Dodaj do ulubionych

Adres zameldowania

25.11.11, 18:47
Być może ktoś będzie umiał mi pomóc.

W marcu przeprowadzałam podział majątku m.in mieszkanie. Były Mąż przepisał mieszkanie na mnie, oczywiście za kwotę jaką wspólnie ustaliliśmy. Wszystko jest załatwione aktem notarialnym. Przed podpisaniem aktu przedstawił notariuszowi zaświadczenie o wymeldowaniu się z mieszkania.
Cały czas różna korespondencja przychodzi na jego stary adres tj. od wielu miesięcy TYLKO mój.
Nie dziwi mnie to. Ostatnio przyszła do niego jakaś korespondencja z Urzędu Skarbowego a dziś ze Straży Miejskiej. I tu zaczynam się zastanawiać.
Czy wymeldowując się w Urzędzie Dzielnicy (Warszawa) powinna pójść informacja jakimś systemem np. Urzędu Skarbowego, Wydziału Komunikacji czyli do ważnych instytucji?
Rzeczą oczywistą dla mnie jest że np w Banku musi sobie sam zmienić.
Zaczynam się zastanawiać czy jakimś cudem nie zameldował się z powrotem w moim dziś mieszkaniu np na podstawie aktu notarialnego z np 1996 r w którym on był również współwłaścicielem.
Czy może przesadzam i niepotrzebnie zaczynam się nad tym zastanawiać?
Dziś sprawdzić tego nie mogę, bo jest piątek wieczór.
W poniedziałek postaram się dowiedzieć u źródła, ale może ktoś umie odpowiedzieć już dziś.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Adres zameldowania 25.11.11, 18:57
      maz po prostu powinien zglosic w terminie 30 dni od wymeldowania sie formularz aktualizacyjny NIP 3 podajze (to, jesli idzie o urzad skarbowy)
      zadna informacja do US automatycznie nie idzie
      • martishia7 Re: Adres zameldowania 25.11.11, 19:05
        Dokładnie, jak się wymeldowujesz, to nawet chyba w urzędzie dają NIP 3 do wypełnienia i można zgłosić aktualizację. Urząd Skarbowy interesuje głównie adres zamieszkania, deklarowany przez podatnika. Skoro korespondencja nadal przychodzi na Twój adres, to widać, że tego też nie zmienił. Jakby co, to jego problem, nie Twój smile
    • czarnaalineczka Re: Adres zameldowania 25.11.11, 18:58
      musi sam wszedzie pozalatwiac chyba
      do mnie przychodza listy adresowane do goscia ktory tu mieszkal jakies 20 lat temu
      zameldowany nie jest
      juz nawet na tym swiecie nie jest zameldowany suspicious
    • kasik_85 Re: Adres zameldowania 29.11.11, 22:02
      Do Urzędu Skarbowego idzie NIP-3 i powinien to sam załatwić, co do straży miejskiej nie wiem. Napewno WKU dostaje informację z Urzędu Miejskiego o zmianie miejsca zamieszkania.
      Natomiast jeżeli nie posiada on żadnego miejsca zameldowania (ani stałego, ani czasowego), wówczas korespondencja przychodzi na ostatni adres zamieszkania.
      • duzymietek Re: Adres zameldowania 24.12.11, 08:05
        Zgadza się, adres zameldowania to fikcja i nikt tego nie pilnuje chociaż jest to obowiązek ustawowy. Najlepsze, że US czy inne instytucje państwowe podają rubryki "do korespondencji" czyli de facto legalizują łamanie prawa. Polska paranoja.
        Jeżeli nie złożył więc NIP-3 w US, to po prostu korespondencja będzie przychodzić na ten adres.
    • aniask_mama Re: Adres zameldowania 30.11.11, 13:56
      Na koperspondencji wpisuj "adresat wyprowadził się" i oddawaj na pocztę.
    • binkaa Re: Adres zameldowania 01.12.11, 13:33
      Zaczynam się zastanawiać czy jakimś cudem nie zameldował się z powrotem w moim dziś mieszkaniu np na podstawie aktu notarialnego z np 1996 r w którym on był również współwłaścicielem.

możesz to sprawdzić
      w Urzędzie meldunkowym
      dostaniesz zaświadczenie o zameldowanych osobach
      koszt chyba 17 zł

przy okazji przedstawisz nowy akt notarialny
    • filipianka Re: Adres zameldowania 02.12.11, 11:23
      przy zmianie meldunku podtyka się NIP-3 i gmina sama wysyła (nie ma obowiązku sprawdzić czy do każdego zameldowania jest komplet z NIP-3)
      poza tym można być zameldowanym gdzieś indziej, a zamieszkałym nadal w poprzednim miejscu, a skarbowy jest właściwy dla miejsca zamieszkania (które na NIP-3 się po prostu wpisuje bez żadnych "dowodów" tegoż)
      co do straży miejskiej, mogą mieć spisanego obywatela z dowodu (nikt nie pilnuje żeby przy przemeldunku go zmienić)
      przychodzi "obca" korespondencja - dawaj zwrot "adresat nie mieszka" i już
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka