27.04.12, 22:14
Kto powinien płacić za leczenie dziecka państwo czy prywatnie?
Obserwuj wątek
    • kali_pso Re: finanse:( 27.04.12, 22:20

A za co konkretnie?
    • dziennik-niecodziennik Re: finanse:( 27.04.12, 22:34
      dziecko jest ubezpieczone z definicji i ma prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej.
      • aniulka8503 Re: finanse:( 27.04.12, 22:37
        Tylko z definicji...w szpitalu mimo wszystko wymagają ubezpieczenia, dziecko ubezpiecza się przy matce lub ojcu...ZUS ZLA jeśli dobrze pamiętam...
        • hermenegilda_zenia Re: finanse:( 27.04.12, 22:51
          Nie masz racji, dzieci (czyli osoby do ukończenia 18 roku życia), kobiety ciężarne i w połogu mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Po prostu w ośrodkach zdrowia pytają o ubezpieczenie, żeby w razie czego wiadomo było, z jakiego źródła zostaną pokryte koszty - ze składek ubezpieczeniowych czy w przypadku braku ubezpieczenia z budżetu państwa.
          • konwalka Re: finanse:( 27.04.12, 23:33
            to ja trafiłam na bezduszna przychodnię
            z lejacym sie przez rece dwulatkiem z rotawirusem, zostałam postawiona do pionu- albo natychmiast okazuje dowód ubezpieczenia, albo zostanę przyjeta po uiszczeniu opłaty w kwocie, bodajze ok 40 zł
            • pysiaczek1234 Re: finanse:( 27.04.12, 23:41
              To jakaś dziwna przychodnia bo moja w takiej sytuacji jak Twoja, gdy zapytali czy mam ubezpieczenie a ja zapomniałam z nerwów powiedzieli, żeby dostarczyć do 3 dni od wyjścia ze szpitala, czy przy takiej wizycie. Ale fakt , że poinformowali, że jak nie dostarczę dowodu ubezpieczenia to zapłacę za pobyt dziecka, czy wizytę.
              A i jako ciężarna pierwsze o co byłam pytana to o ubezpieczenie nigdy nikt nie powiedział, że dzieci nie potrzebują ubezpieczenia, a tym bardziej ciężarna.
              • konwalka Re: finanse:( 27.04.12, 23:46
                dziwna czy nie, przedstawiłam fakty
                i ja wtedy nie dyskutowałam z dama w rejestracji, tylko wyskoczyłam z kasy
                sama widzisz, ze w razie braku ub trzeba zapłacic za pobyt dziecka w szpitalu, tak wiec ubezpieczenie dziecka do osiemnastki to po prostu fikcja
        • dziennik-niecodziennik Re: finanse:( 27.04.12, 23:44
          potrzebują dowodu ubezpieczenia zeby sciągną należnosc z odpowiedniego 'organu". ale jakbys powiedziala ze dziecko nie jest ubezpieczone przy rodzicu tylko "podpada"pod standardową dla dzieci opiekę zdrowotną toby tez przyjęli.
          • konwalka Re: finanse:( 27.04.12, 23:49
            by nie przyjeli
            mowie, jak było
            do skonczenia przez dziecko roku nikt n ie pytał o dowod ubezpieczenia
            zresszta to było dawno, jakies 8 lat temu, może teraz sie pozmieniało
          • pade Re: finanse:( 27.04.12, 23:50
            Nie ma czegoś takiego jak "standartowa opieka zdrowotna". Jesli dziecko nie jest zgloszone do ubezpieczenia przez jednego z rodzicow, musi byc zgłoszone przez np.MOPS czy szkołę. Moze to byc nawet burmistrz, ale zgloszone byc musi, inaczej nfz nie zapłaci za wizyte czy leczenie.
            • iskierka40 Re: finanse:( 29.04.12, 22:19
              heheh w takich przypadkach proszę o napisanie oświadczenia
              "Nie udzieliłam/łem dziecku pomocy,ponieważ nie miało ubezpieczenia a rodzic nie chciał zapłacić za usługę" i na koniec podpis i pieczęć,skutkuje zawsze.
          • mamati3 Re: finanse:( 27.04.12, 23:54
            dziennik-niecodziennik napisała:

> potrzebują dowodu ubezpieczenia zeby sciągną należnosc z odpowiedniego 'organu"
            > . ale jakbys powiedziala ze dziecko nie jest ubezpieczone przy rodzicu tylko "p
            > odpada"pod standardową dla dzieci opiekę zdrowotną toby tez przyjęli.
            A co to jest " podpadanie" pod standardową opiekę zdrowotną? Wg. przepisów dziecko do 6-go miesiąca życia jest ubezpieczone przez państwo a później musi być ubezpieczone przy rodzicu.
        • pade Re: finanse:( 27.04.12, 23:51
          ZUS ZCNA, czasem wymagają jeszcze ZUA rodzica
      • pade Re: finanse:( 27.04.12, 23:52
        Fakt, ma prawo, ale musi być zgłoszone do ubezpieczenia.
    • ga-ti Re: finanse:( 28.04.12, 10:06
      W mojej przychodni niczego nie wymagają. Choć pewnie przy zapisie dzieci trzeba było podać, jednak nikt tego nie weryfikował, a dziecko zapisane 7 lat temu.
      Choć razu pewnego na ostrym dyżurze panie uparły sie na pokazanie książeczki rodzinnej, dziecko miało 3 tygodnie i czegoś takiego nie mieliśmy. Po długiej dyskusji przystały na dostarczenie książeczki następnego dnia.
      Ale ktoś kiedyś podawał na forum rozporządzenie prawne, z którego wynikało, że dziecko do 18 roku życia ma prawo do opieki lekarskiej po prostu, niezależnie od ubezpieczenia rodziców.
      Zawsze jednak wożę ze sobą aktualną "rmułę" w razie co.
      • hermenegilda_zenia Re: finanse:( 29.04.12, 22:03
        Po prostu w takim przypadku trzeba idiotom lub idiotkom w rejestracji zaserwować nazwę ustawy i podać paragrafy, które regulują kwestię świadczenia opieki zdrowotnej nieubezpieczonym.
        Pogrzebałam trochę w archiwach i proszę:
        Ustawą, która precyzuje, kto jest uprawniony do bezpłatnych usług medycznych, jest ustawa z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.). Szczególne uprawnienia w dostępie do systemu lecznictwa przysługują kobietom w ciąży oraz dzieciom. Zgodnie z ustawą zdrowotną (art. 197 ust. 2) świadczenia medyczne związane z ciążą, porodem i okresem połogu oraz dzieciom do ukończenia 18 roku życia są udzielane bezpłatnie, niezależnie od tego, czy są one ubezpieczone czy nie. W przypadku takich osób odpowiedzialność za opłacanie kosztów ich leczenia ponosi budżet państwa.
        • ojasia Re: finanse:( 30.04.12, 09:07
          Ja chyba trafiam tylko do zorientowanych w temacie przychodni. Córka leżała w szpitalu, była jej udzielana pomoc w poradni ortopedycznej i nikt nigdy nie chciał ode mnie dowodu ubezpieczenia.
    • jak.z.nut Re: finanse:( 30.04.12, 08:32
      W przypadku bagietki, nic nie ma znaczenia. I tak zapłacą jej rodzicesmile
      • hugo43 Re: finanse:( 30.04.12, 09:56
        wlasniesmileoszczedzac trzebasmilei nie pisz,ze jestem zazdrosnica!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka