Dodaj do ulubionych

pasy w samochodzie

27.12.03, 19:04
nie wiem czy mi pomożecie ale naprawde juz nie wiem co mam zrobić. W naszym
samochodzie sa za krótkie pasy i nie da się przypiąc fotelika samochodowego.
Ani z przodu ani z tyłu. Nie można jeździć z córeczką , no bo jak? Do
większego fotelika zostało nam jeszcze pare miesięcy i mamy naprawde problem.
Słyszałam, że da się pasy przedłużyć. Czy któraś z Was może o tym słyszała?
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • kaazka Re: pasy w samochodzie 28.12.03, 00:46
      a gdybys sprobowala zamienic fotelik na taki z grupy 0/0+ czyli 0-18 kg i
      zamontowac go przodem do kierunku jazdy na tylnej kanapie?
      Ja wiem, ze to troche za wczesnie, ale jesli nie da sie jezdzic w inny
      sposob... W takim fotelu w pozycji max lezacej dzidzia bedzie miala naprawde
      wygodnie (ja tak jezdze obecnie z moja 5-mies. corcia w bebeconfort cosmos,
      poniewaz nie umiem go zamontowac tylem do kierunku jazdy - nie jarze co jest
      narysowane we wklejce crying(, ona wazy teraz 10 kilo i dlatego musielismy sie
      przesiasc z fotelika kolyski)
      • martaurb Re: pasy w samochodzie 28.12.03, 11:17
        Musisz zapytac u dealera - oni chyba najczesciej wymieniaja pasy na dluzsze.
        To czasami jest problem, szczegolnie na poczatku z pierwszym fotelikiem, ale
        lepiej sie postarac o przedluzenie pasow niz kombinowac z innym sposobem
        zamocowania fotelika, bo w takim wypadku mozna rownie dobrze z fotelika
        zrezygnowac w ogole - zle zamocowany i tak nie spelnia swojej roli, moze sie
        stac nawet dodatkowym zagrozeniem!
        • kaazka Re: pasy w samochodzie 28.12.03, 16:53
          Ja moze wyjasnie: moj fotel nie jest zle zamocowany, tylko "przeskoczylismy"
          etap montowania go tylem do kierunku jazdy (do 13 kg) i jezdzimy przodem,
          fotel jest zapiety jak nalezy. Ale zdajac sobie sprawe, ze troche za wczesnie
          na takie podrozowanie wyszukalam w internecie informacje, jak go prawidlowo
          zamontowac (tyle ze opis dotyczy nowych modeli bebeconforta, a starsze troche
          sie roznia), bede musiala pokombinowac.
          • martaurb Re: pasy w samochodzie 29.12.03, 14:30
            Hej Kaazka! Ja w zadnym wypadku nie chcialam powiedziec, ze Wasz fotelik jest
            zle zamontowany! Ta moja uwaga byla tak troche "na wyrost" - naczytalam sie juz
            na tym forum duzo roznych szalonych pomyslow, a i naogladalam co ludzie
            potrafia zrobic z pasami i fotelikiem i wierz mi, wlosy staja deba! To dlatego
            tak napisalam!
            Zycze powodzenia w walce z fotelikiem wink (ja mam to jeszcze przed soba -
            fotelik byl "przymierzony" do duzego "rodzinnego" samochodu i bylo ok, ale czy
            moje twingo bedzie mialo wystarczajaco dlugie pasy tez jeszcze nie wiem, a
            wolalabym sie z mezem nie musiec zamieniac...)
    • pisiomek Re: pasy w samochodzie 28.12.03, 11:52
      W naszym samochodzie jest podobnie po bokach z tylu. Z przodu sie daje zapiac,
      ale jest poduszka wiec nie mozna. Okazalo sie ze srodkowy pas na tylnej kanapie
      jest dluzszy i tam zapinamy fotelik.
      Jezeli chcecie cos zrobic z pasami to tylko w autoryzowanym serwisie, moze uda
      sie wymienic na dluzsze.
      • tiga1 Re: pasy w samochodzie 29.12.03, 00:01
        dzięki dziewczyny za dobre rady ale mój problem jest nadal nierozwiązany. rzecz
        w tym, że nasz samochód ma 20 lat i diler tu nam nic nie pomoże. Szukam
        wartszatu gdzie wymieniają pasy na dłuższe - podobno są takie miejsca. Mam
        nadzieję, że jakoś na to wpadnę
        • arcio7 Re: pasy w samochodzie 29.12.03, 12:35
          tiga1 napisała:

> dzięki dziewczyny za dobre rady ale mój problem jest nadal nierozwiązany.
          rzecz
          >
          > w tym, że nasz samochód ma 20 lat i diler tu nam nic nie pomoże. Szukam
          > wartszatu gdzie wymieniają pasy na dłuższe - podobno są takie miejsca. Mam
          > nadzieję, że jakoś na to wpadnę

Sprawdz na pasach powinno byc oznaczenie E 4 lub E44 lub inne jezeli podobne
          znajdziesz na foteliku to pasy powinny starczyć.
          A tak dokładnie to ile brakuje, bo ja myślałem, ze tez brakuje w moim ale
          okazało się , że jest akurat i trzeba się mocno na mocować by zapiąć fotelik
          pzdr
          a
          • tiga1 Re: pasy w samochodzie 30.12.03, 14:32
            mąż powiedział, że brakuje dosłownie 5 centymetrów. Powiedział też, że na siłę
            się da go wpiąć ale wtedy ustawiony jest pod dziwnym kątem i że to nie jest
            jego naturalna pozycja. A poza tym, jak za każdym razem mam się z fotelikiem
            mocować to wolę jeździć autobusem. Znalazłam warsztat gdzie koleś powiedział
            żebym podjechała to się zobaczy więc po nowym roku podjadę może coś z tego
            wyjdzie. A swoją drogą sprawdzę te objaśnienia. Wielkie dzięki!!!
            • arcio7 Re: pasy w samochodzie 02.01.04, 14:53
              No właśnie 5 cm to jest to. Niestety pasy macie OK. U mnie jest tak samo.
              Fotelik na siłe doginałem do poziomu i wtedy nic go nie ruszyło. Niestety tak
              musi być. Z drugiej strony to masz pewność,że fotelik nie drgnie jakby co.
              pzdr
              a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka