eviluk 17.08.07, 21:49 Jakie koszty wysyłki podajecie przy ubrankach? Czy jedną/dwie rzeczy można wysłać listem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga_olen Re: do mam sprzedających na allegro 17.08.07, 23:36 wszystko zależy od wagi przesyłki do 500 g list jest tańszy ( priorytet 5,20 zł.), od 500 g do 1 kg opłata za list polecony i paczkę priorytetową jest taka sama, czyli 8 zł. my zazwyczaj wysyłamy wszystko paczkami - są ubezpieczone i w przypadku zaginięcia przesyłki można złożyć reklamację wysłaliśmy ponad 4.000 paczek, dotychczas składaliśmy reklamację może dwa, trzy razy wszystkie paczki w końcu doszły, te reklamowane były tylko opóźnione pełny cennik dla listów i paczek masz na stronie poczty www.poczta-polska.pl/ radzę wysyłać wyłącznie paczką lub listem poleconym - wtedy masz dowód nadania, niektórzy kupujący na allegro niestety próbują oszukiwać, że przesyłka nie doszła jeżeli nie masz dowodu nadania, nie możesz tego sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: do mam sprzedających na allegro 18.08.07, 02:26 Koszt wysyłki (w zależności od wagi przesyłki + 2,20 za polecony), oraz koszt opakowania (najczęściej koperta bąbelkowa - cena od mniej więcej 80 gr do 1,60 zł.) Jeśli pakuję w kartonik, papier i obklejam taśmą zazwyczaj nie wliczam tego w koszt. Jeśli przesyłka zaginie, po reklamacji możesz odzyskać za paczkę (koszt wysyłki mnożony przez 10), max. 80 zł. za przesyłkę listową max. 2,20 mnożone przez 10 czyli 110zł. Ciuszków to raczej nie dotyczy, ale gdyby wartość przesyłki była większa niż 100zł, warto ubezpieczyć (1zł dopłaty za każde 50 zł wartości przedmiotu). Można też wysyłać InPostem, jeśli ma placówki w Twoim mieście i mieście kupującego. Wtedy wychodzi taniej. Sztucznie zawyżone koszty przesyłki zniechęcają mnie do zakupu, więc sprzedając staram się minimalizować koszty wysyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewadorotaola Re: do mam sprzedających na allegro 18.08.07, 09:31 Jedna rzecz ubranko wysylam litem poleconym i wtedy wpisuje koszty 5,50 zl za priorytet, jezeli ktos chce jako paczka lub jest kilka ubranek to wtedy 6,50 zl ekonom. lub zl priorytet Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Re: do mam sprzedających na allegro 18.08.07, 10:17 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Tak chyba zrobię - jedno ubranko - list, a więcej paczką. Też nie chcę zawyżać kosztów, ale i nie chcę później dostać negatywów, jeśli list zaginie. Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: do mam sprzedających na allegro 18.08.07, 12:47 Wszystkie listy wysyłaj poleconym, wtedy będziesz mieć dowód nadania i na jego podstawie możesz złożyć reklamację na poczcie, sprawdzić co dzieje się z paczką , czy adresat odebrał, wysłać skan potwierdzenia wysyłki kupującemu itp. Kiedy kupuję używane ubranko za np. 6 zł, to wtedy złotówka, czy dwie różnicy w kosztach wysyłki ma znaczenie. Najtańsza paczka to koszt 6,50, wysyłając listem zwykle jest taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: do mam sprzedających na allegro 18.08.07, 13:52 TYLKO i wyłącznie poleconym, lub paczka . MUSISZ miec dowód nadania, poczta działa, jak działa. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś