marlies80 01.09.09, 12:28 wiadomo, sa lepsze sklepy, ale z tanich dyskontów - który z tych dwóch uważacie za lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 12:48 Lidl, Biedronce nie da się płacić kartą . Odpowiedz Link Zgłoś
e-olenka Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 13:14 zdecydowanie Lidla, bo mozna płacić kartą i chyba przynajmniej u mnie jest bardziej czysty, uporządkowany. Odpowiedz Link Zgłoś
bebis72 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 14:09 LIDL, bo mozna płacić kartą; gdyby taka mozliwość oferowała BIEDRONKA tez bym tam robiła zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
aniasia Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 14:30 Lidl, bo lepsze jakościowo rzeczy tam są, czysto tam jest, można płacić kartą, chociaż nie jest mi po drodze do Lidla, to często tam jeżdżę, bo kupuję dwie torby zakupów i bardzo mało płacę, jakoś tanio bardzo tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 14:39 Lidl, bo tam są rzeczy które kupuję - rzeczy, które sa dostępne tylko u nich - serek mascarpone (ta konkretna marka), dżem śliwkowy, ciasto fracuskie i lody rożki. W Biedronce byłam kilka razy w życiu i jest tam jeden ser, który wypróbowałam i po który warto pójść. Wydawało mi się że w Biedronce jest więcej 'normalnych' produktów (np nabiał polskich firm, które znam czy wędliny). Generalnie na 'normalne' zakupy nie wybrałabym się do żadnego z tych sklepów bo jestem przyzwyczajona do konkretnych produktów/marek a w Biedronce czy Lidlu większości z nich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka75 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 14:54 Są takie produkty, które lubię kupować w lidlu np. niektóre rzeczy z bawełny, z produktów np. wspomniane lody rożki albo wogóle lody, ogórki korniszonki, serki mozarela, mascarpone, sery pleśniowe, papier toaletowy, proszek jelp,mleko, masło,nutella, margaryna kasia, niektóre słodycze, miesa. Niewątpliwe atutem jest wielkość sklepów i mozliwość płacenia kartą.. Ale sa takie produkty, które kupuję w biedronce np. proszki w promocji, płyn lenor albo silan, gulasz angielski, owoce!!!! w rewelacyjnej cenie, chleb staropolski, dżemy, sery. To tak co mi szybko przychodzi do głowy. Minusem jest brak możliwości płacenia kartą. Mam akurat biedronkę i lidl u siebie, więc często robimy tam zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 18:14 lidl. zwłaszcza jak są dni kuchni regionalnych, fajne rzeczy można kupić. ale nie tylko wtedy. generalnie bardzo lubię lidla Odpowiedz Link Zgłoś
didilinka Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 20:39 W Lidlu jestem w stanie zrobić w zasadzie kompletne zakupy jak nie chce mi sie jechac do duzego sklepu. W Biedronce sa fajne promocje Huggisów, dobre husteczki nawilzane, ulubiony pachnacy papier toaletowy Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch a kaufland? 01.09.09, 20:45 wlasnie otwieraja w Krakowie jak sie ma do lidla i biedronki?cenowi i pod wzgledem wyboru produktow? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: a kaufland? 01.09.09, 21:23 Kaufland jest znacznie większy, przynajmniej ten który mam u siebie. Jestem w stanie zrobić w nim cale zakupy, wybór ogólnodostępnych produktów jest bardzo duży, nie wiem nawet czy mają jakąś swoją markę. Można płacić kartą. Ogólnie lubię ten sklep. Z w/w wymienionych wolę lidla, w biedronce jestem czasami, bo mam obok pracy, ale raczej po jakiś drobne rzeczy niż większe zakupy do domu. Dla mnie największą porażką jeśli chodzi o dyskonty jest netto. Odpowiedz Link Zgłoś
baziaczek Re: a kaufland? 01.09.09, 22:06 Lubię Lidla, dużo tam kupuję. Na przemian z Almą. Mają dużo marek własnych i moim zdaniem jakość jest super. Uwielbiam - o ile oczywiście się nie odchudzam lody latte i espresso w kubeczkach, colę Freeway light, greckie antipasti (ostre papryczki nadziewane serkiem). Często kupuję pomidorki koktajlowe, kukurydzę w puszkach z Chiary, mój mąż kupuje gotową lasagne i hamburgery (lasagne jadłam - super, hamburgerów nie lubię, ale on twierdzi że są świetne), super są kabanosy paprykowe i pieprzowe. Lubię gotowe napoje kawowe i smoofisy (nie wiem jak się to pisze, ale to takie miksowane owoce w butelkach do picia). Kupuję też płyny do prania do pralki i woreczki śniadaniowe oraz duże worki na śmieci. Wymieniać można dużo, ale to wszystko co wymieniłam jest z marek Lidla i uważam że jest świetne. W Biedronce byłam 2 razy w życiu, raz, że mi nie po drodze, dwa - jakoś mam ogólny niesmak po tych aferach. A Kauflanda nienawidzę - mam do niego jakieś 150m i kupuję tam tylko w ostateczności jak mnie przyciśnie. Jak dla mnie porażka, szczególnie ten w Krakowie na Norymberskiej - ilekroć nie zaszłam stare mięso, wysuszone wędliny, białawe kiełbasy i zeschnięte sery. Problem z dokrojeniem konkretnego sera jeśli nie jest pokrojony. Kilkukrotnie natknęłam się na nieświeże, przegnite owoce. PORAŻKA!!! Ostatnio pół godziny krążyłam w poszukiwaniu szerokiej taśmy klejącej – mieli mało pracowników i nikt nie był w stanie udzielić informacji. Znalazłam niekompletne opakowanie 3 w 1 za 9,99 przecenione po 5 zł za sztukę, poszłam do informacji dowiedzieć się ile rzeczywiście kosztuje, bo kod był z 3-paku i oczywiście 9,99. Na moją uwagę, że było na stosie rzeczy po 5 zł pani schowała taśmę pod ladę i powiedziała, że w takim razie mi w ogóle tego nie sprzeda. Nie wiem czy tylko ja tak tam mam, bo ogólnie co wracam do domu, to na parkingu tłumy. Jak dla mnie ten sklep to porażka… Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: a kaufland? 02.09.09, 09:12 W Kauflandzie jest znacznie większy wybór. Bardzo duża różnorodność produktów, a jeśli chodzi o ceny to jest tanio. Można płacić kartą, poza tym Kaufland jest dłużej otwarty niż Lidl oraz Biedronka. U mnie w mieście akurat Lidl znajduje się zaraz obok Kauflandu i na parkingu Kauflandu bardzo dużo samochodów stoi i w środku jest dużo ludzi, natomiast Lidl świeci pustkami, a to świadczy już samo za siebie... Akurat ja właśnie dlatego wolę robić zakupy w Lidlu , ale w Kauflandzie podoba mi się to, że jest tam tyle rzeczy i po niektóre produkty właśnie tam się wybieram (np. po krowę Paulę). Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: a kaufland? 02.09.09, 10:04 Kaufland ma już 2 sklepy w Krakowie: na Bratysławskiej (Krowdrza) i na Norymberskiej (Ruczaj). Ten, ktory otwierają obok Lidla bedzie trzecim sklepem w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: a kaufland? 06.09.09, 10:41 przecież kaufland w krakowie już jest....nawet x2 Iza Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 01.09.09, 22:12 Zdecydowanie LIDL. Biedronkę odwiedzam dosłownie parę razy w roku. Nie lubię tam chodzić. LIDL: - płatność kartą - tanie produkty - pyszne mrożonki - pyszne słodycze - dobre piwo - fajne promocje - ciekawe artykuły w koszach - tanie kosmetyki Nivea - mało ludzi - działające wózki Biedronka: - brak płatności kartą - bardzo mały wybór produktów - towar nie "moich" firm - nie chcąc nikogo obrażać, dla mnie biedronka to sklep dla emerytów - na plus na pewno ceny - nie lubię tam chodzić i nie chodzę Odpowiedz Link Zgłoś
monia111175 biedronke,lidla nie mam w miescie 01.09.09, 22:26 tak oczywiscie nikt nie kupuje w biedronce,to kto stoi w tych kolejkach ze brakuje koszykówu mnie w miescie sa 4 biedronki,jedna mam pod nosem,kupuje tam prawie wszystko:dodam ze kiedys faktycznie mało było marek w biedronce,teraz to sie zmieniło,fajne maja promocje w pon. i czwartki.A ludzi naprawde pełno w biedronce. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: biedronke,lidla nie mam w miescie 01.09.09, 22:33 Z reka na sercu, w zyciu nie bylam w biedronce. I nigdy bym nie poszla, poniewaz gotowki z zasady przy sobie nie nosze. Lidla lubie bardzo, jest duzo ciekawych produktow, ktorych nie ma gdzie indziej i co najwazniejsze nie ma nieprzebranych tlumow. To, czego nie ma w Lidlu dokupuje w Almie, tez w komfortowych warunkach Jesli z jakiegos powodu (patrz wyprawka szkolna) musze sie udac do Auchan to po prostu umieram( Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 02.09.09, 08:31 Dużo bliżej mam Biedronkę. Właściwie to najbliżej z tego typu sklepów, bo jakieś 15 minut drogi spacerkiem, więc tam częściej bywam niż w Lidlu. Ale zdecydowanie wolę Lidl. W Biedronce jest dużo produktów spożywczych byle jakich. Nieco dalej od Biedronki mam Netto i tam bywam najczęściej. Ale mój ulubiony sklep obecnie to jednak Aldi , bo produkty są bardzo porządne, do tego zawsze są promocje na artykuły przemysłowe, które nie poszły za normalną cenę i często za nieduże pieniądze kupię tam coś fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 02.09.09, 10:13 Z tych dwóch wolę Lidla, bo można płacić kartą, mają świetny "własny" nabiał (jogurty z musli i zbożami produkowane przez Bakomę za 0,99zł, serki, twarożki, mleko etc.). Lubię ich ofertę kuchni świata, ubranka dla dzieci (wydaje mi się, ze produkowane tam gdzie TCM, bo nawet etykietki podobne). Jest czysto. Szkoda, ze nie przyjmują zwrotów i np. ubranka trzeba kupować w ciemno... Nie mam Lidla zbyt blisko, ale robię tam wyprawę raz na tydzień i uzupełniam lodówkę Do Biedronki zaglądam w zasadzie tylko wtedy jak jest coś ciekawego do kupienia (np. w okresie światecznym były zabawki m.in. Wadera w dobrej cenie). Najczęściej robię zakupy w Kauflandzie, bo mam go pod nosem, ceny sa zdecydowanie najniższe i jest duży wybór produktów (rózwnież własnej marki). Odpowiedz Link Zgłoś
cegielka612 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 02.09.09, 14:17 Ja kupuje i tu i tu. W Biedronce w zasadzie warzywa i owoce, pieluchy Dada i chusteczki Dada, czasem jakieś rzeczy do czyszczenia. W Lidlu serki, warzywa, owoce, puszki (w sensie warzywa w puszkach), warzywa mrożone, ryby, ciekawe produkty z kuchni świata, czasem np. buty dla dziecka typu klapki, ogólnie na pewno więcej w Lidlu, ale tam też oferta jest o wiele bogatsza niż w Biedronce. Nie wiem czy kiedykolwiek byłam w Netto, w Kauflandzie chyba byłam, bo coś pamiętam przez mgłę. Ale nie mam po drodze to i nie chodzę/jeżdzę. Ogólnie to robię zakupu w Tesco, Lidlu, Piotrze i Pawle, czasem w Carefourze (nie wiem jak się pisze a sprawdzać mi się nie chce). Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 02.09.09, 19:10 Zdecydowanie Lidl. Kupuję tam słodycze (pycha!), mięso w ziołach i w maśle na grila, sok jabłkowy, chemię z serii W5 (z wyjątkiem proszku do prania, bo mnie nie przekonuje), papier toaletowy, czasem pieluchy, duże gąbki do mycia naczyń, worki na śmieci, mięso w ziołach i w maśle na grila. W Biedronce jest jakoś brudnawo. Kupuję tam pieluchy. Czasem mają fajne zabawki w dobrych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 02.09.09, 20:57 odkąd czytam przez kogo dany produkt jest wyprodukowany lubię BIEDRONKĘ kiełbasy z Sokołowa, śledzie z Lisnera, słodycze z Wedla...tylko małymi literami napisane i trzeba sie wczytać te same produkty z etykietami oryginalnymi są kilka zł droższe poza tym pieluszki, chusteczki, ostatnio podkładka na ubikację 15zł - a ta sama w Realu - 25zł, zabawki i inne rzeczy.... tylko to płacenie gotówką!!!! beznadziejne.... Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 02.09.09, 21:27 ale wiesz ze bardzo czesto te fabryki maja osobne linie produkcyjne dla tanich supermarketów? tez mi sie wydawalo to dziwne dopóki nie poznałam człowieka odpowiedzialnego za sprzedaz produktów ( nabiał) do duzych sieci handlowych. Dodam ze kiedys testowałam soki z tymbarka chyba ( albo innej znanej marki) w biedroce. to nie było to samo w kauflandzie byłam raz w zyciu i nie zachecił mnie do tego zebym tam wróciła. Ludzi owszem duzo bo tam jest tanio.A wiadomo w obecnch czasach wiekszosc z nas musi oszczedzac na czym sie da zeby starczyło na zeszyty buty dla dziecka itd. jest to zrozumiałe, gdybym musiała tez pewnie robiłabym zakupy tam gdzie taniej do lidla chodze systematycznie, kiedys bo bylo dobrze i tanio, teraz zauwazyłam ze zostawam tam calkiem spora sumke a koszyk jakos wypchany nie jest, ale jakosc jest dobra dodam ze najchetniej robilabym zakupy w Almie albo Bomi ale mnie niestety nie stac Odpowiedz Link Zgłoś
ines182 Biedronkę 02.09.09, 23:47 Zdecydowanie Biedronkę. Ceny ciut tansze a jakosc ta sama. A pozatym produkty wyprodukowane dla Biedronki są produkowane przez polskie firmy a w Lidlu przez niemców a kupujac polskie produkty daje prace. Odpowiedz Link Zgłoś
4zaj Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 03.09.09, 09:16 No właśnie, to płacenie gotówką........ Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 03.09.09, 09:52 Różnie Lidl bo można płacić kartą- powyżej 20 zł Mają dużo fajnych produktów gorzkie czekolady, ciepłe lody, smaczne własne wypieki, całą gamę lodów, tanią mozarellę. Biedronka - najtańsze zabawki Wadera, coraz częściej podpisują umowy z dobrymi polskimi producentami. W tym roku hiciorem były torby oraz plecaki PASO. Jest sporo produktów które produkują znani producenci. Może na "specjalnych liniach produkcyjnych" ale opisany skład na opakowaniach niczym się nie różni prócz wyższej ceny np w Tesco, Kauflandzie, Auchanie. W Biedronie kupiłam prezenty na klasową gwiazdkę. Dzieciaki były bardzo zadowolone. Od tygodnia jestem właścicielką MP3 Creatice Zone za 30 zł oraz płaskiego monitora 17 LG za 100 zł kupionych na wyprzedaży w Biedronie...jest miło Tak na pół..kiedyś mieliśmy fajną trasę zakupową: Lidl, Plus, Biedronka ale było dyskontowe szaleństwo. Plusa uwielbiałam...chlip Odpowiedz Link Zgłoś
e.peperoni Re: Lidl wolę 03.09.09, 15:30 decydowanie lidl, chociaż nie obyło sie bez wpadek. Maszyna do popcornu - do luftu, wiatraczek w środku chyba za mocny i żle wyprofilowana cześć prez która popcorn sie wysypuje, bo raem ze zrobionym wylatuje mnustwo nierobionego i ma bardzo małą iarkę na jeden wsad, zasugerowałam sie mocą i kupiłam - żałuję. Stałe zakupy w Lidlu to soki, szczególnie grejfrutowy (100%) bardzo dobra cena, sery pleśniowe, warzywa i owoce, przecier pomidorowy w kartonikach, sok pomidorowy, mięsa, paluszki rybne (filet, a nie mielone coś w środku), wina, "cytrynka" w cytrynce - super, napuj energetyczny za 1,59 a skład jak w redbulu, korniszony, jogurty Linessa (beztłuszczowy), soki krótkoterminowe z lodówki, olej. Odpowiedz Link Zgłoś
fankajanka Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 06.09.09, 09:16 Biedronka, zdecydowanie Przeczytałam wszystkie odpowiedzi i jestem zaskoczona, że wiekszość woli Lidla Oba sklepy mam w poblizu, w Biedronce troche czysciej i więcej rzeczy dla mnie ( kupuje tu czasem wędliny, parówki, sery i mleczne przetwory, owoce-teraz głównie arbuzy, czasem pieczywo, płyny do płukania i czyszczenia, papier toaletowy, moje ulubione duze podpaski belli, słodycze, frytki mrożone a do Lidla idę głównie po ser żółt), fajniejsze mają oferty artykułów przemysłowych ( np przez wakacje super rzeczy do szkoły), mozna oddać zakupiona rzecz w przeciwieństwie od lidla a brak mozliwosci płacenia karta akurat mi nie przeszkadza, gdyż karty nie posiadam, lepiej czuję sie z gotówką Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 06.09.09, 09:58 wole lidla teraz bylo duzo artykulow dla dzieci ale do biedronki tez nic nie mam bo tez do niej chodze Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 06.09.09, 12:16 zdecydowanie wybieram biedronkę w mojej biedronce jest czyściutko i przestronnie. lubię tez to, że przemysłówka w biedronce ma naprawdę atrakcyjne ceny a te towary, które są faktycznie trafione pojawiają się za jakis czas znowu. warzywa i owoce sa ładnie wyeksponowane. bardzo miła obsługa. nie lubię lidla bo jest w nim bałagan, towary które pojawiją się w ofertach promocyjnych są w ilości zaledwie kilku sztuk. oferta tygodniowa wcale nie ma okazyjnych cen (no moze czasami). Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyna1213 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 06.09.09, 16:55 kupuje tu i tu - mam do obu w miare blisko, a Biedronkę obok pracy. W Biedronce brakuje rzeczywiscie tylko możliwości płacenia karta, ale chyba ten rodzaj dyskotnu tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
tosieuda Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 06.09.09, 19:58 nigdy nie kupuję ani tu ani tu Odpowiedz Link Zgłoś
barnabela Biedronka 06.09.09, 20:49 Biedronka, bo mam ją blisko domu. Poza tym dlaczego miałabym kupować niemieckie towary (Lidl), skoro mogę kupić polskie?? Odpowiedz Link Zgłoś
magda79pn Re: Biedronka 06.09.09, 22:41 Mój brat nazywa biedronkę "biedą" i tym mnie zraził kiedyś do tego sklepu a teraz sama do tej "biedy" się przekonałam kiedyś tylko lidl (kupowaliśmy: pieluchy, chusteczki, colę, jogurty, "danonki", frytki, mleko, sery żółte, makarony, skarpetki, "m&m'sy", soki, prawie wszystko co na co dzień potrzebne kupowaliśmy kiedyś w lidlu) , potem było trochę "nie tak" w tzn pojechaliśmy kilka razy i nie było produktów które zawsze kupowaliśmy, wróciliśmy wściekli do domu, później zaczęłam odwiedzać biedronkę bo miałam po drodze z przedszkola, wypróbowaliśmy kilka produktów i były faktycznie ok, teraz otwarli mi biedronkę blisko domu więc częściej chodzę do biedronki, ale nadal lubię lidla i czasami tam zaglądam Odpowiedz Link Zgłoś
jpr4 Re: Biedronka 29.09.09, 10:29 Wolę biedronkę - lepsze warzywa, więcej polskich wyrobów, łatwiejsza identyfikacja producentów produktów spożywczych. Niemniej, oba dyskonty służą tylko do codziennych zakupów (nabiał, pieczywo, owoce, warzywa). Raz w tygodniu jadę na bazarek po owoce, warzywa, mięso i raz w tygodniu do hipermarketu (auchan, real, carrefour, makro) po ryby, inne artykuły spożywcze oraz środki czystości - tam jest pełny wybór. ------------ internetbezchamstwa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 29.09.09, 11:18 Biedronka: warzywa, owoce, Vizir, Huggisy Lidl: większa czesc spożywki i ostatnio całkiem fajne ciuchy dziecięce Odpowiedz Link Zgłoś
gusia260 Re: wolicie Lidl czy Biedronkę? 29.09.09, 17:29 Ja jestem za Biedronką lubię robić tam zakupy Odpowiedz Link Zgłoś