Dodaj do ulubionych

Pytanie o L4

17.11.10, 12:01
mam pytanie:
sytuacja przedstawia się tak : zwolniono mnie z pracy dzień po urodzeniu dziecka (zpowodu likwidacji zakładu pracy z przyczyn pracodawcy) . Mam prawo do urlopu macierzyńskiego, które to świadczenie po miesiącu (czyli po okresie wypowiedzenia) przejął na siebie zus. NIe mam oczywiście prawa do urlopu wychowawczego a po upływie okresu urlopu macierzyńskiego nie mam gdzie wrócić. Cierpię na depresję - lekarz może mi wystawić L4 - "bo może każdemu wystawić "- tylko jeśłi ja nie mam teraz pracodawcy to czy mogę L4 przyjąć? to znaczy co miałby wpisać na zwolnieniu? i czy ZUS będzie płatnikiem takiego zwolnienia?
Jeśłi ktoś może mi pomóc i odpowiedzieć - będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: Pytanie o L4 17.11.10, 12:05
      nie, zus nie będzie płatnikiem zasiłku dotyczącego choroby która powstała po 14 dniach po ustaniu zatrudnienia
    • pierwsze-wolne Re: Pytanie o L4 17.11.10, 12:06
      Płatnikiem to chyba ZUS nie będzie, taki papierek może Ci być ew. potrzebny jak będziesz chciała się w PUP-ie zarejestrować - będziesz miała usprawiedliwioną przerwę w podpisywaniu papierków... Płacić Ci za to chyba nie będą, możesz sie w gminie ubiegać tylko o dodatek wychowawczy (tak sie to nazywa?) jeśli spełniasz kryterium...
      • filipianka Re: Pytanie o L4 17.11.10, 12:11
        >możesz sie
        > w gminie ubiegać tylko o dodatek wychowawczy (tak sie to nazywa?) jeśli spełnia
        > sz kryterium...

nigdy nie zrozumiem.... dlaczego???!
        • pierwsze-wolne Re: Pytanie o L4 18.11.10, 10:13
          Czego nie zrozumiesz i co "dlaczego"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka