bagietka4 27.04.12, 22:14 Kto powinien płacić za leczenie dziecka państwo czy prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: finanse:( 27.04.12, 22:34 dziecko jest ubezpieczone z definicji i ma prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka8503 Re: finanse:( 27.04.12, 22:37 Tylko z definicji...w szpitalu mimo wszystko wymagają ubezpieczenia, dziecko ubezpiecza się przy matce lub ojcu...ZUS ZLA jeśli dobrze pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: finanse:( 27.04.12, 22:51 Nie masz racji, dzieci (czyli osoby do ukończenia 18 roku życia), kobiety ciężarne i w połogu mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej. Po prostu w ośrodkach zdrowia pytają o ubezpieczenie, żeby w razie czego wiadomo było, z jakiego źródła zostaną pokryte koszty - ze składek ubezpieczeniowych czy w przypadku braku ubezpieczenia z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: finanse:( 27.04.12, 23:33 to ja trafiłam na bezduszna przychodnię z lejacym sie przez rece dwulatkiem z rotawirusem, zostałam postawiona do pionu- albo natychmiast okazuje dowód ubezpieczenia, albo zostanę przyjeta po uiszczeniu opłaty w kwocie, bodajze ok 40 zł Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: finanse:( 27.04.12, 23:41 To jakaś dziwna przychodnia bo moja w takiej sytuacji jak Twoja, gdy zapytali czy mam ubezpieczenie a ja zapomniałam z nerwów powiedzieli, żeby dostarczyć do 3 dni od wyjścia ze szpitala, czy przy takiej wizycie. Ale fakt , że poinformowali, że jak nie dostarczę dowodu ubezpieczenia to zapłacę za pobyt dziecka, czy wizytę. A i jako ciężarna pierwsze o co byłam pytana to o ubezpieczenie nigdy nikt nie powiedział, że dzieci nie potrzebują ubezpieczenia, a tym bardziej ciężarna. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: finanse:( 27.04.12, 23:46 dziwna czy nie, przedstawiłam fakty i ja wtedy nie dyskutowałam z dama w rejestracji, tylko wyskoczyłam z kasy sama widzisz, ze w razie braku ub trzeba zapłacic za pobyt dziecka w szpitalu, tak wiec ubezpieczenie dziecka do osiemnastki to po prostu fikcja Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: finanse:( 27.04.12, 23:44 potrzebują dowodu ubezpieczenia zeby sciągną należnosc z odpowiedniego 'organu". ale jakbys powiedziala ze dziecko nie jest ubezpieczone przy rodzicu tylko "podpada"pod standardową dla dzieci opiekę zdrowotną toby tez przyjęli. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: finanse:( 27.04.12, 23:49 by nie przyjeli mowie, jak było do skonczenia przez dziecko roku nikt n ie pytał o dowod ubezpieczenia zresszta to było dawno, jakies 8 lat temu, może teraz sie pozmieniało Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: finanse:( 27.04.12, 23:50 Nie ma czegoś takiego jak "standartowa opieka zdrowotna". Jesli dziecko nie jest zgloszone do ubezpieczenia przez jednego z rodzicow, musi byc zgłoszone przez np.MOPS czy szkołę. Moze to byc nawet burmistrz, ale zgloszone byc musi, inaczej nfz nie zapłaci za wizyte czy leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: finanse:( 29.04.12, 22:19 heheh w takich przypadkach proszę o napisanie oświadczenia "Nie udzieliłam/łem dziecku pomocy,ponieważ nie miało ubezpieczenia a rodzic nie chciał zapłacić za usługę" i na koniec podpis i pieczęć,skutkuje zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamati3 Re: finanse:( 27.04.12, 23:54 dziennik-niecodziennik napisała: > potrzebują dowodu ubezpieczenia zeby sciągną należnosc z odpowiedniego 'organu" > . ale jakbys powiedziala ze dziecko nie jest ubezpieczone przy rodzicu tylko "p > odpada"pod standardową dla dzieci opiekę zdrowotną toby tez przyjęli. A co to jest " podpadanie" pod standardową opiekę zdrowotną? Wg. przepisów dziecko do 6-go miesiąca życia jest ubezpieczone przez państwo a później musi być ubezpieczone przy rodzicu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: finanse:( 27.04.12, 23:51 ZUS ZCNA, czasem wymagają jeszcze ZUA rodzica Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: finanse:( 27.04.12, 23:52 Fakt, ma prawo, ale musi być zgłoszone do ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: finanse:( 28.04.12, 10:06 W mojej przychodni niczego nie wymagają. Choć pewnie przy zapisie dzieci trzeba było podać, jednak nikt tego nie weryfikował, a dziecko zapisane 7 lat temu. Choć razu pewnego na ostrym dyżurze panie uparły sie na pokazanie książeczki rodzinnej, dziecko miało 3 tygodnie i czegoś takiego nie mieliśmy. Po długiej dyskusji przystały na dostarczenie książeczki następnego dnia. Ale ktoś kiedyś podawał na forum rozporządzenie prawne, z którego wynikało, że dziecko do 18 roku życia ma prawo do opieki lekarskiej po prostu, niezależnie od ubezpieczenia rodziców. Zawsze jednak wożę ze sobą aktualną "rmułę" w razie co. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: finanse:( 29.04.12, 22:03 Po prostu w takim przypadku trzeba idiotom lub idiotkom w rejestracji zaserwować nazwę ustawy i podać paragrafy, które regulują kwestię świadczenia opieki zdrowotnej nieubezpieczonym. Pogrzebałam trochę w archiwach i proszę: Ustawą, która precyzuje, kto jest uprawniony do bezpłatnych usług medycznych, jest ustawa z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.). Szczególne uprawnienia w dostępie do systemu lecznictwa przysługują kobietom w ciąży oraz dzieciom. Zgodnie z ustawą zdrowotną (art. 197 ust. 2) świadczenia medyczne związane z ciążą, porodem i okresem połogu oraz dzieciom do ukończenia 18 roku życia są udzielane bezpłatnie, niezależnie od tego, czy są one ubezpieczone czy nie. W przypadku takich osób odpowiedzialność za opłacanie kosztów ich leczenia ponosi budżet państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ojasia Re: finanse:( 30.04.12, 09:07 Ja chyba trafiam tylko do zorientowanych w temacie przychodni. Córka leżała w szpitalu, była jej udzielana pomoc w poradni ortopedycznej i nikt nigdy nie chciał ode mnie dowodu ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jak.z.nut Re: finanse:( 30.04.12, 08:32 W przypadku bagietki, nic nie ma znaczenia. I tak zapłacą jej rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: finanse:( 30.04.12, 09:56 wlasnieoszczedzac trzebai nie pisz,ze jestem zazdrosnica! Odpowiedz Link Zgłoś