Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące nadania paczki

11.12.08, 15:11
Kupiłam na Allegro zapas padów do ekspresu. 10 sztuk. Jedno takie
opakowanie waży 290 gram. Czyli jesli dobrze dodaję smile, to cała
paczka powinna sie mieścic w przedziale 2-5 kg. A co za tym idzie
paczka wysyłana piorytetem za pośrednictwem Poczty Polskiej nie
powinna byc droższa niż 13 - 15 zł. Babka, u której zamawiałam za
wysłanie 1 opakowania bierze 15 zł za priorytet. Wychodzi drożej niz
u innych (srednio 10 zł - paczka priorytetowa i 15 - kurier), ale
skusił mnie duży wybór, praktycznie wszystkie rodzaje kaw. Dzisiaj
otrzymałam od babki wiadomośc, ze za paczkę mam zapłacić 30 zł, bo
ona wysyła "na specjalnych warunkach". To chyba lekka przesada, zeby
tak sobie liczyć. A może to normalna cena?
Obserwuj wątek
    • deleine Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 15:32
      zapytaj co to za "warunki" - może ubezpieczenie? jak jej widzimisię to możesz
      zgłosić na allegro i ewentualnie zrezygnować
      • aga_ta_78 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 17:49
        Babka w niezbyt mily sposób kazała mi poszukac sobie w cenniku Poczy
        Polskiej co owo wyrażenie znaczy (większe wymiary paczki). I ile sie
        za cos takiego płaci. Płaci sie 23 zł, a ona dolicza jeszcze koszt
        papieru, sznurka i taśmy ponieważ regulamin na to pozwala. Takze nic
        sie raczej nie da zrobic. Szkoda i ciekawe, ze niektórzy potrafia
        wyslac taka sama paczkę za ponad polowe kasy mniejsza.
        • mika_007 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 18:56
          są 2 wymiary paczek
          GABARYT A to paczki o wymiarach:
          MINIMUM - wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x
          140 mm,
          MAKSIMUM - żaden z wymiarów nie może przekroczyć: długość 600 mm,
          szerokość 500 mm, wysokość 300 mm.

GABARYT B to paczki o wymiarach:
          MINIMUM - jeśli choć jeden z wymiarów przekracza długość 600 mm,
          szerokość 500 mm, wysokość 300 mm,
          MAKSIMUM - suma długości i największego obwodu mierzonego w innym
          kierunku niż długość - 3000 mm, przy czym największy wymiar nie może
          przekroczyć 1500 mm.

i zgodnie z cennikiem PP nawet jeśli to większa paczka to jej
          priorytetowe wysłanie (przedział 2-5kg) wyniesie ... 17zł
          ekonomiczny gabaryt A do 5kg to 11,50zł
          • deleine Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 20:15
            jakiegoś lepszego sznurka widać używa wink
            • mamaemmy Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 20:34
              no jeszcze dolicz koszty opakowania i podatek który ta osoba odprowadza za to.

Ja jednak zawsze prosze o wysłanie mi czegos listem poleconym,priorytetowym-bo
              "po co mamy dawac zarobic Poczcie Polskiej"I przewaznie tak mi wysyłaja.
              • aga_ta_78 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 22:11
                Tez tak samo myślę, ale ta pani uwaza ze nie mozna dobrze
                zabezpieczyc zawartosci paczki za mniejsza cene. Ona to robi z myslą
                o kliencie itd. Napisala mi ze ewentualnie mogę sobie sama
                zorganizowac transport na ten towar.
                • jasiek-2007 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 22:22
                  a co ona miała napisane w aukcji odnosnie wysyłki bo jeżeli nic takiego nie
                  pisała o warunkach szczególnych to powinna wysłac tak jak niżej masz napisane

jeżeli bierzesz udzial w licytacji to akceptujesz warunki tak zazwyczaj jest

chore 30 zł ??
                  • aga_ta_78 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 23:19
                    > chore 30 zł ??

jak dla mnie nie. Ale nie lubie przepłacać i jesli u innych mam to
                    samo kurierem za 15, to sie wsciekam. Fakt sama zawaliłam, ale nic
                    nie bylo o tych "szczegolnych warunkach". I dlatego uważam to za
                    niezbyt sympatyczne posuniecie.
                    • mruu1 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 11.12.08, 23:40
                      Na warunkach szczególnych - raczej nie chodzi o wymiary paczki
                      (maksymalny wymiar gab. A to juz duża paka), tylko o tzw. opcję:
                      traktować ostrożnie.
                      Jeśli koszty wysyłki większej ilości przedmiotów w jednej paczce nie
                      są jasno określone w aukcji, należy pytać przed zalicytowaniem.
                      Agato, możesz mi wysłać na pocztę gazetową nick tej sprzedającej?

• aga_ta_78 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 12.12.08, 00:27
                        Wiem, zawalilam, ale pierwszy raz zdarzyła mi sie sytuacja, że
                        paczkę z kapsułaki kawy przesyłają mi na "warunkach szczególnych".
                        Nie wiedzialam do tej pory co to znaczy, bo sprzedająca odesłala
                        mnie do regulaminu PP. Błednie wywnioskowałam, że chodzi o wymiary
                        paczki...
                      • aga_ta_78 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 12.12.08, 00:31
                        Bardzo cie przepraszam mruu1, ale nie wiem jak ci wysłac wiadomośc.

• duszka30 Re: Pytanie dotyczące nadania paczki 12.12.08, 08:26
                          Melduje sie uprzejmie to ja sprzedaję te kawy i to ja poinformowałam
                          Założycielkę tego wątku o cenie przesyłki, tak kawy pakowane sa w
                          miękkich pudełkach i przy ilości 10 sztuk i przy każdej innej
                          wysyłam je na warunkach szczególnych czyli paczką ubezpieczoną.
                          Takiej opcji w wyszczególnieniach Allegro dotyczących wysyłki nie
                          ma, dlatego informuje klienta o tym oddzielnym mailem. Szkoda, że
                          Agata nie napisała Wam, że umożliwiłam jej rezygnacje z tej
                          transakcji, bo nie zależy mi na niezadowolonych klientach, po
                          uiszczeniu mi prowizji za sprzedaż, którą zapłaciłam sprzedając jej
                          kawy. Nie napisała też, że nie poleciłam jej poszukania transportu,
                          tylko wpłaty mi na konto wartości kaw a kurierowi przy odbiorze
                          kosztów przesyłki.
                          Trochę to wszystko przykre...
                          I rzeczywiście pamiętajmy aby o szczegóły pytac przed
                          zalicytowaniem, unikniemy wtedy jałowych dyskusji, także na tym
                          forumsmile
                          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka