betti.3 18.02.09, 16:41 Synek ma 2 lata i nie za bardzo daje sobie zmierzyc temperature w pupie. A do tej pory tylko takiego uzywalismy. jakich termometrow uzywacie? jak z ich skutecznoscia, szybkoscia i latwoscia zastosowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Jaki termometr? 18.02.09, 18:09 rtęciowego,przy dużej gorączce masz wynik już po 5 minutach. Brałam małą na kolana, termometr pod pachę i czymś zajmowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Jaki termometr? 18.02.09, 18:12 Tylko rteciowego. Nie mam zaufania do elektronicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Jaki termometr? 18.02.09, 18:25 Używam zwykłego elektronicznego i mierzę małemu pod paszką (od kiedy skończył 6m,teraz ma 19).Miałam swego czasu termometr do ucha- porażka! Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: Jaki termometr? 18.02.09, 20:14 Od urodzenia tylko i wyłącznie rtęciowego. Mierzymy pod paszką. Niestety pozostałe nie są tak dokładne. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Jaki termometr? 18.02.09, 20:40 Miałam rtęciowy, ale dokupiłam elektroniczny, by ułatwić życie sobie i dziecku. Jednak bardzo szybko przeprosiłam się z rtęciowym jako najbardziej precyzyjnym. Elektroniczny lezy jako zapasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Jaki termometr? 18.02.09, 21:15 przetestowałam elektroniczny:pod pachę,do czoła i do ucha.I używam zwykłego rtęciowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Jaki termometr? 19.02.09, 08:11 Tylko elektroniczny douszny. Po traumie związanej z drgawkami gorączkowymi wyposażyłam się w porządny szybki termometr. Odpowiednio naciągam uszko, pomiar mam w 1s (zamiast 30s, 5-10 min jak przy rtęciowym). Pomiar robię 3-4 razy w jednym uchu. Najważniejsza jest dla mnie tendencja czy temp rośnie czy spada. Nawet jak młody marudzi przy gorączce to jest w stanie znieść te parę sek. Marzy mi się jeszcze czołowy - byłby bardziej uniwersalny dla całej rodziny. Mam douszny ze zmienianymi kapturkami i zazwyczaj wymieniam je młodemu jak są jakieś pyłki lub było niedoczyszczone uszko... Przydałoby się też podświetlenie w termometrze podczas pomiaru - wtedy nie byłoby potrzeby zapalania światła/lampki nocą podczas infekcji... Odpowiedz Link Zgłoś
edziakrys Re: Jaki termometr? 19.02.09, 14:11 Przerobilam wszystkie dostepne na rynku i zatrzymalam sie na dousznym, pomiar najszybciej, wygodnie i dosc dokladnie. Ja mam taki bez wymienianej nakladki, latwy w oczyszczaniu. Mam tez na czolo, ale mala za bardzo sie rusza i nie chce dac sobie do czola przykladac. Rteciowy wkladalam w pachwine, sadzalam mala na kolanach i czyms zajmowalam. Jest bardzo dokladny, faktycznie, ale u malutkiego albo spokojnego dziecka, a nie u takiej malej wiercipiety Odpowiedz Link Zgłoś
kasiczek23 Re: Jaki termometr? 19.02.09, 08:25 używamy termometra paskowego (przykłada się na czołona ok.15s) i elektronicznego (geratemp duo; pomiar w 2s. na czole lub w uchu) Odpowiedz Link Zgłoś
karolait Re: Jaki termometr? 19.02.09, 08:28 Ja uzywam takiego ktorym mierzy sie temperature w uchu. nie dziwie sie dwulatkowi ze nie daje sobie zmierzyc tem w pupie . My mamy taki firmy omron szybki poiar jakies trzy sekundy ale zdecydowanie odradzam go jesli chodzi o noworodki i niemowleta (czujnik nie jest w stanie pobrac dobrego pomiaru bo uszko jest za male a jednak taki termometr to jest koszt) moj syn ma 12 miesiecy i dopiero od... dwoch moge spokojnie i dokladnie mierzyc mu temperature w uchu. sa tez termometry do przykladane do czola i z tego co sie oreintuje to chyba o polowe tansze niz te do ucha a tak samo dobre (tylko ja nie mowie o takim badziewnym pasku ktory kupuje sie w centrach handlowych i aptekach ) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jaki termometr? 19.02.09, 11:09 Ja też jestem z frakcji rtęciowego. Niemowlęciu mierzyłam temperature podczas karmienia piersią, potem siadałam z dzieckiem przed kompem i włączałam coś atrakcyjnego, żeby przebiło atrakcyjność szklanej rurki. Zresztą, dalej tak robię. A nocy w łóżku, siedzimy albo leżymy. Odpowiedz Link Zgłoś