Dodaj do ulubionych

Doradźcie kolorystykę:)))

24.05.07, 13:36
Wiem, ze to nie forum wnętrza, ale Was znam lepiej i wiem, ze dobrze
doradziciesmile
Urządzam pokój syna, obleciałam kilka salonów meblowym każdy po trzy razy i w
końcu upatrzyłam sobie tapczanik dla syna. Tylko nie wiem jaki wybrać kolorsmile
Szafa wnękowa i wykładzina mają kolor zgaszonej zieleni, ale nie ciemnej,
meble jasna sosna, tapczanik mam w sumie do wyboru: paski jasny i ciemny
pomarańcz, ciemny pomarańcz spód, cały pomarańczowy , i cały jasnozielony.
Co radzicie? Zielony byłby fajny ale to nie ten odcień co wykładzina i szafa,
zupełnie inny, jasny i bardziej intensywny, pomarańcz w sumie zgaszony, sama
nie wiem...
Czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • czarna_maruda Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 13:41
      Jeżeli wykładzina jednobarwna to dałabym paski, ale wtedy już trzymałabym się
      tego, że reszta (np. zasłony, doniczki) jednobarwna np. w kolorze któregoś z
      pasków na kanapie. A ściany jaki kolor masz?
      • pade Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 13:54
        Koloru ściany nie mamsmile
        Dopiero będzie. Myślałam o bardzo jasnym żółtym, takim bladziuteńkim, bo
        groszkowe ściany to już by było przegięcie, nie?smile))
        Wykładzina jednobarwna, bo wolę poszaleć z dodatkamismile
        • minkapinka Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 16:38
          pade napisała:

> Koloru ściany nie mamsmile
          > Dopiero będzie. Myślałam o bardzo jasnym żółtym, takim bladziuteńkim, bo
          > groszkowe ściany to już by było przegięcie, nie?smile))
          A muszą byc żółte? Jakos nie widze takiego koloru dla chłopca.

> Wykładzina jednobarwna, bo wolę poszaleć z dodatkamismile
          • pade Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 16:46
            A jaki widzisz?
            Odpada niebieski, biały-był taki 6lat, przejadł mi się
            jasna zieleń-za dużo tej zieleni w pokoju
            zastanawiałam się nad jasnym łososiem-wesoły cieplutki, ale sama nie wiem
            a ciemne kolory odpadają, pokój jest oświetlony światłem dziennym tylko do
            południa, dlatego muszę go rozjaśnić i rozweselić
    • abosa Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 13:48
      Zdecydowanie pomarańczowy;
      • iwek33 Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 15:00
        Ha! My to podobne problemy mamy, bo chłopcy chyba w podobnym wiekuwink
        Wybierz tapczanik w kolorze zgaszonej pomarańczy ( nie zielony, bo miałby za
        zielono w pokoju) i ściany też jakieś jasne, ciepłe ( groszkowy jest zimnym
        kolorkiem) Po dołożeniu dodatków pomarańczowo zielonych i innych będzie się
        fajnie komponować.

Też zaczynamu urządzać synkowi pokój w nowym domku i mam pustkę zupełną.
        Małemu zrobiliśmy dżunglowy, a starszy-wielki sportowiec chciałby na sportowo,
        najlepiej granatowe (!) ściany i na nich np: flagi Brazylii ( o zgrozo).Pokój
        ma nie za jasny, ma sosnowy tapczanik, sosnowe biurko i komodę. Planujemy
        dokupienie szafy sosnowej lub zrobienie zabudowanej z przesuwanymi drzwiami ( i
        tu mam dylemat jaka szafa) No i w ogóle w jakiej kolorystyce urządzić pokój. Na
        pewno jasne ściany, też myślę o delikatnych jasno żółtych i dalej nie wiem..
        jaki dywan, dodatki...
    • iwek33 Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 15:05
      I jeszcze pytanko: Pade, w jakim sklepie wybrałaś dywan dla syna? W ogóle gdzie
      są ładne, ciekawe, dobre gatunkowo dywany do pokoju kilkulatka? Chodzi mi nawet
      nie tyle o konkretne sklepy, co firmy produkujące dywany.
      • pade Re: Doradźcie kolorystykę:))) 24.05.07, 16:26
        Nie mamy dywanu tylko wykładzinę shaggy kupioną w komforcie. Pokój na dywan za
        mały i za wąskismile Widziałam na forum wnętrza, ze polecają firmę Haba, ale ceny
        zabójcze.
        • iwek33 Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 24.05.07, 19:47
          Koleżanko droga, napisz mi proszę jak się sprawuje ta wykładzina shaggy, bardzo
          mi się podobają np.dywany shaggy, ale czy są trudne np: do czyszczenia? Czy
          mają takie dłuższe te "włosy"? Jak się je odkurza?
          A jeśli chodzi o kolor żółty na ścianach, to absolutnie pasuje dla chłopaka (
          bo niby dlaczego nie???) W tej chwili moi chłopcy mają mały pokoik, w którym
          dwie ściany są białe, a dwie słonecznie żółte i pokój jest jasny i wesoły,
          ładnie komponują się te ściany z sosnowymi meblami i kolorowymi pojemnikami na
          zabawki, wydaje mi się, że gorzej wyglądałby łososiowy niż delikatny żółty.
          • pade Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 25.05.07, 09:19
            Nie wiem kochanasmile Zamówilismy dopiero tę wykładzinę, będę miała ją w sobotę.
            Czytałam na różnych forach, ze odkurza się bez problemu, zawsze tez można
            wytrzepać i postawić włos.
            Nasza wykładzina nie ma długiego włosa tylko średni, bałam się, ze w tym długim
            zginie np. lego a potem wciągnę je odkurzaczemsmile
            Długi włos będę miała wkrótce w salonie.
            Jak już trochę poużytkuję dam znać jak się sprawujesmile
            • iwek33 Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 26.05.07, 16:13
              No to kupiłam. Zielony dywanik shagy do pokoju synka. Stwierdziłam, ze będzie
              fajnie pasować do "piłkarskich" dodatków biało-czarnych typu lampka, zegar i
              innych. ( będzie się kojarzyć z trawą na boiskusmile))
              Mam nadzieję, ze będzie się dobrze sprawował i będzie łatwy do czyszczenia...
              • pade Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 27.05.07, 17:27
                My też już mamy, jest boska i naprawdę kojarzy się z trawąsmile
                jak tylko na nią spojrzę mam ochotę położyć się na niejsmile))
                • maczkama Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 27.05.07, 18:00
                  Dziewczyny dajcie foty na wnętrza. Plisssss.
                  Kasia
                  • czarna_maruda Pade 27.05.07, 19:26
                    Jak trawa to moim zdaniem tylko paski!
                    Zdradź jeszcze co dałaś na podłogę do Paulinki? no i jakiś "motyw przewodni"
                    wystroju? Latem czeka mnie zmiana wystroju pokoju Jagody w końcu to już nie
                    niemowlak tylko duża panienka...
                    • pade Re: Pade 27.05.07, 21:54
                      Daniel ma trawęsmile a Paulinka jaśniejszą trawkęsmile))
                      Oboje mają zielone shaggy tylko różnią się odcieniami, Paulinka ma
                      bardziej "żarówiastą", idealnie kontrastującą z ostrym różem.
                      Pokój chcę urzadzić tak: zielona podłoga, różowe ściany (bez oklepanego
                      borderusmile) zielone i różówe ramki na ścianach, sosnowe mebelki (już kupiłam, za
                      radą pii_ zwykłe sosnowe łóżeczko z barierką i stolik z krzesełakmi z Ikei, mam
                      pole do popisu jeśli chodzi o pomalowanie czy też ozdobienie tych sprzętów, ale
                      na razie pozostaną w "naturalnym" kolorze). Chciałabym uszyć pokrowiec na
                      materac, i do tego kupić narzutę i ozdobne poduchy, ale z tym mam okropny
                      problem. Wszędzie teraz pełno zielonych dodatków, ale w różu nic nie widziałam.
                      Znalazłam tylko pasujący nam abażur i poduchy, ale znowu zielony a wolałabym
                      różowysad(( Na razie z różówych rzeczy mamy pudełka z Ikei i ...zabawki.
                      Zdjęcia zrobię po urządzeniu pokoiku, na razie mam bałagansmile)))
                      • iwek33 Re: Pade 27.05.07, 22:24
                        Pade, a nie boisz się, ze jak wszystko urządzisz tylko w zielonych i różowych
                        kolorkach ( ściany, podłoga, narzuta, poduchy, dodatki, ramki...) to będzie
                        zbyt "męczące dla oka" zestawienie kolorów? Może warto dodać jakiś inny,
                        neutralny i spokojniejszy kolor np: kremową, gładką narzutę, czyli jakąś
                        większą plamę spokojnego koloru? Albo te ramki na ścianach też kremowe, abażur
                        może też ..( różowy na różowym tle ścian może się zlać) To takie moje sugestie,
                        jeśli mogę wyrazić swoje zdanie.
                        • pade Re: Pade 27.05.07, 22:38
                          Trochę się bojęsmile
                          Ale jedna ściana w pokoju to duże okno a druga to wbudowana szafa(ma być) i
                          fronty będą spokojne,pewnie jasne drewno tak jak meble.
                          Nie lubię pstrokacizny, więc ozdóbek będzie mało.
                          Nie chcę żeby było za zielono albo za różowo, ale nie wiem czy tak się dasmile))
                          • iwek33 Re: Pade 27.05.07, 22:42
                            Znalazłam zielone i różowe wieszaczki na ubranka, zerknij:
                            www.allegro.pl/item199469775_piekne_miekkie_wieszaki_pastelowe_decoupage_nr_1.html
                            www.allegro.pl/item199472413_mieciutkie_wieszaki_pastelowe_nr_2_bawelniane.html
                            • pade Re: Pade 27.05.07, 22:48
                              w ciągu ostatnich paru dni przejrzałam w internecie chyba wszystko co nadaje
                              się do pokoju dzieckasmile))
                              wieszaczki boskie, ale jeśli chodzi o pierdółki to gdy będą potrzebne uśmiechnę
                              się do pii_smile
                              na razie szukam czegoś na łóżko i na sufit, z resztą chyba nie będzie problemusmile
                              • iwek33 Re: Pade 27.05.07, 22:53
                                Powodzenia!
                  • iwek33 Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 27.05.07, 19:34
                    No ja to nie mam jeszcze czego fotografować, bo narazie tylko pomalutku kupuję
                    to i owo, a pokój będziemy urządzać za jakiś miesiąc, jak nam podłogi położą smile
                    Tymczasem rozglądam się za duużym fotelem do pokoju synka, takim, zeby mógł w
                    nim wygodnie siedzieć i czytać książki.
                    Myślałam o Fatty, ale nigdy nie widziałam ich na żywo, nie wiem, czy warto i
                    jaki rozmiar, zeby starczył na dłużej, może coś doradzicie. Czy taki 2XL byłby
                    dobry?
                    www.allegro.pl/item199719693_super_fotel_dla_calej_rodziny_fatty_2xl_pufa_.html
                    (Syn ma 128 wzrostu, niby z opisu byłby dobry, ale może ktoś ma i użytkuje i
                    mógłby potwierdzić, że to dobry wybór?)
                    A co myślicie o takich "dmuchanych" fotelach:
                    www.allegro.pl/item199853799_fotel_dmuchany_pilka_nozna_sofa_gw_fvat.html
                    Czy to w ogóle jest warte kupienia?

• abosa Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 27.05.07, 20:51
                      Odradzam te szerokaśne fatty czy inne ecopuf-y, mogą zabrać zbyt dużo miejsca;
                      Kupiłam córce rozmiar xl (70x110) i uważam, że jest wystarczający, szerszy
                      byłby zbyt "rozlany" na pokój; To jest fajny mebel, generalnie jestem z niego
                      bardzo zadowolona ale cieszę się bardzo, że nie jest większy (a mógł być...,
                      długo się zastanawiałam). To jednak spora, raczej nieforemna, jednokolorowa
                      plama, zbyt duża - źle by się komponowała wśród raczej niewielkich przedmiotów
                      w dziecięcym pokoju. Dobrze wygląda w zestawie z pufką (dodatkowe siedzisko lub
                      podnóżek);
                      • iwek33 Re: dziękuję abosa ! 27.05.07, 21:07
                        Bardzo Ci dziękuję za opinię, a jeśli mogę zapytać, ile cm wzrostu ma Twoja
                        córka i w jakim jest wieku? Mój synek będzie miał dość duży pokój (20 m kw.)
                        więc może ten 2xl nie przytłoczyłby tak bardzo swoim wyglądem, ale jeśli Xl
                        byłby wystarczający to jeszcze lepiej, bo taniej smile Chciałabym jednak, zeby
                        wystarczył na dłużej niż rok, czy dwa. Jeszcze raz dziękuję za odzew!
                        • iwek33 Re: dziękuję abosa ! 27.05.07, 22:37
                          Ten Fatty 2xl to stożek o wymiarach 130 x 85. Jest tylko 15 cm szerszy od
                          Twojego i ciut wyższy, może nie będzie aż tak "rozlany"?
                          • abosa Re: dziękuję abosa ! 28.05.07, 09:08
                            Moja dziewczynka ginie wink w swoim sako, ma 96 cm wzrostu smile
                            Ale ... sako w jej pokoju częściej służy dorosłym niż jej samej, potrzebowałam
                            jakiegoś uniwersalnego fotela ponieważ wszyscy "odwiedzający" wink sadowili się
                            na jej łóżku, teraz mają sako smile Ona sama też oczywiście z niego korzysta, ale
                            raczej służy jej do zabawy niż do odpoczynku.
                            Rozmiar xl przeznaczony jest do wzrostu 165, ja mam 172 i jest mi na nim
                            wygodnie (wieczorami spędzam na nim sporo czasu, zawsze przed spaniem mamy
                            duuużo bajek do "zrobienia" wink), zresztą, z identycznego korzystałam w szkole
                            rodzenia (i wtedy się w sako zakochałam smile);
                            Twój syn ma spory pokój i może rzeczywiście większy sako dobrze się w niego
                            wkomponuje ..., trudno mi doradzać; Może wybierz się do jakiejś szkoły rodzenia
                            i sama oceń?
              • iwek33 Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 29.05.07, 14:36
                Dostałam dzisiaj dywan do domciu-REWELACJA !!! Bardzo się wszystkim podoba,
                kolor świetny, zielony ( jakby ciut żółtego ktoś dolał, taki limonkowy )
                wygląda jak trawka i naprawdę zachęca do leżenia..właśnie wyłożył się na nim
                mój młodszy synek, przytargał kołderkę z łóżka i zasnął. Nie spodziewałam się,
                ze będzie taki superowy, chyba małemu też do pokoju taki kupimy, tylko inny
                kolorsmile
                Dzięki Pade, to pod wpływem Twojej opinii się zdecydowałam smile))
                • pade Re: Doradźcie kolorystykę:)))do Pade 29.05.07, 16:39
                  bardzo się cieszęsmile))
                  jak będę miała chwilę to wkleję fotki z wykładziną Danielasmile
                • pade Iwek33 29.05.07, 17:05
                  wejdź na stronę nexta Homeware: Cildren's Colletions: Boy's Bedroom
                  normalnie mam ochotę obrabować bank, buuuuuuuuuuuusad
                  • iwek33 Re: Pade 29.05.07, 17:30
                    Weszłam...Super pokoiki!!! niestety cenysad(
                    Ale można coś podpatrzeć i pokombinowaćsmile)
                    Ja dzisiaj po rozmowie z synkiem ( i po zobaczeniu dywanu) ustaliłam, że pokój
                    będzie w kolorach: granat, zieleń, żółty. ( chciałam czerwony zamiast żółtego,
                    ale synek jednak zdecydowanie woli żółty)
                    Chyba się zdecydujemy na żółtego Fatty, na łóżku ma granatową narzutę, ten
                    super zielony dywan, do tego poduchy żółto zielone i sosnowe meble. Kupiłam mu
                    wielki plakat z piłkarzami, oprawimy go w antyramę, piłkarze są w zielono-
                    żółtych strojach, mamy już kinkiet piłkę nożną, wieszak piłkę i zegar. Chyba
                    też będzie fajnie.
                    • pade Re: Pade 29.05.07, 17:44
                      na pewnosmile))
                      plakaty w antyramie też u nas będą
                      poluję na abażur z ikei-piłkę...
                      a gdzie kupiłaś granatową narzutę?
                      • iwek33 Re: Pade 29.05.07, 19:23
                        Lampy-piłki są na allegro
                        www.allegro.pl/item200117413__pilka_nozna_superowy_klosz_lampa_zobacz_.html
                        A jeśli nie chcesz kupować na allegro, to ja niedługo będę się wybierać do
                        ikei, mogę Ci kupić.
                        Ja raczej nie kupię tej piłki, bo pokój mojego synka będzie spory i zależy mi
                        na kilku żarówkach, zeby miał jasno, a te kule to tak średnio oświetlają,
                        raczej nadają się do mniejszych pokoi.
                        Na tapczaniku mamy taki koc akrylowy, który pełni rolę narzuty i fajnie się
                        sprawdza, jest ładnie wykończony dokładnie coś takiego, tylko granatowy:
                        www.allegro.pl/item199766095_musnij_dotknij_glaszcz_nowosc_]_syc_niebo.html
                        Zależało mi gładkim nakryciu,a nie na wzorzystej narzucie i ten koc się
                        sprawdził. W naszej sypialni mamy taką typową bawełnianą narzutę i jednak po
                        kilku praniach kolory wyblakły, sprały się, a koc nie.
                        • iwek33 Re: Pade 29.05.07, 19:56
                          A właściwie dokładnie ten gatunek koca:
                          www.allegro.pl/item199072898_pluszak_r_o_z_o_w_y_160_210cm_nowy_.html
                          te z poprzedniego linka są nieco cieńsze i brzegi mają tylko podszyte, a te
                          grubsze mają taką lamówkę.
                          • iwek33 Re:Dla fanów piłki nożnej i ich mam 29.05.07, 21:10
                            Dzisiaj na allegro odkryłam oferty z fajną pościelą( różne wymiary),
                            prześcieradełkami i tkaniną na metry w motyw piłki nożnej( np. na zasłonki),
                            zielony co prawda, ale wygląda dość porządnie:
                            www.allegro.pl/item198479336_tkanina_satyna_bawelna_szerokosc_160_cm.html
                            www.allegro.pl/item198478386_przescieradlo_pilki_bawelna_160_x_200_cm.html
                            www.allegro.pl/item200294994_posciel_nowosc_pilki_bawelna_220_x_200_cm.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka