Dodaj do ulubionych

utknęłam

15.02.12, 10:43
Rozszczerzamy dietę od dobrego miesiąca, młody ma 5 mcy i jesteśmy na etapie jabłka na drugie śniadanie i zupki z marchewki i ziemniaka na obiad. Dziś w ramach nowości po jabłku dałam kilka łyżeczek soku z brzoskwini. Czy w takim razie, ponieważ nowego warzywa przez parę dni najbliższych nie mogę wprowadzić, cały czas dawać mu tą samą zupkę? Zagęściła mu kupy, dziś rano był nawet mały bobek (ale bez płaczu i większego wysiłku, daję mu też wodę do picia, marnie to idzie, ale coś tam wypije), więc zastanawiam się czy to aby na pewno dobre dla niego.
A jeśli będę chciała dodać nowe warzywo po prostu je przemycić w zupce, czy podać "samo" przed lub po zupce, czy to nie ma znaczenia?
Obserwuj wątek
    • siu-lka Re: utknęłam 15.02.12, 13:46
      Ja bym podawała dalej zupę, ewentualnie zmieniłabym proporcje dając mniej marchewki, bo to ona czasem zapiera. A może wogóle sam ziemniak? Mój syn uwielbia ziemniaki z oliwą z oliwek, ale nie wiem czy wprowadziłas już oliwe lub masło. A jako kolejne warzywo może coś rozluźniajacego, np burak. Nie ma znaczenia czy nową rzecz podasz w zupie czy osobno.
      • cattish Re: utknęłam 15.02.12, 18:06
        dzięki za odp. dziś właśnie dałam trochę mniej marchewki, zobaczymy co to będzie. a sam ziemniak nie będzie miał działania zapierającego? oliwę z oliwek dodaję do zupki od kilku dni, więc może rzeczywiście spróbuję z ziemniakiem
    • agnieszka.lelen Re: utknęłam 16.02.12, 19:20
      Tak, podaje mu Pani to samo przez kilka dni (jabłko, brzoskwinia, marchew, ziemniak). Następne warzywo może Pani dołożyć do zupki; w związku ze zmianą konsystencji stolca lepiej wybrać warzywo ,które rozluźnia stolce np.: brokuł, cukinia, burak, szpinak.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka