Dodaj do ulubionych

ciastolina

17.11.03, 15:30
Przepraszam wszystkich, którym moje pytanie wyda się banalne... Do czego
służy ciasolina? Co można z niej robić? Co to jest? Czy nadaje się dla
dziecka 18 m-cznego? I jakiej firmy polecacie?
Często słyszę o ciastolinie: że dzieci ją uwielbiają i uczą się przy tym - a
ja po prostyu nie wiem co to jest!!!
Drogie mamy oświećcie mnie...
Pozdrawiam
Karolina
Obserwuj wątek
    • izams Re: ciastolina 17.11.03, 22:35
      Witam - też mam taką prośb e - oraz czym dokładnie różni się od plasteliny czy
      modeliny ( oprócz ceny - bo tą różnicę widać od razu ). Oraz czy wszystko co ma
      w tytule Play Doh - jest ciastoliną ???,
      tez dziekuję ,
      poz, Iza
    • doska76 Re: ciastolina 17.11.03, 23:03
      pewnie dziewczyny się bardziej rozpiszą smile bo ja jeszcze doświadczenia nie mam
      ale podrzucam link:
      niemowle.onet.pl/1095921,2,zabawy.html
    • katarka Re: ciastolina 18.11.03, 10:59
      Ciastolina to jedna z bardziej fenomenalnych zabawek dla obu plci, choc moze z
      przewaga dziewczynek. To bardzo mieciutka przyjemna w dotyku masa, o wiele,
      wiele bardziej miekka niz plastelina - ktorej moje dzieci nie lubia bo trzeba
      najpierw ugniesc zeby moc ja formowac. Trudno z niej uformowac jakies laleczki
      czy inne stworki jak z plasteliny, bo jest naprawde miekka, ale swietnie nadaje
      sie do innych zabaw bardziej zajmujacych dla mniejszych dzieci. Dla takich
      maluchow, tak od 1,5 czy 2 lat najlepszy jest najprostszy zestaw: kubeczki z
      ciastolina, ze 3-4 kolory i "wyciskarka" (z ciastoliny zdecydowanie najbardziej
      polecam firme PlayDough - najszczelniejsze kubeczki i nie wysycha). Na
      wyciskarke naklada sie rozne koncowki i wyciska sie weze o roznym przekroju i
      wzorze. Mozna tez ja "dziabac" palcami, lub plastikowym bezpiecznym nozykiem i
      robic: kluseczki, robaczki, ciasto, zupe, tort, kulki itd itd. Bardzo kreatywne
      zabawy. Mozna tez kupic zestaw foremek lub wziac foremki na pierniczki i
      wycinac rozne wzorki. Nie mozna jej za dlugo zostawic na powietrzu (po uzyciu
      szczelnie zamknac z powrotem do kubeczkow)bo twardnieje. Jest tez bardzo
      praktyczna - zapaprany stolik czy podlogi latwo jest wyczyscic w taki sposob,
      ze czeka sie az wyschnie i wtedy sie ja po prostu zmiata.
    • sizi1 Re: ciastolina 18.11.03, 15:42
      moja coreczka ma 18 miesiecy i kupilam jej ciastoline ale nie wciagnela nas
      poki co tak mocno jak puzzle i inne układanki no i ksiażeczki. Ale myśle, że
      to tylko kwestia czasu, zebysmy byli ciastolinowymi fanami.
      Przeszkadza mi tylko w tej ciastolinie zapach (ktrego pewnie inni nie czuja ha
      ha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka