Dodaj do ulubionych

wózek dla noworodka - jaki ?

18.07.03, 10:19
Zostały mi już 2 tygodnie do terminu rozwiązania więc zaczęłam rozglądać sie
za wózkiem dla dzidzi i tu zaczął się problem. Oferta jest bardzo duża a ja
nie wiem jaki wybrać. Chciałabym aby malutkiej było wygodnie ( och te nasze
ulice i krawężniki) a jednocześnie mieszkanie małe (gdzie go trzymać ? ) i po
schodach trzeba wnieść,a po macierzyńskim powrót do pracy i wożenie maleństwa
do babci (musi zmieścić się w seicento). No i oczywiście te ceny, więc tu
już chyba zdecyduje się na wózek używany. Dziewczyny poradźcie.
Grażyna
Obserwuj wątek
    • kasiapro1 Re: wózek dla noworodka - jaki ? 18.07.03, 10:51
      a czy czasem nie za pozno zaczlelas?
      z zasady czeka sie na wozek-mowie o dobrych markach- ok. 2 tyg.A jeszcze zanim
      sie wybierze,a wybor jest spory to minie nastepne 2
      • reszka2 Re: wózek dla noworodka - jaki ? 18.07.03, 11:22
        Dzięki kasiu za konstruktywna poradę, mama zaczynająca ten wątek na pewno na
        taki właśnie post czekała z niecierpliwością.
        Grażyno, ważne żeby wózek był: dobrze resorowany, miał gondolke (lub wkład z
        usztywnionym dnem), skoro mieszkasz wysoko to żeby gondolka rozmontowywała się
        ze stelaża, są takie (gondolki) które można używac zamiast fotelika w
        samochodzie, wtedy stelaż jedzie w bagażniku. Jeżeli planujesz drugie dziecko,
        to raczej nowy wózek, nie używany, bo może się posypać, no chyba że masz
        mozliwośc dokładnego obejrzenia w komisie i kupienia np. wózka po 2-3
        miesiącach używania.
        Kumpela kupiła Inglesinę Max, plus torba ze sztywnym dnem, i choc niezbyt
        dobrze spełnia ona warunek resorowania, to jej synek przejeździł w nim lato i
        jesień, a potem juz siedział.
        Ja mam Bebe Confort, z głęboką gondolką, ciężki.
        Co do polskich w ózków nie orientuję sie.
    • tiga1 Re: wózek dla noworodka - jaki ? 18.07.03, 12:06
      ja mam termin za miesiąc i po długich poszukiwaniach zdecydowałam się na
      Inglesinę Magnum. Czy to był dobry wybór - zobaczymy na jesieni ale nim go
      kupiłam przeczytałam naprawdę dużo opinii na tym forum o wózkach. Generalnie
      dziewczyny go chwaliły. Ma razem gondolę i spacerówkę, myślę, że na tą porę
      roku to wystarczy a później przynajmniej nie będzie problemu z przechowywaniem
      gondoli. Myślę, że będę nim jeździc do wiosny a potem kupię coś lżejszego
      dlatego zdecydowałam się na używany ale w bardzo dobrym stanie - jeżdżony był
      tylko 4 miesiące i naprawdę wygląda jak nowy a zapłaciłam połowe tego co w
      sklepie. Pozdrawiam
    • donatta Re: wózek dla noworodka - jaki ? 18.07.03, 12:09
      Problem jest dość obszerny, ale spróbuję smile Ja też wkrótce urodzę i po
      wielkich deliberacjach zdecydowałam się na używaną Inglesinę Magnum. Stan
      idealny, kupiona nie w komisie, ale z ogłoszenia tu, na forum "Sprzedam".
      Wózek jest piękny, ma zdejmowaną gondolę, duże pompowane koła (odczepiane),
      świetną amortyzację. Też mam seicento i z doświadczenia wiem, że do jego
      bagażnika wchodzi mało który wózek (mam już dwoje dzieci). Dobrym rozwiązaniem
      jest bagażnik na dach. Wtedy wejdzie i wózek i w przyszłości np. łóżeczko
      turystyczne. Innym rozwiązaniem jest kupno wózka, na który można montować
      fotelik samochodowy. Wtedy gondolę zostawiasz w domu, bierzesz tylko stelaż i
      nakładasz na niego fotelik. Tę opcję mają tylko droższe wózki zachodnie,
      Inglesina Magnum też - w tym przypadku nowy fotelik kosztuje ok. 400 zł.
      Kolejne rozwiązanie to kupno lekkiego wózka (zachodni) - który i mało waży i
      po złożeniu zajmuje mało miejsca, a więc zmieści sie do bagażnika. Nie
      potrafię Ci jednak doradzić w tej materii, bo ja takie wózki odrzuciłam w
      przedbiegach. Są z reguły wąskie dla dziecka, mają małe kółka (okropnie sie je
      prowadzi) i niewygodne rączki. Coś za coś...
      Nie polecam wózków polskich producentów, bo są przede wszystkim bardzo ciężkie
      (ok. 17 kg) i duże. Do bagażnika seicento nie wejdą a one nie mają opcji
      nakładania fotelika na stelaż. Ewentualnie możesz przyjrzeć się wózkowi
      Implast Roy Sport - jest dość lekki (ok. 12 kg), ale na moje oko do bagażnika
      seicento nie wejdzie. Ja uważam, że w Twoim przypadku idealnym rozwiązaniem
      byłaby Inglesina Magnum albo podobny wózek z możliwością montowania fotelika.
      Kupno wózka używanego to dobry pomysł. Lepszy używany wózek dobrej klasy, niż
      kupiony za tę samą cenę nowiutki wózek, który będzie sprawiał problemy. Wiem,
      co mówię, bo do tej pory kupowałam zawsze nowe.
      Życzę udanych zakupów
      Donata
    • kari7 Re: wózek dla noworodka - jaki ? 19.07.03, 12:21
      My po chodzieniu po miesiacu po sklepach zdecydowalismy sie na wózek firmy
      Deltim - Focus, z gondola i oddzielnie spacerówka tzn. trzyczesciowy. Jestm z
      niego bardzo zadowlona, ,mały przjeżdził w nim 1,5 roku a potem przesiadł się
      sie na "parasolkę".Godnola jest szeroka i wygodna co sprawdza sie jak maluch
      jest duży, pa podnoszoną "główkę" woeć jak dziecko jest strasze i nie ciałąm
      zeby lezało pałsko zupełnei to leeko mu podnosiłam. Jest lekki bo aluminiowy
      stelaż, który się szybko składa.Koła mozesz wybrać, moga być pompowane alebo
      normalbne, ja miałm norpalne ale tez sie sprwdziały a naprawdę wóżek był
      intensywnei uzuwanu - codziennie ok. 4 godzin spaceru i w zasadzie pouszałm sie
      tylko wózkiem.Spacerówk ktrą mozesz potem załozyć zamiast godnoli ma pasy i
      jest wygodna.SDo tego pakowny kosz i okrycie na gondole a potem an
      spacerókę.Dwa minusy: nie przekładan rączka ( ale mozan bez tego żyć) i nie
      obszyty folia pał przy spaceróce - a to ważne bo potem nie mogłam zmyć śladów z
      chrupek kukurydzianych.Ja osobiście jestem zwolenniczka tradycyjnych wózków tj.
      godnoli ale mój mały urodził sie na jesiń wiec miał w tym cipelutko.A i jeszcze
      gondolę mozan wyjmować i nosić jak nosidełko.Jest usztywniona i moze słuźyć do
      przewozenia w samochodzie - pod dokupieniu spaecjlanych pasów.
      Odradzam wózki palsikowe - przynajmniej wiekszość dzewczyn narzekała ze twarde
      i sie strasznie tłuką na naszych chodnikach ( wózki typu Greco).
      Inglesiny są super ale dla mnie byłu trochę za drogie - chociaz różnića miedzu
      Deltimem a Inglesiną była ok 200 zł.
      Pozdrawiam i życze miłęgo wyboru.Ja wóżek kupiłą 2 tyg po porodzie bio
      czekamłam na kolor!A mały "wietrzył" sie na balkonie!
      • sylwiahf ja mam implast roy sport 19.07.03, 16:43
        zalety: lekki -12kg
        jak sie zlozy to jest maly - podwozie sie sklada na
        plasko zupelnie
        dobrze amortyzowany (kola pompowane i na paskach)
        tani - polski choc z polskich to prawie najdrozszy
        zobacz na www.implast.com.pl
        albo www.implast.pl
        nie pamietam
        • donatta Re: ja mam implast roy sport 19.07.03, 17:28
          Jeszcze jedna uwaga: gdybyś oglądała Implast Roy zwróć uwagę na rozwiązanie
          regulacji oparcia w spacerówce. Jest bardzo kontrowersyjne, bo opiera się na
          zamkach błyskawicznych. Ponieważ sama zastanawiałam sie nad kupnem tego modelu
          wózka, zasięgałam opinii użytkowniczek. Spotkałam się zarówno z entuzjastyczną
          pochwałą, jak i powtarzającą się krytyką - że zamki zacinają się na mrozie, i
          że dzieci same odpinają je w trakcie jazdy. Zauważ też, że oparcie nie
          rozkłada się na płasko. Ale poza tym wszystko ok.
          Donata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka