teclaw 07.04.09, 22:13 Witam wszytkich, czy są jacyś polscy producenci pieluszek dla dzieci...? Powoli czekają mnie regularne zakupy i oczywiście chciałabym dać zarobić swoim... Czy np. Bella (TZMO) jest jeszcze polska..? Z góry dziękuję za informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorisw1978 Re: Pieluszki - ale nasze 07.04.09, 23:03 dżizes, ale masz problemy, a nie chodzi o to, żeby były dobre, żeby dobrze wchłaniały, nie przeciekały????? Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Pieluszki - ale nasze 07.04.09, 23:09 wszystko kupujesz co polskie?bo pewnei kremiki i inne pierdoły też polskie???chyba ważniejsze by się sprawdzało w użytkowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Pieluszki - ale nasze 07.04.09, 23:12 nooo ciekawe jak sie okaze(jak u mojej corki np) ze tylko pampersy wchodza w gre?Lignine rodzimej produkcji bedziesz podkladac dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka To forum jednak 07.04.09, 23:16 ...króluje w tym kto lepiej do**bie Autorce Czekam na dalsze kwiatki i lepsze pomysły dowalania. Mnie generalnie grzeje dlaczego Autorka chce tak a nie inaczej i nie mam zamiaru obrzucać jej błotem dla lepszego efektu wyłącznie przez siebie dorobionej ideologii. Dziewczyny, ciąża Wam na mózg padła? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: To forum jednak 07.04.09, 23:18 a mozna dokladniej prosic o konkrety?Mysle ze nadwrazliwa jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: To forum jednak 07.04.09, 23:20 Konkrety? Serio tego nie widzisz? No fakt, może jestem nadwrażliwa, skoro w aż 3 odpowiedziach nie widzę ANI JEDNEJ rzeczywistej odpowiedzi na pytanie, natomiast rzuca mi się w oczy dopie...ndo. Jak nie lignina, to kremiki i inne takie. Rzeczywiście niektórzy nie umieją się opanować w odpowiadaniu nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: To forum jednak 07.04.09, 23:23 wyluzuj,wypij meliskeWidzisz cos czego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: To forum jednak 08.04.09, 22:23 Kasiak, ja TO dostrzegam od dość dawna złośliwość ematek jest dość charakterystyczna... i naprawdę nie rozumiem po co to, zamiast rzeczowo odpowiedzieć autorce na temat, na pytanie jakie zadała. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Pieluszki - ale nasze 07.04.09, 23:26 teclaw napisała: > Czy np. Bella (TZMO) jest jeszcze polska..? O ile mi wiadomo, t tak, jest polska. Ma fajne pieluchy - Happy. Tyle, że faktycznie nie każdemu dziecku pasują al ja kupiłam i byłam zadowolona, do czasu aż nie zaczęła kupa wypływać na plecy. Podobnie było w Pampkach i dopiero Huggiesy temu zapobiegły (ściągacz na plecach) ale każdemu pasuje coś innego. Wypróbuj. Inaczej nie sprawdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Pieluszki - ale nasze 07.04.09, 23:58 bella sa do de ja uzywam biedronkowych DADA, nie wiem gdzie sa robione ale mozliwe ze tez gdzies w polsce sprawdz na paczce moze? Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 00:00 deela napisała: > bella sa do de > ja uzywam biedronkowych DADA, nie wiem gdzie sa robione ale mozliwe ze tez > gdzies w polsce > sprawdz na paczce moze? Jak pisałam - co użytkownik, to opinia. Używałam DADA i nigdy, nawet wrogowi ich nie polecę )) Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 01:16 to samo mowie o belli pampersach i huggisach :o Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 07:46 dla mnie bella są dobre ale dada super! jeszcze są świetne tescowe fioletowe ale nie wiem kto je robi.. Odpowiedz Link Zgłoś
mahti Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 08:04 kazde dziecko jest inne i toleruje inne pieluchy.moj np byl uczulony na huggiesy a inne matki je chwala.uzywalam najpierw pampersow a pozniej jak podrosl troche synys to zmienilam na bella heppy i bylam zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiowa.waw Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 14:03 > bella sa do de > ja uzywam biedronkowych DADA, nie wiem gdzie sa robione ale mozliwe ze tez > gdzies w polsce > sprawdz na paczce moze? Tak gwoli ścisłości - to, że coś jest robione w Polsce, nie znaczy, że jest polskie ;] (IKEA) Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 19:28 owszem ale zawszec to polska fabryka i polscy pracownicy Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 08:16 Co prawda to prawda, każdy będzie miał inną opinię. Nawet nie od nas samych ona często zależy ale od tego jak reagowała skóra dzieciaka na dany wyrób. Rzuciły mi się w oczy zarówno pieluchy z "Biedronki" jak i te fioletowe z "Tesco", o których często mamy piszą, że nie są złe. Jednak zauważyłam, że nie ma w nich rozmiaru mini. Przeważnie zaczynają się od midi czyli od 9 kg. Zastanawiałam się czy akurat nie trafiłam czy rozmiaru mini po prostu w ogóle nie robią. No właśnie, można dostać gdzieś te początkowe czy nie istnieją? Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 08:43 w pieluchach naprawdę nie jest istotne kto je wyprodukował, ale czy dziecku sraka nie będzie wypływać przez plecy, nogawki i brzuch jednocześnie (a wierz mi, że to możliwe) ja używam rossmannowskich, czyli szwabskich babydream i jak pielucha nie jest zasikana przed kupą to nie wycieka... dla mojej młodej happy były za sztywne i wydawały mi się nie wygodne Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 08:48 zazou1980 napisała: > ja używam rossmannowskich, czyli szwabskich babydream i jak pielucha nie jest > zasikana przed kupą to nie wycieka... No patrz. Nigdy nie wpadłaby, że może być taka zależność )) Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 08:56 A ja nie widzę dużej róznicy między pieluchami. Dla mnie najgorsze są pampersy - nasączone jakimś śmierdzącym g**nem i jedyne które przeciekały na samym początku. A jak nie widać róznicy to dlaczego nie wspomóc rodzimych firm? Wszędzie w cywilizowanym świecie ludzie tak postępują tylko w Polsce zakompleksieni kupują zagraniczne, bo lepsze. NGLKA ma całkowitą rację, co wątek to tylko przekrzykiwanie się, kto bardziej dołoży autorce, 90% postów nie na temat i licytowanie się kto jest lepszą matką bo kupuje "oryginalne pampersy" albo najdroższe kosmetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 10:14 irima2 napisała: > A ja nie widzę dużej róznicy między pieluchami. Dla mnie najgorsze > są pampersy - nasączone jakimś śmierdzącym g**nem i jedyne które > przeciekały na samym początku. > A jak nie widać róznicy to dlaczego nie wspomóc rodzimych firm? > Wszędzie w cywilizowanym świecie ludzie tak postępują tylko w Polsce > zakompleksieni kupują zagraniczne, bo lepsze. > NGLKA ma całkowitą rację, co wątek to tylko przekrzykiwanie się, kto > bardziej dołoży autorce, 90% postów nie na temat i licytowanie się > kto jest lepszą matką bo kupuje "oryginalne pampersy" albo > najdroższe kosmetyki. Przyznam że jestem strasznie zaskoczona dziwnymi atakami i wymadrzeniami się niektórych mam - zastanawiam się na kogo wychowaja one swoje dzieci... Ja nie pisłam, ż etylko polskie są najlepsze, ale pytałam KTÓRE sa polskie - tak aby świadomie, jeżeli jakość jest podobna, wspierać swoich a nie obcych. Tak niewiele dzis można robić aby COŚ zrobic dla kraju - dziwne że niektórych to oburza... Oczywiście jeżeli np takie Happy nie będa dobre dla mojej małej to dostanie inne... ------------------ Kupuj nasze - twoje dziecko będzie miało gdzie pracowac w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 09:27 Ja kupowaław w Realu - TIP, najtaniej wychodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 09:29 A polskie to od razu musi oznaczać, że gorsze niż zagraniczne? Przecież autorka postu nie napisała, że będzie ich uzywać ze szkodą dla swojego dziecka. Pytała tylko o producentów bo pewnie od nich chce rozpocząć pieluchowe próby. Nie widzę w tym nic dziwnego. NASZA LENA i mały lipcowy LOKATOR Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 10:15 johana19 napisała: > A polskie to od razu musi oznaczać, że gorsze niż zagraniczne? > Przecież autorka postu nie napisała, że będzie ich uzywać ze szkodą > dla swojego dziecka. Pytała tylko o producentów bo pewnie od nich > chce rozpocząć pieluchowe próby. Nie widzę w tym nic dziwnego. > Dokładnie tak jak napisałaś... > NASZA LENA i mały > lipcowy LOKATOR Odpowiedz Link Zgłoś
asik.33 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 09:55 Ja przy pierwszym dziecku też próbowałam przetestować plskie pieluszki, ale po wymazaniu się dziecka po uszy, łącznie z pościelką dałam sobie spokój. Na pewno nie polecam na noc. Moje od 4 m-ca przesypiało noc, więc pieluszka musiała być bardzo chłonna. Używałam Huggiesów, potem Pampersów. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 10:05 Wiesz, nawet pampersy są polskie bo produkowane w fabryce Procter & Gamble na Targówku w Warszawie: www.pg.com/pl_PL/company/information.shtml Firma może nie jest polska ale produkuje w Polsce i daje Polakom zatrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 10:17 dido_dido napisała: > Wiesz, nawet pampersy są polskie bo produkowane w fabryce Procter & > Gamble na Targówku w Warszawie: > www.pg.com/pl_PL/company/information.shtml > Firma może nie jest polska ale produkuje w Polsce i daje Polakom > zatrudnienie. Masz słuszność - jednakże wolałabym producenta który który równiez produkuje w polsce ale jeszcze należy do nas... Wolę, aby na naszych kupach bogacił sie jakiś inny Polak aniżeli Francuz, Niemiec czy Amerykanin... > > Odpowiedz Link Zgłoś
skarb2009 Popieram Twoją inicjatywę 08.04.09, 10:37 Teclaw - popieram Twoje działania ja w miarę możliwości kupuje również produkty polskie Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 11:15 Czasami na rynkach czy bazarach widuję takie duże paczki pieluch "no name". Wydaje mi się, ze są produkowane w Polsce. Znalazłam coś takiego: www.med-com.pl/produkty1.php?lang=pl www.hygienika.pl/index.php/content/view/3/ Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 12:26 Ja uzywam pampersow, bo sa dla mnie i dla mlodego najwygodniejsze. Najlepiej z wszystkich wyprobowanych chlona, w sumie inne czynniki nie wychodza w gre, bo syn nie ma alergii zupelnie na nic. Pampersy sa tez produkowane w Polsce, wiekszosc produktow w Rosmannie takze maja swoje fabryki w Polsce choc firma jest Niemiecka. Ja uzywam wszystkiego co Niemieckie i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 13:52 > Ja uzywam wszystkiego co Niemieckie i jestem zadowolona. To używaj dalej...może kiedyś twoje dziecko wyjedzie za praca do Niemiec a Ciebie zostawi samą... Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 21:21 awprawo napisał: > > Ja uzywam wszystkiego co Niemieckie i jestem zadowolona. > > To używaj dalej...może kiedyś twoje dziecko wyjedzie za praca do > Niemiec a Ciebie zostawi samą... nie wyjedzie, bo juz tu mieszka wspieramy kraj w ktorym mieszkamy i z ktorego pochodzi jego ojciec, tak wiec daruj sobie. Nie zamierzam wspierac kraju w ktorym nie mieszkam, z reszta na glowe nie upadlam, by sciagac produkty dla dziecka z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 13:57 Teclaw, dziewczęta 9przynajmniej niektóre, przeczytałam dwa pierwsze posty i odpadłam najwyraxniej poza utylitaryzm nie wychodzą. Nie mieści im sie w glowach, że ktos może popierać wyroby polskie czy lokalne, bo takie ma zasady. A dzwiczętom życzę szerszych horyzontów, nie zawsze pragmatyzm jest sensem życia Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 15:18 ja równierz popieram polskie produkty,tylko nie rozumiem jednego jeśli autorka postu chce takowych używać to czemu nie sprawdzi tego w wyszukiwarce... bo nie pytała czy aby na pewno się sprawdzają?! Polskie jest z reguły tańsze i tak jak dla mnie jest to na tyle ważne,że nie musze niepotrzebnie przepłacać,a i tak wiele żeczy,nie naszych trzeba zakupić,bo niestety okazują się o wiele lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
dorisw1978 Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 18:17 dla mnie oczywistym kryterium wyboru pieluszki jest to, jak ona się sprawdza w praktyce, a nie, gdzie ją wyprodukowano, czy się dziecko nie obsrywa po pachy i czy chłoną siuśki, żeby sobie dupci nie odparzało.myślę, że większość matek tak robi... a w ogóle to jestem w szoku, że ktoś w ogóle może używać pieluszek DADA, ja kiedyś spróbowałam - wylałam kieliszek wody, żeby sprawdzić jak chłoną, i niestety - jak wylałam, tak zostało, koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 18:36 To mnie sie pewnie okropnie oberwie od pan z hormonami ale moze jeszcze jakies inne sa)) i odpowiedza. Ja mysle o wyprobowaniu tradycyjnych pieluch materialowych. Oczywiscie przeczytalam tony internetu na ten temat, ale ciagle nie mam jednoznacznego pogladu. I tak pewnie praktyka co innego pokaze, ale moze sie wypowiecie: czy ktos uzywa jeszcze materialowych pieluch? Czy one sie sprawdzaja pod wzgledem przyjaznosci dla dziecka? Czy sa rzeczywiscie az tak bardzo uciazliwe w praniu i codziennym uzytkowaniu w porownaniu z papierowymi? Czy ktos umie porownac bez ideologicznych wstawek i polajanek? Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 19:22 byłam na prezentacji pieluch eko - ale nie tetra, troche bardziej zaawansowane. podobno warto troche poczekać, bo na początku ciężko trafić w odpowiedni rozmiar. na razie się przymierzam, ale nie wiem jak to będzie, bo moje dziecko długie a chude, nie pasuje do typowej rozmiarówki. a do autorki watku, nalepiej sprawdź, gdzie sa pieluchy produkowane. może sie okazać, ze i np. pampki gdzieś w Polsce, wtedy jak najbardziej wesprzesz swoich, bo przecież w fabryce pracują Polacy. -- Zdobyliśmy Południe Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Pieluszki - ale nasze 08.04.09, 21:24 zycze powodzenia mi by sie nie chcialo a jesli myslisz ze to taniej czy ekologiczniej no coz tony prania proszkow i pradu do napedzania pralki wcale nie sa ekologiczne :F ani tansze Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 bawełniane-czyli tetra 08.04.09, 22:19 na pewno taka pieluszka założona jest dużo bardziej przyjazna dla pupy dziecka,ale...wyobraż sobie,że dziecię sika co chwile i nie ma zwyczaju zatrzymywać moczu,więc co się dzieje?pieluszka którą założyłaś 15min.temu tworzy ciepły drażniący kompres,na delikatnej pupie twojego dziecka,a jeszcze jak do tego wszystkiego dojdzie kupa,to już możesz sobie dopowiedzieć. Ja bym się nie zdecydowała... ale ostatnio słyszałam,że pieluszki jednorazowe sa szkodliwe dla chłopców,może wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: bawełniane-czyli tetra 08.04.09, 23:34 tetra to piesn przeszlosci wielorazowe pieluchy maja chlonnosc i wygode pampkow, tylko sie je pierze sporo dziewczyn uzywa, ja trzeci rok na trzecim dziecku bumgeniusy, pierwsze jakie mi polecono, ale marek jest duzo na rynku o praniu sie szybko pamieta, nie smierdza wbrew podejrzeniom, tylko na wyjazdy pampki kupuje zeby nie prac po ludziach i ladne sa spotkalam sie z opinia lekarzy, ze pampki sprzyjaja nie tylko chlopiecym problemom, kolezanka przesadzila corke na wielorazowki, bo zarastal malej srom i lekarka to doradzila, mowiac ze coraz wiecej dziewczynek ma z tym problem i to skutek chemii z pieluch dziewczynke ominela operacja, nawroty, wiec mama szczesliwa co do eko - imo bardziej eko jest pranie, niz zostawianie gory dlugo degradowalnych smieci po kazdym dziecku, finansowo tez dobrze wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś