labradorska i tracz auklandzki, a różanka prawdopodobnie wymarła. Może to oznaczać, ze gdzieś w hodowlach jeszcze żyją. Pozdr. Odpowiedz Link
marta_znawca Re: Czy wymarły 20.02.06, 13:06 uffffff... to mnmie uspokoiłaś. Mam nadzieje że zaczną je wypuszczać. Odpowiedz Link
marta_znawca Re: Czy wymarły 20.02.06, 19:54 Wiecie co, przed chwilą zobaczyłam na mapce w ksiażce Larsa Jonssona że płakonos występuje na dosyć duzym obszarze.A ta książka była wydana w 2003r więc chyba przez 3 lata ich niewybito??? Odpowiedz Link
namq Re: Czy wymarły 21.02.06, 09:13 Na stronie Komisji Faunistycznej (www.biol.uni.wroc.pl/komfaun/pl/03_lista_00_frame.htm - stan na grudzień 2005) płaskonos występuje jako 'L' - lęgowy (gniazdujący regularnie na znacznym obszarze), reszta nie występuje. Na avibase (www.bsc-eoc.org/avibase/avibase.jsp) statusy są takie: - kaczka labradorska - EXTINCT (www.birdlife.org/datazone/search/species_search.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=488&m=0) - tracz brazylijski - CRITICALLY ENDANGERED (www.birdlife.org/datazone/search/species_search.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=499&m=0) - różanka - CRITICALLY ENDANGERED (www.birdlife.org/datazone/search/species_search.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=468&m=0) Odpowiedz Link
namq Re: Czy wymarły 21.02.06, 09:16 Właśnie zauważyłem, że linki bezpośrednie do birdlife.org nie działają - trzeba szukać przez avibase i wtedy kliknąć w status (np. EXTINCT). Odpowiedz Link
kamikazi Re: Czy wymarły 21.02.06, 12:48 Polska populacja płaskonosa ma się całkiem dobrze Szacuje się jego liczebność na 1500-2000 par. A na stronie Kurnika nie jest napisane, że jest to gatunek wymarły! Przczytajcie uważnie: Anas clypeata - płaskonos (zwyczajny) Anas theodori - kaczka maskareńska Gatunek wymarły. Z czego wynika, że wymarła kaczka makareńska a nie płaskonos Pozdrawiam, Kami Odpowiedz Link