Dodaj do ulubionych

Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jaki ?

06.01.09, 01:16
Pilnie potrzebuje fotelika do 36 kg, który będzie wyglądał i odchylał się do
tyłu jak te foteliki z grupy do 18 kg.
Córka ma prawie 7 lat, do tej pory jeździła w Rammatti, zmieniłam na Cybexa i
całkowita porażka sad.
Młoda nie może w nim spać, jest jej po prostu niewygodnie. Bolą ją plecy, nie
może się w nim wygodnie ułożyć, a prze długą trasą dostaje wręcz histerii.
Więc jeździ w starym Rammatti , bo on odchyla sie porządnie do tyłu i młoda
wygodnie śpi.
Jeździmy często i w długie podróże więc komfort jazdy córki jest dla mnie
ważny. Może znacie takie foteliki, bo ja w ciemno, tylko po zdjęciu na Allegro
boję się już kupić.
Pozdrawiam . Lizbetka
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 09:15
      wiesz co, nie ma takiego fotelika,
      z gr do 36 nie ma fotelika do spania, bo jest to po prostu niebezpieczne. Podobno dziecko pod czas wypadku może sie wysunąć dołem, pod pasami, gdy kąt pomiędzy nogami a tłowiem będzie mały.

Moja córka jezdzi w rodi, tez spi, bo w dłuższe trasy wyjezdzamy na noce, i nie narzeka tak bardzo. Synowi kupilismy concorda lift i na razie baaardzo mi sie podoba,
    • magia Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 10:00
      Pozostaje Ci przesadzic dziecko na fotel pasazera i odchylic go do
      pozycji do spania, albo zmienic auto na takie, ktore ma odchylana
      kanape z tylu lub pojedyncze fotele z tylu.
      • aniaop Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 10:18
        Tez mamy maxi cosi rodi. Corka w tym samym wieku spi bez problemu,
        chociaz mi czasem ciezko patrzec, jak zwisa jej glowawink
        • coronella ania 06.01.09, 15:10

gdy wiem, ze córka bedzie spała, wkładam pomiedzy oparcie fotelika a oparcie siedzenia poduszkę, zeby wysunąc troche fotelik. Wtedy głowa jej nie spada.
      • monia19722 Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 11:47
        magia napisała:

> Pozostaje Ci przesadzic dziecko na fotel pasazera i odchylic go do
        > pozycji do spania, albo zmienic auto na takie, ktore ma odchylana
        > kanape z tylu lub pojedyncze fotele z tylu.
        >
        w fotelu pasażera mozna wozić dziecko od 12 roku życia
        • lizbetka Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 12:43
          Szkoda, ale poszukam jeszcze .
          Problem leży głównie w tym że mała jest mała smile i może dlatego tak niewygodnie
          jest jej w "dorosłych" fotelikach. Córka waży 14kg i ma 108 cm i wciąż
          najwygodniej jej w foteliku do 18 kg, tylko głowa trochę wystaje dlatego muszę
          kupić wyższy.
          Dzięki
          • slonko1335 Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 13:16
            Lizbetka jak trochę jej ta głowa wystaje to może nie musisz jeszcze zmieniać. W
            takim foteliku głowa może wystawać do linii oczu poza górną krawędź, jak wystaje
            więcej to niestety trzeba zmienić. A może Kiddy 9-36 by się nadał, jest super
            bezpieczny i ma pozycję do spania ale na razie na żywo nie widziałam tylko
            przymierzam się do zakupu:
            www.allegro.pl/item518177962_nowosc_fotelik_kiddy_comfort_pro_9_36kg.html
            • aneskw Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 14:31
              Ja mam Kiddy. Na razie córka ma 11,5 kg. Ale odchylanie do spania jest
              teoretycznie (tzn. wg instrukcji) tylko do 18 kg, tzn, do czasu, kiedy używa się
              osłony tułowia. Później używa się już pasów samochodowych bez osłony.
          • lizbetka Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 13:44
            Znalazłam smile. Ten fotelik jest na zasadzie Ramattiego, tzn, daje się rozłożyć,
            jeździ po takiej szynie. A jest wysoki, ma własne pasy i do 36 kg . Może któraś
            z Was ma taki ?
            www.allegro.pl/item522881977_mega_okazja_fotelik_concord_trimax_bonbon_9_36_kg.html
            • alkara Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 14:26
              ja przymierzałam się to tego concorda ale sprzedawca w sklepie
              wyjaśnił mi że jak dziecko wyrasta już z niego to po odkręceniu
              pleców powinno dokręcić się inne bo przecież 5 latek nie będzie
              jeździł na samym poddupniku, no a gdzie te plecy kupić nie wiadomo,
              więc lepiej podjedź gdzieś obejrzyj go na żywo i podpytaj jak to
              naprawdę jest.
              w końcu kupiliśmy maxi cosi do 15kg.
            • coronella Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 15:09
              dowiedz się dokładnie do jakiej wagi sa pasy, bo opisy aukcji sa zawsze bardzo zachęcające, a w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.
              Moim zdaniem pasy w foteliku sa do 18 kg, a potem odkręcasz plecy i masz juz sama podstawkę, czyli zupełnie nic ci nie da kupno tego fotelika.
              Mój syn jest młodszy, ale wazy i mierzy dokładnie tyle samo, i baaaardzo wygodnie spi mu sie w concordzie ale lift evo.

• lizbetka Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 15:48
                Obejrzałam tego concorda, którego polecasz, jest tam napisane że na dłuższe
                trasy można go rozłożyć do spania-jak to wygląda, sporo się rozkłada ?
                Waga 18 kg , to jest coś czego moja córka nie osiągnie jeszcze sporo czasu smile,
                ale wystarczy jak pojeździ w nowym foteliku choc rok, półtora.Byle tak nie
                jęczała na długich trasach, bo nasze podróże trwają i 8 h-zwłaszcza ze jeździmy
                do szpitala i Aśka musi docierać tam i wracać w komfortowych dla niej warunkach.
                • coronella Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 16:49

ja to rozumiem, tylko nic ci nie da kupno tego concorda, jesli masz ramatti, to dokładnie te same foteliki,
                  mój ma z tyłu taką jakby klapke, którą sie otwiera i blokuje tym samym fotelik, żeby się nie cofał. Bo te foteliki do 36 kg teoretycznie mozna rozłozyc, wysunąć siedzisko, ale gdy siedzi w nim dziecko przypiete pasami, to siedzisko sie cofa podczas jazdy, i wraca do pozycji siedzącej. W concordzie to cofanie jest zablokowane własnie tą klapką. Czy duzo? trudno powiedziec, dla mnie wystarczy, Ty spodziewasz się pozycji do spania, więc pewnie uznasz, że kładzie sie maleńko.
                  Mój syn tez do 18 kg chyba nigdy nie dojdzie, w tej chwili wazy prawie 13, ale rosnie. I ze swojego priori wyrosł na długość, dlatego zmieniłam mu na concorda. Ale na dłuższą jazdę zabieramy nadal priori, czyli taki z pasami, do 18 kg.
                  Jeszcze jedna moja obserwacja- mniejsze dzieci lepiej śpia w fotelikach do 36 kg, im dziecko starsze 9a raczej wyzsze), tym bardziej zaczyna opadac głowa.
                  Jesli ci córka jeszcze z ramjatti nie wyrosła, to moze wstrzymaj sie z kupnem nowego? Może za rok przestanie juz spac w samochodzie?
                  A wożenie na przednim siedzeniu to tez jakas mysl, moja córka czesto z przodu jezdzi, z powodu choroby lokomocyjnej. Niby przepisy nie pozwalają, niby... ja nie spotkałam się z jakimis nieprzyjemnościami. Mówię, że nie moze jezdzic, i z przodu jest jej duzo lepiej.
                  • mira31 Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 16:57
                    przepisy nie pozwalają przewozić z przodu dziecka TYŁEM do kierunku
                    jazdy jak samochód jest wyposażony w poduszkę powietrzną po stronie
                    pasazera - wtedy należy ją bezwzględnie wyłączyć. Do 12 lat i 150 cm
                    wzrostu należy dziecko przewozić w fotelikach dostosowanych do wagi
                    i wzrostu. NIE ma nic w przepisach, że nie wolno przewozić dziecka z
                    przodu, w foteliku przodem do kierunku jazdy - inna rzecz, że jest
                    to podobno statysycznie najniebezpieczniejsze miejsce w samochodzie.
                    • mira31 Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 17:02
                      córka 7,5 roku 132 cm waga 30 kg jeździ w rodi xp (mocowanie i
                      uchylanie do spanie na specjalnej bazie) i głowa jej nigdy nie
                      opadała, śpi nadal wygodnie (co prawda już bardzo rzadko jej się
                      zdarza). Nowy model to rodi xr. Inna sprawa to dopasowanie
                      konkretnego modelu fotelika do siedzenia w samochodzie - nasz rodi
                      xp np. w xarze picasso był bardzo niestabilny i pionowy. w np.
                      astrze i lagunie jest ok.
                  • magia Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 07.01.09, 11:00
                    Nie prowonywalabym Ramatti co Trimaxa.
                    To zupelnie co innego, nie ta jakosc przede wszystkim.
                    Poza tym Concord ma inne proporcje i wg mnie wystarcza na duzo
                    dluzej niz ramatti.
                    Moja siostrzenica 5-latka jezdzi Trimaxem juz 4 lata, ale fakt, ze
                    ona dosc drobna jest - 114cm i 17kg, co nie zmienia faktu, ze w
                    letnim ubraniu na wysokosc wciaz sie w nim miesci i wciaz uzywa
                    pasow fotelikowych.
                    Ale znowoz Concord nie za duzo sie odchyla, ale na pewno porzadniej
                    niz kazdy fotelik 15-36kg.

nie dyskutowac bede o jakosci Concorda, bo dla mnie to tylko ciut
                    lepiej niz Ramatti, a ramatti to dla mnie prawie najnizsza polka
                    jest.
                    Za to zapinanie Cocncorda w aucie jest duuuuzo wygodniejsze i szysze
                    niz Ramatti (jakis kretyn te kombinacje z pasami przechodzacymi pod
                    fotelikiem wymyslil).
        • magia Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 07.01.09, 10:52
          Bez fotelika owszem. W foteliku na fotelu pasazera mozesz wozic
          nawet noworodka.
          moze niejasno sie wyrazilam. Chodzilo mi o to, zeby do spania
          przesadzic dziecko z fotelikiem na fotel pasazera.
    • krysiia Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 22:06
      myśmy kupili taki:
      www.allegro.pl/item520101618_recaro_fotelik_young_sport_zamsz_rewelacja.html
      jest odchylany do tyłu ale nieznacznie, nasza córa jednak nie ma problemów ze
      spaniem w nim, wręcz przeciwniesmile

najlepiej jednak pojechać do jakiegoś sklepu i pooglądać, bo odchylenie jest
      nieznaczne.
    • camilcia Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 23:31
      moja mała ma 6 lat (18 kg z kawałkiem) duzo jezdzimy i nieraz spi w
      trasie, synek 3 latka tez a on to juz prawie zawsze spi
      tez sie zastanawialam, przymiarek tyle i ciagle nie bylam pewna
      kupilismy recaro monza - rewelacja!!!
      na zyczenie moge foty cyknac jak w nich dziecko wyglada i jak spi big_grin
      bo z tego szczęścia ze nie leci na boki ani do przodu (jak np w
      chicco pstrykalam)
      • camilcia Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 23:34
        jeszcze kwestia pasów, ja się obawiałam że bez tych osobnych nie
        będzie żadnego zabezpieczenia, pasy przeciągają się i trzymają
        bardzo porządnie
    • kropka.kreska Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 06.01.09, 23:58
      a moze prima 9-25kg???
      ja szukalam fotelika 9-36 ale wlasnie ze wzgledu na marne odchylanie utknelam w
      martwym punkcie...teraz sie zastanawiam nad wlasnie prima do 25kg
    • patatajowa Re: Fotelik do 36 kg, mocno odchylany do tyłu-jak 07.01.09, 08:59
      wiesz co, w takim do 36 kg zawsze będzie mniej wygodnie niz w takim do 18 kg.
      Szczerze mówiąc dziwi mnie to troche że cybex jest niewygodny(wlasnie go
      kupiłam) ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia do nowego inaczej wyprofilowanego
      fotelika.W kazdym foteliku z tego przedzialu ogranicznikiem odchylenia jest
      chyba tylko kąt oparcia foteli w aucie.A tu w cybexie masz jeszcze odchylany
      zagłowek. Polecam tez dodatkowo na długie trasy taki rogal na szyję:
      www.allegro.pl/item518781049_bb_poduszka_podrozna_baby_design_nowa_4_kol.html
      ma tę przewagę na innymi że z tyłu jest płaski a fajne poduszeczki tylko po
      bokach- moje dzieci bardzo je lubią.
      jak wróci córka ze szkoły to z ciekawości przymierzę ją do cybexa wink
      mogę pstryknąc fotki jak to wygląda u nas z rozkładanymi fotelami z tylu i
      odchylonym oparciem+zgłowek smile)
    • mmu a znacie Coneco Luna? 07.01.09, 11:44
      to ten fotelik:
      www.allegro.pl/item520369158_fot_coneco_luna_15_36kg_wys_0zl_super_gratisy.html
      mamy Casualplay do 36 kg, bardzo jestem z niego zadowolona, ale
      chcemy kupić jeszcze drugi, żeby mąż mógł dowozić córkę rano do
      przedszkola a nie ma możliwości zostawienia w przedszkolu fotelika i
      zabrania potem z dzieckiem
      szukam więc czegoś nie najdroższego, coby użytkować parę razy w tyg
      (na dłuzsze trasy, czy jak jezdzimy razem, będziemy użytkować
      Casualplay), niestety nie stać mnie na drugi drogi fotelik
      może coś doradzicie?
      • szszpk1 Camilcia I Patatajowa !!! 07.01.09, 15:31
        obie pisalyscie o fotkach - ja najpiekniej Was o nie na gazetowego poprosze!!! i
        najcudniej dziekuje!!! big_grinDD
      • magia Re: a znacie Coneco Luna? 07.01.09, 16:47
        To kup najtanszy cybex. Na allegro o 280zl.
        IMo nie ma sensu pchac sie w cos taniego i nietestowanego.
        Na wozku mozesz oszczedzac ile sie da , ale fotelik powinien byc
        bezpieczny, a coneco to fotelikowy noname.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka